Umělá inteligence pro řízení aut už trénuje ve hře Grand Theft Auto

Jak naučit umělou inteligence zvládnout záludnosti reálného provozu na silnici, když ji na silnici vypustit nesmíte? Vědci ji trénují v počítačové hře.

Hra Grand Theft Auto V je založená na tom, že se v ní hráči s radostí dopouštějí spousty dopravních přestupků a skvěle se u toho baví. A přesně takové prostředí je také ideálním místem, kde se umělá inteligence může naučit, jak řídit automobil v (pseudo)reálném prostředí.

V odborném časopise Technology Review vyšla zpráva o tom, že rovnou několik laboratoří testujících umělé inteligence má zájem o hru GTA V a její využití v rámci umělých inteligencí. Jedná se přitom o takové leadry v oboru, jako jsou Intel Labs nebo univerzita v německém Darmstadtu:


Hra má pro budoucí mozky automobilů smysl především v tom, že jim učí rozeznávat nejrůznější druhy objektů v pohybu: ať už se jedná o automobily, chodce, kola, domy nebo silnici. Všechno to, co by vůz mohl potkat ve městě, najde i ve hře – včetně poletujících holubů.

Hra testuje schopnosti umělé inteligence lépe než život

Vědci vytvořili program, který funguje jako rozhraní mezi hrou a samotnou umělou inteligencí. Automaticky pro ni rozpoznává a třídí předměty, na něž během jízdy narazí. Tím se pak „krmí“ algoritmus, jenž umožňuje vozům rozpoznávat podobné předměty v praxi.

Jak vidí situaci ve hře umělá inteligence?
Zdroj: tu-darmstadt.de


Vývojáři, kteří pracují na umělých inteligencích, získají obrovské množství dat využitelných pro reálný život: „Díky virtuálnímu prostředí můžeme snadno získávat velké množství pečlivě zpracovaných dat o tom, jak rozpoznávat různé objekty při nejrůznějším osvětlení nebo v odlišných klimatických podmínkách. Podle nás jsou tato syntetická data srovnatelná – a někdy i lepší – než údaje z reality,“ popsal pro Technology Review Alireza Shafei, který se na výzkumu podílí.

Opravdové prostředí má v sobě „zabudovanou“ zásadní nevýhodu: je příliš složité a plné nesmyslných detailů. Počítačová hra je ořezává na to nezbytně nutné – a to je pro řízení vozu zcela dostačující.