Zažijte boj s viry na vlastní kůži. V Dejvicích se dnes koná Festival vědy

Festival vědy, který se dnes koná na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích, připomíná osobnost slavného chemika Antonína Holého. Jeden z nejvýznamnějších českých vědců posledních desetiletí by se letos 1. září dožil osmdesáti let. Témata přehlídky se proto zaměří na „boj s viry“. Nabídne více než 70 interaktivních a zábavních expozic. Doprovodný program se uskuteční v Národní technické knihovně. Veřejnost má vstup zdarma.

Pořadatelé doufají, že překonají magickou hranici 15 000 návštěvníků. Chtěli by se do budoucna přiblížit světově známému vědeckému festivalu v britském Cheltenhamu, který v šesti dnech navštíví až 60 000 lidí.

Zájemci si dnes mohou vyzkoušet například řízení kamionu, navštívit mobilní planetárium nebo laboratoř, kde chemici předvedou své experimenty. Součástí programu bude i autogramiáda kajakáře Josefa Dostála. Informace jsou dostupné také na webu.

Že je o vědu a její prezentaci hravou formou mezi veřejností zájem, svědčila i návštěvnost květnového Veletrhu vědy v pražských Letňanech. Po loňsku zdvojnásobil své výstavní kapacity. 

Fotografie reportéra Oldřicha Borůvky přímo z akce: