NASA nafilmovala dvojité zatmění Slunce. Přímo z vesmíru

Ráno 1. září, asi v době, kdy šly české děti poprvé do školy, zachytila Sluneční observatoř NASA výjimečné záběry.

Solar Dynamics Observatory (SDO) sleduje Slunce neustále – to je také jejím hlavním účelem. Ale občas její přístroje zachytí také jiná vesmírná tělesa. Právě to se stalo první zářijový den, když se mezi vesmírnou observatoř a Slunce dostala Země i s Měsícem.

Dráha SDO je nastavená tak, aby se podobné události stávaly co nejméně často, překáží to smyslu stanice. Ale občas se to nevyhnutelně stane – a výsledky jsou obrazově fantastické. Prvního září zakryly Země s Měsícem prakticky celý sluneční disk, z pohledu SDO tedy došlo ke dvojitému zatmění Slunce.

Na datech SDO jsou stíny Měsíce a Země jasně rozpoznatelné – zatímco ten patřící Zemi má rozmazané okraje, ten měsíční je zcela ostrý. Je to způsobeno tím, že atmosféra Země absorbuje část slunečního světla, čímž vytváří rozmazaný dojem; Měsíc žádnou atmosféru nemá, takže to u něj nehrozí.

Toto zatmění bylo částečně vidět také z některých míst jižní Afriky jako takzvané prstencové zatmění Slunce:

Co je SDO?

Solar Dynamics Observatory funguje od roku 2010. Pohybuje se na geosynchronním orbitu ve výšce 36 tisíc kilometrů a sleduje Slunce. Je pro to vybavena sadou citlivých přístrojů, které monitorují ultrafialové sluneční záření, změny slunečního povrchu, jeho korony a také magnetické změny. SDO má sloužit k lepšímu pozorování Slunce a komplexnějším předpovědím kosmického počasí. Na Zemi posílá vysoce kvalitní snímky Slunce každých 10 sekund.