NASA hledá humanoidní roboty pro expedici na Mars. Pomocí veřejné soutěže

Jedním z hlavních úkolů NASA je dostat v průběhu desítek let člověka na Mars. Lidé ale budou potřebovat pomoc, a to má zajistit nová generace humanoidních robotů, které by NASA ráda poslala s lidskými astronauty.

Robonaut je humanoidní robot, který je vyvíjen v Dextrous Robotics Laboratory v rámci projektu americké NASA v Johnsonově vesmírném středisku v Texasu ve spolupráci s americkou společností General Motors. Robot by měl být schopen pracovat vedle lidských astronautů, ale i samostatně ve vesmíru či na povrchu jiného vesmírného tělesa. Na výrobě první generace Robonauta (R1A a R1B) se podílelo mnoho partnerů, včetně DARPA.

Roboti Robonaut
Zdroj: ČT24

NASA vyhlásila veřejnou soutěž, jejíž vítěz dostane milion dolarů. Aby odměnu získal, musí vymyslet humanoidního robota, který by byl schopen doprovázet lidskou výpravu na Mars – a být plnohodnotným členem takové posádky.

Účastníci soutěže budou robota navrhovat zatím jen virtuálně, v počítačové animaci. Měl by vycházet z již existujícího modelu Robonaut 5 (R5), který NASA již několik let testuje. Navržení roboti se utkají nad úkoly, které mají simulovat některé z úkolů, před nimiž by se mohli ocitnout při cestě na Mars. Budou muset umět například reagovat na zpoždění, které vyplývá ze vzdálenosti Marsu od Země – rádiový signál se zpozdí až o 40 minut.

Podle NASA je potřeba přijít se zcela novou generací robotů. Ti současní sice vyhovují podmínkám na Zemi, ale například jejich hydraulické systémy, jež jim umožňují pohyb, jsou ve vesmírném prostoru nepoužitelné už jen kvůli teplotám blízkým absolutní nule. Právě proto vznikl R5, který nahradil hydrauliku zcela novou elastickou technologií, která byla vyvinuta speciálně pro práce v otevřeném vesmírném prostoru.

Budoucnost robotiky je ve vesmíru

NASA se domnívá, že v budoucnosti by se tyto technologie měly dát využít také na Zemi, například při záchranných pracích v extrémních podmínkách. „Přesní a obratní roboti schopní pracovat se zpožděním signálu by mohli být používáni při cestách na Mars i při práci na jeho povrchu,“ popsal úkol Monsi Roman, programový manažer NASA. „Věříme, že lidé na tuto soutěž zareagují a přijdou s inovativními technologiemi, které budeme schopní sami vyrobit,“ dodal.

Nejčastějšími účastníky takových soutěží bývají vysokoškolští studenti. Tentokrát se utkají ve virtuálním prostředí, kde jimi navržený robot bude muset na simulovaném povrchu Marsu vyřešit problém jako vystřižený z filmu Marťan: Stanice byla po prachové bouři poškozena kusy kamení, robot musí nejprve zprovoznit komunikační anténu, poté opravit solární baterie a nakonec utěsnit díru, z níž ve stanici uniká vzduch.

Registrace do soutěže začala 17. srpna. Více informací na webu NASA.

Jak by zvládla lidská posádka cestu na Mars? Podívejte se na rozhovor s Jaroslavem Sýkorou, expertem na pobyt lidí v uzavřeném prostoru v pořadu Hyde Park Civilizace:

Jaroslav Sýkora, člen Mezinárodní astronautické akademie (zdroj: ČT24)