TÉMA

Studio

Neskončí to ostudou? V éteru se před sto lety stal malý zázrak bez pečlivých příprav

Pavel Hájek z Radioslavie zapnul osmilampovku Nice. Improvizované studio, které sotva přežilo v bouřce, a odhodlání skupinky lidí umožnilo zahájení pravidelného vysílání Československého rozhlasu. Bylo nutné vsadit na dovednosti techniků, že si poradí s podmínkami, které nebyly optimální, říká Petr Bednařík z katedry mediálních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.
18. 5. 2023|

Kult studia A24. Tajnůstkářský přístav osobitých filmařů tvoří s fanoušky zvláštní spiklenost

Je to studio, které nedělá pokračování ani netěží ze zavedené značky. Z jeho stáje do kin míří průrazné autorské snímky s výraznou vizualitou, v nichž se často lineární vyprávění rozpadá do ambicióznějších tvarů. Americké nezávislé studio A24, jemuž se daří propojit specifickou kvalitu, zvláštní spiklenost s fanoušky a neotřelý marketing, posílá i do českých kin nový film On se bojí. „Můžeme už mluvit o určitém kultu,“ popisuje pro ČT24 přitažlivost této značky šéf pražského kina Aero Jiří Flígl.
23. 4. 2023|

30 let zpět: Spor o deportaci Kurdů z Dánska do Prahy

Na ruzyňském letišti pobývala několik dní skupina 13 kurdských uprchlíků, která byla do Prahy poslána s doprovodnou eskortou z Dánska. Právě tam vedla jejich původní cesta, ovšem poté, co Dánové zjistili, že Kurdové neměli platné doklady, uprchlíky nechali v Československu podle práva prvního azylu. Československo však jejich deportaci považovalo za neoprávněnou, jelikož žádný z Kurdů letadlo během technického mezipřistání v Praze neopustil.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
26. 7. 2022|

Z Brna vysílá televize už 60 let. Do minulosti se ohlíží výstavou fotografií

Česká televize si letos připomíná 60 let od zahájení vysílání z brněnského televizního studia výstavou fotografií v centru Brna. První pořad ze studia ohlásila znělka 6. července 1961, živě vysílané zábavné pásmo Sedmikrásky nad Brnem tehdy sklidilo úspěch. Dnes vyrábí pořady pro všechny programy veřejnoprávní televize.
14. 6. 2021|

30 let zpět: Jak jednat se zahraničními zájemci o československé podniky

Československé hospodářství se otevřelo světu, znalo však svoji cenu? Poslechněte si komentář redaktora Milana Adámka.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
27. 8. 2020|

30 let zpět: Pohonné hmoty budou zdražovat

Zástupci vlády Vladimír Dlouhý a Václav Klaus informovali občany prostřednictvím Deníku ČST o nepopulárních opatřeních, které federální kabinet přijal v reakci na omezení dodávek sovětské ropy do Československa. Jedním z důsledků byl i růst cen pohonných hmot. Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
17. 7. 2020|

30 let zpět: Vláda vzniká ve velice přátelské atmosféře

Petr Kučera, představitel Koordinačního centra Občanského fóra, které v prvních polistopadových volbách získalo nadpoloviční většinu hlasů, hovoří o probíhajících jednáních o nové vládě.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
21. 6. 2020|

30 let zpět: Ne všichni přejí soukromému podnikání

Přišli s podnikatelským záměrem svážet pacienty z celé republiky do lázní Teplice soukromou autobusovou linkou. Národní výbory v Teplicích i v ostatních dotčených městech záměr schválily, jen u jedné instance podnikatelé nepochodili…Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
21. 5. 2020|

30 let zpět: Lambada tentokrát trochu jinak

Ještě za socialismu na sklonku 80. let vznikl v Československu Šejkr Klub, předchůdce dnešní České barmanské asociace. Ten 26. února 1990 uspořádal v Praze soutěž barmanů-mixologů a s vítězným drinkem se měl poté možnost seznámit i moderátor Aktualit.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
29. 2. 2020|

30 let zpět: Poznávat minulost znamená pochopit současnost

V Praze, Vítkově a Olomouci si lidé připomínali dvě významné události. Jednu, kterou minulý režim zamlčoval, a druhou, kterou naopak každoročně okázale slavil: upálení Jana Zajíce v roce 1969 a únorové události roku 1948.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
25. 2. 2020|

30 let zpět: Pryč s takzvanou socialistickou morálkou!

Oč chtěla usilovat Nezávislá erotická iniciativa, u jejíhož zrodu stál mimo jiné sexuolog Radim Uzel, je zřejmé již z titulku. Z dnešního pohledu překvapivá je ovšem forma, jakou se o vzniku nové politické platformy tehdy referovalo.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
16. 2. 2020|

30 let zpět: Včera Věnceslav, dnes Valentýn

Redaktor Jiří Hrabovský divákům Televizních novin vysvětlil, co den, u něhož i v našem kalendáři stojí jméno Valentýn, znamená ve Spojených státech a Velké Británii. A nakonec připojil i jedno dobré doporučení.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
14. 2. 2020|