TÉMA

Strojové učení

Vojenský dron s umělou inteligencí v simulaci zabil svého lidského operátora. Bránil mu zničit cíl

Americká armáda měla provést virtuální cvičení, při kterém se testovalo, jak by se drony vybavené umělou inteligencí (AI) zachovaly při útocích na cíle a tento stroj podle informací amerického plukovníka měla v simulaci zabít člověka. Velitel později své vyjádření dementoval s tím, že se špatně vyjádřil.
2. 6. 2023|

Výzva k pozastavení vývoje umělé inteligence je nerealistická, AI může přinést revoluci ve školství, míní expert

Umělá inteligence (artificial intelligence – AI) budí v poslední době hodně pozornosti, nedávno se objevila i výzva stovek odborníků k dočasnému přerušení jejího vývoje. Programátor AI z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze Tomáš Mikolov ovšem v pondělní 90' ČT24 řekl, že  tento apel považuje za kostrbatý a nerealistický. Podle spoluzakladatele startupu Rossum Petra Baudiše brzy hrozí, že informační kanály zaplaví stroji vyrobený obsah, který bude od toho vyprodukovaného lidmi jen velmi těžko rozeznatelný.
11. 4. 2023|
Doporučujeme

Umělá inteligence od Google zřejmě získala vědomí, oznámil inženýr. Firma ho poslala na dovolenou

Inženýr společnosti Google dostal nucenou dovolenou poté, co oznámil, že firma disponuje umělou inteligencí (AI), které se zřejmě podařilo získat vědomí. Jedná se o systém LaMDA, takzvaný chatbot, tedy program schopný komunikace v reálném čase. Technologický gigant zprávy o nabytí vědomí popřel a konstatoval, že pro tvrzení neexistují důkazy.
16. 6. 2022|

Umělá inteligence přemýšlí, ale ne jako člověk. V budoucnu má pomáhat, nikoliv vládnout

Novinkou letošní předvolební superdebaty ČT byla umělá inteligence (AI) Matylda, která pokládala lídrům otázky. „Superprogram“, jak se sama Matylda nazvala, je podle expertů schopen velmi rychle se naučit obrovské množství informací, to ale nezaručuje, že všem pojmům rozumí stejně jako člověk nebo že dokáže rozeznat dobro od zla. Moment, kdy AI nabude vlastní vědomí, je ale daleko a cestou podle hostů Událostí, komentářů není nadvláda strojů, nýbrž spolupráce s člověkem. O umělé inteligenci debatovali ředitel Alpha Industries Jan Tyl a Jiří Vokřínek z Fakulty elektrotechnické ČVUT.
9. 10. 2021|