TÉMA

Natura 2000

Europoslanci a členské státy se shodli na návrhu na obnovu přírody

Vyjednavači Evropského parlamentu a členských zemí Evropské unie se shodli na normě, podle které mají státy na pětině suchozemských a vodních ploch zavést do roku 2030 opatření pro obnovu ekosystémů. Návrh nebývale rozdělil europoslance a vyvolal velkou debatu kvůli údajným dopadům na zemědělství a dalším ekonomickým a sociálním důsledkům. Shodu dosaženou ve čtvrtek večer musí ještě oficiálně schválit plénum EP i členské státy.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 12:40|

Agentura ochrany přírody a krajiny připravuje podklady pro vyhlášení CHKO Krušné hory. Lesy ČR s tím nesouhlasí

Ministerstvo životního prostředí pověřilo Agenturu ochrany přírody a krajiny přípravou podkladů pro zvažované vyhlášení CHKO Krušné hory. Do konce roku 2024 by tak měl vzniknout první návrh velkoplošné ochrany krušnohorské přírody. Státní podnik Lesy ČR, který spravuje největší část tohoto území, však se záměrem vyhlásit chráněnou krajinnou oblast nesouhlasí. Podle něj by plošná územní ochrana přírody představovala jen administrativní zátěž pro majitele pozemků a hospodářů v této lokalitě.
3. 8. 2022|

Ekologové vyzývají k zastavení stavby rozhledny na polské straně Králického Sněžníku

Zástupci ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a ministerstva životního prostředí (MŽP) v úterý s polskými partnery kontrolovali stavbu rozhledny na vrcholu Králického Sněžníku. Impulsem byly protesty ekologických organizací, že se při stavbě porušují stanovené podmínky ochrany přírody. MMR požádalo polské partnery o založení pracovní skupiny, která by sledovala dodržování pravidel a úroveň turistického ruchu, uvedl v tiskové zprávě mluvčí MMR Vilém Frček. Rozhlednu staví polská strana v programu přeshraniční spolupráce.
22. 6. 2021|

Silničáři kvůli plánované stavbě obchvatu Břeclavi vysadili stromy a vytvořili tůně

Ředitelství silnic a dálnic dokončilo zásahy do přírody jako kompenzační opatření za plánovanou stavbu obchvatu Břeclavi. Vysadilo stromy a vytvořilo tůně. Úpravy silničáři nechali udělat v blízkosti budoucího obchvatu, dále i v Kančí oboře na opačné straně města, ale také ve vzdáleném Drnholci.
3. 6. 2020|

Vzácný zubr jménem Tábor zamířil do přírodní rezervace. Čeká se, že založí nové stádo

Do soukromé přírodní rezervace u Rokycan přijel samec zubra evropského odchovaný v zoo v Táboře. Stokilometrovou cestu absolvoval bez obtíží. Když zoologové ve výběhu otevřeli dvířka přepravního boxu, zvíře vyšlo ven, rozhlédlo se a po chvíli začalo v klidu spásat trávu a vydalo se na obchůzku nového domova. V Rokycanech si tříletý samec Tábor polepší. Čeká ho tu mnohem větší prostor a stane se také vůdcem nově zakládaného stáda a otcem budoucích telat, řekl zoolog Ondřej Kott.
20. 5. 2020|

První krok k výstavbě domů na letišti v Letňanech: PPF zažádala o změnu územního plánu

Skupina PPF udělala první krok k výstavbě domů na letišti v Letňanech. Podala žádost o změnu územního plánu. Tu teď projednají přilehlé městské části. Informaci potvrdil předseda magistrátního výboru pro územní rozvoj Petr Zeman (Praha sobě). Na pozemcích se zatím nesmí stavět kvůli výskytu syslů. Podle informací ministerstva životního prostředí se tam už ale zvířata nevyskytují.
20. 2. 2020|