TÉMA

Malgorzata Kidawová-Blońská

Polská opozice vysílá do prezidentských voleb primátora Varšavy

Občanská platforma (PO), nejsilnější strana polské opoziční Občanské koalice, navrhla jako svého kandidáta na prezidenta primátora Varšavy Rafala Trzaskowského. Původní kandidátka strany, Malgorzata Kidawová-Blońská, předtím oznámila, že z boje o post hlavy státu odstupuje. Pro volby, které se měly původně konat 10. května, zatím nebyl stanoven nový termín. Diskutuje se o konci června.
15. 5. 2020Aktualizováno15. 5. 2020, 20:24|

Podle předsedy polské volební komise je hlasování o novém prezidentovi ohroženo

Předseda polské státní volební komise (PKW) Sylwester Marciniak upozornil, že kvůli technickým a organizačním těžkostem i kvůli chybějícím právním předpisům hrozí, že nebude možné uspořádat prezidentské volby v celém rozsahu. Úřady přesto hlasování připravují, i když opozice tvrdí, že volby ohrožují život a zdraví občanů. Poláci přitom mají o nové hlavě státu rozhodovat už 10. května.
30. 4. 2020Aktualizováno30. 4. 2020, 19:21|

Tusk vyzval k bojkotu polských prezidentských voleb. Nejsilnější opoziční kandidátka zvažuje odstoupení

Bývalý šéf Evropské rady a někdejší polský premiér Donald Tusk v úterý vyzval k bojkotu nadcházejících polských prezidentských voleb, které se mají kvůli koronavirové krizi konat korespondenčně. Takto organizované volby jsou podle něj rizikem pro zdraví Poláků a neodpovídají požadavkům na demokratické, transparentní a svobodné hlasování. Květnové volby se v takovém případě odmítá účastnit i nejsilnější opoziční kandidátka Malgorzata Kidawová-Blońská.
28. 4. 2020|

Největší polská opoziční strana vybrala kandidátku do voleb. Konkuruje Dudovi

Polská hlavní opoziční strana Občanská platforma vybrala Malgorzatu Kidawovou-Blońskou jako svou kandidátku na úřad prezidenta. Oznámila to agentura PAP. Místopředsedkyně polského parlamentu bude na jaře kandidovat proti Andrzeji Dudovi, jenž byl zvolen za vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS).
14. 12. 2019|