TÉMA

Hraboš polní

Zemědělský ústav povolil mimořádné použití jedu na hraboše

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) po dohodě s ministerstvem zemědělství povolil zvýšení dávek jedu do hraboších nor a připustil i možnost jeho rozhozu. Opatření vysvětluje tím, že se hraboš extrémně rozmnožil – podle mluvčí ústavu v průměru sedmnáctkrát nad práh škodlivosti.
3. 9. 2020|
Doporučujeme

V Česku výrazně přibylo mláďat sýčků. Nárůst způsobilo přemnožení hrabošů

Asi o třetinu více mláďat než loni vyvedly letos páry kriticky ohrožených sýčků obecných v Česku. V hlavní oblasti výskytu těchto malých sov v severních Čechách napočítali odborníci z České společnosti ornitologické a Ústavu biologie obratlovců Akademie věd letos 95 mláďat sýčků, což je zatím nejvíc za celou dobu, po kterou ornitologové populaci sledují. Sýčkům se podle expertů dařilo díky přemnožení hrabošů, kteří jsou hlavní potravou mladých ptáků.
28. 7. 2020Aktualizováno2. 8. 2020, 14:13|

Ani zima nezastavila přemnožené hraboše. Škody zemědělcům narůstají

Hlodavci působí problémy na polích i v zimě. Ministerstvo zemědělství odhaduje škody na dvě miliardy. S ministerstvem životního prostředí se ale nemůže dohodnout na způsobu likvidace škůdce. Přemnoženou populaci by pomohl snížit dlouhodobý déšť, nebo mráz.
9. 1. 2020|

Na Moravu se slétají velká hejna čápů. Krmí se před cestou do Afriky přemnoženými hraboši

Obrovská hejna čítající až 200 čápů obsadila v těchto dnech pole na střední Moravě. Důvodem jsou přemnožení hraboši, které čápi chytají při orbě přímo za pluhy. Podle ornitologů tak početná hejna nebyla zaznamenána již několik let, sdělil místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek. Čeští hraboši zastavili čápy na cestě do Afriky, kam se vydali se svými mláďaty. Zatímco pro zemědělce hlodavci představují problém, čápi díky nim budou putovat řádně nasyceni.
17. 8. 2019|

Myslivci našli na Brněnsku mrtvé zajíce i bažanty. Tvrdí, že je zabil jed proti hrabošům

Myslivci našli v Brně-Tuřanech a blízkých Šlapanicích desítky mrtvých zajíců a několik bažantů. Vzorky poslali na rozbor, který potvrdil otravu látkou Stutox II na hubení hrabošů, řekl předseda Okresního mysliveckého spolku Brno-město Zdeněk Živěla. Podle něj někdo rozesel jed po poli v rozporu se zákonem. Státní veterinární správa uvedla, že oficiální výsledky zveřejní ve čtvrtek. Pokud byl jed použit nelegálně, je ministerstvo zemědělství připraveno podat trestní oznámení, sdělil jeho mluvčí Vojtěch Bílý. Přípravek Stutox II se v posledních dnech stal předmětem sporu mezi státními úřady.
14. 8. 2019Aktualizováno14. 8. 2019, 20:51|

Jed jako poslední možnost. Někteří zemědělci zkoušejí proti hrabošům plyn a exploze

Někteří zemědělci na Olomoucku začali do hloubky rozorávat pole kvůli přemnoženým hrabošům. Chtějí tak narušit hnízda tohoto hlodavce a eliminovat jeho rozmnožování. V případě, že by tento postup populaci hrabošů nesnížil, jsou připraveni na plošnou deratizaci. Právě na střední Moravě je situace nejhorší, a zemědělci tak dostali povolení k plošnému trávení hraboše. Kvůli kritice odborníků však bylo nakonec pozastaveno.
13. 8. 2019|

Kdo chce sypat jed proti hrabošům na pole plošně, musí požádat o výjimku

I po pondělním jednání na ministerstvu zemědělství nadále platí stanovisko ministerstva životního prostředí, že jed na hraboše se nesmí v celém Česku aplikovat plošně. Měl by se dávat přímo do nor, jako je tomu na Slovensku, v Německu a Rakousku. Jednotliví zemědělci mohou požádat o výjimku.
12. 8. 2019Aktualizováno12. 8. 2019, 21:43|
90' ČT24

Jak na přemnožené hlodavce? Vyhladovět, zní recept z Irska

Přemnožení hlodavci na polích rozpoutali spor o to, zda hubit hraboše polní rozmetáním jedovatého přípravku Stutox, který ale může ohrozit i jejich přirozené predátory. O tom, jak v boji proti myším v polích zakročit, diskutovali odborníci v páteční Devadesátce ČT24.
10. 8. 2019|