TÉMA

HZS ČR

Výstražné SMS mohou získat alternativu. Hasiči by dokázali zprávu dostat k více lidem

V Česku se chystá další způsob varování obyvatelstva přes mobilní telefony. Hasiči dokončují analýzu pořízení technologie zvané Cell Broadcast, kterou lze v případě krize oslovit i miliony lidí. Bezpečnostní radě státu závěry předloží do konce měsíce. Podle expertů je technologie efektivnější i spolehlivější než dosavadní varovné SMS zprávy. Většina států Evropské unie už ji používá, případně zavádí.
8. 4. 2024|

Silný vítr v několika krajích lámal stromy a brzdil dopravu

Kvůli větrnému počasí museli hasiči z Vysočiny přes den zasahovat u pětadvaceti událostí, nejčastěji odklízeli popadané stromy a větve ze silnic. Na železniční trati mezi Hanušovicemi a Jindřichovem na Šumpersku odpoledne najel osobní vlak do spadlého stromu. Problémy v železniční dopravě působil i na Orlickoústecku. Výstraha před větrem s nízkým stupněm nebezpečí platí pro východní polovinu Česka do středečního večera.
26. 3. 2024|

Požár haly ve Frenštátě pod Radhoštěm způsobil škodu za osmdesát milionů

Škoda způsobená pondělním požárem haly ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku se předběžně odhaduje na osmdesát milionů korun. Hasiči stále ještě dohašují skrytá ohniska. Pásové rypadlo, které odstraňovalo konstrukce haly, už odjelo, informovala odpoledne mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová. Příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé hasičů a policie.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 09:22|

Požár v Českém Švýcarsku jde opět k soudu. Bývalému strážci parku hrozí až patnáctileté vězení

Případ největšího požáru v Česku, který v létě 2022 vypukl v národním parku České Švýcarsko, míří znovu k soudu. Státní zástupce, který musel na žádost soudu upřesnit informace o způsobené škodě, podruhé podal obžalobu ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem, informoval server Seznam Zprávy. Za obecné ohrožení a poškození cizí věci hrozí bývalému dobrovolnému strážci až patnáct let vězení. Obviněný je od loňského května ve vazbě.
11. 3. 2024|

Adrenalin je hnal vstříc plamenům. Hejtman i hasiči ocenili muže, kteří zachránili cestující z hořícího vlaku v Olomouci

Adrenalin, zmatek i panika provázely osudové okamžiky dvojice mužů, kteří se letos v polovině října zasloužili o záchranu cestujících z hořícího vlaku v Olomouci. Lidem, kteří se vzápětí po nárazu vlaku do kamionu ocitli v uzavřeném hořícím voze, se snažili oba pomoci – jeden zevnitř, druhý zvenčí. Vlakvedoucího Romana Juřenu a Lukáše Dudíka za jejich obětavou pomoc ocenil hejtman Josef Suchánek (STAN) a krajský ředitel hasičů Karel Kolářík. Okolnosti nehody se stále vyšetřují.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 20:09|

Při požáru domu v Mariánských Lázních zemřel jeden člověk

V noci na úterý zasahovali hasiči u požáru obytného domu v Mariánských Lázních. Požár se ještě v noci podařilo dostat pod kontrolu. Při zásahu ale našli hasiči v domě mrtvého člověka, dalších pět lidí se evakuovalo. Informoval o tom mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.
17. 10. 2023|

Dobrovolníci dostanou dotaci na cisterny, někde si však nemohou dovolit doplatek

Generální ředitelství profesionálních hasičů přispěje dobrovolným složkám na nákup nové techniky. Jednat by se mělo o cisterny, které dobrovolní hasiči zničili při likvidaci požáru v národním parku České Švýcarsko. Mezi 110 obcí a měst rozdělí 440 milionů korun. Dotace ale mnohdy nepokryje celou sumu za cisternu, některé jednotky si ji tak nebudou moci dovolit. Třeba dobrovolníci v Lázních Libverda žádali o doplacení částky radnici, ale neúspěšně.
7. 10. 2023|

Hasiči zasahovali u požáru budovy na Smíchovském nádraží. Jedenáct lidí museli evakuovat

Hasiči od sobotního časného rána zasahovali u požáru vybydlené budovy u odstavných kolejí na pražském Smíchovském nádraží, kterou obývali lidé bez domova. Vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu, evakuovali jedenáct lidí. Jednu ženu, která se nadýchala kouře, na místě ošetřili záchranáři. Objekt o rozměrech 100 krát 20 metrů byl určen k demolici, sdělil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Příčinu požáru budou zjišťovat vyšetřovatelé.
7. 10. 2023Aktualizováno7. 10. 2023, 09:05|

Policie kvůli úniku plynu evakuovala v Litvínově šedesát lidí

Policisté v pátek evakuovali šedesát lidí z obytného domu v Litvínově na Mostecku kvůli úniku plynu. Lidi odvezly přistavené autobusy, řekl mluvčí mostecké policie Václav Krieger. Plyn unikal ze sklepních prostor. Odborník únik zastavil a hasiči několik hodin dům odvětrávali. Po 17:30 se první obyvatelé začali vracet domů, řekl mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf.
6. 10. 2023Aktualizováno6. 10. 2023, 19:18|

Na gymnáziu v Kroměříži unikla chemická látka. Hasiči evakuovali sedm stovek studentů

Zhruba 600 studentů a zaměstnanců muselo dopoledne narychlo opustit budovu gymnázia v centru Kroměříže. Důvodem evakuace byl únik neznámé chemické látky. Nikdo se nezranil. Celý den na místě zasahovali hasiči. Do budovy vstupovali ve speciálních oblecích, na pomoc si přizvali chemickou laboratoř z Frenštátu pod Radhoštěm. Podle mluvčího hasičů bude zásah pokračovat ještě v úterý.
2. 10. 2023Aktualizováno2. 10. 2023, 19:09|

Sršně v Brně pobodaly několik dětí, devět jich záchranáři převezli do nemocnice

Několik dětí školního věku ve středu v brněnské městské části Židenice pobodaly sršně. Zdravotníci ošetřili čtrnáct pacientů, devět z nich poté převezli do Dětské nemocnice v Brně. Žádné dítě nebylo ve vážném stavu, uvedla mluvčí záchranářů Michaela Bothová. Hnízdo zlikvidovali hasiči, řekl jejich mluvčí Jaroslav Mikoška.
27. 9. 2023|

Kvůli údajnému úniku neznámé látky v Plzni muselo opustit školu 400 lidí. Několik z nich záchranáři ošetřili

Několik lidí s nevolností ošetřili záchranáři v areálu zdravotnické střední školy na Karlovarské ulici v Plzni. Do vzduchu tam odpoledne údajně unikla neznámá látka, hasiči ale zatím při měření nic nezjistili. Budovu školy ještě před příjezdem záchranářů opustilo kolem 400 lidí, řekl velící důstojník hasičů Jan Beran. Hasiči s měřicí technikou zjišťují, co se v objektu stalo. Nikdo není v přímém ohrožení života, doplnila Andrea Divišová ze záchranné služby.
26. 9. 2023|

Opava zaplatila za chytré semafory 35 milionů korun. Situace je horší než dříve, tvrdí primátor

Opavu trápí problémy s chytrými semafory. Ukázalo se, že technologie za téměř 35 milionů korun funguje nepřesně, někdy se svévolně zapíná a vypíná, případně hlásí neexistující problémy. Nový systém měl v dopravě upřednostnit MHD nebo složky Intergrovaného záchranného systému, podle vedení města je však nyní situace ještě horší, než byla před spuštěním projektu.
8. 9. 2023|

Hasiči ve Lhotsku na Zlínsku likvidují rozsáhlý požár hospodářské budovy

Hasiči od brzkého úterního rána likvidují rozsáhlý požár hospodářské budovy ve Lhotsku na Zlínsku. Nikdo se při něm nezranil, řekla mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková. Požár podle ní mají hasiči pod kontrolou. Stále však prolévají vodou vnitřní prostory objektu, ve kterém je uskladněno velké množství hořlavého materiálu.
5. 9. 2023|

Kvůli úniku plynu u Karlových Varů byla zastavena automobilová i vlaková doprava

Poškození plynové přípojky mezi karlovarskými městskými částmi Stará Role a Počerny vedlo ve středu odpoledne k masivnímu úniku plynu. Hasiči kvůli němu museli uzavřít celé okolí místa úniku včetně silnice mezi Starou Rolí a Počerny a blízké železniční trati. Únik se podařilo brzy zastavit. Bezpečnostní opatření ale trvala až do rozptýlení plynu. Před 19:00 policisté obnovili provoz na silnicích, omezení skončila i na železnici.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 20:26|

V Praze 8 nedaleko Ládví prasklo plynové potrubí. Jinudy musí tramvaje i autobusy

Hasiči společně s plynaři zasahují u úniku plynu u prasklého plynového potrubí v Dolejškově ulici v Praze 8. Kvůli závadě je pro dopravu zcela uzavřena část ulice Střelničná, a to v úseku od ulice Čumpelíkova po stanici metra Ládví, řekl policejní mluvčí Jan Daněk. Místem neprojedou ani tramvaje a autobusy městské hromadné dopravy. Tramvajová linka číslo 10 je směrem z centra ukončena v Kobylisích, autobusy jezdí odklonem, uvedl dopravní podnik.
28. 8. 2023|

Místo požáru v Otrokovicích si prohlédli vyšetřovatelé, do zničených budov zatím nemohou

Hasiči po půlnoci zlikvidovali požár objektu s dílnami i obchody v Otrokovicích na Zlínsku. Hořet začalo ve středu před půl šestou ranní. V jednu chvíli tam zasahovalo až 38 jednotek, 200 hasičů a 67 kusů hasičské techniky. Platil i zvláštní, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu. Škoda se odhaduje na desítky milionů korun. Ve čtvrtek nastoupil tým vyšetřovatelů, do budovy však podle statika nebude možné v nejbližsších dnech vstoupit.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 17:29|

Při srážce tramvají v Praze se zranili dva lidé. Řidičku museli vyprostit hasiči

V Praze se ve čtvrtek ráno v zastávce Modřanská rokle srazily dvě tramvaje. Řidičku jedné z nich museli hasiči z tramvaje vyprostit, záchranáři ženu uvedli do umělého spánku. Zranil se také jeden z cestujících. O nehodě na sociální síti X informovali pražští hasiči i záchranáři. Provoz tramvají byl v úseku Nádraží Braník – Libuš v obou směrech přerušen, nahradily je autobusy. Před 9:00 byl tramvajový provoz obnoven.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 17:17|

Hasičům se podařilo lokalizovat požár v centru Otrokovic, plameny se už nešíří

Hasiči po zhruba čtyřech hodinách lokalizovali požár průmyslového objektu v Otrokovicích na Zlínsku. Zasahují tam od rána, vyhlásili zvláštní stupeň požárního poplachu, tedy ten nejvyšší, odpoledne jej snížili na třetí. Plameny se už dále nešíří. Na místě zasahovalo 38 jednotek hasičů, několik jednotek už bylo odvoláno. Hasiči ale budou na místě i přes noc. Jeden hasič se při zásahu zranil. Škoda bude podle prvotních odhadů v desítkách milionů korun. Příčina zatím není známá.
23. 8. 2023Aktualizováno23. 8. 2023, 21:45|

Hasiči měli kvůli bouřkám stovky výjezdů. Na Olomoucku i Mělnicku po zásahu bleskem hořelo

Hasiči mají po středečních silných bouřkách na kontě stovky výjezdů po celém Česku. Středočeští hasiči vyjížděli ve středu večer a v noci na čtvrtek nejčastěji k popadaným stromům a odčerpávání vody. V Tuhani na Mělnicku zapálil ve středu večer blesk stodolu, škoda je 3,5 milionu korun. Požáry v souvislosti s úderem blesku likvidovali také hasiči na Olomoucku. Ve Šternberku hořela střecha dílny u rodinného domu a v Uničově – Dolní Sukolomi střecha zemědělského objektu. V Pardubickém kraji spadlé stromy zastavily vlakovou dopravu a stovky domácností byly kvůli poruchám na vedení vysokého napětí bez proudu.
17. 8. 2023Aktualizováno17. 8. 2023, 19:21|

Rolavská vrchoviště procházejí hasiči i policisté. Turisty upozorňují na nebezpečí vzniku požárů

Policisté a hasiči začali hlídkovat v přírodní rezervaci Rolavská vrchoviště. Lokalita, která je oblíbeným místem turistů, je podle hasičů riziková kvůli hrozbě rozsáhlých přírodních požárů. Někteří návštěvníci tam však odhazují odpadky, nebo dokonce rozdělávají oheň. Úklid pak na své náklady musí zajistit radnice nedaleké Přebuzi.
15. 8. 2023|

Rozsáhlý požár domu poblíž centra Plzně hasiči zlikvidovali. Při zásahu se dva zranili

Hasiči před půl druhou odpoledne zlikvidovali rozsáhlý požár patrového domu poblíž centra Plzně. Povolali bagr ze Zbiroha a po dohodě s památkáři strhli štít budovy. Při likvidaci požáru se dva hasiči zranili, jeden z nich skončil v nemocnici. Lochotínská ulice i výjezd z obchodního centra u Rondelu jsou uzavřené. Plameny zasáhly podkroví a půdu, propadly se stropy. Policie evakuovala lidi z přilehlých budov. Předběžná škoda je odhadnuta na pět milionů korun, příčina zatím popsána nebyla.
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 18:06|

Hasební práce u požáru v Borovanech skončily

Hasiči v sobotu v 19:00 ukončili hasební práce u požáru skládky pneumatik v Borovanech na Českobudějovicku. Přes noc budou na místo, kde požár vypukl ve čtvrtek nad ránem, dohlížet se třemi cisternami. Škoda, kterou požár způsobil, je odhadnutá na 60 milionů korun. Vyšetřování příčin vzniku požáru podle mluvčího jihočeských hasičů Vratislava Malého pokračuje.
5. 8. 2023Aktualizováno5. 8. 2023, 19:57|

Na Karlovarsku vzplálo několik hektarů smíšeného lesa. Hasiči už požár lokalizovali

Hasiči na Karlovarsku zasahují v sobotu odpoledne u požáru lesa nedaleko obce Útvina. Do hašení nasadili i vrtulník. Hasiči večer požár lokalizovali, neměl by se tedy už dál šířit. Z původně zasažené plochy zhruba 2,5 hektaru se oheň rozšířil na 3,75 hektaru a dostal se až na hranici vzrostlého lesa, řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Černý. Na místě budou ještě podle mluvčího zůstávat čtyři jednotky hasičů.
22. 7. 2023Aktualizováno22. 7. 2023, 21:32|