TÉMA

Rakovina plic

Účast na screeningu plic je pod očekáváním. Pomáhá přitom včas odhalit nádor

Preventivní program na odhalení rakoviny plic je skoro v půlce pětileté pilotní doby. Určený je pro čtvrt milionu silných kuřáků nad 55 let věku. Lékaři za tu dobu oslovili každého desátého z nich, zapojila se polovina. Nádor se bez screeningu často projeví příliš pozdě na to, aby se dal zvládnout. Ročně na něj v tuzemsku umírá pět tisíc lidí.
29. 3. 2024|

Je světový den rakoviny plic. „Když má pacient problémy, je už pozdě,“ tvrdí lékař

Na úterý připadá světový den rakoviny plic. V Česku touto chorobou v průměru onemocní přes šest a půl tisíce lidí ročně, okolo pěti tisíc pacientů zemře. Rizikoví jedinci se už více než rok mohou hlásit do preventivního programu časného záchytu karcinomu plic, zatím jím prošlo sedm tisíc lidí. Lékaři ale odhadují, že podmínky pro účast v programu splňuje až půl milionu Čechů.
1. 8. 2023|

Ani celoživotní kuřák nemusí dostat rakovinu plic. Vědci vysvětlují, jak se tělo chorobě brání

Kouření zvyšuje riziko rakoviny plic, někdy ale ani celoživotní silný kuřák touto chorobou vůbec neonemocní. Vědci teď popsali mechanismy, jakými se tělo proti vzniku rakoviny brání. Výsledky studie by mohly změnit přístup k predikci a léčbě.
19. 4. 2022|

V Česku přibývá vážných případů rakoviny plic. Lékaři začali využívat nový screening

Přibývá lidí s vážným průběhem rakoviny plic. Většinou přijdou pozdě, to se podle lékařů v covidové době ještě zhoršilo. Nejrizikovějším faktorem je kouření, specialisté se proto více zaměřují na prevenci už u dětí. Zároveň se v Česku rozjíždí nový screeningový program.
4. 2. 2022|

S odhalením rakoviny plic v raném stádiu má od nového roku pomoci hrazené vyšetření

Půl milionu lidí se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny plic se od nového roku bude moci zapojit do preventivního programu hrazeného pojišťovnami. Lékaři od něj čekají více pacientů zachycených včas. V raném stádiu totiž dokáží zachránit až devět z deseti z nich. Později se poměr otáčí.
24. 9. 2021|

Více pacientů chodí s pokročilým stadiem rakoviny plic. Chystá se národní screening

Pacienti s rakovinou plic přichází až v 85 procentech případů pozdě. Navíc podle plicních lékařů a onkologů pokročilých stadií přibývá aktuálně i kvůli pandemii. Příznaky v podobě kašle a zadýchávání se mnohdy přisuzovaly covidu. S rozvinutým onemocněním přicházeli i mladí lidé. Rakovina plic patří k nejvážnějším onemocněním, kdy většina pacientů umírá. Zásadní zlepšení si specialisté slibují od spuštění národního screeningu plic, který se zaměří hlavně na kuřáky. Nadějí jsou i dostupnější biologické a imunoonkologické léky.
27. 7. 2021Aktualizováno27. 7. 2021, 20:59|