TÉMA

Zámek Lány

Lánský zámek povede Iveta Krupičková, léta řídila zámek v Děčíně

Lánskému zámku bude od října šéfovat Iveta Krupičková. Někdejší ředitelka zámku v Děčíně vystřídá Kateřinu Rydlovou. Ta z vedení lánského zámku odchází na vlastní žádost po několika měsících ve funkci.
22. 9. 2023|

V čele provozu zámku Lány končí Kateřina Rydlová, odchází na vlastní žádost

V čele oddělení provozu zámku Lány končí na vlastní žádost Kateřina Rydlová, sdělil v pondělí odbor komunikace Kanceláře prezidenta republiky (KPR). O jejím odchodu v neděli informoval server Blesk.cz. Rydlová vedla provoz lánského zámku necelý rok, funkce se ujala místo Michaely Javůrkové loni ještě v době, kdy byl prezidentem Miloš Zeman.
18. 9. 2023|

Kauzu těžby kamene v Lánech kolem Baláka bude řešit Nejvyšší soud

Bývalý ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák se obrátil na Nejvyšší soud v kauze týkající se těžby kamene v Lánské oboře. Nesouhlasí totiž s rozhodnutím odvolacího soudu, který potvrdil jeho peněžitý trest a zákaz činnosti. České televizi informaci potvrdil mluvčí Okresního soudu v Kladně Ivo Poštolka. Balák podle obžaloby podepsal nevýhodnou smlouvu, podle níž prodal kámen výrazně levněji, než byla jeho tržní cena.
22. 6. 2023Aktualizováno22. 6. 2023, 13:19|

Manželka prezidenta Eva Pavlová se v Lánech setkala s novodobými veteránkami

Manželka prezidenta Eva Pavlová se ve středu v Lánech setkala s novodobými veteránkami. V řadách armády se zapojily do mnoha zahraničních operací například v Iráku, Afghánistánu, Kosovu a jinde. Do Lán jich přijelo několik desítek. Všechny dosud žijící veteránky z druhé světové války dostanou během středy po celém Česku kytice. Je to malá pozornost za hrdinství a oběti, které této zemi přinesly, řekla v Lánech Pavlová, která sloužila v ozbrojených silách a je podplukovnicí v záloze.
21. 6. 2023|

Hrad žádá o dalších devět zaměstnanců, peníze na ně nepotřebuje. Svůj tým bude mít i první dáma

Vedoucí prezidentské kanceláře Jana Vohralíková představila organizační změny ve struktuře Pražského hradu. Ten například žádá ministerstvo financí o devět tabulkových zaměstnaneckých míst navíc, peníze na ně ale nechce. Vohralíková zdůraznila, že snahou je změnit „firemní kulturu“ Hradu. Novým šéfem Správy Pražského hradu (SPH) by se měl stát Vladimír Sonntag, personální oddělení Hradu povede Zdeněk Hejhal a finančním ředitelem bude Pavel Vyhnánek. Svůj tým složený z tajemníka a asistentky bude mít i manželka prezidenta Eva Pavlová. Pracovníci k ní přejdou z kanceláře Vohralíkové. Organizační změny začnou na Pražském hradě platit od 1. června.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 10:56|

O prezidentské sídlo je zájem. Lánským zámkem během prvního měsíce prošla tisícovka návštěvníků

Měsíc od zavedení komentovaných prohlídek vnitřních prostor zámku Lány navštívila památku více než tisícovka lidí. O zámek v Lánech je tak největší zájem ze všech nově otevřených prohlídkových okruhů Správy Pražského hradu (SPH). O zpřístupnění rozhodla ještě minulá správa Hradu.
8. 4. 2023|

Za prodej lánského kamene potvrdil soud Balákovi peněžitý trest 870 tisíc korun

Za porušení povinností při správě majetku potvrdil ve čtvrtek soud bývalému šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti. Verdikt je pravomocný. Případ se týká těžby kamene v lánské oboře. Balák byl odsouzený už loni v jiné lánské kauze, a to za ovlivnění dvousetmilionové zakázky. Tehdejší prezident Miloš Zeman mu ale udělil milost a Balák zůstal v čele příspěvkové organizace Kanceláře prezidenta republiky až do konce loňského roku.
16. 3. 2023|

Zemanovo okolí bylo v mnoha ohledech možná bezpečnostním problémem, míní Rakušan

Okolí bývalého prezidenta Miloše Zemana bylo strukturálním, v mnoha ohledech možná bezpečnostním problémem. Informace Deníku N, podle kterého Zeman na nedávné schůzce v Lánech požádal premiéra Petra Fialu (ODS) o spolupodpis abolice, která se týkala dotační kauzy jeho kancléře Vratislava Mynáře a dalšího případu spojeného s Hradem, jsou vyvrcholením Zemanova stylu prezidentování, který byl mocenský a ochranářský vůči svému vlastnímu okolí. V Otázkách Václava Moravce to řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Se Zemanovou žádostí má problém i místopředseda ANO Karel Havlíček, podle něj není v pořádku, pokud hlava státu použije do té doby nevyužívaný nástroj k pomoci jednomu ze svých blízkých spolupracovníků.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 13:44|

Pokud se až nyní řeší trestní oznámení, tak bude na Hradě asi hodně práce, říká nastupující kancléřka

Můj způsob práce je asi trošku jiný a neumím si představit, že by se mi to stalo, komentovala nastupující hradní kancléřka Jana Vohralíková v Interview ČT24 zprávu, že prezidentská kancelář v úterý podala trestní oznámení kvůli podezření z majetkové a hospodářské trestné činnosti ve Správě Pražského hradu (SPH). Dodala, že pokud se řeší na poslední chvíli trestní oznámení, bude na Hradě asi hodně práce. Zároveň ocenila Kancelář Pražského hradu a její součinnost při předávání agendy.
7. 3. 2023|

Prezidentská kancelář podává po auditu trestní oznámení na Správu Pražského hradu

Kancelář prezidenta republiky (KPR) na základě externího auditu ve Správě Pražského hradu (SPH) podá trestní oznámení kvůli podezření z majetkové a hospodářské trestné činnosti. V pondělní tiskové zprávě zástupci kanceláře prezidenta Miloše Zeman upřesnili, že podezření se týkají porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, zkreslování údajů o stavu hospodaření, porušení povinnosti při správě cizího majetku, krádeže, zpronevěry či podvodu.
6. 3. 2023Aktualizováno6. 3. 2023, 15:34|

Zeman si po odchodu z Hradu zřídí kancelář. Mynář se chce věnovat rodině

Prezident Miloš Zeman byl v pátek naposledy ve své kanceláři na Pražském hradě. V lánské pracovně bude ještě v pondělí pobývat v souvislosti s přijetím premiéra Petra Fialy (ODS). Po přestěhování všech věcí se pak přesune do nového domu v Lánech, kde zůstane až do inaugurace svého nástupce Petra Pavla. Informoval o tom jeho kancléř Vratislav Mynář. Zeman si po odchodu z funkce zřídí kancelář, asistentku mu bude dělat jeho žena Ivana. Mynář zároveň informoval, že sám na svou funkci rezignuje zřejmě ve čtvrtek 9. března dopoledne, tedy v den Pavlovy inaugurace. Před rezignací své nástupkyni Janě Vohralíkové předá potřebné dokumenty.
3. 3. 2023|

Mynář si nechal hradním autem dovézt stromky do Osvětiman, za dopravu nezaplatil, píší Seznam Zprávy

Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář si loni nechal hradním nákladním vozem dovézt stromky do Osvětiman na Uherskohradišťsku, kde dokončuje nový dům, a podle zjištění serveru Seznam Zprávy za dopravu v hodnotě desítek tisíc nezaplatil. Stromky dodala soukromá firma Školky-Montano z Přerova nad Labem, která zhruba dva měsíce po dodání výsadby Mynářovi obdržela také veřejnou zakázku na dodání 286 tisíc stromků za 3,1 milionu korun Lesní správě Lány. Tu spravuje prezidentská kancelář.
27. 2. 2023|

Vohralíková a Mynář řešili seznam hostů na inauguraci i bezpečnostní opatření. Pavel se sešel s Bartošem

Budoucí vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Jana Vohralíková v úterý s dosluhujícím protějškem Vratislavem Mynářem a šéfem sněmovní kanceláře Martinem Plíškem řešila seznam hostů na březnovou inauguraci nového prezidenta Petra Pavla či bezpečnostní opatření. Mynář předal Vohralíkové představu o inauguraci, podoba podle něj záleží na nové administrativě. Pavel se sešel v ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem (Piráti), aby spolu probrali situaci v regionech i otázku digitalizace.
14. 2. 2023Aktualizováno14. 2. 2023, 18:15|

Věcné a vstřícné, zhodnotil Pavel jednání se Zemanem. Probrali volby i fungování hradní kanceláře

Prezident republiky Miloš Zeman a jeho zvolený nástupce Petr Pavel se poprvé od voleb setkali. Pavel přijel na lánský zámek, kde Zeman v posledních letech tráví mnoho času. Mluvili o tom, co obnáší role prezidenta, probrali ale i výhrady, které Pavel už dříve vznesl k fungování hradní kanceláře. Zvolený prezident se ujme funkce v první polovině března.
13. 2. 2023Aktualizováno13. 2. 2023, 13:33|

Pavel a Zeman se sejdou 13. února. Kontroly hospodaření Hradu zjistily řadu pochybení

Prezident Miloš Zeman a jeho nástupce Petr Pavel se sejdou v pondělí 13. února dopoledne na zámku v Lánech. Pavel to řekl na tiskové konferenci. Uvedl, že stávající hlavě státu nabídl termín, který Zeman akceptoval. Zmínil také, že kontroly  hospodaření Hradu zjistily řadu pochybení. Nově zvolený prezident také na brífinku obhajoval telefonát na Tchaj-wan. Jeho obsah prý dopředu konzultoval s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti).
3. 2. 2023Aktualizováno3. 2. 2023, 20:41|

Neumím si představit, že by Pavel trvale úřadoval v Černoučku. Hrad disponuje výběrem, míní bývalý protokolář

Pro Petra Pavla se jeho zvolením do úřadu prezidenta mění řada věcí. On i jeho rodina dostali přidělenou ochrannou službu a nyní ho čeká mimo jiné rozhodnutí o stěhování. Podle bývalého ředitele protokolu Kanceláře prezidenta republiky Miroslava Sklenáře by mohl úřad vykonávat i ze svého současného bydliště v obci Černouček, spíš se ale nabízí areál Pražského hradu či Lány.
29. 1. 2023|

Zeman hovořil se Si Ťin-pchingem. Zastal se Home Creditu a vyzdvihl čínský potenciál na Ukrajině

Prezident Miloš Zeman hovořil v pondělí přes video s čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Mluvili o vzájemných vztazích, pozici českých firem na čínském trhu nebo o mezinárodní situaci. Podle Zemana může Čína sehrát významnou úlohu při ukončení konfliktu na Ukrajině.
9. 1. 2023|

Baláka v čele lánské lesní správy nahradí Rus. Správu Pražského hradu nově povede Novák

Novým ředitelem Lesní správy Lány se stal Pavel Rus a Správu Pražského hradu povede Jan Novák. Do funkcí je k 2. lednu jmenoval na základě doporučení výběrové komise prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Na webu o tom v úterý informovala Kancelář prezidenta republiky.
3. 1. 2023|

Zeman se v týdnu chce setkat s kandidátem na ministra Hladíkem, řekl Fiala po schůzce v Lánech

Premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem oznámil, že hlava státu se v průběhu tohoto týdne chce setkat s kandidátem na ministra životního prostředí Petrem Hladíkem (KDU-ČSL). Zeman podle předsedy vlády bude chtít mluvit o všech okolnostech, které Hladíkovu nominaci doprovázejí. Očekává, že po schůzce prezident oznámí svůj další postup. S přesným termínem schůzky Fiala odkázal na prezidentovu kancelář. Kancléř Vratislav Mynář později upřesnil, že schůzka se uskuteční ve středu.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 22:27|

Jako prezident jsem hlavně hájil české národní zájmy, uvedl Miloš Zeman ve svém posledním vánočním poselství

Prezident Miloš Zeman promluvil k českým občanům ve svém vánočním poselství. Tradiční projev pronesl Zeman ze zámku v Lánech, šlo o poslední vánoční poselství současné hlavy státu před koncem prezidentského mandátu. Miloš Zeman proto svůj projev rozdělil do dvou částí. V první se vyjádřil k událostem končícího roku, mimo jiné odsoudil ruskou agresi vůči Ukrajině. V druhé „složil účty“ ze svého více než třicetiletého působení na politické scéně. Uvedl, že jako prezident hájil české národní zájmy. Občanům poděkoval, že ho dvakrát zvolili hlavou státu.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 13:32|

Zámek v Lánech se na dva víkendy otevírá veřejnosti

Lidé mohou od pátku až do neděle navštívit zámek v Lánech na Kladensku, který je jako sídlo prezidenta republiky běžně nepřístupný. Konají se tam adventní dny otevřených dveří, které budou pokračovat ještě o dalším víkendu od 16. do 18. prosince. V minulosti si lidé mohli zámek mimořádně prohlédnout v září 2018 u příležitosti stého výročí založení Československa.
9. 12. 2022Aktualizováno9. 12. 2022, 19:17|

Lány otevřou své brány. Poprvé po čtyřech letech

Barokní zámek v Lánech, který je jako sídlo prezidenta republiky běžně nepřístupný, se třetí a čtvrtý adventní víkend otevře veřejnosti. Vánočně vyzdobený zámek mohou zájemci navštívit od 9. do 11. prosince a mezi 16. a 18. prosincem. Informovala o tom prezidentská kancelář.
4. 12. 2022|

Fiala s návrhem na jmenování Hladíka ještě počká. Chce, aby se naplno věnoval ministerstvu, ne vysvětlování kauzy

Premiér Petr Fiala (ODS) zatím nenavrhne prezidentovi Miloši Zemanovi, aby jmenoval místopředsedu KDU-ČSL Petra Hladíka ministrem životního prostředí. O Hladíkovi hovořili oba politici při Fialově návštěvě u prezidenta v Lánech. Věnovali se však i dalším aktuálním politickým tématům. Předseda vlády přijel do Lán z jednání premiérů Visegrádské skupiny v Košicích, s jeho výsledky proto mohl hlavu státu seznámit. Mluvili také o chystaném otevření běloruské opoziční kanceláře v Praze.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 22:26|

Před 85 lety zemřel Tomáš Garrigue Masaryk. Na prvního prezidenta se vzpomíná v Lánech i Hodoníně

Ve středu uběhlo 85 let od smrti prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Vzpomínalo se na něj na zámku v Lánech, na Pražském hradě, ale i v jeho rodném Hodoníně. Šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) řekla, že je potřeba připomínat si i Masarykovy myšlenky, jako například „nebát se a nekrást“. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zase připomněl Masarykovu odvahu hovořit i o věcech, které nejsou populární, a stát si za svými názory.
14. 9. 2022Aktualizováno14. 9. 2022, 16:35|