TÉMA

Přeočkování

PŘEHLEDNĚ: Kdo by se měl (pře)očkovat proti černému kašli

Distributoři začali do ordinací rozvážet další mimořádnou dodávku vakcín proti černému kašli. Celkem jde o dvacet tisíc kusů určených hlavně k přeočkování dospělých. Kvůli vysokému počtu nakažených o vakcinaci roste zájem. Od ledna v Česku evidují zdravotníci skoro osm tisíc případů tohoto onemocnění, což je nejvíc od roku 1959. Na otázky spojené s vakcinací odpovídala ve vysílání ČT24 pediatrička a místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová. Odpovědi byly redakčně kráceny a upraveny.
17. 4. 2024|

Za týden přibylo téměř 1500 nových případů černého kašle

Za týden v Česku přibylo podle statistik Státního zdravotního ústavu (SZÚ) 1494 případů černého kašle. Jde o nejvyšší týdenní nárůst od začátku letošního roku. Od ledna lékaři evidují celkem 7888 nakažených. Více nemocných bylo naposledy na konci padesátých let minulého století, krátce po zahájení očkování proti této nemoci. Vakcíny jsou v současné době jen pro těhotné, tento týden dorazí dle ministerstva zdravotnictví devadesát tisíc nových z Kanady a Francie.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 14:23|

Část nemocnic přeočkovává své zaměstnance proti černému kašli

Některé nemocnice přeočkovávají své zaměstnance proti černému kašli. Například Fakultní nemocnice Hradec Králové vakcínu nabízí přednostně zdravotníkům, kteří pracují s dětmi, své zdravotníky očkuje i pražská Fakultní nemocnice v Motole. Tato zařízení nejvíce ohroženému personálu vakcínu hradí, jinde to ale není pravidlem, jak zjistila ČT z odpovědí patnácti českých nemocnic.
11. 4. 2024|

Nemocných s černým kašlem je v Česku téměř 6400, za týden jich přibylo 1100

Za týden přibylo 1100 nových případů černého kašle, jde letos o druhý nejvyšší týdenní nárůst. Celkem lékaři od začátku roku evidují 6397 nakažených, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Podle údajů ze zdravotnických ročenek bylo více případů na českém území jen v roce 1959, tedy rok po zahájení povinného očkování.
8. 4. 2024Aktualizováno8. 4. 2024, 17:24|

Případů černého kašle je letos už přes pět tisíc, víc za rok bylo naposledy v roce 1960

Případů černého kašle bylo podle údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) letos do konce března 5297. Z dat zdravotnických ročenek vyplývá, že více případů za celý rok bylo jen ve třech letech těsně po zahájení očkování v roce 1958, v roce 1960 jich bylo 5568.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 13:12|

Ministr Válek vidí očkování coby nejprověřenější cestu, jak se chránit před černým kašlem

V Česku se od začátku roku nakazilo černým kašlem přes tři tisíce lidí, jen tento týden jich přibylo 810. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) za tím vidí souběh dvou faktorů: opatření během covidu a klesající zájem o očkování. Uvedl to v pořadu Události, komentáře.
16. 3. 2024|

V Česku narůstají počty černého kašle nebo záškrtu. Vakcinologové doporučují pozměnit strategii přeočkování v dospělosti

V Česku narůstá počet případů tuberkulózy, černého kašle, příušnic, spalniček i záškrtu. Největší a klíčovou ochranou proti návratu takových nemocí zůstává očkování. V Česku je povinné hlavně u dětí a je hrazené ze zdravotního pojištění. Lékaři ale doporučují pravidelně se přeočkovávat i v dospělosti.
12. 3. 2024|

V Česku poprvé po 55 letech zemřel pacient trpící záškrtem

Senior podlehl nemoci, která se v České republice desítky let téměř nevyskytovala. Záškrt se vrátil až roku 2022. O jeho úmrtí informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).
6. 3. 2024|

Válek zahájil kampaň na podporu podzimního očkování proti covidu. Nechal si píchnout druhou posilující dávku

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) zahájil podzimní část kampaně na podporu očkování proti covidu-19. Sám při té příležitosti dostal druhou posilující dávkou. Vyloučil však, že by připadala v úvahu očkovací povinnost, vakcína proti covidu zůstane podle něj dobrovolná.
10. 10. 2022|

Vakcíny na nové varianty covidu dorazily do Česka. K dispozici jsou zhruba tři tisíce dávek

Do Česka dorazily upravené vakcíny na nové varianty koronaviru od firmy Pfizer/BioNTech. Ve čtvrtek s nimi začíná očkovat například pražská Fakultní Thomayerova nemocnice, k dispozici má zhruba 2800 dávek. Očkovat mohou začít také další místa, kde se vakcíny podávají příchozím bez předchozí registrace. Hlásit dopředu na vybraný termín bez čekání se lidé budou moci zřejmě od 12. září, uvedlo ministerstvo.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 23:02|

V Česku se objevil záškrt. Státní zdravotní ústav potvrdil čtyři případy

Laboratoř Státního zdravotního ústavu (SZÚ) letos potvrdila čtyři případy záškrtu, který se v Česku od 90. let minulého století nevyskytoval. První případ byl zaznamenán v květnu u pacientky z Vysočiny. V posledních měsících onemocněli dva sourozenci v dětském věku a starší pacientka. Proti záškrtu je v Česku povinné očkování.
7. 9. 2022|

Lidé očkovaní proti covidu nebudou zvýhodňováni jako dřív, uvedl Válek

Přeočkování proti covidu-19 bude nejméně letos na podzim hrazeno ze zdravotního pojištění. Ideální doba pro posilující dávku vakcíny je konec srpna až polovina října, řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Resort podle něj jedná o způsobu nákupu dalších vakcín, který by mohl být opět společný pro celou EU, chce ho mít dojednaný do července. Nepočítá ale s žádnými výhodami pro očkované jako při dřívějších vlnách epidemie. Řekl také, že jednání o nákupu léku paxlovid zatím nejsou úspěšná.
7. 6. 2022|

Ministerstvo doporučí seniorům přeočkování proti covidu

Ministerstvo zdravotnictví seniorům doporučí další přeočkování proti covidu, přičemž počítá s tím, že by se mělo ve větší míře spustit koncem léta a na podzim. Druhou posilovací dávku hrazenou z veřejného zdravotního pojištění budou také moci dostat i další zájemci.
11. 5. 2022|

Strategie, jak očkovat ukrajinské uprchlíky, vznikne během víkendu, říká Prymula

Každá migrační vlna představuje jisté zdravotní riziko, tvrdí epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. V Událostech, komentářích řekl, že strategie, podle které budou doočkovávány děti běženců, aby mohly nastoupit do škol, bude připravena během nadcházejícího víkendu. Větší riziko než covid-19 podle něj může u dospělých představovat tuberkulóza.
10. 3. 2022|

Přibylo o polovinu více případů koronaviru než před týdnem. Omikron potká každého, tvrdí virolog

Laboratoře v Česku ve středu potvrdily 11 452 případů koronaviru, jde o více než padesátiprocentní nárůst oproti minulému týdnu. Na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní připadá 478 nově nakažených, vyšší byla týdenní incidence naposledy před Vánocemi. Dál se snížil počet lidí s covidem-19 v nemocnicích, je nejnižší od konce října. S variantou omikron se potká každý, řekl virolog Evžen Bouřa. Hlavní zbraní proti covidu zůstane podle něj očkování. Farmaceutické firmy už také vyvíjí vakcínu zaměřenou na omikron, která by měla být účinnější než dnešní očkovací látky, připomněl Bouřa.
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 18:34|

Platnost očkovacích certifikátů se zkrátí

Platnost očkovacích certifikátů proti covidu se od ledna 2022 zkrátí na devět měsíců. Pro jejich prodloužení je nutné, aby si lidé nechali aplikovat posilující dávku. Pokud tak neučiní, certifikát jim po devíti měsících přestane platit, řekl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Resort také vyzve k přeočkování ty, kterým uplynuly dva měsíce od aplikace vakcíny Janssen. Podle kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by se mělo očkování touto jednodávkovou vakcínou omezit.
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 20:03|

V neděli se potvrdila nákaza 787 lidí, další nemocnice ruší návštěvy. Přeočkovat se je nově možné již po půlroce

Lidí nakažených covidem-19 přibývá opět rychleji. V neděli potvrdily testy 787 nových případů, což byl ve srovnání s předchozí nedělí nárůst více než stoprocentní. V přepočtu na sto tisíc obyvatel přibylo za poslední týden devadesát nakažených. Plní se i nemocnice, za týden se zvýšil počet pacientů s covidem zhruba o třetinu. Tempo očkování naopak stagnuje. O posilující dávku vakcíny proti covidu se ovšem od pondělí mohou lidé hlásit již půl roku po dokončení základního očkování namísto dosavadních osmi měsíců. Lidem, kteří očkování naopak nemají, se s novým týdnem zkomplikovaly návraty do Česka z Maďarska nebo Finska.
18. 10. 2021Aktualizováno18. 10. 2021, 20:38|

Zhoršení se nevyhneme, nově nakažení jsou převážně mladí, říká epidemiolog Smejkal

Trend nových nákaz koronavirem v Česku na podzim znovu stoupá, počet dvakrát v tomto týdnu překonal tisícovku. Epidemiolog Petr Smejkal předpokládá, že zhoršení epidemické situace se nelze vyhnout. Nově nakažení jsou dle něj hlavně mladí, ale i starší skupiny obyvatel, kterým vyprchala imunita z očkování. V Interview ČT24 proto apeloval na pokračování ve vakcinaci.
8. 10. 2021|

Počet nově nakažených podruhé v řadě překonal tisícovku

Ve středu přibylo v Česku 1047 nakažených koronavirem, což je o 315 více než před týdnem. Počet tak stejně jako v úterý překonal tisícovku. Tři čtvrtiny přírůstku tvoří neočkovaní, jejich průměrný věk dosahuje 29 let. Hospitalizovaných je s onemocněním 299 lidí, ve vážném stavu je šedesát z nich. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Incidence nejvýrazněji stoupla v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Posilující dávka vakcíny se bude moci podávat místo 8 už 6 měsíců po plném naočkování, uvedl Adam Vojtěch (za ANO). Schválilo to ministerstvo.
7. 10. 2021Aktualizováno7. 10. 2021, 20:37|

Vakcíny poskytují výbornou imunitu i devět měsíců po očkování, ukázal výzkum. Výjimkou jsou senioři a vážně nemocní

Rozsáhlá studie z reálných dat ve Velké Británii ukázala, že protilátky získané očkováním proti covidu-19 mizí jen velmi pomalu. Výjimkou jsou starší lidé a také ti s chronickými nemocemi. Výsledky tohoto výzkumu jsou zásadní pro podávání třetí dávky vakcíny.
17. 9. 2021|

Vojtěch: Přeočkovávání třetí dávkou začne v půlce září. Služby a obchody se nezavřou ani v rizikovém scénáři

Přeočkovávání proti covidu-19 by mělo u lidí s vyšším rizikem při nákaze podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) začít v polovině září. V diskusním pořadu TV Prima také zmínil, že ani v nejrizikovějším scénáři vývoje epidemie na podzim nepočítá s uzavíráním služeb a obchodů.
29. 8. 2021Aktualizováno29. 8. 2021, 20:06|

Izrael začne očkovat posilující třetí dávkou proti covidu i mladší třiceti let

Izrael začne podávat třetí dávku vakcíny proti covidu-19 všem naočkovaným lidem, ohlásilo tamní ministerstvo zdravotnictví. Dosud mohli v této blízkovýchodní zemi dostat posilující dávku pouze naočkovaní lidé starší 30 let, uvedla agentura Reuters. S přeočkováním země začala na začátku srpna, podle první studie to pomohlo snížit počet vážných případů nemoci covid-19.
29. 8. 2021|

Na podzim by mohly dostat ohrožené skupiny třetí dávku proti covidu, jasno má být na konci léta

Odborná skupina ministerstva zdravotnictví ve čtvrtek dál jednala o plánech na přeočkování třetí dávkou. Cílit by mělo hlavně na rizikové skupiny a to třeba lidi po transplantaci nebo s poruchou imunity. Přesný interval má padnout na základě klinických studií, jejichž výsledky čeká resort na konci léta. Jasněji pak bude i o plošném přeočkování.
22. 7. 2021Aktualizováno22. 7. 2021, 21:59|

Během léta roušky nebo respirátory zůstanou, říká hlavní hygienička Svrčinová

Vláda příští pondělí rozhodne, jaká budou platit pravidla pro nošení roušek nebo respirátorů během letních prázdnin. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová se přiklání spíše k rouškám. Zároveň věří, že Česká republika má nejhorší za sebou, čísla jsou v současnosti příznivá. Řekla to v Interview ČT24.
22. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 20:09|