TÉMA

Aleš Cimbala

Státní zástupce potvrdil odložení takzvané reklamní větve kauzy Čapí hnízdo

Státní zástupce potvrdil rozhodnutí policie o odložení takzvané reklamní větve kauzy Čapí hnízdo, ve které se kriminalisté zabývali podezřením na daňové úniky u plateb od firem z holdingu Agrofert za reklamu konferenčnímu centru Čapí hnízdo. Informoval o tom mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala. Policie na konci února dospěla k závěru, že nešlo o podezření z trestného činu. Podle serveru Seznam Zprávy dostane spis nyní na stůl Vrchní státní zastupitelství v Praze.
4. 4. 2024|

Policie znovu odložila reklamní větev kauzy Čapí hnízdo

Policisté podruhé odložili reklamní větev kauzy Čapí hnízdo, ve které zkoumali podezření na daňové úniky. Zabývali se platbami od firem z holdingu Agrofert za reklamu Čapímu hnízdu. O odložení případu řekl České televizi mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Rozhodnutím se podle něj nyní bude zabývat dozorový státní zástupce. Policie kauzu již jednou odložila, pražské vrchní státní zastupitelství ji ale pak opět otevřelo.
4. 3. 2024|

Klánovický les kvůli případu vraždy prohledávaly stovky policistů

Klánovický les byl v úterý dopoledne kvůli případu páteční dvojnásobné vraždy uzavřen, do úterních 16:00 ho prohledávalo 250 policistů. Podle mluvčího pražské policie Jana Rybanského pátrali po jakékoliv stopě, která by napomohla objasnění případu. Výsledky pátrací akce z taktického hlediska nelze podle policie zveřejnit. Dle redaktorky ČT Kristýny Posekané se policisté na místo pravděpodobně vrátí ve středu ráno, Rybanský to však nepotvrdil.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 17:19|

Muž dostal za schvalování ruské agrese na Ukrajině obecně prospěšné práce

Obvodní soud pro Prahu 9 potrestal muže, který na sociální síti schvaloval ruskou agresi na Ukrajině. Odsoudil ho k trestu obecně prospěšných prací. České televizi informaci potvrdila mluvčí soudu Barbora Chlostová. Muž v několika příspěvcích vyzýval k podpoře Rusů v souvislosti s válkou na Ukrajině. Rozhodnutí je již pravomocné.
30. 12. 2022|

Babiš měl k Čapímu hnízdu vztah, nemohlo se rozhodovat bez něj, uvedla svědkyně

Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš měl k Čapímu hnízdu vztah, žádné zásadní rozhodnutí se nesmělo učinit bez něj, řekla v pondělí u pražského městského soudu reklamní a marketingová specialistka Tereza Svěráková. Finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková vypověděla, že projekt nevnímala jako Babišův soukromý plán, nemělo podle ní jít ani o jeho soukromé sídlo. Babiš podle ní vůči Farmě Čapí hnízdo žádnou řídicí funkci nevykonával. Znalec bude v kauze zkoumat, zda podpisy na listinách k převodu akcií firmy patří Andreji Babišovi staršímu. V úterý bude jednání pokračovat čtením listinných důkazů.
17. 10. 2022Aktualizováno17. 10. 2022, 14:41|

Státní zástupkyně obžalovala žáka stíhaného za vraždu učitele mačetou

Státní zástupkyně podala obžalobu v případu vraždy učitele středního odborného učiliště v pražské Michli. Obviněný mladík, kterému bylo v době útoku devatenáct let, zůstává ve vazbě. Oznámil to mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Pedagog zemřel letos 31. března ve svém kabinetu v budově školy v Ohradní ulici po útoku mačetou.
26. 9. 2022|

Státní zastupitelství obžalovalo muže, který střílel na úřadu práce v Praze

Státní zastupitelství obžalovalo muže, který se podle policie přiznal k loňské střelbě na pražském úřadu práce, jejíž obětí se stala jeho zaměstnankyně. Střelci hrozí výjimečný trest včetně doživotního vězení.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 13:50|

Žalobce pro Babiše navrhuje podmínku a pokutu 10 milionů korun, píší Seznam Zprávy

V obžalobě v kauze Čapí hnízdo navrhuje státní žalobce Jaroslav Šaroch pro expremiéra Andreje Babiše (ANO) tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let a peněžitý trest ve výši 10 milionů korun. S odkazem na dva nezávislé zdroje z justice o tom informuje web Seznam Zprávy. Pro Babišovu někdejší poradkyni Janu Nagyovou navrhl stejný podmíněný trest a zaplatit by měla půl milionu korun. Oběma obžalovaným přitom hrozí až deset let vězení.
30. 3. 2022Aktualizováno30. 3. 2022, 13:13|

Policie obvinila exposlance Feriho ze znásilnění, hrozí mu až deset let vězení

Policie obvinila exposlance TOP 09 Dominika Feriho z trestného činu znásilnění. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Bližší okolnosti k případu nebude podle mluvčího policie zatím sdělovat. V případě odsouzení mu hrozí až deset let vězení, protože je stíhaný i pro trestný čin znásilnění spáchaný na dítěti - v tomto případě má jít o osobu, které bylo sedmnáct let. Policie to uvedla na svém webu. Policisté Feriho prověřují od loňského června, kdy ho několik žen v médiích obvinilo ze sexuálního obtěžování a násilí.
8. 3. 2022Aktualizováno8. 3. 2022, 13:55|

Šaroch v kauze Čapí hnízdo pochybil, nereagoval na informace k výslechu svědků, uvedlo VSZ

Dozorující žalobce Jaroslav Šaroch v kauze Čapí hnízdo podle Vrchního státního zastupitelství (VSZ) pochybil, když bezokladně nereagoval na nové informace týkající se možného výslechu svědků. Tímto pochybením došlo podle VSZ ke vzniku průtahů v trestním řízení. Pražské městské státní zastupitelství, na němž Šaroch působí, uvedlo, že závěry dohledové činnosti bere na vědomí, bude se jimi zabývat a zváží vhodná opatření.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 17:20|

Policisté doplnili spis k Čapímu hnízdu, nyní se s ním seznámí obvinění

Policisté doplnili spis ke kauze Čapí hnízdo, v níž čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho bývalá poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Nyní musí pokračovat v administrativních úkonech, například obvinění se musí seznámit se spisem. Uvedl to mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.
17. 9. 2021Aktualizováno17. 9. 2021, 13:37|

Premiér se nepůjde seznámit se spisem v kauze Čapí hnízdo, pošle obhájce

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) se příští týden nepůjde seznámit se spisem v kauze kolem dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo, seznámení nechá na svém obhájci. České televizi to řekli obhájci Babiše a jeho někdejší poradkyně Jany Mayerové Josef a Michael Bartončíkovi. Oba by se měli přijít seznámit se spisem v pondělí.
19. 5. 2021|

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo dál pokračuje, policie nemusí žádat o prodloužení lhůty

Policisté nemusí formálně prodlužovat lhůtu pro vyšetřování kauzy kolem dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. K jejímu prodloužení dojde fakticky tím, že budou dále pokračovat takzvané úkony přípravného řízení. Vyplývá to z vyjádření mluvčího pražského městského státního zastupitelství Aleše Cimbaly. Policie původně dostala na vyšetřování čas do 15. května, podle Cimbaly není možné určit, jak dlouho ještě ale vyšetřování potrvá. V kauze čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Mayerová.
14. 5. 2021|