TÉMA

Zatykač

Soud zamítl návrh na obnovu řízení v případu dezinformátora Čermáka

Plzeňský krajský soud zamítl návrh na obnovu řízení v kauze Tomáše Čermáka, který byl za výzvy k násilí vůči politikům odsouzen na 5,5 roku vězení. Uvedla to mluvčí soudu Jana Rubášová s tím, že návrh podala neoprávněná osoba. Obnovit proces chtěla bývalá novinářka a aktivistka Jana Peterková, která Čermáka dlouhodobě podporuje. Čermák se nástupu do vězení vyhýbá, byl na něj vydán mezinárodní zatykač.
30. 10. 2023|

Cizinec dostal jedenáct let vězení za čtvrtstoletí starou vraždu. Zadržen byl v Litvě a Polsku

Soud v pátek uložil Mychajlovi Poljanskému jedenáct let vězení za vraždu, kterou spáchal v roce 1999 v bytě na pražském Chodově. Při oslavě pravoslavného svátku bodl do zad svého krajana. Nyní vysvětloval, že muže nechtěl zabít, pouze mu chtěl oplatit poškození trička a ránu si „špatně spočítal“. Poljanskyj byl v minulosti odsouzený jako uprchlý, nedávno ho do Česka vydalo Polsko. Verdikt není pravomocný.
13. 10. 2023|

Na Čermáka, který nenastoupil do vězení, vydal soud mezinárodní zatykač

Krajský soud v Plzni vydal mezinárodní zatykač na Tomáše Čermáka, který nenastoupil do vězení. Upozornil na to web Novinky.cz, podle kterého měl Čermák doma plán cesty do Ruska. Odsouzen byl na pět a půl roku za podněcování ke spáchání teroristického činu.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 10:50|

Lídři na summitu G20 uctili památku Gándhího, účastnili se Biden i Lavrov

Na summitu skupiny velkých ekonomik G20 v Dillí v neděli lídři států a vlád společně uctili památku indického politika a bojovníka za nezávislost Mahátmy Gándhího. Na začátek druhého a zároveň posledního dne setkání navštívili památník, kde byl Gándhí v roce 1948 po svém zavraždění zpopelněn. Následně indický premiér Naréndra Módí předal Brazílii předsednictví skupiny G20 a prohlásil dvoudenní summit za ukončený. Rovněž navrhl, aby státníci jednali na virtuálním zasedání ještě letos v listopadu.
10. 9. 2023Aktualizováno10. 9. 2023, 19:48|

Je to vyznamenání, hodnotí americký senátor Graham zatykač, který na něj vydala Moskva

Jako vyznamenání vnímá vlivný americký senátor Lindsay Graham zatykač, který na něj vydalo Rusko kvůli jeho výrokům v Kyjevě. Není přitom prvním takovým Američanem. Jen tento měsíc Moskva zakázala vstup do země pěti stům jeho spoluobčanů v čele s exprezidentem Barackem Obamou.
30. 5. 2023|

Zatykač na Putina je přelomový, říká velvyslankyně. Mohlo by to zabránit dalším deportacím, míní soudkyně

Mezinárodní trestní soud vydal minulý týden zatykač na ruského lídra Vladimira Putina. Podle české velvyslankyně v Nizozemsku Kateřiny Sequensové jde o odvážné rozhodnutí. Přestože soud pracuje relativně pomalu, vydání samotného zatykače je velmi omezující, upozornila. Bývalá soudkyně tribunálu v Haagu Ivana Janů se domnívá, že by to mohlo mít preventivní účinek a zabránit tak dalším přesunům dětí na ruské území. Obě byly hosty pořadu Události, komentáře.
21. 3. 2023|

Mezinárodní trestní soud vydal zatykač na Vladimira Putina

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu vydal zatykač na ruského vůdce Vladimira Putina a zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Marii Lvovou-Bělovou. Soud zahájil jejich stíhání v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu, konkrétně kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska. Rusko zatykač považuje za nepřijatelný a pobuřující.
17. 3. 2023Aktualizováno17. 3. 2023, 18:58|

Ve Francii vydali zatykač na bývalého šéfa Nissanu Carlose Ghosna, píše WSJ

Francouzská prokuratura vydala mezinárodní zatykač na bývalého generálního ředitele japonské automobilky Nissan Carlose Ghosna, který vedl i francouzskou automobilku Renault. Ve čtvrtek o tom informoval americký list The Wall Street Journal (WSJ). Francouzi mají podezření, že Ghosn zneužil peníze Renaultu. Manažer se tomuto kroku podle svého mluvčího podivuje, uvedla agentura Reuters.
22. 4. 2022|

Rusko vydalo zatykač na spolupracovnici Navalného Sobolovou

Ruské úřady vydaly zatykač na Ljubov Sobolovou, blízkou spolupracovnici vězněného opozičního politika Alexeje Navalného. Sobolová v srpnu opustila Rusko poté, co jí soud omezil svobodu. Kreml také ve čtvrtek prohlásil, že udělení Sacharovovy ceny Navalnému devalvuje význam ocenění.
21. 10. 2021|

Na Sardinii zadrželi katalánského expremiéra Puigdemonta, soud jej později pustil na svobodu

Policie na Sardinii ve čtvrtek večer zadržela bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta. Madrid ho viní ze vzpoury kvůli referendu o nezávislosti Katalánska v roce 2017. Do ulic v Katalánsku i na Sardinii vyšly stovky lidí, jež žádaly jeho propuštění, ke kterému později také došlo. Soud mu dovolil cestovat i mimo území Itálie do prvního stání plánovaného na 4. října.
24. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 20:31|

Interpol zrušil mezinárodní zatykač na miliardáře Ginzburga

Mezinárodní policejní organizace Interpol zrušila žádost Ruské federace na zadržení bývalého dodavatele pro stavbu ruského kosmodromu Vostočnyj Vitalije Ginzburga. Informoval o tom jeho mediální zástupce Jan Ziegler. Už v únoru uvedl, že české ministerstvo vnitra udělilo Ginzburgovi doplňkovou ochranu, díky níž může rok zůstat v České republice a nemůže být vydán do Ruska. Moskva vydání podnikatele požaduje kvůli jeho údajné trestné činnosti. Muž v minulosti veškerá obvinění odmítl.
1. 7. 2021|

Policie zatkla bolivijskou exprezidentku, podezírá ji z organizace převratu

Bolivijská policie zatkla bývalou konzervativní prezidentku Jeanine Áňezovou. Na sociálních sítích to oznámil bolivijský ministr vnitra Carlos Eduardo del Castillo. Levicová vláda na bývalou hlavu státu vydala zatykač za vzpouru a za terorismus a podezírá ji, že organizovala údajný převrat proti vládě dlouholetého levicového prezidenta Eva Moralese.
12. 3. 2021Aktualizováno13. 3. 2021, 18:32|

Irák vydal zatykač na Trumpa, viní ho z vraždy Solejmáního a Muhandise

Irácký soud ve čtvrtek vydal zatykač na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Viní jej z loňského zabití klíčového íránského generála Kásema Solejmáního a vlivného člena vedení proíránské milice v Iráku Abú Mahdího Muhandise. S odvoláním na iráckou justici o tom informovala agentura AP.
7. 1. 2021|