TÉMA

Věřitelé

Tameh napadne restrukturalizační plán Liberty. Tvrdí, že huť s hlasováním manipulovala

Restrukturalizační plán hutního podniku Liberty Ostrava schválila valná většina věřitelů, pro jich hlasovalo devadesát procent, oznámila v úterý mluvčí huti Kateřina Zajíčková. Stejně tak podle zástupců společnosti hlasovala většina věřitelů Liberty i pro vyškrtnutí dodavatele energií Tameh Czech ze seznamu věřitelů. Výsledky musí ještě potvrdit soud. Tameh už oznámil, že vznese k soudu proti restrukturalizačnímu plánu námitku. Trvá na tom, že Liberty s hlasováním manipulovala za účelem vyloučení největšího věřitele.
16. 4. 2024Aktualizováno16. 4. 2024, 18:22|

Na schůzi přišlo jen pár věřitelů Liberty. Většina o restrukturalizačním plánu hlasuje poštou

Jen okolo deseti věřitelů hutní společnosti Liberty Ostrava přišlo na schůzi v hotelu Kovák v jejím těsném sousedství, kde hlasovali o předloženém restrukturalizačním plánu. Většina ze zhruba třinácti set věřitelů hlasuje korespondenčně, na což mají ještě týden čas. Rozhodnutí padne po 15. dubnu. Zástupce dodavatelské společnosti Tameh Czech představitelé Liberty na schůzi nevpustili, Tameh to považuje za skandální.
8. 4. 2024|

Soud prodloužil Liberty Ostrava moratorium o tři měsíce

Krajský soud v Ostravě prodloužil všeobecné moratorium hutní společnosti Liberty Ostrava o tři měsíce, vyplývá z usnesení vyvěšeného na úřední desce. Moratorium poskytuje ochranu před věřiteli, především před insolvenčními návrhy a exekucemi. Účinné je od okamžiku vyvěšení. Původní platnost moratoria měla skončit právě ve čtvrtek, o jeho prodloužení firma požádala.
21. 3. 2024Aktualizováno21. 3. 2024, 20:20|

Výplata věřitelů české Sberbank začne v půlce března

Výplata věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ začne 18. března. Informovala o tom insolvenční správkyně Sberbank Jiřina Lužová. Věřitelé, kterých je přes patnáct tisíc, by měli dostat zhruba 57 miliard korun.
27. 2. 2024Aktualizováno27. 2. 2024, 16:14|

Trump a jeho firmy musí zaplatit pokutu přes 350 milionů dolarů, rozhodl soud v New Yorku

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho firmy musí zaplatit 354,9 milionu dolarů (8,4 miliardy korun) na pokutách za podvodné zveličení hodnoty majetku, rozhodl v pátek newyorský soudce, napsala agentura Reuters. Na tři roky mu také zakazuje vést v New Yorku firmy.
16. 2. 2024|

Věřitelé zadlužené jihočeské úzkokolejky schválili návrh reorganizace. Počítají, že dráhu koupí obce

Věřitelé zadlužené firmy Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která je v úpadku, schválili její možnou reorganizaci. Investor, jímž by měla být firma good thing, chce o koupi úzkokolejných drah na jihu Čech a Vysočině jednat s obcemi. Reorganizační návrh počítá s tím, že by dráhu koupily obce. Část vozů by koupila firma Swietelsky Rail CZ, vyplývá ze středeční schůze věřitelů u Krajského soudu v Českých Budějovicích. Tento soud již dvakrát poslal firmu JHMD do konkurzu, pokaždé ale jeho rozhodnutí zrušil Vrchní soud v Praze.
31. 1. 2024|

Správkyně Sberbank CZ nemůže zahájit výplatu věřitelů banky, jeden se odvolal

Insolvenční správkyně Sberbank CZ Jiřina Lužová nemůže přistoupit k výplatě věřitelů, kterou plánovala zahájit letos v polovině prosince. Jeden z věřitelů totiž podal odvolání proti výplatě formou částečného rozvrhu, který 13. listopadu schválil insolvenční soud. Jde o společnost LitFin SPV 9 se zjištěnou pohledávkou 27 milionů korun, informovala v úterý Lužová.
5. 12. 2023Aktualizováno5. 12. 2023, 19:56|

Soud schválil výplatu 57 miliard zhruba šestnácti tisícům věřitelů Sberbank CZ

Městský soud v Praze v pondělí povolil schválení výplaty 57 miliard korun zhruba šestnácti tisícům věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ formou částečného rozvrhu. Všechny skupiny věřitelů by tak mohly dostat do dvou měsíců 95 procent pohledávek. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Upozornil na to server e15.
13. 11. 2023|

Věřitelé NWT přijali reorganizační plán. Firma se rozdělí, divize, které přežily, se osamostatní

Věřitelé společnosti NWT přijali reorganizační plán. Zahrnuje prodej majetku a prominutí části dluhů. Rozhodnutí věřitelského výboru musí ještě potvrdit insolvenční soud. Inovační firma na sebe podala insolvenční návrh loni na podzim v souvislosti s rostoucími cenami energií, které přeprodávala. Do insolvenčního řízení přihlásilo 603 věřitelů 618 pohledávek za 1,7 miliardy korun, část pohledávek ale nebyla uznána.
22. 9. 2023|

Dlužníkům se ze mzdy sráží nejméně v historii, asociace věřitelů navrhuje změny

Dlužníkům se ze mzdy sráží nejméně peněz v historii, důvodem jsou rostoucí náklady na bydlení, které se promítají do částky, kterou v exekuci nelze zabavit. To ale přináší stále větší potíže věřitelům. Podle průzkumu v právních poradnách na to nejvíce doplácejí rodiče samoživitelé, oběti trestných činů nebo pronajímatelé bytů. Česká asociace věřitelů proto navrhuje změny, jednat by o nich chtěla s resortem spravedlnosti.
15. 6. 2023|

Věřitelé poslali firmu RAF STAVBY do konkurzu. Má pohledávky za 791 milionů korun

Věřitelé ve čtvrtek rozhodli o prohlášení konkurzu na ústeckou stavební společnost RAF STAVBY s. r. o. (dříve Raeder & Falge s. r. o.). Přihlásili 416 pohledávek v celkové hodnotě 791 milionů korun. O řešení úpadku konkurzem hlasovali přítomní věřitelé jednomyslně. Bez mzdových nároků bývalých zaměstnanců činí celková částka přihlášených pohledávek téměř 789 milionů korun, uvedla insolvenční soudkyně ústeckého krajského soudu Iva Černá.
16. 2. 2023|

Bývalý hokejista Čechmánek dostal u soudu za podvod nepravomocně podmínku

Zlínský krajský soud nepravomocně uložil bývalému hokejovému reprezentantovi Romanu Čechmánkovi tříletý trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let za podvod. Škoda podle rozsudku přesáhla 7,2 milionu korun. Čechmánek se zadlužil při podnikání. Podle státního zástupce si půjčoval peníze a objednával práce, i když věděl, že závazky nebude schopen splatit. Jednapadesátiletý Čechmánek vinu dlouhodobě popírá, hrozilo mu až osm let vězení.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 11:23|

Soud schválil reorganizační plán zadlužených ČSA

Městský soud v Praze schválil reorganizační plán zadlužených Českých aerolinií (ČSA). Potvrdil tak hlasování věřitelů z minulého týdne. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. Investorem v ČSA se tak stane nová firma Prague City Air, kterou vlastní majitelé Smartwings Jiří Šimáně a rodina Vikových. ČSA jsou od loňského března v úpadku, soud následně povolil jejich reorganizaci.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 09:44|

Věřitelé ČSA souhlasí s reorganizačním plánem

Věřitelé ČSA přijali reorganizační plán. Musí jej ještě schválit soud, ale po souhlasu věřitelů by to měla být formalita. Aerolinky by tedy měly dál fungovat, a to pod novým investorem. Tím je Prague City Air – společnost, kterou založili někteří čeští spolumajitelé Smartwings. ČSA na sebe loni podaly návrh na insolvenci, který soud schválil. Následně povolil i reorganizaci.
28. 3. 2022Aktualizováno28. 3. 2022, 14:28|

Oddlužovací milostivé léto se může od září do listopadu zopakovat, řekli vládní politici

Milostivé léto pro dlužníky by se mohlo letos od začátku září do konce listopadu zopakovat. Nyní se jedná o parametrech druhé oddlužovací akce. Na úterní tiskové konferenci to oznámili ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a šéf poslaneckého klubu lidovců Marek Výborný.
25. 1. 2022|

Soud schválil plán na reorganizaci kožešnické firmy Kara Trutnov

Krajský soud v Hradci Králové schválil reorganizační plán zkrachovalé kožešnické obchodní společnosti Kara Trutnov, vyplývá z dokumentů v insolvenčním rejstříku. Reorganizace má umožnit zachování podnikání Kary. S reorganizačním plánem již 25. října vyslovili souhlas věřitelé. V insolvenčním řízení je Kara od února. Má 160 věřitelů, kteří po ní požadují 277 milionů korun.
11. 11. 2021Aktualizováno11. 11. 2021, 14:30|

Věřitelé Kary Trutnov schválili ocenění firmy na 80 milionů. Do jejího vedení se vrátil bývalý majitel

Věřitelé kožešnické obchodní společnosti Kara Trutnov, která je od února v insolvenčním řízení, ve čtvrtek na jednání u Krajského soudu v Hradci Králové schválili ocenění podniku podle znaleckého posudku na 80,5 milionu korun. Schválení posudku je předpokladem pro přijetí reorganizačního plánu a toho, aby Kara mohla dál fungovat. Za obnovou chodu stojí podnikatel Zdeněk Rinth, který Karu od května řídí a její provoz zatím podpořil půjčkou 25 milionů korun. Dříve uvedl, že je do její záchrany připraven vložit až 90 milionů korun.
2. 9. 2021|

Bývalá vagonka Legios jde podruhé do konkurzu, dluží více než miliardu korun

Věřitelé firmy Heavy Machinery Services (HMS) rozhodli, že firma už podruhé skončí v konkurzu. Hlasování o reorganizaci při jednání na Krajském soudu v Českých Budějovicích nikdo nenavrhl. Věřitelé by tak mohli po letech dostat peníze za pohledávky. Firma je v insolvenci, dluží asi 1,1 miliardy korun, řekla insolvenční správkyně Petra Hýsková.
11. 6. 2021|

ČSA budou propouštět. Sníží počet pracovníků na sto, píší Seznam Zprávy

České aerolinie, které jsou od února v insolvenčním řízení, budou muset snížit počet zaměstnanců na zhruba sto. Propouštění se bude týkat neletového personálu. Serveru Seznam Zprávy to řekl spolumajitel skupiny Smartwings Jiří Šimáně. České aerolinie, které do skupiny patří, mají k dispozici už jen dvě letadla, z toho jedno vlastní. Šimáně věří, že firma přečká nejhorší období i díky penězům z plánovaného prodeje nadbytečných emisních povolenek.
29. 4. 2021|

Soud ukončil provoz vydavatelství Mladá fronta

Krajský soud v Českých Budějovicích v úterý ukončil provoz vydavatelství Mladá fronta, které je od května v insolvenci. Věřitelé žádají od vydavatelství dlužnou částku přibližně 400 milionů korun. Soud vyhověl návrhu insolvenční správkyně, která požadovala ukončení provozu.
22. 12. 2020|