TÉMA

EMA

Evropské úřady schválily novou vakcínu proti covidu. Má pomoci s podzimní vlnou

Regulační orgány Evropské unie doporučily schválit aktualizovanou vakcínu proti covidu-19 od společnosti Pfizer a jejího německého partnera BioNTech. Nová verze očkování s názvem 22UAy.DE je zaměřena na variantu omikronu XBB.1.5, která v současné době převažuje.
31. 8. 2023|

Evropská komise schválila účinný lék na rakovinu prostaty. Stojí za ním česká vědkyně

Evropská komise schválila používání léku proti rakovině prostaty firmy Novartis. Na jeho vývoji se podílela česká vědkyně Martina Benešová. Firma to oznámila na svých internetových stránkách a na prohlášení upozornil Deník N.
15. 12. 2022|

Ostrava koupí haldu Ema. Pětimilionovou investici zdůvodňuje obavou ze spekulantů

Ostravská halda Ema, která je oblíbenou turistickou atrakcí, přejde do majetku města. To zaplatí za více než 31 hektarů pozemků přes pět milionů korun. Město slibuje lokalitu lépe zpřístupnit a udržovat. Do plánů města ale bude promlouvat stát prostřednictvím báňského úřadu i podniku Diamo. Halda je navíc památkově chráněná.
24. 10. 2022|

EMA doporučila vakcíny cílené na koronavirovou variantu omikron

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) doporučila použití posilujících dávek upravených vakcín od společností Pfizer/BioNTech a Moderna, které jsou zacílené proti koronavirové variantě omikron. EMA také doporučila použití vakcíny proti covidu-19 od společnosti Novavax jako posilující dávky pro dospělé.
1. 9. 2022Aktualizováno1. 9. 2022, 18:16|

Čtvrtá dávka vakcíny proti covidu se zatím neplánuje, oznámila EMA. Není k tomu důvod

Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a pracovní skupina EMA pro vakcínu proti covidu-19 dospěly k závěru, že je zatím příliš brzy uvažovat o použití čtvrté dávky mRNA vakcín pro běžnou populaci.
7. 4. 2022|

Pandemie ve světě: Rakousko míří k povinnému očkování, Řecko už pracuje se čtvrtou dávkou

Poslanci rakouské Národní rady ve čtvrtek velkou většinou schválili všeobecnou povinnost očkování proti covidu-19 pro lidi starší 18 let. Sedmidenní incidence v Německu je rekordní. Španělské regiony opatrně uvolňují pandemická opatření, Itálie naopak zpřísňuje. V Řecku se mohou někteří lidé zaregistrovat na čtvrtou dávku. Evropský parlament schválil posílení pravomocí lékové agentury EMA. Na třicet výrobců generik bude vyrábět levnou verzi léku na covid.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 21:08|

Pandemie ve světě: Fórum v Davosu se ruší, Izraelci nesmí do USA a Thajsko zvažuje karanténu pro turisty

Šíření nakažlivější varianty koronaviru vyvolalo ve světě další přivírání hranic. Izrael se rozhodl zakázat cesty do dalších zemí včetně USA, Německa a Maďarska. Opatření začne platit v noci na středu. Na rakouských hranicích začaly v pondělí platit přísnější podmínky – bez omezení smí do země pouze lidé po třetí dávce očkování. Evropská léková agentura doporučila ke schválení vakcínu proti covidu-19 od firmy Novavax. Kvůli zhoršení epidemické situace zrušili pořadatelé Světové ekonomické fórum, které se mělo v lednu konat v Davosu.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 18:05|

Pandemie ve světě: USA překonaly hranici 800 tisíc zemřelých, Británie má dosud nejvyšší počet nových případů

Žádná země na světě nezaznamenala více covidových úmrtí než Spojené státy, kde od začátku pandemie zemřelo přes 800 tisíc nakažených lidí. Kriticky je na tom také Slovensko, které ve středu zaznamenalo nejvyšší denní přírůstek úmrtí od března. Ve Velké Británii za posledních 24 hodin registrovali 78 610 nově nakažených koronavirem, což je nejvíce od začátku pandemie covidu-19. Souběžně s tím Evropská agentura pro léčivé přípravky doporučila podávání posilovací dávky vakcíny od firmy Johnson & Johnson.
15. 12. 2021Aktualizováno15. 12. 2021, 19:08|

Čínská vakcína firmy Sinovac na omikron nestačí, ukázala první studie

Vakcína Coronavac společnosti Sinovac Biotech, která je jednou z nejrozšířenějších vakcín na světě, neposkytuje dostatečné množství protilátek k neutralizaci varianty omikron, uvedli hongkongští vědci. Jejich oznámení je výsledkem prvních laboratorních zkoušek, kde se testovalo, jak si tato očkovací látka vede.
15. 12. 2021|

Testy potvrdily nejméně nakažených ve všední den za tři týdny. Vyšla vyhláška o povinném očkování

Ve čtvrtek přibylo v Česku 14 229 potvrzených případů koronaviru, což je nejméně ve všední den za poslední tři týdny. Proti minulému čtvrtku to znamená pokles téměř o 4400 nakažených. Počet hospitalizovaných s covidem-19 se snížil na 6321, v těžkém stavu je 1086 z nich. Ve sbírce zákonů vyšla vyhláška, která od března zavádí povinné očkování proti covidu pro lidi nad 60 let a vybrané profese. Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) po schůzce s prezidentem zopakoval, že plošné povinné očkování podle věkových kategorií odmítá.
10. 12. 2021Aktualizováno10. 12. 2021, 15:21|

Vakcíny pro děti dorazí do Česka o týden dřív

Vakcíny proti covidu pro děti od pěti do jedenácti let dorazí do Česka v týdnu od 13. prosince. Oproti původnímu termínu je to o týden dříve. Na Twitteru o tom v podvečer informoval tým Chytré karantény. Registrace dětí od pěti do 12 let by podle pondělního vyjádření ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) měla začít 13. prosince. Česko má zatím objednáno 300 tisíc dávek.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 19:56|

Počty nakažených covidem dál rostou, v pondělí přibylo přes sedmnáct tisíc nových případů

V pondělí testy odhalily 17 599 nových případů covidu, o 3103 víc než před týdnem. Nemocniční péči vyžadovalo v tento den 6394 pacientů s koronavirem, nejvíce od 7. dubna.  Ve vážném stavu bylo 1022 z nich, poprvé od 7. dubna jich je tak víc než tisíc. Stouplo také incidenční číslo, nyní na sto tisíc obyvatel za sedm dní připadá 1230 nově potvrzených nákaz. Počet zemřelých s prokázaným onemocněním covid přesáhl v Česku třiatřicet tisíc.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 19:20|

EMA schválila vakcínu Pfizeru pro děti od pěti let. V Česku by měla být v týdnu po 20. prosinci

Výbor Evropské lékové agentury (EMA) doporučil rozšířit využití vakcíny Comirnaty společností Pfizer a BioNTech i pro děti ve věku pět až jedenáct let. Prvních 300 tisíc dávek  má dorazit do Česka v týdnu od 20. prosince. Evropská komise ve čtvrtek navrhla, aby země Evropské unie v rámci covidových certifikátů uznávaly plné očkování po dobu devíti měsíců.
25. 11. 2021|

Ve čtvrtek přibylo 8419 nakažených. Ze Švédska, Švýcarska či Kypru bude pro neočkované těžší návrat

Testy za čtvrtek v Česku odhalily 8419 nových případů nákazy covid-19. Hospitalizovaných je 2489, nejvíc za poslední půlrok. Některé nemocnice proto omezují standardní péči. Oproti minulému čtvrtku přibyly více než čtyři tisíce nemocných. Zároveň jde o nižší přírůstek než v minulých dvou dnech. Vláda v souvislosti s vývojem pandemie zrušila platnost antigenních testů pro vstup na hromadné akce. Ze Švédska, Švýcarska, Kypru a San Marina se od pondělí také ztíží neočkovaným lidem návrat do České republiky.
5. 11. 2021Aktualizováno5. 11. 2021, 15:03|

Pro třetí dávky očkování se bude v EU používat také vakcína od společnosti Moderna

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválila podávání třetí dávky vakcíny proti covidu-19 od firmy Moderna. Podle pondělního oznámení může být posilovací dávka vakcíny Spikevax aplikována lidem starším 18 let půl roku od naočkování druhou dávkou. Vakcína od Moderny se tak stává po přípravku od firem Pfizer a BioNTech druhou očkovací látkou povolenou v Evropské unii ke třetímu použití.
25. 10. 2021|

Česko je v rizikovém scénáři. Vojtěch navrhne povinné kontroly testů v restauracích a nošení respirátorů v práci

Vláda ve středu projedná zpřísnění některých opatření proti šíření covidu-19. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) přinese návrhy, aby musely restaurace kontrolovat hosty, zda mají negativní test na covid-19 či jsou očkováni, a aby museli lidé nosit v práci respirátory. Epidemie sílí, v pondělí byl v Česku zaznamenán nejvyšší denní nárůst počtu případů covidu od dubna. Přibylo 2521 nakažených, skoro dvakrát více než před týdnem. Roste zároveň i počet hospitalizovaných s covidem. K pondělku jich je 544, nejvíc od května. Za poslední týden zemřelo také čtyřiapadesát nemocných, více než dohromady za celé září.
19. 10. 2021Aktualizováno19. 10. 2021, 18:59|

Očkování dětí nad pět let bude správná věc, až ho schválí EMA, uvedli Konvalinka a Lebl

Výhody očkování jednoznačně převažují nad jeho nevýhodami, a pokud ho pro děti ve věku pět až 11 let schválí Evropská léková agentura (EMA), tak by se k vakcinaci mělo přistoupit. Shodli se na tom odborníci v pořadu Události, komentáře. Česko si předobjednalo 700 tisíc vakcín od firmy Pfizer/BioNTech pro tuto věkovou skupinu dětí.
24. 9. 2021|

Evropská unie bude mít krizový zdravotní úřad HERA, má zabránit další pandemii

Evropská unie bude mít od příštího roku nový úřad, který má evropský blok v reakci na covidovou pandemii lépe připravit na další krizové situace. Evropská komise představila podrobnosti chystaného zdravotního úřadu označovaného zkratkou HERA, který bude mít za úkol uchránit unijní státy před opakováním těžkých dopadů koronavirové nákazy. Brusel chce na jeho fungování v příštích šesti letech vyčlenit miliardu eur (25,5 miliard korun) ročně.
16. 9. 2021|

Pandemie ve světě: EU má 200 milionů plně naočkovaných obyvatel. Chorvatsko zpřísňuje opatření

V Evropské unii má ukončené očkování 200 milionů lidí. Chorvatsko zpřísňuje opatření a stejný krok plánuje italská vláda. V Británii pak hrozí kvůli nařízeným izolacím nedostatek potravin. Americký prezident Joe Biden zase přesvědčoval skeptické nebo váhající spoluobčany, aby se nechali očkovat. A Čína odmítla plán Světové zdravotnické organizace (WHO) na druhou fázi vyšetřování původu koronaviru.
22. 7. 2021Aktualizováno22. 7. 2021, 21:43|

Pandemie ve světě: Začaly platit covidpasy. WHO varuje před deltou, Polsko láká k očkování loterií

V Evropě začaly platit takzvané covidpasy, které až na výjimky zaručují cestu přes hranice bez dodatečných omezení. WHO varuje, že příznivý trend v Evropě se obrátil a šíření koronaviru už týden opět zrychluje. Evropská léková agentura zas konstatovala, že dvě dávky očkování zřejmě chrání před variantou delta. Polsko se veřejnost snaží k očkování motivovat – vláda pro vakcinované odstartovala loterii.
1. 7. 2021Aktualizováno1. 7. 2021, 16:46|

EMA upravila postoj k AstraZenece, přínosy převažují nad riziky

Vakcína AstraZeneca má podle šéfa pracovní skupiny Evropské lékové agentury (EMA) Marca Cavaleriho „příznivý poměr přínosů a rizik pro všechny věkové skupiny a zejména pro osoby starší 60 let“. Uvedl to v prohlášení pro agenturu Reuters s tím, že jeho dřívější slova v rozhovoru pro deník La Stampa byla špatně interpretována. Ta původně zněla, že by se země měly kromě mladších věkových skupin vyvarovat podávání vakcíny právě i osobám starším 60 let, a to v souvislosti s obavami z velmi vzácných případů krevních sraženin.
13. 6. 2021Aktualizováno13. 6. 2021, 18:16|

Do července dostane nabídku očkování 70 procent dospělých Evropanů, řekla šéfka EK

Šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová prohlásila, že do července bude mít možnost očkovat se 70 procent dospělých Evropanů a že EU koncem týdne získá od počátku vakcinace 260 milionů dávek vakcíny. Lídryně to řekla na konferenci Europaforum. Zatímco na počátku očkovací kampaně proti koronaviru čelila sedmadvacítka značné kritice, nyní je nepochybné, že imunizace je velkým úspěchem, dodala von der Leyenová.
20. 5. 2021|

Evropa začala schvalovat čínskou vakcínu CoronaVac. Je založená na osvědčeném principu

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) začala s hodnocením vakcíny CoronaVac, kterou proti covidu-19 vyvinula čínská společnost Sinovac Life Sciences. O registraci vakcíny s technickým názvem Inactivated (Vero Cells) v Evropské unii požádala společnost Life'On, uvedla EMA v tiskové zprávě.
4. 5. 2021|

Slovensko za Sputnik V zaplatí i v případě, že ho nepřevezme

Slovensko se zavázalo zaplatit za dva miliony dávek vakcíny Sputnik V i v případě, že očkovací látku nepřevezme a ruský dodavatel kontrakt v hodnotě 19,9 milionu dolarů (426 milionů korun) neporušil. Podle slovenských médií to vyplývá z kupní smlouvy, kterou zveřejnilo tamní ministerstvo zdravotnictví. Nákup přípravku dříve vyvolal spory nejen mezi Bratislavou a Moskvou, ale i ve slovenské vládní koalici. Očkování vakcínou v zemi zatím nezačalo, přestože Slovensko prvních 200 tisíc dávek převzalo na začátku března.
30. 4. 2021|