Pandemie ve světě: USA překonaly hranici 800 tisíc zemřelých, Británie má dosud nejvyšší počet nových případů

Žádná země na světě nezaznamenala více covidových úmrtí než Spojené státy, kde od začátku pandemie zemřelo přes 800 tisíc nakažených lidí. Kriticky je na tom také Slovensko, které ve středu zaznamenalo nejvyšší denní přírůstek úmrtí od března. Ve Velké Británii za posledních 24 hodin registrovali 78 610 nově nakažených koronavirem, což je nejvíce od začátku pandemie covidu-19. Souběžně s tím Evropská agentura pro léčivé přípravky doporučila podávání posilovací dávky vakcíny od firmy Johnson & Johnson.

On-line přenos

Koronavirus - prosinec

  • 23:52

    Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

  • 20:59

    Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

  • 20:53

    Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

Slovensko zaznamenalo za úterý 105 úmrtí na onemocnění covid-19, což je nejvyšší denní přírůstek od letošního března. Počty odhalených nových případů koronavirové infekce ale v posledních dnech klesají a snižuje se také počet covidových pacientů v nemocnicích.

Stoupající počet úmrtí po nákaze koronavirem hlásila země už v říjnu v souvislosti s třetí silnou vlnou koronavirové nákazy. Během ní laboratoře potvrdily rekordní přírůstky infikovaných, opakovaně přibylo přes 10 tisíc nakažených za jeden den.

Poslední týden tempo šíření koronavirové infekce podle výsledků laboratorních vyšetření zpomaluje, v úterý přibylo zhruba 6800 infikovaných. V nemocnicích je hospitalizováno 3222 pacientů s covidem-19, tedy nejméně za poslední přibližně tři týdny.

Ve Spojeném království za posledních 24 hodin registrovali 78 610 nově nakažených koronavirem, což je nejvíce od začátku pandemie covidu-19. Britská zmocněnkyně pro zdravotní záležitosti Jenny Harriesová varovala, že v příštích dnech může dojít k „ohromujícímu“ nárůstu.

V zemi, kde žije přibližně 67 milionů obyvatel, vyšel pozitivní test na covid-19 asi jedenácti milionům lidí. Země dosud zaznamenala přes 146 tisíc souvisejících úmrtí.

Ve Spojených státech denně umírá přes tisíc lidí

Od začátku pandemie zemřelo ve Spojených státech v souvislosti s nemocí covid-19 více než 800 tisíc lidí. Vyplývá to z údajů Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která pandemii dlouhodobě monitoruje.

Počet potvrzených případů nákazy v USA od začátku pandemie překročil hranici 50 milionů v pondělí. V současné době je tam denně hlášeno přibližně 120 tisíc nových případů nákazy, téměř výhradně variantou delta. Podle amerického zdravotnického úřadu CDC zemře v souvislosti s tímto virem každý den v průměru asi 1100 lidí.

Žádná země na světě nezaznamenala více covidových úmrtí než Spojené státy, kde žije asi 330 milionů obyvatel. Na druhém místě žebříčku je Brazílie, kde zemřelo s covidem 616 tisíc z 212 milionů obyvatel. Následuje Indie s téměř 476 tisíc oběťmi. Podle oficiálních údajů je přibližně 300 tisíc mrtvých také v Mexiku a v Rusku, podle odborníků jsou ale reálná čísla výrazně vyšší.

Posilovací dávka od J&J schválena

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) doporučila podávání posilovací dávky původně jednodávkové vakcíny proti covidu-19 od firmy Johnson & Johnson (J&J). Další injekci je podle ní možné aplikovat po uplynutí nejméně dvou měsíců od prvotního naočkování u všech osob starších 18 let. Po látkách firem Pfizer/BioNTech a Moderna se tak jedná již o třetí preparát, který EMA doporučuje pro posílení ochrany získané základním naočkováním.

Austrálie se otevírá pro vybrané

Austrálie po téměř dvou letech znovu otevřela hranice pro očkované zahraniční studenty a kvalifikované pracovníky. Původně se částečné otevření hranic očekávalo 1. prosince, úřady ho ale odložily v obavách ze šíření varianty omikron.

Uvolnění opatření na hranicích přichází v době, kdy nejlidnatější australský stát Nový Jižní Wales ohlásil denní přírůstek 1360 nákaz koronavirem, což je nejvíc za poslední více než tři měsíce. Australský premiér Scott Morrison ale uvedl, že vláda si se stoupajícími počty infikovaných dokáže poradit.