TÉMA

Vladimíra Lesenská

Poslanci schválili růst příspěvků na péči pro lidi s postižením

Zvýšení příspěvků na péči pro lidi se zdravotním postižením v pátek schválila sněmovna podle koaličního návrhu. Úpravy opozičních hnutí ANO a SPD o razantnějším růstu části dávek zamítla. Novelu, která má také zdůraznit podporu poskytování sociálních služeb potřebným lidem v jejich domácím prostředí, nyní dostanou k posouzení senátoři. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) také řekl, že by se měl měnit systém, kterým se posuzuje zdravotní stav žadatelů o příspěvek.
12. 4. 2024Aktualizováno12. 4. 2024, 20:13|

Jurečka chce představit novelu zákoníku práce. Výpověď bez udání důvodu v ní nebude

Mít nejnižší nezaměstnanost z Evropské unie je skvělá vizitka pro Česko, řekl v Událostech, komentářích ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zdůraznil, že to není zásluha jediné vlády, tento trend je dlouhodobý. V příštích dnech hodlá představit návrh novely zákoníku práce, která má udržet nezaměstnanost nízkou i do budoucna. Členka sněmovního výboru pro sociální politiku Vladimíra Lesenská (SPD), která byla také hostem pořadu, se v mnoha bodech s ministrem shodla – bez nahlédnutí do paragrafového znění ale nemůže předvídat, zda SPD novelu podpoří.
10. 4. 2024Aktualizováno10. 4. 2024, 08:21|

Opozici u korespondenční volby vadí možná neústavnost. Zpochybňování systému nesvědčí nikomu, zní z koalice

Sněmovní zahraniční výbor doporučil schválit koaliční návrh korespondenční volby beze změn. Podle poslankyně Evy Decroix (ODS) to souvisí s tím, že neobdržel žádný pozměňovací návrh. Opoziční poslanci Aleš Juchelka (ANO) a Vladimíra Lesenská (SPD) mají za to, že hlasování poštou ohrozí demokratické principy voleb a že návrh zákona koaličních poslanců není dost kvalitní. Místopředseda STAN Jan Lacina v Událostech, komentářích podotkl, že princip všeobecnosti voleb trpí pod stávající zákonnou úpravou.
15. 3. 2024|

Zvýšení příspěvků na péči je ve sněmovně před schvalováním

Poslanci mají za sebou 94. schůzi. Ukončili ji poté, co dokončili první čtení návrhu na zvýšení ústavní ochrany vody. Druhým čtením předtím prošla novela zákona o sociálních službách, ve sněmovně ji tedy čeká už jen závěrečné schvalování. Novela především zvýší příspěvky na péči. Opozice k ní však má výhrady, kritizuje například to, že by se neměl zvýšit příspěvek lidem s nejnižším stupněm závislosti. Protože je pátek, měli poslanci také příležitost završit schvalování některých předpisů. Využili toho v případě zákona o Státním fondu podpory investic, jehož novela má zjednodušit čerpání peněz z něj, a zejména usnadnit jejich využití k stavbě dostupného nájemního bydlení. Zákon také podobu dostupného nájemního bydlení jasně vymezuje.
8. 3. 2024Aktualizováno8. 3. 2024, 14:11|

Sněmovna kvůli obstrukcím řešila změnu jednacího řádu. Pomohl i nález Ústavního soudu

Ve sněmovně debatovalo o obstrukcích, a to ve spojitosti se středečním nálezem Ústavního soudu, který řekl, že dlouhé bezobsažné projevy nemohou sněmovnu paralyzovat. Podle kabinetu by se tak mohl změnit jednací řád. Podle místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka nemůže Ústavní soud diktovat, jak dlouho může opozice mluvit, o tom rozhoduje sněmovna. Premiér Petr Fiala (ODS) naopak doufá v to, že si opozice verdikt Ústavního soudu s pokorou přečte, což bude mít dlouhodobý vliv na dění ve sněmovně.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 22:57|

Poslanci se scházejí poprvé v novém roce. Čeká se boj o korespondenční volbu

Poslanci zahájí ve středu úvodní debatu o sporném koaličním návrhu na zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Proti novele jsou opoziční hnutí ANO a SPD. Očekávají se obstrukce i noční poslanecká jednání. V úterý odpoledne se zákonodárci sejdou na první letošní řádné schůzi dolní komory. Poslanci by se mohli věnovat ve zvláštním bodu policejnímu zásahu při prosincové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK).
16. 1. 2024|

Změny v podmínkách pro prezidentské kandidáty jsou v přípravě. Opozice chce upravit jen praxi, ne celý zákon

Ministerstvo vnitra připravuje úpravu prezidentských voleb. Pracovní skupina probere návrhy, které reagují na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Ten měl výhrady k podmínkám pro kandidáty, konkrétně ke sběru podpisů i k jejich kontrole. Politici se zatím neshodnou, zda je nutná i změna zákona, nebo bude dostačovat změna praxe.
29. 5. 2023|

Mimořádné valorizace nahradí příspěvek k důchodu, oznámil Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil koncepční změny ve valorizacích penzí. Ty budou řádně valorizovány k 1. lednu, plně o inflaci a třetinu růstu reálných mezd. Při inflaci přesahující pět procent se místo mimořádné valorizace bude nově vyplácet jednorázový solidární příspěvek. Ministr také oznámil nové přísnější podmínky pro předčasný odchod do důchodu, možné to bude jen tři místo dosavadních pěti let před řádným termínem.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 21:01|

Poslanci potvrdili trvání stavu legislativní nouze a začali jednat o nižší valorizaci penzí

Sněmovna po desítkách hodin diskuze schválila, že se míra červnové valorizace penzí bude projednávat ve stavu legislativní nouze. Jednala o tom tři dny, schůze se protahuje kvůli obstrukcím opozičních poslanců. Právě na návrh opozičního Patrika Nachera (ANO), který navrhl zařadit hlasování o schválení legislativní nouze pevně na 20 hodin, se však debata posunula dál a nyní se poslanci věnují už návrhu snížení valorizace.
2. 3. 2023Aktualizováno2. 3. 2023, 23:14|

Na zvýšení sociálních odvodů živnostníků zatím není shoda, zní od špiček ODS

Podle premiéra Petra Fialy a ministra financí Zbyňka Stanjury (oba ODS) zatím není žádná dohoda ohledně možného zvýšení sociálních odvodů živnostníků. Podle Fialy je ale namístě o tom mluvit. Stanjura zase uvedl, že rozhodnutí o nižší valorizaci penzí je zodpovědné. Opozice chce případné jednání o nižší valorizaci ve sněmovně blokovat.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 16:48|

Vnitro chce zpřesnit podmínky pro kandidaturu u prezidentských voleb

Před týdnem skončily prezidentské volby. Ministerstvo vnitra se už teď zabývá úpravou jejich pravidel, chce třeba zpřesnit podmínky pro kandidaturu. Ke změnám politiky vyzval Nejvyšší správní soud.
5. 2. 2023|

Novela má zavést funkční období pro vedoucí státní zástupce. Blažek to chce projednat s ostatními kluby

Ministerstvo spravedlnosti připravilo novelu zákona o státním zastupitelství. Má zavést třeba funkční období pro vedoucí státní zástupce. Určuje ho na 7 let, ovšem s výjimkou toho nejvyššího, kde se o konkrétní době bude ještě jednat. Šéf resortu Pavel Blažek (ODS) příslušný návrh poslal zástupcům poslaneckých klubů. U některých parametrů nabízí více možných variant.
24. 7. 2022|

SPD chce blokovat korespondenční volbu, koalice zvažuje i mimořádnou schůzi

Spor o korespondenční volbu mezi vládou a opozicí pokračuje. Se zákonem počítá i návrh únorové schůze sněmovny. Hnutí SPD chce ale normu blokovat. Podle koaličního kabinetu je právo volit pro české občany v cizině zásadní, zvažuje i svolání mimořádné schůze. Podobný způsob volby nabízí většina zemí Evropské unie.
7. 2. 2022|

Kandidáti na poslance chtějí policistům ubrat byrokracii. Neshodnou se, jestli má policie vážný podstav

Zvýšení prestiže policejního sboru a také zmenšení byrokracie spojené s jejich prací považují politici, kteří se ucházejí o poslanecká křesla, za nejlepší recept, jak přilákat nové lidi k práci u republikové policie. Bezpečnost s důrazem na poměry u policie byla jedním z hlavních témat debaty lídrů kandidátek z Královéhradeckého kraje. Jejími hosty byli Ivan Adamec (SPOLU), Jan Birke (ČSSD), Klára Dostálová (ANO), Tomáš Jarkovský (PŘÍSAHA), Martin Jiránek (PirátiSTAN), Vladimíra Lesenská (SPD) a Zdeněk Ondráček (KSČM). Moderoval ji Martin Řezníček.
18. 9. 2021|

Lídři kandidátek z Královéhradeckého kraje kritizovali složitost českých zákonů

Byrokratickou zátěž rozebírali v předvolební debatě lídři kandidátek Královéhradeckého kraje. Shodli se na přebujelosti českého právního řádu a potřebě redukce zákonů. Diskutovali i o zlepšení spolupráce ústavních institucí. Hosty debaty byli Ivan Adamec (SPOLU), Jan Birke (ČSSD), Klára Dostálová (ANO), Tomáš Jarkovský (PŘÍSAHA), Martin Jiránek (PirátiSTAN), Vladimíra Lesenská (SPD) a Zdeněk Ondráček (KSČM). Debatu moderoval Martin Řezníček.
18. 9. 2021|

Lídři z Královéhradeckého kraje debatovali o smyslu sněmovní komise k havárii na Bečvě

Mělo smysl zřídit sněmovní vyšetřovací komisi k havárii na řece Bečvě? O tom mluvili lídři z Královéhradeckého kraje v předvolební diskusi České televize. Zúčastnili se jí Ivan Adamec (SPOLU), Jan Birke (ČSSD), Klára Dostálová (ANO), Tomáš Jarkovský (PŘÍSAHA), Martin Jiránek (PirátiSTAN), Vladimíra Lesenská (SPD) a Zdeněk Ondráček (KSČM). Moderoval ji Martin Řezníček.
17. 9. 2021Aktualizováno17. 9. 2021, 22:13|

SPD představila svůj program, celostátním lídrem je Okamura

Předseda SPD Tomio Okamura a místopředseda Radim Fiala představili lídry krajských kandidátek svého hnutí a základní teze jeho programu. Zaštítili ho heslem „Naše vlast, naše rodiny, náš bezpečný domov“. SPD také představila svoji stranickou hymnu, kterou zazpíval Petr Kolář.
15. 7. 2021|

O křeslo v Senátu se v obvodu Rychnov nad Kněžnou utká Antl s Grulichem

Do druhého kola boje o křeslo senátora v obvodu Rychnov nad Kněžnou postoupili dosavadní senátor Miroslav Antl (Za občany) a ředitel základní školy v Dobřanech Jan Grulich (TOP 09). Oba kandidáti dostali od voličů přibližně čtvrtinu hlasů. Třetí skončila Jana Drejslová (za ODS). V obvodu přišlo hlas odevzdat přes 38,7 procenta voličů.
3. 10. 2020Aktualizováno3. 10. 2020, 22:11|