TÉMA

Model

Median: Volby by v březnu vyhrálo ANO. Roste podpora stran mimo sněmovnu

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by získala čtrnáct procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí. Do sněmovny by prošly ještě SPD se sedmi procenty a STAN se šesti procenty. Z nynějších sněmovních stran by mimo dolní komoru zůstali lidovci a TOP 09. Zároveň roste podpora politických uskupení, která nyní stojí mimo Poslaneckou sněmovnu. Vyplývá to z volebního modelu, který na svém webu zveřejnila agentura Median. Ochota zúčastnit se voleb proti únorovému průzkumu mírně vzrostla na 62,5 procenta.
08:20Aktualizovánopřed 1 h hodinou|

Prachu ze Sahary přilétly stovky tisíc tun

Nad Českem prošel o Velikonocích oblak písečného prachu ze Sahary. Bylo to nepřehlédnutelné – místo očekávaného jasného počasí bylo mlhavo, na některých místech bylo i chladněji, než mělo být, a také se hůř dýchalo. I když oblak pouštního prachu není ve střední Evropě ničím výjimečným, tentokrát o sobě dal vědět citelněji než obvykle. Podle meteorologa a proděkana Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy Michala Žáka ho bylo velké množství a dostal se do nižších vrstev atmosféry. Podle Jáchyma Brzeziny z Českého hydrometeorologického ústavu se nepodařilo chování prachu předpovědět, meteorologové ho ještě budou zkoumat. Saharskému prachu se věnoval pořad 90‘ ČT24.
2. 4. 2024|

Ve druhém kole prezidentské volby by dle agentury Median vyhrál Pavel

Druhé kolo prezidentských voleb by podle průzkumu agentury Median vyhrál bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel, získal by 57,9 procenta hlasů. Jeho protikandidát, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš by dostal 42,1 procenta. Voleb se rozhodně chce zúčastnit 76 procent lidí, dvanáct procent to zvažuje. Výsledky průzkumu z 20. až 22. ledna, kterého ho se zúčastnilo 1161 respondentů, agentura zveřejnila na pondělní on-line tiskové konferenci.
23. 1. 2023|

Český dron pro čtyři osoby by mohl tiše létat v centru měst z budovy na budovu

Kolmý start i přistání a zásluhou elektrického pohonu i tichý let až 300 kilometrů, to slibuje bezpilotní stroj Miya. S podporou ministerstva průmyslu ho vyvíjí Výzkumný a zkušební letecký ústav. Podle představ autorů bude sloužit k civilním i vojenským účelům. Určený je pro čtyři pasažéry.
9. 11. 2022|

V prvním kole prezidentské volby vede Babiš, druhou by vyhrál Pavel, ukázal model Medianu

Pro první kolo prezidentské volby má stále největší podíl hlasů šéf hnutí ANO Andrej Babiš, ale v druhém kole by ho porazil někdejší vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel. Vyplývá to z aktuálního volebního modelu agentury Median. V prvním kole se na společné třetí místo za Babišem a Pavlem posunuli senátor Marek Hilšer a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 11:17|

Volby by podle červencového modelu Medianu vyhrálo ANO před ODS

Sněmovní volby by v červenci vyhrálo hnutí ANO. Oproti červnu posílilo o jeden procentní bod a získalo by 30 procent hlasů. Druhá se drží ODS, její podpora naopak v meziměsíčním srovnání klesla asi o 0,6 procentního bodu na 15,5 procenta. Třetí by i nadále skončilo hnutí SPD, kterému by dalo hlas stejně jako před měsícem 12,5 procenta voličů. Uvádí to aktuální volební model agentury Median. Průzkum nezahrnuje volební koalice z říjnových voleb, souhrnná podpora vládních stran podle Medianu čítá 41 procent.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 10:01|

Bez lockdownů by v Číně během půlroku na covid zemřelo nejméně 1,6 milionu lidí, ukázaly modely

Čínští vědci zveřejnili model, který ukazuje následky pandemie covidu-19, kdyby ji země nekontrolovala. Podle analýzy by měl Peking se zvládáním situace obrovský problém, kapacita nemocnic by byla na celé týdny několikanásobně překročena a zemřel by v optimistickém scénáři přes milion lidí.
12. 5. 2022|

Model Kantaru: ANO strmě roste, opoziční koalice se přetahují o druhou pozici

Pokud by se v srpnu konaly volby, vyhrálo by je hnutí ANO se ziskem 27,5 procenta hlasů. Vyplývá to z volebního modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi. Obě konkurenční koalice – Piráti a Starostové a koalice Spolu – by získaly shodně po 21 procentech. S jasnou převahou by nyní ANO vyhrálo i ve chvíli, kdy by jednotlivé strany kandidovaly samostatně.
22. 8. 2021|

Model nenarozeného dítěte podle ultrazvuku nově tisknou v nemocnici v Děčíně

Zdravotní sestry v děčínské porodnici se učí pracovat s 3D tiskárnou; nastávajícím matkám nabízejí iModel ještě nenarozeného dítěte vytisknutý podle ultrazvuku. Mezi těhotnými je o začínající službu zájem.
16. 7. 2021|

Brno má model koncertního sálu za dva miliony. Město na něm ověří akustiku budoucí haly

Na výstaviště v Brně dorazil ve čtvrtek zmenšený akustický model Janáčkova kulturního centra za dva miliony korun. Oproti plánovanému koncertnímu sálu je v poměru 1:10, řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Podle jejího náměstka Tomáše Koláčného (Piráti) město na modelu ověří akustiku vypočítanou pro skutečnou stavbu. Sál bude stát dvě miliardy korun a nabídne 1200 míst pro posluchače. Výběrové řízení na zhotovitele by mělo začít koncem letošního roku.
29. 4. 2021Aktualizováno29. 4. 2021, 16:54|

Ucpaný nos a kvalitní chrup mohou vést podle vědců k superpřenosům covidu

Výzkum amerických expertů poprvé ukázal na fyziologické příčiny toho, proč se z někoho může stát super-šiřitel virů, jako je například SARS-CoV-2, tedy nový koronavirus. Výsledky zveřejnil odborný časopis Physics of Fluids.
20. 11. 2020|

Poslanci chtějí krizovou skupinu k projednání mimořádných opatření ve školách

Sněmovna vyzvala vládu, aby pokračovaly státní podpory pro firmy s karanténami zaměstnanců. Chce také zřízení skupiny k projednávání omezení ve školách. Členové vlády ve středu seznámili poslance s důvody zavedení nouzového stavu a nových opatření. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) mají vést ke zbrždění tempa růstu počtu nemocných. Dolní komora ve středu také schválila odškodnění pro oběti násilí při demonstracích ze srpna 1969. Sněmovna jednala i o přechodu na nízkouhelnou energetiku a poslanci se věnují i poskytování dávek a vydávání průkazů zdravotně postiženým.
30. 9. 2020Aktualizováno30. 9. 2020, 19:44|