TÉMA

Personál

Armáda už hledá personál pro letouny F-35. Bude potřebovat stovky lidí

Armáda už hledá personál pro letadla F-35. K letounům, které pořizuje, a do jejich zázemí, bude potřebovat stovky lidí. Do výzbroje stroje zařadí sice až v první polovině další dekády, jenže zároveň potrvá, než se připraví piloti, technici a další odborníci. Souvisí to s náborem celkově. Armáda musí přidat, aby splnila cíl mít třicet tisíc vojáků a vojákyň.
20. 4. 2024|

Soud rozdal další tresty rýnovickým dozorcům za napadení vězně

Trojice dozorců z Věznice Rýnovice a jeden bývalý příslušník vězeňské služby si vyslechli podmíněné tresty za fyzické napadení vězně v únoru 2020. ČT to sdělil mluvčí Okresního soudu v Jablonci nad Nisou Jaroslav Kneř. Dozorci kromě toho nesmí několik let pracovat ve vězeňské službě. Verdikt je zatím nepravomocný. V zařízení aktuálně chybí celkem 21 strážných a dozorců.
19. 4. 2024|

Část nemocnic přeočkovává své zaměstnance proti černému kašli

Některé nemocnice přeočkovávají své zaměstnance proti černému kašli. Například Fakultní nemocnice Hradec Králové vakcínu nabízí přednostně zdravotníkům, kteří pracují s dětmi, své zdravotníky očkuje i pražská Fakultní nemocnice v Motole. Tato zařízení nejvíce ohroženému personálu vakcínu hradí, jinde to ale není pravidlem, jak zjistila ČT z odpovědí patnácti českých nemocnic.
11. 4. 2024|

Léčebny dlouhodobě nemocných trápí nedostatek lékařů. Někde pomohli ti z Ukrajiny

Řadu léčeben dlouhodobě nemocných trápí už delší dobu kritický nedostatek lékařů. Některá zařízení hledají zdravotnický personál marně. Nepomáhají ani mzdy srovnatelné s těmi v nemocnicích, dokonce ani náborové příspěvky. Léčebny nejsou pro lékaře profesně lákavé, spousta z nich obor opouští nebo odchází do důchodu.
3. 4. 2024|

V pražské nemocnici Bulovka kvůli záměně pacientek potratila zdravá žena

V pražské Fakultní nemocnici Bulovka v pondělí kvůli záměně pacientek potratila zdravá těhotná žena, která přišla na běžnou kontrolu. Podle informací CNN Prima News byly obě ženy cizinky, které trvale žijí v Česku. Ministerstvo zdravotnictví sdělilo, že událost považuje za neomluvitelné selhání lidského faktoru. Nemocnice se rodině omluvila a je připravena poskytnout pacientce odškodnění, viníci už byli postaveni mimo službu. Případem se začala zabývat i pražská policie.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 17:13|
ROK PETRA PAVLA NA HRADĚ

Mocenské sváry, či standardní postup? Pavlův tým se během roku měnil, rošády na Hradě budí emoce

Během prvního roku ve funkci přišel tým prezidenta Petra Pavla hned o několik členů na klíčových pozicích. Jako šéfka odboru komunikace i mluvčí Hradu nejprve skončila Markéta Řeháková, funkci poté dala k dispozici i Pavlova pravá ruka z volební kampaně, vedoucí prezidentské kanceláře Jana Vohralíková. Média spekulovala, že v týmu panoval spor mezi lidmi, které si Pavel přivedl na Hrad z kampaně, a těmi, kteří se tam objevili po jeho nástupu do funkce. Vohralíková údajně měla konflikt s prezidentovým poradcem Petrem Kolářem. Ten neprodloužil smlouvu kvůli odmítnuté žádosti o bezpečnostní prověrku. Pavel spekulace o vnitřních sporech popřel a obměnu personálu označil za standardní postup v institucích.
8. 3. 2024|

Kapacita je, personál nikoli. Domov pro seniory v Jihlavě nemůže obsadit všechna místa

Novému domovu pro seniory v Jihlavě scházejí pečovatelky. Nemůže kvůli tomu přijmout nové klienty a obsadit tak všechna místa – nastěhovat by se však mohlo ještě přes čtyřicet seniorů. Zájem ze strany klientů je přitom velký, žadatelů je okolo dvou stovek.
6. 11. 2023|

Pobytovým zařízením chybí pečovatelé i zdravotní sestry

V pobytových zařízeních chybí podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb kolem tisícovky pracovníků – pečovatelů i zdravotních sester. Největší nouzi o personál mají domovy pro seniory. Kraje do nich přitom investují a staví nové budovy.
20. 9. 2023|

V českobudějovické nemocnici útočil muž mačetou. Zranil čtyři členy personálu psychiatrie

V nemocnici v Českých Budějovicích zaútočil muž mačetou na personál psychiatrického oddělení, čtyři lidi zranil. Podle prvních informací nemocnice jsou mimo ohrožení života. Nikdo z pacientů zraněn nebyl. Policejní mluvčí Jiří Matzner na místě řekl, že útočníka zpacifikovali členové personálu společně s příslušníky bezpečnostní agentury, následně ho policie zadržela.
16. 6. 2023Aktualizováno16. 6. 2023, 20:51|

Úřady zavřely domov pro seniory ve Vacově. Chyběl mu personál

Stát zavřel domov pro seniory ve Vacově na jihu Čech, hlavním důvodem byl podle úřadů nedostatek personálu. Bezmála pětadvacet klientů tak ze dne na den zůstalo bez péče. Náhradní ubytování jim proto zajistil Jihočeský kraj, který chce případ ještě došetřit.
16. 5. 2023|

Lékaři v karlovarské krajské nemocnici dostanou přidáno, víc peněz bude mít i další personál

Navýšení mezd lékařů o zhruba šest procent přineslo úterní jednání odborů s vedením krajské nemocnice v Karlových Varech. Víc peněz prostřednictvím paušálu dostane i nelékařský personál. Kolektivní vyjednávání trvalo déle než v minulých letech, začalo už loni na podzim.
21. 3. 2023|

Sušickou nemocnici by mohl provozovat Plzeňský kraj, záměr podpořili radní

Radní Plzeňského kraje v pondělí schválili záměr, podle kterého by hejtmanství provozovalo městskou nemocnici v Sušici. Podmínkou je, aby Sušice bezúplatně převedla nebo darovala kraji movitý i nemovitý majetek nutný k provozování nemocnice. Pokud by tam skončily zdravotní služby, byl by majetek bezúplatně převeden zpět městu. Provozování nemocnice krajem by začalo nejdříve v lednu 2024 a musí ho ještě projednat zastupitelstva kraje i města Sušice, řekl náměstek hejtmana Pavel Hais (Piráti). Zařízení se dlouhodobě potýká s finančními a personálními problémy.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 13:32|

Česká pošta letos propustí tisíce zaměstnanců, včetně doručovatelů a pracovníků na přepážkách

Česká pošta letos propustí několik tisíc zaměstnanců. Budou mezi nimi doručovatelé, zaměstnanci na přepážkách i lidé ze správního aparátu podniku. Od 1. července uzavře také tři stovky poboček. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) i pověřený šéf pošty Miroslav Štěpán ale slibují, že se to dotkne měst, ve kterých existuje více poboček. Loni státní podnik vykázal ztrátu půl druhé miliardy korun a do budoucna mu hrozí insolvence. V současnosti provozuje 3200 poboček a zaměstnává zhruba pětadvacet tisíc lidí.
15. 3. 2023Aktualizováno15. 3. 2023, 18:17|

Ceny jídel v restauracích rostou, zákazníci s tím počítají. Anebo se stravují sami

Ceny jídel v restauracích rostou. Klesá kvůli tomu třeba zájem o obědy ve městech, kde si lidé raději připravují jídlo sami. Průměrná cena byla v červnu 161 korun; kvůli inflaci se dá podle odborníků navíc očekávat, že půjde dál nahoru. A stoupají i v turistických destinacích, návštěvníků ale navzdory tomu neubývá. Oslovení zákazníci většinou počítají s tím, že za oběd nebo za večeři zaplatí víc.
18. 7. 2022|

Letecká doprava v Evropě je na hraně kolapsu, problémy jsou i v Praze

Tisíce cestujících na evropských letištích dál zažívají krizi, aerolinie ruší lety kvůli nedostatku personálu. Ten leteckým společnostem chybí v důsledku propouštění během covidové pauzy. Přetížení zaměstnanci návrat k původním objemům přepravy nezvládají a stávkují. Například skandinávské aerolinie SAS ve středu zrušily 63 procent letů. Chaotické scény jsou i na letištích v Německu, Portugalsku, Francii a Španělsku. Zpoždění nabírají i spoje z Prahy.
6. 7. 2022|

Rána za ranou se valí na evropský cestovní ruch. Pohostinství chybí lidé, potíže mají i letiště

Mnohé evropské restaurace, bary a hotely se potýkají s nedostatkem pracovníků. Kvůli covidové pandemii přišli o místo a nyní v cestovním ruchu chybí. Například ve Španělsku postrádá pohostinství 200 tisíc lidí. V sousedním Portugalsku patnáct tisíc.
5. 7. 2022|

Zájem o paliativní péči v Česku narůstá. Její význam je obrovský, ukázal pětiletý zkušební program

Speciálním týmům v nemocnicích se daří lépe zvládat bolest vážně nemocných i řešit těžké otázky v závěru života. Ukázal to pětiletý zkušební program ministerstva zdravotnictví. Do systému zavádí nový program paliativní péče. Týmů, které takovou péči zajišťují, je v Česku asi třicet. Postupně by jich mělo díky většímu zájmu přibývat. Nutné ale bude zaškolit další personál.
1. 5. 2022|

Koalice očekává obstrukce i kvůli korespondenční volbě. S opozicí se chce domluvit na pravidlech

Zástupci vládní koalice chtějí omezit blokování jednání sněmovny dlouhými projevy. Koaliční poslanci o tom chtějí v příštích dnech jednat s opozicí. Důvodem jsou právě obstrukce. Například v tomto týdnu poslanci potřebovali až 37 hodin na to, aby přehlasovali senátní veto novely pandemického zákona. Kritizovalo ji hlavně hnutí SPD, například jeho šéf Tomio Okamura mluvil dlouhých šest hodin.
20. 2. 2022Aktualizováno20. 2. 2022, 19:55|

Prezidentův čtvrtek chronologicky: Propuštění z ÚVN, test a opětovná hospitalizace

Prezident Miloš Zeman je stále v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), propuštěn má být v sobotu. Důvodem opětovné hospitalizace byl pozitivní test na covid-19. Zeman se údajně nakazil od pracovnice prezidentské kanceláře. V neděli chce jmenovat předsedu ODS Petra Fialu premiérem.
26. 11. 2021|

Vojtěch navrhne nouzový stav. Podle Hamáčka stačí v některých krajích stav nebezpečí

V Česku by opět mohl být nouzový stav. Na jednání vlády navrhne jeho vyhlášení ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Informace webu iDnes.cz potvrdil mluvčí resortu Daniel Köppl. O nouzovém stavu hovořila v rozhovoru pro Český rozhlas i hlavní hygienička Pavla Svrčinová, podle ní by umožnil povolat na pomoc nemocnicím mediky. Podle ministra vnitra v demisi Jana Hamáčka (ČSSD) jsou ale zatím problémy v nemocnicích jen v některých krajích, domnívá se, že by mohlo postačit, kdyby jejich hejtmani vyhlásili stav nebezpečí. S tím ale někteří krajští představitelé nesouhlasí. Česká lékařská komora navíc vyzvala i k lockdownu, čili celospolečenské uzávěře, která by snížila počet kontaktů mezi lidmi.
22. 11. 2021Aktualizováno22. 11. 2021, 19:37|

Vojtěch: Po souhlasu AntiCovid týmu se budou uznávat jen PCR testy

Kabinet v demisi po souhlasu AntiCovid týmu přijme opatření, podle kterého se nadále nebudou uznávat antigenní testy a samotesty na covid-19, ale pouze nejspolehlivější PCR testy. Na Twitteru to v sobotu uvedl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). AntiCovid tým budoucí vládní koalice ve svém stanovisku mimo jiné odmítl celoplošné povinné očkování proti covidu-19 či takzvaný lockdown. Žádá také větší kapacity testování a vymáhání opatření i jinými institucemi než hygienickými stanicemi.
13. 11. 2021Aktualizováno13. 11. 2021, 18:16|

Ochromený cestovní ruch vyhlíží podzimní prázdniny. Láká na zážitkové balíčky a nižší ceny

Podzimní prázdniny se blíží a více než polovina Čechů je chce strávit v tuzemsku. Před rokem čelil cestovní ruch tvrdému lockdownu, dopady cítí doteď. Čeští hosté v srpnu tvořili přes dvě třetiny klientely v tuzemských hotelech a penzionech – víc než v posledním roce před covidem. Restaurace jsou někdy i během oběda poloprázdné. I proto majitelé letos velmi nervózně vyhlížejí nadcházející podzimní volno.
18. 10. 2021|

Do restaurací na oběd chodí výrazně méně lidí. Polední menu zdražilo

Restaurace stále bojují s odlivem zákazníků. Třeba na obědy chodí v průměru až o 60 procent méně lidí než před pandemií. Řada pracovníků totiž zůstává stále doma, anebo si do práce nosí vlastní jídlo z domova. Ti, co si restauraci dopřejí, ovšem zjišťují, že i polední menu zdražilo. Nejvíc v Plzeňském kraji.
21. 9. 2021|

Robot s kočičí tváří obsluhuje hosty šumavského hotelu

Šumavský hotel Horizont začal jako první ubytovací zařízení v Česku používat robotické servírky. Jejich pomocí se snaží ulehčit práci zaměstnancům, kterých je v covidové době v gastronomii nedostatek. Roboti se stali oblíbenou atrakcí turistů. Stroje na ně totiž mluví a reagují i na dotyk.
24. 8. 2021|