TÉMA

Tropická bouře

Jižní Ameriku zasáhla výjimečná bouře. V dějinách byly podobné jenom dvě

O hurikánech a tropických bouřích jsme zvyklí slýchat z oblastí kolem severní a střední Ameriky, případně z Karibiku. Zato nad regionem jižního Atlantiku, východně od Brazílie, znamená výskyt tropické bouře mimořádnou událost. Tedy až doposud tomu tak bylo.
22. 2. 2024|

Z tropické bouře Idalia je hurikán, který ve středu nejspíš zasáhne západ Floridy

Tropická bouře Idalia v úterý zesílila na hurikán nad jihovýchodní částí Mexického zálivu a blíží se k západnímu cípu Floridy. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na americké Národní hurikánové středisko (NHC), podle kterého živel pravděpodobně zasáhne floridské pobřeží ve středu.
29. 8. 2023|

Bouře Lan rozvodnila řeky a ničila komunikace v Japonsku

Tajfun Lan, který při postupu přes Tichý oceán zeslábl na tropickou bouři, zasáhl japonskou pevninu na jihu prefektury Wakajama, asi 400 kilometrů jihozápadně od Tokia. Následně živel pomalým tempem přešel napříč přes hlavní japonský ostrov Honšú v oblasti, kde se nacházejí velká města jako Kóbe, Ósaka a Kjóto. Na západě v prefektuře Tottori velká voda utrhla a rozpůlila silnici.
16. 8. 2023|

Na čtvrt milionu Japonců přiměl k evakuaci tajfun Lan

Téměř devět set letů bylo zrušeno a 240 tisíc lidí bylo vyzváno k evakuaci na bezpečná místa kvůli silné tropické bouři Lan, která v noci na úterý udeřila na japonské pobřeží. Zranění kvůli ní utrpělo dvacet lidí. Do středního a západního Japonska přinesla bouře lijáky a vichr. Na 90 tisíc domácností zůstalo bez dodávek elektřiny.
15. 8. 2023Aktualizováno15. 8. 2023, 14:26|

Tropická bouře Nalgae si na Filipínách vyžádala už přes sto životů

Počet obětí tropické bouře Nalgae na Filipínách vzrostl na 105. Podle úřadů citovaných agenturou AP se desítky lidí stále pohřešují, 69 lidí je zraněných. Minulá bilance hovořila o 98 mrtvých. Bouře se přes Filipíny přehnala během víkendu, nejhůře postižený je jih země, zejména jižní část ostrova Mindanao.
31. 10. 2022Aktualizováno31. 10. 2022, 10:49|

Záplavy a sesuvy půdy mají na Filipínách desítky obětí

Při bleskových záplavách a sesuvech půdy po silných deštích zahynulo na jihu Filipín nejméně 67 lidí. Dříve úřady informovaly o 42 obětech a 16 pohřešovaných, informuje agentura AFP. Silné srážky v jižní části ostrova Mindanao způsobuje postupující tropická bouře Nalgae, která se bude o víkendu přesouvat na severozápad.
28. 10. 2022Aktualizováno28. 10. 2022, 19:11|

Hurikánová sezona může být letos výrazně nadprůměrná, varují první předpovědi

Všichni obyvatelé oblastí, které může zasáhnout hurikán, každoročně s obavami sledují předpovědi meteorologů. Letošní sezona by měla být podle predikcí podobně jako ta loňská nadprůměrně aktivní.
19. 4. 2022|

Bouře Megi za sebou na Filipínách nechala nejméně 123 mrtvých

Tropická bouře Megi si na Filipínách vyžádala nejméně 123 obětí. Dalších 240 lidí je zraněných, uvedly podle agentury DPA filipínské úřady. Domovy kvůli záplavám a sesuvům půdy muselo opustit přes 200 tisíc lidí. Místní úřady hlásí výrazné škody na zemědělství a infrastruktuře.
14. 4. 2022|

Tajfun Rai má na Filipínách nejméně 375 obětí

Počet obětí tajfunu Rai, který ve čtvrtek zasáhl Filipíny, vzrostl na 375. S odvoláním na policii o tom informuje agentura AFP. Šestapadesát osob se pohřešuje a na pět stovek je raněných, doplnila policie. Statisíce Filipínců musely opustit domovy. Rai je nejsilnější bouří, která letos zasáhla toto souostroví na jihovýchodě Asie.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 13:30|

Téměř sto tisíc lidí na Filipínách opustilo domovy kvůli tajfunu

Skoro 100 tisíc lidí bylo na Filipínách preventivně evakuováno kvůli tajfunu Rai, který ve čtvrtek udeřil na filipínskou pevninu. Živel s sebou přinesl přívalové deště a s nimi spojenou hrozbu rozsáhlých záplav. Informovala o tom agentura Reuters.
16. 12. 2021|

Tropická bouře Kompasu tvrdě zasáhla Filipíny. Nevyhne se ani Číně

Na následky silných záplav a sesuvů půdy v úterý zahynulo na Filipínách devět lidí. Tajfun, který prochází oblastí Jihočínského moře, doprovází vítr o síle 110 kilometrů v hodině. Úřady v Hongkongu vydaly varování před bouří třetího nejvyššího stupně. Metropole následně přerušila autobusová a trajektová spojení. Ve městě byly uzavřeny školy a firmy povolily zaměstnancům práci z domova. Přípravy na příchod živlu způsobily i rychlé vykoupení zásob obchodů a supermarketů.
13. 10. 2021|

Bouře Sam dál sílí a už je klasifikována jako hurikán čtvrté kategorie

Tropická bouře Sam na začátku víkendu postupně zesílila na hurikán čtvrté kategorie na pětistupňové škále. Ukazují to hlášení amerického Národního střediska pro hurikány (NHC). Zatím se však pohybuje daleko na otevřeném moři a nečeká se, že by v nejbližších dnech výrazněji zasáhl obydlené oblasti.
25. 9. 2021Aktualizováno26. 9. 2021, 09:10|

Čínou prochází tajfun In-fa. Zasáhl i nejlidnatější město v zemi

Tajfun In-fa, který již deset dní ovlivňuje počasí v zemích okolo Východočínského moře, postihl hustě obydlené oblasti kolem Šanghaje. V neděli, kdy se bouře dostala nad území Číny, dosahoval vítr v oblasti kolem 140 kilometrů v hodině. Největší problémy ve městech nadělaly přívalové deště. V Šanghaji musely úřady uzavřít obě mezinárodní letiště a zastavit i vlakovou dopravy. Během pondělí se In-fa dostal k městu Tchaj-čou, kde bylo evakuováno několik stovek obyvatel. Čínští meteorologové předpověděli, že tajfun s sebou přinese „dlouhé období mimořádně silného deště“ a že pobřežní oblasti čeká další kombinace větru, srážek a vlnobití.
27. 7. 2021|

Bouře Elsa stála život nejméně čtyři lidi. Škody napáchala mírné

Tropická bouře Elsa přinesla vydatné srážky a záplavy a vyžádala si nejméně jednoho mrtvého, když ve středu postupovala přes jihovýchod Spojených států. Škody na Floridě se zdály být relativně mírné a bouře od úterka zeslábla, přesto se bez elektřiny ocitly desetitisíce odběratelů. V kempu na jihovýchodě státu Georgia utrpělo asi deset lidí zranění, když místo zasáhl silný vítr a možná i tornádo.
8. 7. 2021|

Na Floridě zbourali zbytek zříceného domu, v jeho troskách už se našlo přes dvacet těl

Demoliční četa za pomoci výbušnin zbourala zbytek dvanáctipatrové budovy, který v městečku Surfside na Floridě zůstal stát po zhroucení několika desítek bytů v noci na 24. června. Úřady k tomuto postupu přistoupily kvůli obavám o stabilitu poničené části komplexu, a to i v souvislosti s blížící se bouří Elsa. Po odklizení části nových trosek záchranáři našli další tři těla, obětí je tak sedmadvacet a 115 lidí se nadále pohřešuje.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 19:03|

Záchranáři v Miami přestali prohledávat trosky zříceného domu. Blíží se tropická bouře

Pátrání po 121 lidech pohřešovaných po zřícení bytového domu v Miami ve Spojených státech prozatím skončilo. Úřady v Miami začaly připravovat řízenou demolici zbytku bytového komplexu. Potřebují ruiny zlikvidovat rychle, protože se k Floridě blíží tropická bouře Elsa. Po demolici by mohlo pátrání ještě pokračovat v garážích, kam se záchranáři dosud nemohli dostat.
4. 7. 2021|

Bouře Sally si v Alabamě vyžádala jednu oběť. Na hranici s Floridou hrozí velmi silné záplavy

Nejméně jeden člověk zemřel na jihu amerického státu Alabama v důsledku hurikánu Sally, jehož přechod přes pobřeží Mexického zálivu provázely mohutné přívaly deště a vzedmutí mořské hladiny. Živel zaplavil řadu obcí a přerušil dodávky elektřiny statisícům domácností. Zbytky bouřkového systému se posouvají na severovýchod, nebezpečí ale v pobřežních oblastech nepominulo, uvedla agentura AP.
17. 9. 2020Aktualizováno17. 9. 2020, 14:50|

Sezona hurikánů v Atlantiku je letos mimořádně aktivní

Paulette, Rene, Sally, Teddy a Vicky – hned pět pojmenovaných tropických systémů bylo možné začátkem tohoto týdne sledovat v jednom čase nad Atlantikem. Jde o událost, která se stala teprve podruhé ve známé historii; poprvé to bylo před 49 lety. Každý z těchto systémů se nacházel v různém stadiu vývoje a taky představuje různá nebezpečí pro obydlená území.
15. 9. 2020|