TÉMA

Noční klid

Zastupitelé Prahy 1 podpořili snahu radnice o noční zákazy vjezdu. Primátora obvinili ze zvůle

Zastupitelé Prahy 1 doporučili vedení městské části, aby dál usilovalo o noční zákaz vjezdu všech motorových vozidel do části Starého Města. Koncem listopadu vyvolalo osazení zákazových značek do vybraných ulic spor s magistrátem a vedlo k jejich rychlému zneplatnění a zrušení zákazu. Zastupitelstvo městské části ve svém usnesení uznalo, že Praha 1 o chystaném zákazu dostatečně neinformovala, považuje však za důležité omezit noční hluk v historickém centru.
13. 12. 2023|

Porušování nočního klidu i čtyři dny. Ostrava rozvolňuje pravidla

Ostrava nastaví vstřícnější pravidla pro pořadatele festivalů. Rozhodli o tom radní. Aktuálně platí, že po desáté večer mohou pokračovat jen akce, kterým to město povolilo. Dosud mohly noční klid festivaly porušovat maximálně tři dny, nově by to mohly být čtyři. Politici si také nechali volnou ruku v tom, že by se s jednotlivými festivaly domlouvali na tom, v jakém čase mohou produkci provozovat. Novinka by mohla vstoupit v platnost od příštího roku.
20. 9. 2023|

Zvířata nejsou rekvizitou pro selfíčka, odrazuje Praha od pouličního focení

Pražský magistrát začne v úterý rozmisťovat na desítkách svých reklamních ploch v centru metropole plakáty nabádající turisty, aby nepodporovali pouliční produkci založenou na zneužívání zvířat. Plakáty jsou součástí kampaně s názvem Enjoy Respect Prague (Užij si a respektuj Prahu), kterou město provozuje třetím rokem a jejímž cílem je upozornit návštěvníky na negativní jevy, které s sebou turismus může nést.
31. 7. 2023|

Mostečtí strážníci posilují na léto hlídky

Městská policie v Mostě posílila na letní měsíce hlídky v ulicích. Důvodem je vandalství nebo časté rušení nočního klidu. Strážníci se zaměřují hlavně na vyloučené lokality, sídliště nebo volnočasové areály ve městě. S tím jim pomáhají také asistenti prevence kriminality nebo třeba hlídky na motocyklech. Most patří mezi města s největším počtem strážníků na počet obyvatel.
20. 7. 2023|

Ústavní soud zrušil část vyhlášky, kterou loni v létě Příbram zkrátila noční klid

Ústavní soud zrušil část vyhlášky Příbrami o nočním klidu. Město loni o prázdninách posunulo každý pátek a sobotu noční klid z 22:00 na 23:00. Podle ministerstva vnitra tím vybočilo ze zákonem svěřené působnosti. Soud uvedl, že města ve vyhláškách sice mohou noční klid zkrátit, avšak jen pro jasně vymezená data, za konkrétním účelem nebo pro přesně stanovenou akci, a nikoliv plošně na všechny prázdninové víkendy. Starosta Příbrami Jan Konvalinka (za ANO) řekl, že pro město se nic nemění. Radnici je podle něj líto, že města nemají kompetenci vymezovat dobu nočního klidu podle potřeb svých občanů. Ministerstvo vnitra chce s obcemi o případné změně zákona jednat.
27. 6. 2023Aktualizováno27. 6. 2023, 19:44|

Ústavní soud zrušil část vyhlášky Lokte, která posouvala začátek nočního klidu

Ústavní soud (ÚS) zrušil část vyhlášky města Loket na Sokolovsku o stanovení doby nočního klidu a regulaci hlučných činností. Vyhláška po dobu trvání Loketského kulturního léta posouvala začátek nočního klidu z 22:00 na 23:00. Loketské kulturní léto trvá od května do září, tedy pět měsíců. Podle vnitra ovšem tak dlouhá a obecná výjimka přestává být výjimkou v pravém slova smyslu. Ministerstvo se proto domnívalo, že radnice v Lokti vykročila z mezí samostatné působnosti města, což nyní potvrdil i ÚS.
21. 3. 2023|

Bary v centru Karlových Varů musí omezit otevírací dobu

Bary v centru Karlových Varů budou mít od června omezenou provozní dobu. A to přesto, že v březnu podepsalo město s bary memorandum, v němž se provozovatelé zavázali zajistit pořádek zejména v okolí svých podniků. Podle vedení města ale výrazné změny nenastaly, a tak začne vyhláška platit od 1. června. Karlovy Vary pouze prodloužily původně schválenou otevírací dobu o hodinu. Účinnost vyhlášky schválili zastupitelé na pondělním mimořádném jednání.
16. 5. 2022Aktualizováno16. 5. 2022, 13:03|

30 let zpět: Problémy s prostitutkami

Takzvaná divoká 90. léta měla mnoho podob. Jednou z nich byla i severočeská část mezinárodní silnice E55, známá pro velké množství postávajících prostitutek. Ale na rozdíl od jejich zákazníků obyvatelé města Dubí už tak nadšení nebyli. Reportáž ukazuje nejen policejní zátah a rozhovory s příslušnicemi tohoto řemesla, ale také důvody, proč dubská radnice s nimi nemohla nic dělat.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 4. 2022|

Ústavní soud zrušil část protialkoholové vyhlášky v Heřmanově Městci

Ústavní soud (ÚS) zrušil část vyhlášky Heřmanova Městce na Chrudimsku o zákazu konzumace alkoholu na některých veřejně přístupných místech. Sporná část stanovila výjimku ze zákazu pro akce pořádané městem. Podle ministerstva vnitra, které návrh k ÚS podalo, radnice bez racionálního důvodu zvolila nerovný přístup k sobě samotné a k ostatním pořadatelům.
10. 8. 2021Aktualizováno10. 8. 2021, 12:11|

Policisté řešili přečiny a stížnosti na technoparty v Krušovicích. Zadrželi jednoho muže

Policisté na nepovolené technoparty v Krušovicích na Rakovnicku zadrželi jednoho cizince pro podezření z porušování domovní svobody a poškození cizí věci. Čeho přesně se dopustil, neuvedli. Muž skončil v policejní cele. Policisté také odhalili několik řidičů pod vlivem alkoholu nebo omamných látek a evidují 15 stížností na rušení nočního klidu. Víkendová technoparty v neděli končí, účastníci postupně odjíždějí, řekla policejní mluvčí Lucie Nováková.
11. 7. 2021Aktualizováno11. 7. 2021, 18:39|

Do Krušovic přijeli příznivci techna na nepovolenou akci, policie v noci hudbu přerušila

V Krušovicích na Rakovnicku se od pátku koná nepovolená technoparty, účastní se jí asi sedm set lidí. Na akci dohlížejí policisté, zatím nemuseli řešit žádný konflikt. V noci na sobotu ale hudební produkci přerušili, řekla policejní mluvčí Jana Šteinerová.
10. 7. 2021|

Německá farmářka dohnala spor o kokrhání před soud. Zvuky venkova chce prohlásit za národní dědictví

Německá farmářka se rozhodla sousedský spor o příliš hlasitě kokrhajícího kohouta dohnat až před soud, protože zvuky vydávané zvířaty podle ní k venkovu patří a nemají být důvodem ke stížnostem. Chovatelka kohouta Karin Pfeiferová-Rockenfellerová rozlítila svého souseda, který požadoval, aby byl pták na noc zavřený uvnitř, a nerušil tak noční klid. To ale farmářka odmítá, a dokonce spustila petici, kterou chce dosáhnout prohlášení zvuků venkova za národní dědictví, které je třeba chránit, napsal deník The Times.
23. 5. 2021|

Praha pokračuje v boji proti rušení nočního klidu, po půlnoci chce zakázat alkohol na náplavkách

Pražský magistrát připravuje novelu vyhlášky, která zakáže pití alkoholu na náplavkách mezi půlnocí a osmou hodinou ráno. Radní Jan Chabr (TOP 09) oznámil, že to má napomoci boji proti rušení nočního klidu lidmi, kteří si k řece nosí alkohol nakoupený v okolních večerkách. Novela vyhlášky by podle něj mohla být schválena v říjnu, nyní se připomínkuje.
13. 8. 2020|