TÉMA

Rada

Praha vypíše tendr na opravu Divadla na Vinohradech. V plánu je i nová komorní scéna

Pražský magistrát vypíše zakázku na rekonstrukci Divadla na Vinohradech. Maximální výše zakázky je stanovená na zhruba 2,7 miliardy korun. Tendr město vyhlásí letos v dubnu a opravy mají být hotové v roce 2027. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní. Kromě opravy zahrnuje rekonstrukce také vybudování nové podzemní komorní scény. Zakázkou se radní zabývali už minulý týden, ale nakonec jej stáhli z programu jednaní. Vypsání tendru musí ještě projednat zastupitelé.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 12:48|

ČNB zmírní pravidla pro poskytování hypoték

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve středu zmírnila pravidla pro poskytování hypoték. Od ledna už banky nebudou muset uplatňovat limit maximální výše celkového dluhu žadatele vůči jeho ročnímu příjmu (DTI). V platnosti nadále zůstává maximální poměr výše hypotečního úvěru vůči hodnotě zastavené nemovitosti. Oznámila to členka bankovní rady Karina Kubelková. Bankovní rada ČNB také ponechala beze změny na dvou procentech sazbu proticyklické kapitálové rezervy na ochranu úvěrového trhu.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 17:18|

V pardubické radě usedne Radek Hejný místo obviněného Charváta

Martina Chartváta (dříve ANO) nahradil v pardubické městské radě Radek Hejný (ANO). V pondělí jej zvolilo zastupitelstvo. Zároveň zůstává starostou druhého pardubického obvodu a po zvolení zdůraznil, že za těžiště své práce dál považuje starostování. Do městské rady nepřichází s konkrétními plány a projekty. Charvát z vedení města odešel poté, co jej policie obvinila v kauze ovlivňování veřejných zakázek. Soud jej poslal do vazby.
28. 11. 2023|

Praha nechá udělat projekt tramvajové trati z Dvorců přes Budějovickou do Michle

Hlavní město si nechá od dopravního podniku (DPP) vypracovat projekt na výstavbu tramvajové trati z Dvorců přes Budějovickou do ulice U Plynárny v Michli, kde by se napojila na současnou trať. Projekt vyjde na 50 milionů korun a náklady na výstavbu trati jsou předběžně odhadovány na 1,7 miliardy korun. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. Kdy se přesně začne stavět, není jasné, stejně tak konečná cena bude záviset na podobě projektu a na výběru dodavatele.
11. 9. 2023Aktualizováno11. 9. 2023, 13:32|

Inflace se vyvíjí dle prognózy, říká Kubíček z ČNB. Matesová upozorňuje na rizika

Pro nás je podstatné, že se inflace se vyvíjí zcela s naší prognózou, uvedl v Událostech, komentářích člen rady České národní banky Jan Kubíček a dodal, že rada je se snižováním úrokových sazeb velmi opatrná. Ekonomka a bývalá česká zástupkyně při Světové bance Jana Matesová upozorňuje, že rizik je stále příliš mnoho.
11. 8. 2023|

Klub zastupitelů Společně a brněnská oblastní rada ODS podpořily primátorku Vaňkovou

Brněnský Klub zastupitelů Společně a oblastní rada ODS Brno-město přijaly vysvětlení primátorky Markéty Vaňkové (ODS) i jejího náměstka Roberta Kerndla (ODS) týkající se fotografie ze sociálních sítí, na níž jsou zachyceni s bílým práškem. Kerndl s Vaňkovou řekli po skončení pondělního večerního jednání novinářům, že jim oběma klub i oblastní rada vyjádřily podporu. Vaňková s Kerndlem uvedli, že do středečního jednání s koaličními partnery nebudou záležitost komentovat. Podle serveru iDnes.cz Vaňková i Kerndl oznámili, že podstoupili laboratorní testy na drogy, výsledky hodlají zveřejnit.
7. 8. 2023|

„Kdy už splatíme to věno?“ Orknejské ostrovy zvažují odchod ze Spojeného království a připojení k Norsku

Souostroví Orkneje by mohlo opustit Spojené království a stát se samosprávným územím Norska. Píše o tom BBC nebo The Guardian poté, co se tamní rada rozhodla prozkoumat „alternativní formy správy“, které by ostrovům u severního pobřeží Skotska umožnily získat více ekonomických příležitostí. Jednou z možností je i změna právního postavení v rámci Británie.
3. 7. 2023|

Novým generálním ředitelem České televize byl zvolen ředitel brněnského studia Jan Souček

Novým generálním ředitelem České televize byl ve třetím kole zvolen ředitel brněnského studia ČT Jan Souček. S jedenácti získanými hlasy porazil dosavadního šéfa ČT Petra Dvořáka. Výsledky vyhlásil předseda volební komise Ladislav Mrklas. Souček se funkce ujme 1. října, kdy Dvořákovi vyprší druhé funkční období. Mandát je šestiletý. Veřejnoprávní televize hospodaří zhruba se sedmimiliardovým rozpočtem.
7. 6. 2023Aktualizováno7. 6. 2023, 19:52|

Olomoučtí radní chtějí postavit místo staré „plecharény“ novou multifunkční halu

Olomoučtí radní doporučili zastupitelstvu projekt soukromého investora, který chce na okraji centra postavit novou multifunkční halu. Nahradila by zastaralý zimní stadion. Město by na provoz přispívalo, za třicet let více než miliardou. Rozhodnutí rady ale vzbudilo rozporuplné reakce politiků i veřejnosti. V červnu budou o stavbě hlasovat zastupitelé.
24. 5. 2023|

MENDELU má zpět dva doktorské programy. Vrtělo se psem, ale dopadlo to dobře, řekla Nerudová

Přezkumná komise Národního akreditačního úřadu (NAÚ) z procesních důvodu zrušila rozhodnutí Rady NAÚ o odebrání dvou doktorských programů Mendelově univerzitě v Brně. Rozhodnutí se týkalo studijních programů ekonomika a management v českém a anglickém jazyce na Provozně ekonomické fakultě (PEF). Na Twitteru o rozhodnutí komise informoval předseda akreditačního úřadu Robert Plaga. „Předmětem odvolání nebylo odebrání institucionální akreditace pro doktorské studijní programy v ekonomických vědách, které je pravomocné od 15. března,“ dodal. Bývalá rektorka školy Danuše Nerudová rozhodnutí uvítala.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 16:23|

Do výběru radních ČT a ČRo se zřejmě zapojí Senát. Poslanci změnu podpořili

Část členů rad České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo) zřejmě bude volit Senát. Zpřísní se také vymezení organizací, které mohou předkládat návrhy kandidátů. Změny ale budou účinné až od letošního října, a neměly by tak zasáhnout do nynějšího výběru nového generálního ředitele veřejnoprávní televize. Vládní novelu s odkladem účinnosti ve středu schválila sněmovna. Na odkladu se dohodla koalice s opozičním ANO. Opozice přijetí předlohy v dolní komoře měsíce blokovala, její zamítnutí neprosadila. Nyní ji dostanou k posouzení senátoři.
17. 5. 2023|

Zamrazilová: Pokud se zvýší daně či mzdy, porostou i úrokové sazby

Viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová v pořadu Byznys ČT24 sdělila, že pokud vláda přistoupí ke zvýšení nepřímých daní, bude na to nejspíše ČNB reagovat zvýšením úrokových sazeb. Tak by odpověděla i na růst průměrné mzdy. Bankovní rada ČNB ve středu ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech a zároveň zhoršila svůj výhled inflace. Za celý rok podle ní dosáhne v průměru 11,2 procenta. Zlepšila však odhad vývoje tuzemské ekonomiky. Očekává růst HDP o půl procenta.
4. 5. 2023|

Zastupitelé v Děčíně odvolali část městské rady, primátor Anděl nevyloučil rozpad koalice

Děčínští zastupitelé ve čtvrtek odvolali čtyři radní. Končí náměstkyně primátora Jitka Flachsová (ANO), radní Ivana Poschová (SPD) a radní Miroslav Šefara, který zároveň vystoupil z klubu SPD, a Radek Kudrnáč (ANO). Padl také návrh odvolat primátora Jiřího Anděla (ANO), hlasování o jeden hlas ustál. Zastupitelé hlasovali tajně, přitom se sešli proto, aby zvolili náměstka primátora namísto Jana Skalického (za ANO), který byl z funkce odvolán na minulém zasedání. O jeho nahrazení se bude ještě hlasovat. V radě zůstali čtyři členové a není usnášeníschopná. Ve 27členném zastupitelstvu vládne ANO s SPD. Primátor nevyloučil rozpad koalice.
27. 4. 2023Aktualizováno27. 4. 2023, 19:36|

Česká národní banka ponechala sazby na stávající úrovni

Rada České národní banky (ČNB) ve středu na jednání v novém složení ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Pro ponechání sazby na této úrovni hlasovalo šest členů bankovní rady, jeden navrhl růst sazeb o 0,25 procentního bodu. Na nynější úrovni je sazba od loňského června. Bankovní rada také rozhodla, že bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 21:46|

Děkan rezignoval na post v radě olomoucké univerzity. Od falšování dat se měla distancovat, tvrdí

Děkan olomoucké přírodovědecké fakulty Martin Kubala rezignoval na členství ve Vědecké radě Univerzity Palackého. Podle něj přehlíží podezření na falšování dat v publikacích vědců, kteří nyní působí na vysokoškolském ústavu CATRIN. Na články s upravenými grafy nebo křivkami upozorňují přírodovědci už několik let. Tři články s podezřelými daty byly za tu dobu z odborných časopisů staženy.
13. 3. 2023|

Členové pražské koalice si mohou důvěřovat, říká šéf pražské ODS Benda. Pro Marvanovou zato nemá dobré slovo

Koalice, která vydrží a které se bude díky stejnému stranickému složení snáze jednat s vládou – tak vnímá nově zvolené vedení Prahy Marek Benda (ODS). Dojednat, že v Praze budou vládnout uskupení SPOLU, Piráti a STAN v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS), trvalo politikům od konce loňského září. Benda je ovšem přesvědčen, že zástupci koaličních stran k sobě mají nyní důvěru. Marek Benda byl hostem Interview ČT24, kam původně přijal pozvání Bohuslav Svoboda, ale nakonec se omluvil s argumentem, že se protahuje jednání zastupitelstva.
16. 2. 2023|

Prahu povedou poslanec, starostka městské části a europoslanec. Funkce si nechají, věří, že vše stihnou

Před koncem pracovního týdne dostane Praha – bezmála pět měsíců od voleb – novou městskou radu v čele se staronovým primátorem. Po necelých deseti letech se do čela metropole vrátí Bohuslav Svoboda (ODS). Pro něj, ale i pro další čtyři členy nové rady nebudou funkce ve vedení města jedinými politickými funkcemi, i když dva avizovali, že se těch dalších vzdají. Stále ale budou mít tři lidé z nejužšího vedení města – kromě primátora i jeho budoucí náměstek Jiří Pospíšil (TOP 09) a náměstkyně Alexandra Udženija (ODS) – zároveň napilno i jinde. O dalším politickém angažmá budoucích pražských radních natáčel pro 168 hodin David Sebíň.
13. 2. 2023|

Hřib je s rolí Pirátů ve vznikající pražské radě spokojený. Zaměřit se chce na okruh a Dopravní podnik

Končící pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) by byl rád, kdyby koalice SPOLU umožnila podepsat koaliční smlouvu i radní Haně Kordové Marvanové, která se postavila proti spojení SPOLU s ANO. Politik v Interview ČT24 sdělil, že se Pirátům podařilo získat v rodící se pražské radě gesce, které odpovídají jejich prioritám. On bude zodpovídat za dopravu – chce získat podporu státu v dostavbě městského okruhu a avizuje i výběrové řízení na nového ředitele Dopravního podniku.
6. 2. 2023|

Pražští politici dohodli koaliční smlouvu. Čtyři měsíce po volbách

Zástupci SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), Pirátů a STAN v Praze v noci na pátek dokončili koaliční smlouvu, kterou budou v následujícím týdnu schvalovat jednotlivé strany. Informoval o tom dosluhující primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a potvrdil předseda klubu zastupitelů SPOLU Zdeněk Zajíček (ODS). Smlouvu strany plánují podepsat ještě před jednáním zastupitelů 16. února, kde chtějí zvolit nové vedení metropole v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS).
3. 2. 2023Aktualizováno3. 2. 2023, 10:48|

V Praze je shoda na koaliční smlouvě i programu

Pražská koalice SPOLU, Piráti a STAN našli shodu na koaliční smlouvě i programu, uvedli na tiskové konferenci po čtvrtečním jednání. V jednáních se ale bude ještě pokračovat v zúženém týmu, který bude dopracovávat nejdůležitější část dohody, kterou je program, uvedl Zdeněk Zajíček (ODS). Už mají jen dolaďovat formulace. O víkendu by pak mělo dojít na vnitrostranické schvalování koaliční smlouvy a programu.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 21:34|

Aliance stability tvořená Piráty a Prahou Sobě bude fungovat dál. O podmínkách SPOLU bude jednat

Pražští Piráti a Praha Sobě se domluvili, že nyní nebudou rozpouštět Alianci stability, kterou uzavřeli a ve které postupují jednotně v magistrátním jednání o koalici. Strany se také shodly, že má smysl nadále jednat o podmínkách vzniku koalice, které Pirátům a STAN předložila vítězná koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a ve kterých účast Prahy Sobě odmítá. Informovali o tom primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a lídr Prahy Sobě Jan Čižinský. Koalice SPOLU v pondělí předložila Pirátům a STAN nabídku, podle které by Piráti získali čtyři a STAN dvě místa v jedenáctičlenné radě, SPOLU by měla pět míst včetně primátora.
18. 1. 2023|

V Pákistánu propustili odsouzeného na doživotí za znásilnění. Souhlasil, že si vezme svou oběť

Pákistánský soud po intervenci rady starších rozhodl o propuštění na svobodu muže odsouzeného na doživotí za znásilnění poté, co souhlasil, že si vezme svou oběť. Na sňatku se dohodl 25letý násilník Davlat Chán s rodinou mladé neslyšící ženy, která porodila jeho dítě. Rozhodnutí budí pohoršení u organizací na ochranu lidských práv, píše The Guardian.
31. 12. 2022|

Praha se nového primátora nedočkala. Volba byla přerušena

Pražští zastupitelé ve čtvrtek nezvolí primátorem lídra SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Bohuslava Svobodu (ODS). Po mnohahodinovém projednávání volbu přerušili do zasedání 9. února 2023. Přerušení podpořilo 55 z celkových 65 zastupitelů hlavního města. SPOLU se původně domluvila s hnutím ANO, že zvolí primátorem Svobodu, ale o zbylých deseti radních hlasovat nebudou. Uskupením ale nakonec chyběl jeden hlas, neboť proti dohodě se postavila radní Hana Kordová Marvanová (za SPOLU), které vadí způsob volby. Proti byli také Piráti, Praha sobě a pro volbu nehlasovala ani SPD.
15. 12. 2022Aktualizováno15. 12. 2022, 22:26|

Do bankovní rady ČNB nastoupí Procházka a Kubíček, viceguvernérem bude Frait

Novými členy bankovní rady České národní banky se od 13. února stanou dosavadní ředitel Exportní a garanční pojišťovací společnosti (EGAP) Jan Procházka a vedoucí úřadu Národní rozpočtové rady Jan Kubíček. Ke stejnému dni se dosavadní člen rady Jan Frait stane viceguvernérem. Všechny ve středu jmenoval prezident Miloš Zeman. Ten při jmenování oznámil, že podepsal státní rozpočet vlády Petra Fialy (ODS) se schodkem 295 miliard korun.
14. 12. 2022Aktualizováno14. 12. 2022, 15:32|