TÉMA

Námraza

Česko zažilo mrazivou noc. Na Šumavě hlásí i minus 15 stupňů

Česko zažilo mrazivou noc. Teplota klesala k minus dvěma až minus pěti stupňům. Na horách bylo ještě chladněji. Rokytská slať na Šumavě, která je známou mrazovou kotlinou, zaznamenala teplotu minus 15 stupňů Celsia. Informoval o tom v úterý ráno Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Meteorologové už v pondělí varovali, že hrozí škody na kvetoucích ovocných stromech.
26. 3. 2024|

Jihomoravské hasiče zaměstnal silný vítr, lámal stromy

Silný vítr zasáhl část republiky, především východ Čech a jižní Moravu. Právě tam vyjížděli hasiči hlavně k popadaným stromům a větvím. Český hydrometeorologický ústav rozšířil původní výstrahu, která se týkala především českomoravského pomezí a jižní Moravy. Výstraha platí do půlnoci z neděle na pondělí.
10. 3. 2024Aktualizováno10. 3. 2024, 20:56|

Dodávka na Rakovnicku se zřítila z rozestavěného mostu, dva lidé zemřeli

U Krupé na Rakovnicku ráno po pádu dodávky z rozestavěného mostu zemřeli dva lidé, další dva utrpěli vážná zranění, záchranáři je transportovali do pražských nemocnic. Dodávka se stavebními dělníky dostala smyk a zřítila se z patnácti metrů. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání dvou trestných činů, a to usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, uvedla krajská policejní mluvčí Michaela Richterová.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 16:25|

Postupně se oteplí, koncem týdne mají dorazit srážky. Meteorologové varují před námrazou

Počasí na začátku tohoto týdne budou provázet velké regionální rozdíly – zatímco na některých místech se teploty dostanou i přes deset stupňů Celsia, jinde zůstanou jen těsně nad nulou. Později se teploty sjednotí a o víkendu se budou pohybovat od sedmi do dvanácti stupňů. Od pátku už nemá mrznout ani v noci. Zpočátku slunečná obloha se postupně zatáhne, koncem týdne se přidá déšť, na horách budou srážky smíšené nebo sněhové. V noci na úterý se v Česku vyskytnou mrznoucí mlhy a námraza na silnicích a chodnících. Počítat by s tím měli zejména lidé v jihozápadní polovině země.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 12:30|

Na západě Čech mohou být v noci mrznoucí mlhy, během soboty bude v části Česka ještě větrno

Na západě Čech se v noci a v neděli dopoledne mohou tvořit mrznoucí mlhy, případně slabá námraza. Vliv na to bude mít postupné slábnutí větru. Na východě Čech a v severozápadní polovině Moravy a Slezska má v sobotu ale stále hodně foukat. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
27. 1. 2024|

Problémy s ledovkou přetrvávají. Na jihu Moravy nevyjely některé autobusy

Dopravu v Česku komplikuje nadále ledovka. Na jihu Moravy nejsou některé silnice vůbec sjízdné. Část autobusů hromadné dopravy kvůli tomu nevyjela. Na Vysočině může být zledovatělý sníh na silnicích hlavně ve vyšších polohách Žďárska, je potřeba tam jezdit opatrně. Solené vozovky v kraji jsou holé a mokré. Silnice namrzají i ve Zlínském kraji.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 08:30|

Dopravu v Česku znovu zkomplikovala ledovka. Na D7 a D10 havarovaly kamiony

Dopravu v Česku ztížila v pátek na některých místech ledovka. Problémy způsobila na silnici z Hradce Králové na Náchod či na Lounsku. Na horských cestách by si měli řidiči dát pozor na vrstvu uježděného a zledovatělého sněhu, silnice jsou ale podle silničářů se zvýšenou opatrností sjízdné. Namrzlé povrchy mohou podle meteorologů na některých místech přetrvávat i o víkendu. V jižních Čechách komplikovala ráno dopravu nehoda kamionu na D3 u Plané nad Lužnicí. Podobně tomu bylo i na dálnici D7, kde došlo ke dvěma nehodám kamionů. Také na sjezdu z dálnice D10 na Semilsku havaroval kamion do svodidel a vysypal se mu náklad.
19. 1. 2024Aktualizováno19. 1. 2024, 20:16|

Na horách mohou vznikat závěje a sněhové jazyky. Výstraha platí do úterý, uvedli meteorologové

Kvůli silnému větru a novému sněhu se mohou od neděle na severu a severovýchodě Česka tvořit sněhové jazyky, na horách mohou vznikat i závěje. Výstraha platí do úterního poledne. V sobotu o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost na cestách, jelikož v horských oblastech Libereckého kraje nasněžilo a v Krkonoších nebo Jizerských horách tak mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu. Na vozovkách v Královéhradeckém a Zlínském kraji se může tvořit námraza.
13. 1. 2024|

Víkend přinese oteplení, v příštím týdnu mohou teploty vystoupat k deseti stupňům

V Česku se o víkendu oteplí, denní teploty v průměru vyšplhají nad nula stupňů Celsia. I tak ale bude v noci stále mrznout. O víkendu by mělo sněžit nebo pršet, při mrznoucím dešti pak hrozí tvorba ledovky. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výraznější oteplení očekávají meteorologové v příštím týdnu, v Čechách až k deseti stupňům Celsia, na Moravě a ve Slezsku bude chladněji.
7. 12. 2023|

Na zledovatělých chodnících hrozí úrazy, poranění lidé mohou žádat náhradu škody u správců komunikací

Po celém Česku jsou sice v terénu stovky pracovníků technických služeb a správy komunikací, kteří pracují na chodnících pokrytých sněhem a ledem, uklidit všechny cesty pro pěší se jim ale nedaří. Nemocnice se v těchto dnech plní lidmi, kteří se po pádu na zasněženém terénu nebo ledových zmrazcích zranili. Lékaři ošetřují hlavně pohmožděniny, vymknuté kotníky a zlomeniny. Nejohroženější jsou přitom senioři.
5. 12. 2023Aktualizováno5. 12. 2023, 22:39|

Má se ochladit. V noci se čeká i minus deset stupňů

V Česku se v tomto týdnu ochladí, mrznout bude i přes den, v noci budou teploty klesat až k minus deseti stupňům Celsia. Meteorologové očekávají sněžení, v nížinách bude padat mokrý sníh nebo déšť se sněhem. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Následující období do Štědrého dne bude podle dlouhodobého výhledu zřejmě celkově teplotně i srážkově průměrné, budou ale velké rozdíly mezi jednotlivými týdny. Chladnější a bohatší na sněhové srážky budou příští dva týdny.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 18:05|

Soud zprostil Airbus a Air France obvinění z neúmyslného zabití kvůli havárii na lince z Ria do Paříže

Soud v Paříži v pondělí zprostil společnosti Air France a Airbus obvinění z neúmyslného zabití, kterému čelily kvůli havárii letadla na lince z Ria de Janeiro do Paříže v roce 2009. Při incidentu zemřelo 228 lidí. O rozhodnutí soudu informovaly agentury AFP a AP. Pokud došlo k pochybením, jejich spojitost s nehodou není jistá a nemohla být prokázána, uvedl podle AFP soudce.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 19:28|

Sníh zkomplikoval na některých místech dopravu

Sníh a mráz způsobily ve středu ráno potíže dvěma linkovým autobusům v Rokytnici v Orlických horách. Silničáři v Libereckém kraji kvůli očekávanému intenzivnímu sněžení od jedenácti hodin uzavřeli pro nákladní vozy nad 3,5 tuny silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál na hraniční přechod s Polskem. Autobusy a osobní vozy tudy projedou. Ve Zlínském kraji je kvůli ledovce neprůjezdná silnice III/42826 mezi Modrou na Uherskohradišťsku a rekreační oblastí Bunč. Lavinové riziko v Krkonoších stouplo na třetí stupeň. Meteorologové varují před sněžením a silným větrem.
1. 2. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 14:42|

Meteorologové dál varují před silným větrem a sněhovými jazyky. Ráno kvůli počasí kolabovala doprava

Až do půlnoci bude foukat vítr s nárazy kolem 70 kilometrů za hodinu, oznámili dopoledne meteorologové a vydali novou výstrahu. Dál také platí výstraha na sněhové jazyky. Sněžení a silný vítr ráno na některých místech vážně zkomplikovaly dopravu. Kvůli ledu na vozovce v ranní špičce téměř zkolabovala doprava na silnici I/35 u Svitav, dopoledne se ale situace zlepšila. Policie také už otevřela silnici z Tanvaldu do Harrachova, kam od pondělí nesměly kamiony.
31. 1. 2023Aktualizováno31. 1. 2023, 20:09|

Dopravu ve většině republiky zkomplikovala ledovka, místy nevyjely spoje MHD

Dopravu na některých místech České republiky od rána komplikovala ledovka a sníh. Policisté evidovali zvýšené množství nehod, hromadná doprava měla zpoždění, některé spoje vůbec nevyjely. Problémy kvůli ledu byly i na železnici. V průběhu dne se situace uklidnila a většina silnic byla po poledni s velkou opatrností sjízdná. Některé ale mohou být dál zledovatělé nebo uzavřené. Více výjezdů kvůli počasí měli také zdravotníci, kteří ošetřovali různá poranění po pádu na namrzlých chodnících.
20. 12. 2022Aktualizováno20. 12. 2022, 20:56|

Oteplování by mohlo vrcholit na Štědrý den. Ledovka i námraza způsobily komplikace

Na západě Čech v pondělí pršelo na promrzlou zem a vytvářela se ledovka, před kterou varoval Český hydrometeorologický ústav. Výstraha platí pro celou republiku, na západě a severozápadě Čech je ale riziko nejvyšší. Na Moravě a východě Čech hrozí navíc silná námraza. Tyto jevy předznamenají oteplení, kterým by měla skončit nynější zimní epizoda. Nejteplejším dnem týdne se může stát sobota, tedy Štědrý den.
19. 12. 2022Aktualizováno19. 12. 2022, 20:12|

Nejmrazivěji bude v noci na východě Česka, v pondělí hrozí ledovka a bude větrno

Nejvíc mrznout bude v neděli večer a v noci na pondělí na východní a severní Moravě a ve Slezsku, teploty tam mohou klesat pod minus 12 stupňů Celsia. V pondělí pak během dne hrozí v Čechách a na Českomoravské vrchovině mrznoucí srážky s tvorbou ledovky, přičemž na severozápadě Česka může být led silný až dva milimetry. Na začátku příštího týdne bude také foukat silný vítr, místy se tak budou tvořit sněhové jazyky a silná námraza. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
18. 12. 2022|

V noci na úterý napadne těžký a mokrý sníh, varují meteorologové

V Česku se od pondělního večera začne postupně ochlazovat. V následujících dnech bude pršet a i v nižších polohách sněžit. V noci klesnou teploty pod bod mrazu. Srážky mohou místy namrzat. Vyplývá to z předpovědi, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle meteorologické výstrahy navíc napadne v úterý v části republiky až deset centimetrů těžkého mokrého sněhu, což může komplikovat dopravu.
5. 12. 2022Aktualizováno5. 12. 2022, 11:12|

Meteorologové varují před vydatným sněžením a větrem

Od úterního odpoledne do středečního večera může v podhůří a na Českomoravské vrchovině napadnout až patnáct a na horách až 35 centimetrů sněhu. Nejvydatněji má sněžit v noci, avizuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
1. 2. 2022|

Zimní počasí komplikovalo dopravu. Chladnější má být celý duben

Zatímco před týdnem panovaly v Česku téměř letní teploty, s koncem Velikonoc se vrátil zimní ráz počasí. Na řadě míst, a to i v nížinách, sněžilo a mrzlo. Některé silnice například na západě Čech byly v úterý ráno zledovatělé a ležely na nich zbytky čerstvě napadaného sněhu. Podle výhledu počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) má být duben chladnější, než bývá obvyklé.
6. 4. 2021Aktualizováno6. 4. 2021, 19:46|

V Libereckém kraji a na Vysočině mohou namrzat silnice, řidiči by měli být opatrní

V Libereckém kraji je sníh na vozovkách v horských oblastech Jablonecka a Semilska. Povrchy silnic jsou jinak v kraji mokré a mohou namrzat, upozorňují silničáři. Varování platí i pro rychlostní silnici 35 mezi Libercem a Turnovem. Vyplývá to z údajů na webu Ředitelství silnic a dálnic. Namrzlé silnice mohou dělat potíže i na Vysočině. „Voda, která napadla v první půlce noci, zmrzla,“ řekl dispečer k situaci v tomto kraji.
22. 3. 2021Aktualizováno22. 3. 2021, 06:55|

Na jihovýchodě země hrozí nebezpečná ledovka, lidé by měli být opatrní

Meteorologové zpřísnili varování před silnou ledovkou. Od sobotního večera do pondělního rána může být v některých regionech Zlínského a Jihomoravského kraje extrémně nebezpečná. Zledovatělé silnice a chodníky hrozí ale v celé zemi, varuje Český hydrometeorologický ústav. Ledovka se může vytvářet také na stromech a drátech elektrického vedení, což může komplikovat dopravu i dodávky proudu. Lidé by v nejvíc zasažených oblastech neměli vycházet z domu, opatrní by měli být i řidiči.
6. 2. 2021Aktualizováno6. 2. 2021, 16:12|

Na několika místech v Česku se bude tvořit ledovka, řidiči by měli jezdit opatrně

Ve vyšších polohách, hlavně od 600 do 900 metrů nad mořem, se může od úterka do středečního dopoledne tvořit při mrznoucím dešti ledovka. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v souvislosti s tím vydal doporučení pro řidiče, ať jezdí opatrně. Starší a méně mobilní lidé by pak měli omezit vycházení ven.
15. 12. 2020|

Od pondělního večera se na Českomoravské vrchovině i na dalších místech může tvořit ledovka

Od pondělního večera do úterního odpoledne se na jihovýchodní straně Českomoravské vrchoviny a na jižní straně Drahanské vrchoviny, Jeseníků a Oderských vrchů může při mrznoucím mrholení a mrznoucích mlhách tvořit ledovka a námraza. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu.
13. 12. 2020|