TÉMA

Ústřední krizový štáb

Ukrajinští uprchlíci v Česku dostali 400 tisíc víz. Dramatické problémy se školní docházkou nejsou, říká Rakušan
Počet víz dočasné ochrany, které Česko vydalo uprchlíkům zasaženým ruskou invazí na Ukrajinu, dosáhl 400 tisíc. Po pondělním zasedání ústředního krizového štábu to uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Řekl také, že podle dat ze zápisů do škol je nyní v Česku méně než 300 tisíc Ukrajinců.
25. 7. 2022Aktualizováno25. 7. 2022, 20:01|
Prezident jmenuje Balaše ministrem školství ve středu, řekl Fiala po schůzce v Lánech
Premiér Petr Fiala (ODS) po pondělní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech oznámil, že hlava státu ve středu jmenuje Vladimíra Balaše, poslance hnutí STAN a ústavního právníka, novým ministrem školství. V úterý se Zeman s Balašem sejde. Ten chce v čele resortu pokračovat v koncepci, kterou nastavil bývalý ministr Robert Plaga (za ANO) a nynější končící šéf úřadu Petr Gazdík (STAN). Balaš to řekl už odpoledne po zhruba půlhodinovém jednání na Úřadu vlády s premiérem Fialou. Rozhovor s předsedou vlády označil za přátelský a neformální.
27. 6. 2022Aktualizováno27. 6. 2022, 21:10|
Migrační situace je v Česku pod kontrolou, řekl ministr Rakušan a ocenil pomoc společnosti
Migrační situace s ukrajinskými uprchlíky, kterým Česko vydalo od počátku března více než 382 tisíc speciálních víz, je podle ministra vnitra a šéfa Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) Víta Rakušana (STAN) pod kontrolou. Informoval o tom po posledním zasedání ÚKŠ v nouzovém stavu, jenž vyprší s koncem června. Ministr zároveň několikrát poděkoval všem, kteří se na pomoci Ukrajincům podíleli a podílejí.
27. 6. 2022|
V Plzeňském kraji vznikne stanový tábor pro uprchlíky
V Česku vzniknou další stany pro uprchlíky. V Nových Domcích na Tachovsku by mohly stát do týdne. Stanový tábor má mít kapacitu zhruba 150 lidí, stejně jako mají obdobná zařízení v pražských Malešicích a Troji. Plzeňský kraj poslal minulý týden Ústřednímu krizovému štábu žádost o povolení ke stavbě tábora pro romské uprchlíky, protože pro lokalitu Nové Domky potřebuje povolení ministerstva školství, kterému patří bývalá škola i přilehlý pozemek.
6. 6. 2022|
Důchody kvůli inflaci vzrostou, potvrdila vláda. Zákon o příspěvku na dítě odložila
Všechny starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od září znovu kvůli vysoké inflaci mimořádně zvýší. Zásluhová část penze se všem příjemcům zvedne o 5,2 procenta. Průměrný starobní důchod tak vzroste o 699 korun, schválil ve středu kabinet Petra Fialy (ODS). Ten měl na programu i návrh na jednorázový příspěvek pět tisíc korun na dítě do osmnácti let, nakonec ho ale odložil. Projednávat ho ministři budou až příští týden spolu s novelou o podpoře zkrácených úvazků a státní sociální podpoře.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 20:03|
Vnitro už vydalo přes 300 tisíc víz pro lidi prchající před válkou na Ukrajině
Podle průzkumu ministerstva práce a sociálních věcí mezi firmami jsou v Česku desetitisíce volných pracovních míst vhodných pro zájemce z Ukrajiny. Nejčastěji jsou to pozice pro pomocné pracovníky, je ale i vysoká poptávka po kvalifikovaných zaměstnancích. Česko od počátku války vydalo již téměř 302 tisíc speciálních víz pro lidi prchající před ruskou invazí na Ukrajině. Ve středu udělilo 2800 speciálních víz, což je zhruba stejný počet jako ve stejný den minulý týden. Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) požádá Česko a dalších osm států Evropskou komisi o finanční pomoc v souvislosti s uprchlickou krizí způsobenou válkou na Ukrajině.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 19:10|
Obce budou moci využít neobsazené sociální byty pro uprchlíky. Česko udělilo už bezmála 300 tisíc víz
Obce budou moci neobsazené sociální byty použít pro uprchlíky jako osoby chráněné. Umožňuje to změna nařízení, které schválila vláda. Obce, kraje a jejich organizace mohou už od středy žádat o dotace na pořízení a opravy bydlení pro válečné uprchlíky. Oznámilo to ministerstvo pro místní rozvoj. Česko podle ministerstva vnitra udělilo lidem prchajícím před válkou na Ukrajině už skoro 300 tisíc víz. Většinu uprchlíků v Česku tvoří podle resortu ženy a děti. Podle generálního ředitelství úřadu práce si v ČR za tuto dobu sehnalo zaměstnání na 24 tisíc držitelů těchto víz.
20. 4. 2022Aktualizováno20. 4. 2022, 20:03|
Od začátku války získalo dočasnou ochranu téměř 260 tisíc uprchlíků. Přicházejí i lékaři
Dočasnou ochranu získalo od začátku války na Ukrajině 259 607 lidí. V neděli jich přibylo 2496, uvedlo ministerstvo vnitra. Celkem 146 143 lidí se ohlásilo cizinecké policii, v neděli nově 1681. Mnoho z válečných uprchlíků také chce v Česku pracovat. Ne vždy je to ale možné bezprostředně. Zvlášť obtížné je začít naplno pracovat pro ukrajinské zdravotníky. Přestože se české zdravotnictví po léta potýká s nedostatkem lidí, uprchlíci nemohou nastoupit okamžitě. I zkušení lékaři z Ukrajiny musí podstoupit mnohaměsíční výcvik pod dohledem českých kolegů, než budou moci začít pracovat samostatně. O opatřeních spojených s uprchlíky z Ukrajiny v pondělí jednal Ústřední krizový štáb.
4. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 20:15|
Vláda schválila navýšení životního a existenčního minima o deset procent, prodloužila nouzový stav
Vláda Petra Fialy (ODS) rozhodla o zvýšení životního a existenčního minima o deset procent od 1. dubna, chce tak pomoci domácnostem s rostoucími cenami. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) po skončení zasedání řekl, že dopad na letošní rozpočet odhaduje na 1,8 až dvě miliardy korun. Částky hrají roli při posuzování nároku na pomoc od státu i při stanovení výše některých dávek. Kabinet rovněž podle informací ČTK schválil prodloužení nouzového stavu do 31. května tak, jak to úterním hlasováním umožnila sněmovna.
30. 3. 2022Aktualizováno30. 3. 2022, 15:53|daz
OSN: Z Ukrajiny uteklo kvůli bojům už přes 1,5 milionu lidí. Na Slovensku zůstaly vlaky s pomocí
Za deset dní od vypuknutí bojů na Ukrajině uteklo do sousedních zemí již přes 1,5 milionu lidí. Na Twitteru to v neděli oznámil vysoký komisař OSN pro uprchlíky (UNHCR) Filippo Grandi. Jedná se podle něj o nejrychleji rostoucí uprchlickou krizi v Evropě od konce druhé světové války. Podle místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové by mohlo zamířit do dalších evropských zemí až osm milionů běženců.
6. 3. 2022Aktualizováno7. 3. 2022, 00:42|
V neděli potvrdily testy 3740 případů covidu-19. Starosta Prahy 1 hájil trhy na Václavském náměstí
Počet nově potvrzených případů covidu-19 klesl v neděli zhruba o desetinu oproti předchozímu týdnu. Pozitivních testů bylo 3740, méně jich laboratoře potvrdily naposledy 7. listopadu. Oproti minulému týdnu klesl zhruba o čtvrtinu počet lidí, kteří s touto nemocí leží v nemocnicích. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) má ve středu na jednání vlády přinést konkrétní sadu protiepidemických opatření, která budou platit do konce letošního roku. V Událostech, komentářích se představitelé městské části Praha 1, Jihlavy a Ostravy přeli o vánočních trzích.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 22:55|
Ve středu vláda představí podobu covidových opatření do konce roku, avizoval Rakušan
Ústřední krizový štáb (ÚKŠ) v pondělí zasedl poprvé pod vedením nového ministra vnitra a prvního místopředsedy vlády Víta Rakušana (STAN). Ten ve středu vládě předloží návrh na rychlé provozní změny ve fungování ÚKŠ, který zahrnuje i rozpuštění vládní rady pro zdravotní rizika. Ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09) dal krizový štáb také úkol, aby ve středu na vládu přinesl konkrétní sadu opatření, která by měla platit do konce letošního roku, řekl Rakušan.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 16:30|
Vláda rekonstruuje systém pro řízení pandemie, rada pro zdravotní rizika zanikne
Rada vlády pro zdravotní rizika zanikne, deformovala systém krizového řízení. V Otázkách Václava Moravce to řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Je na tom podle něj dohoda s premiérem Petrem Fialou (ODS) i ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09).
19. 12. 2021Aktualizováno19. 12. 2021, 13:27|
V neděli přibylo v Česku 6325 nakažených. Opatření se nemění, prodlužují se cestovní omezení
V neděli přibylo v Česku 6325 potvrzených případů koronaviru, zhruba o tři tisíce méně než před týdnem. Počet nově nakažených tak v mezitýdenním srovnání klesl počtvrté v řadě. V nemocnicích je s covidem 6338 pacientů, z toho 1014 v těžkém stavu. V obou případech je to mírný pokles. Opět se snížila i incidence. Vláda se proto zatím nechystá měnit dosavadní opatření a chce počkat na vývoj epidemie v tomto týdnu. Ústřední krizový štáb v pondělí schválil nasazení dalších vojáků v postižených zařízeních, připraveno je pomáhat také přes šest set dobrovolných hasičů.
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 21:31|mdu
Přibylo 9292 nakažených covidem, po rizikovém kontaktu budou muset na test i očkovaní
V neděli v Česku přibylo 9292 potvrzených případů koronaviru, což je dosud nejvyšší nedělní nárůst od začátku epidemie. Liberecká nemocnice definitivně potvrdila variantu omikron. Ústřední krizový štáb se shodl na tom, že povinně očkovat by se měli zdravotníci, sociální pracovníci, záchranný systém, vězeňská služba, vojsko a lidi nad 60 let. Ministerstvo zdravotnictví bude platnost vyhlášky o povinné vakcinaci navrhovat od 1. března 2022, řekl šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO). Očkovaní lidé podle něj také budou muset po významném rizikovém kontaktu na test.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 20:28|mdu
V neděli přibylo v Česku osmnáct set případů covidu. Začíná rozvoz Pfizeru k praktikům
Laboratoře v Česku v neděli odhalily 1823 případů nákazy koronavirem. Je to více než dvojnásobek oproti předchozí neděli a nejvíc za druhý víkendový den od začátku dubna, vyplývá z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. V pondělí začala distribuce vakcíny Comirnaty od společností Pfizer/BioNTech do ordinací praktických lékařů, kteří si jich objednali zhruba čtyřicet tisíc. Zájem o očkování nyní narůstá, pravděpodobně kvůli novým vládním opatřením, o dalších má kabinet rozhodovat i v pondělí.
25. 10. 2021Aktualizováno25. 10. 2021, 20:22|
O dalším testování ve školách musí vláda rozhodnout do konce týdne, řekl Hamáček
Vláda musí do půlky srpna kvůli nákupům rozhodnout, zda budou školy na podzim testovat žáky a studenty na covid-19. Po středečním jednání Ústředního krizového štábu o tom informoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Sdělil také, že podle odborníků jsou aktuální protiepidemická opatření dostatečná.
21. 7. 2021Aktualizováno21. 7. 2021, 13:44|
Za středu přibylo 541 nakažených. Soud prohlásil za nezákonnou dubnovou povinnost respirátorů venku
Nejvyšší správní soud prohlásil za nezákonné opatření ministerstva zdravotnictví, které nařizovalo povinné nošení respirátorů všude mimo bydliště. Bylo podle něj špatně odůvodněné. Soud se k němu vyjádřil zpětně, již neplatí. Koronavirová epidemie v Česku dále slábne, testy ve středu potvrdily 541 nově nakažených, nejméně za pracovní den od 1. září. Proti minulé středě je počet nově nakažených nižší téměř o třetinu. Na 100 tisíc obyvatel připadá za týden 35 nakažených. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce, aby i přes slábnutí epidemie dál fungoval Ústřední krizový štáb. Navrhne, aby se scházel jednou za dva týdny.
27. 5. 2021Aktualizováno27. 5. 2021, 17:05|
Ve středu přibylo téměř 12 tisíc nakažených, covid-19 mají stále i tisíce zdravotníků
Ve středu přibylo v Česku dalších 11 928 potvrzených případů covidu, to je o 2600 méně než ve stejný den předchozího týdne. Reprodukční číslo ukazující šíření epidemie kleslo z hodnoty 0,97 na 0,91. Mezi nově nakaženými jsou i zdravotníci, za poslední týden jich bylo pozitivně testováno 1200. Vláda ve čtvrtek rozhodla, že dosavadní restrikce budou pokračovat i po 21. březnu, pouze povolí vycházky i mimo území domovské obce.
18. 3. 2021Aktualizováno18. 3. 2021, 21:09|
Hamáček: S rozvolňováním vládních opatření bude potřeba postupovat velmi opatrně
Nesmí se opakovat situace před Vánocemi. Podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) bude potřeba s rozvolňováním postupovat velmi opatrně. Hamáček také na tiskové konferenci po jednání ústředního krizového štábu řekl, že ministerstvo zdravotnictví má za úkol vyřešit situaci, kdy testování ve firmách zaplnilo veřejná testovací místa. Stát by prý mohl přispívat na samotesty občanům.
10. 3. 2021|
Kraje řeší přetížené nemocnice, vláda hejtmanům umožnila povolat neakutní zdravotníky
Vláda umožnila od čtvrtka hejtmanům povolat do nemocnic zdravotníky ze zařízení neakutní péče s výjimkou těch lékařů, kteří registrují pacienty, tedy například praktiků a gynekologů. Situace v nemocnicích je totiž velmi vážná. Na hraně kapacit se po Pardubickém kraji, který v úterý vyhlásil stav hromadného postižení osob, ocitají zdravotnická zařízení i v jiných regionech. Stav postižení vyhlásily tři nemocnice ve středních Čechách, Karlovarský kraj tento krok zvažoval. Česko také jedná o mezinárodní pomoci, řekl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).
3. 3. 2021Aktualizováno3. 3. 2021, 22:10|
Vláda má podle Hamáčka shodu na rozsahu opatření, rozhodnutí ale může záviset na osudu nouzového stavu
Kabinet Andreje Babiše (ANO) požádá poslance o nouzový stav do konce března. Podle premiéra je epidemická situace extrémně vážná, proto je nutné zpřísnit opatření. O jejich změně ale kabinet ve středu nerozhodl, v jednání bude pokračovat. Rozhodnutí by navíc mohlo padnout právě až po vyjasnění budoucnosti nouzového stavu. Na stole je nyní omezení pohybu na kraje, úplné uzavření mateřských a základních škol či zúžení otevřených obchodů, vyplývá z informací ČT. Vláda zatím podpořila kompenzování testů na covid ve firmách. Dočasně také zakázala vstup Čechů do několika afrických a jihoamerických zemí.
24. 2. 2021Aktualizováno25. 2. 2021, 01:17|
Při cestě z Česka do Polska budou lidé potřebovat test nebo očkování, jinak je čeká karanténa
Cestující přijíždějící do Polska z Česka a Slovenska čeká od soboty karanténa, pokud nebudou mít negativní test nebo nebudou oočkováni dvěma dávkami vakcíny proti covidu-19. Informoval o tom polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski. V úterý přibylo v Česku 15 672 případů covidu, což je nejvíce od 6. ledna. Jedná se o šestý nejvyšší denní nárůst počtu nakažených za celou dobu epidemie nemoci. Nejvíce nakažených za den přibylo právě 6. ledna, a to 17 764.
24. 2. 2021Aktualizováno24. 2. 2021, 17:37|
Nejzasaženější regiony počítají se zpřísněním opatření. Jedná se o omezení pohybu
Vláda by mohla ve čtvrtek rozhodnout o cílených opatřeních proti šíření nemoci covid-19 v Karlovarském a Královéhradeckém kraji. Po jednání Ústředního krizového štábu to ve středu řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Spekulace o hermetickém uzavření ale popřel. Jeho slova potvrdil ve středeční Devadesátce také hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN). Oba zmíněné regiony jsou epidemií zasaženy nejvíce z celého Česka – problémy mají zejména s lůžkovou kapacitou nemocnic.
11. 2. 2021|