TÉMA

Kryt

Tenisky k posteli, baterka na nočním stolku. Češka v Izraeli před íránským útokem kontrolovala kryt

Nikol Cohen a její rodina mají v domě kryt. Jeho vybavení kontrolovala pár dní před sobotním íránským útokem. „Jestli všechno máme, nějaké minimální zásoby, potraviny, léky. Ať to tam je přichystané, podmínky na přespání. To tak dělali téměř všichni,“ sděluje Češka žijící v Izraeli.
14. 4. 2024|

Kauza zamčeného krytu vyvolala další spor mezi Zelenským a Klyčkem

Tři lidé zemřeli v Kyjevě, když se v době leteckého útoku nedostali do zamčeného krytu nemocnice v Desňanské čtvrti na severu města. Zabily je šrapnely ze sestřelené ruské rakety. Tragédie vyvolala napětí mezi ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a starostou hlavního města Vitalijem Klyčkem, kteří se vzájemně obviňují z nečinnosti. Vyšetřovatelé zadrželi čtyři lidi, úřady uskutečňují inspekci krytů.
2. 6. 2023|

Noční útok na Kyjev má tři oběti. Lidé se snažili dostat do krytu, ale nikdo jim neotevřel, popisují svědci

Tři lidé včetně dítěte zemřeli v noci na čtvrtek při dalším ruském vzdušném útoku na ukrajinské hlavní město Kyjev. Nejméně dalších 12 lidí bylo zraněno. Informují o tom ukrajinská média s odvoláním na policii. Ukrajinské letectvo hlásí sestřelení všech deseti při útoku použitých ruských střel Iskander. Oběti, zraněné a škody podle něj způsobily padající trosky zničených raket.
1. 6. 2023|

Společnou návštěvou jsme chtěli vyjádřit silnější poselství, řekli Čaputová s Pavlem po jednání se Zelenským

Český prezident Petr Pavel a slovenská hlava státu Zuzana Čaputová se setkali s ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Na Ukrajinu dorazili v pátek ráno. Přijeli vlakem krátce poté, co se řada míst na Ukrajině včetně metropole stala v noci terčem nové série ruských raketových útoků. Nejdřív Pavel a Čaputová zamířili do Irpině, pak se přesunuli do Boroďanky. Český prezident pokračoval i do nedaleké Buči, jednal také s šéfem ukrajinského parlamentu Ruslanem Stefančukem.
28. 4. 2023Aktualizováno28. 4. 2023, 21:48|

Zájemců o funkční kryt je pětkrát víc než před válkou na Ukrajině. Obnovují je firmy i jednotlivci

Válka na Ukrajině odstartovala velký zájem Čechů o podzemní bunkry. Poptávka je nyní až pětkrát větší než před ruskou agresí. České televizi to potvrdily oslovené firmy. Největší zájem je o obnovu už existujících krytů, přestavbu sklepů a vybudování rodinných protiatomových bunkrů.
26. 5. 2022|

Rusko vyměnilo velení invaze. Nový generál má zlepšit koordinaci

Velení operací ruských invazních sil na Ukrajině přebírá generál Alexandr Dvornikov, jenž nabral zkušenosti v bojích v Sýrii, píše BBC. Zlepšit má koordinaci mezi jednotkami. Ukrajinci našli další masový hrob v Buče a oznámili, že od počátku invaze bylo poškozeno na tři sta zdravotnických zařízení. Ruské armádě se podařilo obsadit přístavní komplex na jihozápadě Mariupolu. Okupanti se dále soustředí na Donbas, ale také na Mykolajiv.
9. 4. 2022Aktualizováno9. 4. 2022, 20:14|

V mariupolském krytu zabíjela panika. „Lidé běhali a křičeli, děti hledaly matky,“ popisuje přeživší

Jedním z tragických symbolů ruské agrese proti Ukrajině je město Mariupol na březích Azovského moře a tamní divadlo, které ruská armáda bombardovala, přestože se v krytu pod budovou skrývalo přes tisíc lidí. Radnice uvedla, že stovky jich útok nepřežily. Objevují se první svědectví těch, kterým se podařilo zachránit a zničené město opustit.
26. 3. 2022|

„Zapomněl jsem se bát,“ vzpomíná na květnový raketový útok blízkovýchodní zpravodaj Borek

Blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek byl v květnu v Izraeli svědkem raketového útoku. Ten se odehrál přímo v živém televizním vstupu. V pořadu Interview ČT24 vzpomínal, že se v prvních sekundách zapomněl bát, v krytu pak s kameramanem strávili asi půl hodiny. Borek také uvedl, že z vojenského hlediska příměří mezi Izraelem a Hamásem funguje. Návrat do normálu ale rychlý není.
3. 6. 2021|

30 let zpět: Hradní podzemí

Přepadová kontrola Václava Havla v podzemním krytu pod Pražským hradem. Kilometry podzemních chodeb se spartánským vybavením. Československá televize tam tehdy natáčela jediná.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
16. 3. 2020|