TÉMA

Univerzita Johnse Hopkinse

Už ani červené. Zdraví neprospívá ani střídmé pití alkoholu, ukázal desetiletý výzkum

Ani umírněná konzumace alkoholu není zdraví prospěšná. Vyplývá to z analýzy více než stovky studií za posledních 40 let, která vyšla letos v březnu. Dosavadní výzkum hovořil o možné souvislosti střídmého pití alkoholu s nižší úmrtností, především v případě červeného vína. Podle vědců byl ale do značné míry zkreslený. Nepoukázal totiž na fakt, že i lehčí a střídmí pijáci mají nespočet dalších zdravých návyků a výhod a často byli srovnáváni se skupinou abstinentů tvořenou bývalými pijáky, kteří pít přestali kvůli zdravotním problémům.
11. 4. 2023|

První vakcína proti RS viru ukázala v testech velmi dobré výsledky

Po covidu se světem rychle šíří RS viry, které na přelomu roku v Evropě i USA způsobily zvýšenou hospitalizaci dětí. Zatím proti nim neexistovalo očkování, což se ale může rychle změnit. Výsledky klinické studie preparátu společnosti Moderna jsou velmi slibné.
20. 1. 2023|

Někteří lidé hůř slyší v baru. Výzkum u myší dle vědců ukázal, že roli mohou hrát neurony v mozku

Spousta lidí má nepříjemnou zkušenost: když sedí v restauraci nebo v baru, kde najednou mluví více lidí, jako by najednou hůř slyšeli. A to přesto, že tam třeba není tak velký hluk, jen současně zní více zvuků nebo hlasů. Vědci jsou zřejmě na stopě toho, čím je tento problém způsobený.
31. 12. 2022|

Prvním známým spisovatelem v dějinách byla žena. Svět na ni zapomněl na čtyři tisíce let

Nejstarší jmenovanou spisovatelkou či spisovatelem v historii byla Encheduanna – básnířka, kněžka a princezna ze starověké Mezopotámie. Její dílo podle všeho pomohlo sjednotit Akkadskou říši skrze jednotný náboženský systém, modernímu lidstvu ovšem zůstávalo dlouho neznámé, což vysvětluje i její přetrvávající nízkou popularitu, napsal server BBC.
31. 10. 2022|

Hospitalizovaných s covidem ubývá. V neděli bylo v nemocnicích nejméně pacientů za dva měsíce

V neděli přibylo v Česku 2275 potvrzených případů covidu-19. Bylo to o 472 méně než ve stejný den před týdnem a zároveň nejméně za jediný den od 2. ledna. Ubylo také podezření na opakovanou infekci. Bylo jich 370, zatímco o týden dřív 431. V mezitýdenním srovnání však výrazně klesl počet provedených testů. Pacientů, u kterých byl covid prokázaný, bylo k neděli v českých nemocnicích 1794, nejnižší počet za posledních osm týdnů. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
21. 3. 2022Aktualizováno21. 3. 2022, 13:29|

Robot spojil konce střeva. Extrémně náročná operace se poprvé obešla bez lidské pomoci

Robot poprvé provedl laparoskopickou operaci měkkých tkání bez lidské pomoci. Jednalo se o experiment, takže vědci ještě nevystavili zákroku člověka, ale prase. Výsledky ukazují významný krok v robotice směrem k plně automatizované operaci člověka.
1. 2. 2022|

Spojené státy zaplavuje omikron, počet hospitalizací se blíží loňskému maximu

Ve Spojených státech pokračuje rychlý nástup koronavirové varianty omikron. Podle odhadů Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) už stojí za téměř všemi novými případy infekce. USA zaznamenaly další extrémně vysoký přírůstek a počet lidí hospitalizovaných s koronavirem se blíží rekordu z loňského ledna. Nemocnice však oproti předchozím vlnám epidemie hlásí menší podíl vážných případů. Prezident Joe Biden oznámil, že USA zdvojnásobí kontrakt na nákup léku paxlovid od firmy Pfizer. Podle vrchního vládního epidemiologa Anthonyho Fauciho by současná vlna mohla odeznít stejně rychle, jako přišla.
5. 1. 2022|

Pandemie ve světě: USA hlásí přes milion nových nákaz, Francie brzy schválí očkovací pasy

Spojené státy poprvé ohlásily přes milion pozitivních testů za den, počet pacientů s covidem-19 v nemocnicích tam přesáhl sto tisíc. Francouzští vládní představitelé slíbili, že do poloviny ledna přijmou plánovaný zákon o zákazu vstupu neočkovaných do pohostinských a dalších zařízení. Britská ministerská náměstkyně pro očkování a veřejné zdraví uvedla, že hospitalizovaní s covidem-19 nyní vykazují mírnější příznaky.
4. 1. 2022Aktualizováno4. 1. 2022, 20:15|

Pandemie ve světě: Německo zpřísní podmínky pro očkované, Biden varoval před omikronem

Nejpozději od 28. prosince se v Německu kvůli rychle se šířící variantě koronaviru omikron bude moci v soukromí sejít nejvýše deset očkovaných osob. Švédsko zpřísňuje koronavirové restrikce. Skotsko po Vánocích zakáže diváky na fotbalových stadionech a velké akce. Omikron je vážný a pro nenaočkované možná smrtelný, díky vakcínám a novým poznatkům jsme ale v jiné pozici než na začátku pandemie, řekl americký prezident Joe Biden. Nový Zéland odkládá otevření hranic a prodlužuje karanténu. Brazilci s vážnými problémy s imunitou budou mít právo na čtvrtou dávku očkování.
21. 12. 2021Aktualizováno21. 12. 2021, 21:50|

Koronavirus se umí ukrýt v tuku. Pro obézní tak může být ještě nebezpečnější

Koronavirus způsobující nemoc covid-19 může napadat i lidské tukové buňky, upozorňuje nová studie. Mohlo by to mít závažné dopady jak na poznání nemoci, tak i na léčbu a vakcinaci, zejména u lidí trpících nadváhou a obezitou.
15. 12. 2021|

Pandemie ve světě: Slovensko má první případy omikronu. Ve Vídni protestovali odpůrci očkování

Slovensko potvrdilo první tři případy koronavirové varianty omikron. Všechny osoby byly očkovány proti covidu-19, navštívily země považované v souvislosti s omikronem za rizikové a projevily se u nich jen mírné příznaky onemocnění. Ve Vídni se v sobotu sešlo až 44 tisíc lidí, kteří demonstrovali proti covidovým opatřením a povinnému očkování. Na místě zasahovalo až 1400 policistů.
11. 12. 2021Aktualizováno11. 12. 2021, 21:59|

„Uvidíme, kde se vynořím.“ O budoucnosti Merkelové se toho ví málo, jasno má jen autor detektivek

Po šestnácti letech v čele německé vlády a třiceti letech v politice odchází Angela Merkelová do ústraní. Někteří její předchůdci zakotvili v soukromých společnostech, o její budoucnosti se toho ale zatím mnoho neví. I sama končící kancléřka dříve řekla, že ještě hodlá popřemýšlet, co by ji vlastně zajímalo. Jasno má jen autor detektivek David Safier, v jehož knižním bestselleru se nudící se důchodkyně Merkelová stává vyšetřovatelkou vraždy.
8. 12. 2021|

Pandemie ve světě: Slovensko má přetížené nemocnice. EU zastaví lety z jihu Afriky. Panují obavy z omikronu

V Německu během čtvrtka přibylo víc než 76 tisíc nově potvrzených případů nákazy koronavirem, což je dosud největší přírůstek od začátku pandemie. Na Slovensku přírůstek případů mírně klesl. Evropské země zakážou vstup do země lidem přicházejícím z Jihoafrické republiky a sousedních afrických zemí. Belgie už zaznamenala nákazu novou variantou B.1.1.529. WHO jí přiřadila název omikron, je to první případ jejího výskytu v Evropě. Evropské i americké akcie v pátek prudce oslabily.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 19:14|

Pandemie ve světě: USA budou po přijíždějících vyžadovat očkování, Japonsku hrozí celostátní stav nouze

Spojené státy rozpracovávají mechanismus, který by umožnil obnovení cest ze zahraničí a v jehož rámci bude po téměř všech cestujících požadováno dokončené očkování. Tokio, které nyní hostí letní olympijské hry, poprvé zaznamenalo denní přírůstek přesahující pět tisíc nakažených. Japonsko v dalších devíti prefekturách zpřísní opatření proti šíření viru. Německo a Francie dál připravují očkování vybraných skupin třetí dávkou vakcíny.
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 15:17|

Pandemie ve světě: Sydney zavádí uzávěru kvůli šíření varianty delta. Ta začala podle vědce převažovat i v JAR

Sydney v sobotu zavádí dvoutýdenní přísnou uzávěru s cílem zastavit šíření velmi nakažlivé varianty koronaviru, která byla poprvé odhalena v Indii a je známá jako delta. Nový Zéland s poukazem na epidemickou situaci v Austrálii na tři dny přerušil dohodu, která umožňuje ze sousední země přicestovat bez povinnosti karantény. V Jihoafrické republice začala zřejmě varianta delta už převažovat, uvedl vědec Tulio de Oliveira, který je členem odborné poradní komise. Nejvíce nových případů koronaviru od 5. února hlásí Británie, mírný nárůst pak i Itálie.
26. 6. 2021Aktualizováno26. 6. 2021, 18:57|

Ve světě byly podány dvě miliardy vakcín proti covidu. V Británii naočkovali polovinu dospělé populace

Podle údajů agentury AFP byly ve světě aplikovány už více než dvě miliardy dávek očkování proti novému typu koronaviru a tempo vakcinace navíc zrychluje. Například ve Velké Británii už má plné očkování proti covidu-19 více než polovina dospělé populace. Představitel WHO Ki Tong-pak odmítl, že by se ve Vietnamu objevila nová varianta koronaviru.
3. 6. 2021Aktualizováno3. 6. 2021, 20:01|

Peru je nejvíce covidem postižená země na světě. Nezvládlo testování, trasování ani lékařskou péči

Peru v pondělí oznámilo, že s covidem-19 zemřelo v zemi téměř třikrát více lidí, než dosud uváděly oficiální statistiky. Země nově eviduje 180 764 mrtvých, dosud hlásila 69 342 úmrtí. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž se tak Peru stalo státem s nejvyšším počtem úmrtí s covidem-19 v přepočtu na počet obyvatel na světě.
1. 6. 2021|

Pandemie ve světě: Na Slovensku končí nouzový stav, Japonsko postihují nakažlivější varianty

Slovensko po výrazném zlepšení epidemické situace ukončuje nouzový stav, přestane platit od soboty 15. května. Zákazy vycházení a shromažďování, které země zavedla loni, se taktéž ruší. S nakažlivějšími variantami koronaviru se potýká Japonsko, které vyhlásilo stav nouze v dalších třech prefekturách zasažených epidemií. Řecko doufá v úspěšnou turistickou sezonu, kterou po rozvolnění zahajuje.
14. 5. 2021Aktualizováno14. 5. 2021, 20:15|

Pandemie ve světě: Maďarsko rozvolňuje pro očkované, Indii chybí vakcíny

Maďarsko rozvolňuje a otevírá pro naočkované lidi kina, bazény nebo vnitřní prostory restaurací. V Rakousku úřady stihly aplikovat už více než tři miliony dávek vakcín proti koronaviru. Indie zaznamenala další rekordní přírůstek infikovaných za den, země se navíc potýká s nedostatkem vakcín. Podle statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) se nákaza koronavirem celosvětově potvrdila u více než 150 milionů lidí.
30. 4. 2021Aktualizováno30. 4. 2021, 17:16|

Jižní Afrika pozastavuje očkování vakcínou AstraZeneca, vědci možná kvůli odolným variantám změní strategii

Jihoafrická republika v neděli oznámila, že pozastaví očkování vakcínou proti covidu-19, kterou vyvinula britská firma AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou. V sobotu AstraZeneca informovala, že její vakcína má podle předběžných dat jen omezenou účinnost proti mírnému průběhu covidu-19 u lidí nakažených mutací koronaviru, která je v JAR dominantní.
8. 2. 2021|

Evropa očkuje proti covidu. První dávky míří k seniorům, zdravotníkům i politikům

V některých zemích Evropské unie začalo v neděli koordinované očkování proti covidu-19 vakcínou společností Pfizer a BioNTech. První dávku dostali zdravotníci, senioři či politici v Itálii, Rakousku, Španělsku, Polsku nebo Litvě. Distribuce vakcíny z belgické výrobny začala v pátek a v sobotu, některé unijní státy zahájily očkování okamžitě, například Maďarsko či Slovensko.
27. 12. 2020Aktualizováno27. 12. 2020, 13:09|

Jak změní vakcíny proti covidu svět v první polovině roku 2021

Vakcíny proti covidu-19 vznikly v rekordně rychlém čase a třetí fáze testů většiny z nich prokázaly jejich velmi vysokou účinnost. Jsou pro spoustu lidí nadějí, že pandemie skončí.
19. 12. 2020|
Doporučujeme

Nejhorší selhání vakcín způsobilo velké škody. Ale posunulo vědu i očkování vpřed

Očkování pomohlo zachránit od začátku dvacátého století stovky milionů lidských životů – jen v letech 2010–2015 to bylo 10 milionů lidí. A to přesto, že očkování má mnohdy vedlejší účinky a některé vakcíny v dějinách selhaly. I tyto chyby ale dokázaly lékařskou vědu a poznání posunout dál a pomoci tomu, aby se takové problémy už neopakovaly.
10. 12. 2020|

Slovensko bude vyžadovat negativní test, Francie začne o víkendu rozvolňovat

Ve Francii se v sobotu znovu otevřou obchody. Začne tak první ze tří etap rozvloňování v souvislosti s pandemií koronaviru. Tamní vláda chce uvolňovat pomalu a postupně, aby se vyhnula třetí vlně nemoci. Slovensko naopak zpřísní režim na hranicích. Cestující do země budou muset mít negativní výsledek testu na koronavirus. Německo si kvůli pandemii bude muset vzít dvojnásobně větší půjčku, než původně počítalo. Ekonomickou situaci řeší také Indie, která je kvůli pandemii poprvé v historii v recesi.
27. 11. 2020Aktualizováno27. 11. 2020, 20:23|