TÉMA

Vakcinace

Část nemocnic přeočkovává své zaměstnance proti černému kašli

Některé nemocnice přeočkovávají své zaměstnance proti černému kašli. Například Fakultní nemocnice Hradec Králové vakcínu nabízí přednostně zdravotníkům, kteří pracují s dětmi, své zdravotníky očkuje i pražská Fakultní nemocnice v Motole. Tato zařízení nejvíce ohroženému personálu vakcínu hradí, jinde to ale není pravidlem, jak zjistila ČT z odpovědí patnácti českých nemocnic.
11. 4. 2024|

Část dětí začíná s očkováním proti černému kašli pozdě, varuje pediatrička Cabrnochová

Česko se potýká s prudkým nárůstem případů černého kašle – od začátku roku jich úřady evidují více než za předchozí čtyři roky dohromady. Podle pediatričky a místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hany Cabrnochové je problém i v tom, že část malých dětí začíná s očkováním proti tomuto onemocnění poměrně pozdě. Epidemiolog a rovněž místopředseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula dodal, že černý kašel může mít velmi intenzivní projevy, čímž je možné ho odlišit od toho běžného.
6. 3. 2024|

Očkování proti meningokoku B i HPV pojišťovny nově proplatí širší skupině dětí

Od Nového roku se rozšířilo hrazení nepovinných vakcín zdravotními pojišťovnami. Týká se to například očkování proti meningokoku B, které nově stát platí dospívajícím od čtrnácti do završení šestnácti let. Vakcinace je rozdělená do dvou dávek, aby byla hrazená pojišťovnou, musí být ve zmíněném věkovém rozmezí podána alespoň první z nich. Obdobně se od letoška mění i pravidla pro hrazení vakcíny proti HPV virům, pojišťovna ji nově proplatí dospívajícím od jedenácti až do završení patnácti let věku.
3. 1. 2024|

Vláda upravila své programové prohlášení. Slibuje měnit příjmy a výdaje rozpočtu a posílit energetickou bezpečnost

Vláda na své středeční schůzi aktualizovala programové prohlášení, především v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. O důvěru kabinet sněmovnu ale znovu žádat nebude. Vláda se v aktualizovaném programovém prohlášení mimo jiné zavazuje k úpravě příjmové i výdajové strany rozpočtu kvůli stabilizaci veřejných financí. Také se chce zaměřit na posílení energetické bezpečnosti. Bude rovněž usilovat o vznik tribunálu pro stíhání válečných zločinů na Ukrajině.
1. 3. 2023Aktualizováno1. 3. 2023, 19:19|

V chovech prasat by se mohlo snížit používání antibiotik. Nahradit by je mělo preventivní očkování

Chovatelé by mohli získat příspěvek na vakcinaci prasat. Návrh na dotaci na vakcinaci připravilo ministerstvo zemědělství, má za sebou připomínkové řízení. Očkování má omezit používání antibiotik u těchto zvířat. Oproti léčbě antibiotiky je vakcinace dražší, ale podle ředitele Ústavu pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv Jiřího Bureše je šetrnější. Antibiotika se v některých chovech podávají i preventivně, ale jejich nadměrné užívání způsobuje, že se k nim bakterie stávají rezistentní.
23. 12. 2022|

Analýza růstu počtu případů TBC neukázala souvislost s uprchlíky z Ukrajiny, tvrdí SZÚ

Analýza nárůstu počtu případů tuberkulózy (TBC) v posledních týdnech neukázala souvislost s uprchlíky z Ukrajiny. Meziročně zachycených případů přibylo asi o 46 procent, od začátku března do 21. dubna jich bylo 57. V tiskové zprávě o tom v úterý informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). V roce 2021 bylo v ČR zachyceno 221 případů TBC u osob narozených v tuzemsku a 132 u narozených v zahraničí, z nich 35 na Ukrajině.
10. 5. 2022|

V Německu mají dosud nejvyšší sedmidenní incidenci. V Česku pandemie slábne

Ve čtvrtek testy v Česku potvrdily 7174 nových případů covidu. Bylo to o 981 méně než před týdnem a zároveň nejméně ve všední den od letošního 7. ledna. Dalších zhruba třináct set bylo reinfekcí. V nemocnicích bylo ve čtvrtek 1945 lidí s pozitivním testem na covid, nejméně za poslední dva měsíce. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví. V Německu sedmidenní incidence opět dosáhla rekordní hodnoty, a to 1756,4 případu na sto tisíc obyvatel.
25. 3. 2022Aktualizováno25. 3. 2022, 12:23|

Prymula: Je třeba řešit očkování uprchlíků, s dalšími dávkami proti covidu bych počkal na novou generaci vakcín

Bývalý ministr zdravotnictví, epidemiolog a vakcinolog Roman Prymula v Interview ČT24 řekl, že není možné tvářit se, že vlna válečných uprchlíků z Ukrajiny české zdravotnictví nijak neovlivní. Promluvil i o problematice (pře)očkování ukrajinských dětí či o covidu, který dle jeho slov v Česku aktuálně „formálně neexistuje, ale reálně běží na pozadí“ dál.
24. 3. 2022|

Respirátory bychom mohli odkládat v polovině března, řekl Maďar. Podle Tachezy hrozí návrat delty

Vláda uvolňuje opatření proti šíření covidu. Tento týden skončila povinnost prokazovat se covidovými certifikáty, příští týden skončí testování ve školách a firmách a následně se zvýší počet účastníků na kulturních akcích. Podle epidemiologa Rastislava Maďara mají postupné uvolňovací kroky smysl a za příznivé situace bychom mohli v polovině března někde odložit i respirátory. S viroložkou Ruth Tachezy se v Otázkách Václava Moravce shodl, že nejspolehlivější cestou z pandemie je očkování.
13. 2. 2022|

Hlavní město Kanady zablokovaly kamiony, řidiči protestují proti povinným vakcínám

Kanadskou Ottawu od soboty okupují kamiony. Jejich řidiči nesouhlasí s nařízením, podle nějž se musí ti, kteří překračují hranici mezi Kanadou a USA, naočkovat proti covidu-19. Demonstrují rovněž za zrušení všech epidemických opatření, která kabinet premiéra Justina Trudeaua zavedl na začátku roku. Trudeau skupinu označil za „pouhou okrajovou část“ společnosti s „nepřijatelnými názory“, které nereflektují názory většiny Kanaďanů.
31. 1. 2022Aktualizováno31. 1. 2022, 20:43|

Pozitivních testů bylo skoro 60 tisíc. V úterý se spustí předregistrace na vakcínu od Novavaxu

Denní počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku ve středu poprvé za epidemii přesáhl 50 tisíc. Oproti předchozí středě se zhruba zdvojnásobil na 54 685. Dalších 4945 pak bylo případů reinfekce. I přesto, že nemocnice zatím léčbu zvládají, problémy vlna varianty omikron způsobuje třeba domovům pro seniory. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) avizoval, že předregistrace k očkování vakcínou Novavax bude spuštěna v úterý 1. února. V březnu by ministerstvo v závislosti na vývoji epidemiologické situace mohlo uvolnit některá opatření.
27. 1. 2022Aktualizováno27. 1. 2022, 18:31|

Po pozitivním PCR testu nebude zřejmě třeba se měsíc testovat. Počty nakažených jsou vysoké

V sobotu přibylo v Česku 18 334 nových potvrzených případů nemoci covid-19, to je s přehledem nejvyšší víkendový přírůstek od začátku epidemie. U dalších 2235 lidí testy prokázaly koronavirus opakovaně jako reinfekci. I kvůli nakažlivější variantě omikron plánuje ministerstvo zdravotnictví zavést období třiceti dnů, po které se lidé pozitivně testovaní formou PCR nebudou muset dále testovat.
23. 1. 2022Aktualizováno23. 1. 2022, 19:57|

V pátek testy zachytily na 30 tisíc nakažených. Vlna potrvá přes měsíc, předvídá Prymula

Laboratoře v Česku odhalily v pátek 26 597 nových případů nemoci covid-19, to je dvakrát víc než před týdnem. Dalších 3076 lidí se nakazilo koronavirem opakovaně. Odběrová místa provedla skoro 143 tisíc testů, zhruba o 42 tisíc víc než před týdnem. Celostátní týdenní incidence se dostala na rekordní hodnotu 1353 případů nákazy na 100 tisíc obyvatel. „Je možno predikovat, že s námi epidemie bude zhruba jeden a půl měsíce,“ domnívá se epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.
22. 1. 2022Aktualizováno22. 1. 2022, 17:26|

Od pondělí budou moci posilující dávku vakcíny proti covidu dostat děti nad 12 let

Ministerstvo zdravotnictví od pondělí 24. ledna spustí registrace k očkování dětí nad 12 let posilující dávkou vakcíny proti covidu-19. Bude ji možné dostat na očkovacích místech a v ordinacích dětských lékařů po pěti měsících od dokončeného předchozího očkování.
21. 1. 2022Aktualizováno21. 1. 2022, 15:16|

Kanadský Quebec zavede daň pro neočkované. Lidi bez vakcíny budou pokutovat i v Řecku a Itálii

Kanadská frankofonní provincie Quebec, těžce zasažená covidem-19, v nejbližších týdnech zavede novou daňovou povinnost pojmenovanou „zdravotní daň“. Platit ji budou výhradně lidé odmítající očkování proti nemoci covid-19, protože podle quebeckého premiéra Françoise Legaulta tito lidé představují významnou finanční zátěž pro své spoluobčany. Pokuty pro neočkované zavádí i Itálie nebo Řecko.
12. 1. 2022|

Odpůrci povinného očkování vyšli v Praze na protestní pochod

Demonstranti se odpoledne vydali z pražského Václavského náměstí na protest proti povinnému očkování proti covidu-19. Po vládě chtěli zrušení vyhlášky o povinné vakcinaci pro vybrané profese a lidi nad šedesát let, kritizovali ale třeba i nošení roušek. Policie nezaznamenala žádné narušení veřejného pořádku.
9. 1. 2022Aktualizováno9. 1. 2022, 19:11|

Očkovací certifikáty budou platit jen devět měsíců až od února. Epidemie setrvale klesá

Ve středu přibylo v Česku 6145 potvrzených případů nemoci covid-19. Je to o pětinu méně než před týdnem. Také ale oproti předchozí středě skoro o polovinu klesl počet testovaných, zhruba na 54 tisíc. Za uplynulý týden se také asi o čtvrtinu snížilo množství hospitalizovaných s covidem-19 na 3363 lidí, z nichž 637 bylo ve vážném stavu. Certifikáty o očkování proti covidu-19 pak budou platit pouze devět měsíců až od 1. února. Ve čtvrtek večer bude ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v souvislosti s šířením varianty omikron jednat s týmem odborníků o zkrácení karantény na pět dní, rozhodnutí představí příští týden.
30. 12. 2021Aktualizováno30. 12. 2021, 20:01|

Pandemie ve světě: Německo zpřísní podmínky pro očkované, Biden varoval před omikronem

Nejpozději od 28. prosince se v Německu kvůli rychle se šířící variantě koronaviru omikron bude moci v soukromí sejít nejvýše deset očkovaných osob. Švédsko zpřísňuje koronavirové restrikce. Skotsko po Vánocích zakáže diváky na fotbalových stadionech a velké akce. Omikron je vážný a pro nenaočkované možná smrtelný, díky vakcínám a novým poznatkům jsme ale v jiné pozici než na začátku pandemie, řekl americký prezident Joe Biden. Nový Zéland odkládá otevření hranic a prodlužuje karanténu. Brazilci s vážnými problémy s imunitou budou mít právo na čtvrtou dávku očkování.
21. 12. 2021Aktualizováno21. 12. 2021, 21:50|

Veterináři likvidují husy z Rybářství Nové Hrady. Část jich ušetří kvůli chovu

U rybníka Velebil na Českobudějovicku začali veterináři likvidovat ptáky z několika hejn firmy Rybářství Nové Hrady, u kterých se prokázala ptačí chřipka. Jde o jediný šlechtitelský chov hus v Česku. Po žádosti chovatele vybrali veterináři přes čtyři stovky ptáků z několika linií a hejn, které zatím ušetří, aby zůstalo šlechtění zachované.
21. 12. 2021|

Lék na covid od Pfizeru by mohl mít až devadesátiprocentní účinnost, avizuje Konvalinka

Do Česka dorazí v příštích dvou týdnech dvě zásilky léku molnupiravir proti covidu-19. Dohromady bude v zásilkách asi přes 14 tisíc dávek. Biochemik a prorektor pro vědeckou činnost Univerzity Karlovy Jan Konvalinka ho bere jako dobrou zprávu. Ještě větší naději ale vidí v léku od firmy Pfizer, který by měl zabránit většině úmrtí. Byl hostem Událostí, komentářů.
14. 12. 2021|

Pandemie ve světě: V Rakousku pokračuje uzávěra pro neočkované, V USA zemřelo s covidem 800 tisíc lidí

V Rakousku skončila celostátní uzávěra, která v zemi kvůli kritické epidemické situaci platila od 22. listopadu. Pro ty, kteří se nenechali proti covidu-19 naočkovat, přísná omezení platí dál. Počet úmrtí souvisejících s koronavirem se v USA vyšplhal na 800 tisíc, informovala agentura Reuters na základě svých výpočtů. Izrael zvažuje podání čtvrté dávky vakcíny. Britský premiér Boris Johnson chce kvůli omikronu urychlit očkování posilující dávkou.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 22:24|

Epidemie dál klesá, v pátek přibylo 12 386 případů covidu

V pátek testy v Česku potvrdily 12 386 případů nákazy novým typem koronaviru. Bylo to zhruba o 5300 případů méně než před týdnem a zároveň nejnižší počet v pracovním dni od poloviny listopadu. Sedmidenní incidence poprvé po třech týdnech klesla pod 900 případů na 100 tisíc obyvatel. V nemocnicích bylo v pátek 6222 pacientů s covidem, v mezitýdenním srovnání přibližně o 800 méně.
11. 12. 2021Aktualizováno11. 12. 2021, 20:15|

Povinné očkování se bude týkat i mediků a studentů zdravotnických škol, oznámil Vojtěch

Povinné očkování proti covidu-19 se bude týkat i strážníků městské policie, dobrovolných hasičů, mediků a studentů zdravotnických škol a dále studentů, kteří se připravují na práci v sociálních službách. Vyhlášku o povinném očkování, která má platit od března příštího roku, ministerstvo zdravotnictví odeslalo do legislativní rady vlády, informoval ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Povinnost bude platit i pro vojáky aktivních záloh, pracovníky krajských hygienických stanic nebo všechny zaměstnance poskytovatele zdravotních služeb.
3. 12. 2021Aktualizováno3. 12. 2021, 22:59|

Ve čtvrtek přibylo 18 582 případů covidu, pražský magistrát chce v nemocnicích zapojit dobrovolníky

Ve čtvrtek testy odhalily 18 582 nakažených, což je asi o 9300 méně než před týdnem. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Minulý čtvrtek testování zjistilo největší množství nakažených od začátku epidemie za den. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) bude v pátek jednat s anticovid týmem budoucí vlády o pandemickém zákoně. Bavit by se měli rovněž o naplněnosti nemocnic a omezování plánované a zbytné zdravotní péče. Pražský magistrát chce kvůli nedostatku zdravotníků v nemocnicích zapojit v hlavním městě dobrovolníky.
3. 12. 2021Aktualizováno3. 12. 2021, 17:02|