TÉMA

Tachov

Obnovená jízdárna v Tachově, která téměř spadla, je památkou roku. Cenu dostala i kaple v Jevíčku

Obnovená jízdárna Světce v Tachově a zrekonstruovaná kaple kostela v Jevíčku jsou památkami roku 2023. Ocenění za obnovu nemovitých či movitých památek vyhlásilo Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska při zahájení konference ve Vysokém Mýtě. Cenu mohou získat soukromníci, města, církve, případně další vlastníci památek.
11. 4. 2024Aktualizováno11. 4. 2024, 20:17|

Tachov opravil unikátní jízdárnu. Koně v ní předváděl generál Windischgrätz

Tachov otevřel zrekonstruovanou jízdárnu ve Světcích. Podle odborníků je po Španělské jízdárně ve Vídni druhá největší ve střední Evropě. Záchrana 162 let starého objektu, který je od roku 2010 národní kulturní památkou, trvala 23 let a stála zhruba 180 milionů korun. Poslední zásadní etapu mohlo město dokončit díky evropské dotaci z programu IROP ve výši 61 milionů korun, památka se tak otevírá veřejnosti v začínající turistické sezoně. Svým významem přesahuje hranice regionu i republiky, řekl starosta Petr Vrána (Volím Tachov).
21. 3. 2024|

Pediatra vzali do vazby a stovky dětí v Plané zůstaly bez lékaře. V okolí volno nemají

Tachovsko trápí nedostatek dětských lékařů. Jejich průměrný věk je téměř 65 let, tedy nejvyšší v zemi. Křehkost tamního zdravotnictví ukázal případ pediatra, který minulý týden kvůli opakovanému řízení v opilosti skončil ve vazbě. Tři obvody, kde ordinoval, teď řeší, jak ho nahradit v případě jeho odsouzení. Problémem je i získání zdravotní dokumentace pacientů. Patří totiž lékaři a její vydání musí mnohdy řešit právníci.
14. 2. 2024|

Obce u dálnice D5 zvedají daň z nemovitosti průmyslovým areálům, majitelům domů přitížit nechtějí

Některé obce podél dálnice D5 se rozhodly od Nového roku zvýšit daň z nemovitosti průmyslovým areálům ve svých katastrech. Majitelům soukromých domů více přitěžovat nechtějí, aby jim tak aspoň částečně kompenzovaly hluk a znečištění spojené s dopravou. Minimálně o 80 procent vyšší daň z nemovitosti nicméně od letoška v důsledku vládního konsolidačního balíku zaplatí všichni.
4. 1. 2024|

Nemocnice v Sušici musí zaplatit kraji pokutu za to, že dva týdny nezajišťovala dětskou pohotovost

Sušická nemocnice musí Plzeňskému kraji zaplatit pokutu téměř půl milionu za to, že v ní víc než dva týdny nefungovala dětská pohotovost. Hejtmanství zařízení na provoz pohotovostí posílá dvanáct milionů ročně. Nemocnice výpadek vysvětluje tím, že na pokrytí služeb neměla dost pediatrů.
6. 12. 2023|

Policie pátrala po dívce s postižením z Tachova

Policisté vypátrali patnáctiletou dívku s postižením z Tachova, která byla nezvěstná od pondělního večera. Dívka trpící epilepsií byla nalezena v úterý ráno a je v pořádku, uvedla policie na síti X.
6. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 05:30|

Potravinové banky otevírají nové výdejny, pomoc se dostává do míst, kde dosud chyběla

Potravinová pomoc je nově dostupnější. Napříč Českem od začátku července vzniká síť 150 výdejen, kam si pro potravinový balíček můžou přijít lidé v nepříznivé životní situaci. Výdejny jsou v místech, kde potravinové banky zatím nebyly. Kromě kamenných výdejen začaly balíčky s potravinovou pomocí rozvážet i pojízdné výdejny.
19. 7. 2023|

V době dovolených zubařů je těžké ošetřit na západě Čech bolavý zub. Jeden kraj nemá pohotovost vůbec, druhý jedinou

Zubaři na západě Čech si vybírají dovolené. V lokalitách, kde je i dlouhodobě problém sehnat někoho, kdo ošetří bolavý zub, to znamená, že ještě více lidí musí na pohotovost. Jenomže v Karlovarském kraji žádná celotýdenní není a v Plzeňském kraji je jediná.
8. 7. 2023|

Reportéři ČT: Podnikatel zabral městský pozemek, radnice mu vyšla vstříc. Místní se bojí mluvit

Načerno postavený areál pro sportovní rybolov, neoprávněně zabraný pozemek města, konflikty s úředníky a sousedy i vyhrožování – to vše je spojeno se jménem tachovského podnikatele Miroslava Janečka. Místo toho, aby mu město nařídilo pozemek vrátit a zbourat černé stavby, jdou mu místní úřady už devět let na ruku. Uzavřely s ním nevýhodné smlouvy na pronájem a následný prodej. Ve vedení města se mezitím vystřídali už tři starostové. Místní lidé se o soužití s Janečkem většinou bojí mluvit. Pro Reportéry ČT natáčel Karel Vrána.
20. 6. 2023|

Nový přivaděč ze Stříbra na dálnici D5 je kompletní. Řidiči už nemusí jezdit serpentinami

Plzeňský kraj otevřel druhou část přivaděče ze Stříbra na dálnici D5. Nová komunikace nahradila problematické části té původní, především teď řidiči nemusejí jezdit přes komplikované serpentiny. Stavba a přišla na 160 milionů, většina peněz byla z evropského programu IROP.
9. 1. 2023|

Soud musí přezkoumat příčetnost muže, který vjel autem do domova seniorů a smrtelně zranil ženu

Plzeňský krajský soud se bude muset znovu zabývat případem Josefa Kijanici, který úmyslně vjel autem do tachovského domova seniorů a způsobil vážné zranění jedné z obyvatelek, která následně zemřela. Podle odvolacího soudu bude muset důkladněji zkoumat, jestli byl narkoman v době činu příčetný, nebo ne. Pokud by revizní posudek dospěl k závěru, že toxická psychóza vymazala mužovy rozpoznávací a ovládací schopnosti, bylo by ho možné potrestat za opilství, ne za smrtelné těžké ublížení na zdraví.
16. 11. 2022|

Ve Zlíně i u Tachova se srazil vlak s autem. Dva lidé při nehodách zemřeli

Na železničním přejezdu ve Zlíně se v neděli odpoledne střetl osobní vlak jedoucí z Otrokovic do Zlína s osobním autem. Řidič vozidla podle dostupných informací zemřel, vlak vykolejil, řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Provoz na trati je zastaven. K podobné nehodě došlo i v Boru u Tachova a i ta si vyžádala oběti na životech.
24. 7. 2022Aktualizováno24. 7. 2022, 21:50|

Obce musejí vracet dotace kvůli cenám stavebního materiálu. Projekty zdražují i o desítky milionů

Rostoucí ceny stavebních prací a materiálů komplikují plány řady měst a obcí. Náklady na chystané projekty narůstají. Radnice na to, aby je zrealizovaly za zvýšené ceny, už letos nemají peníze. Například Nepomuk na Plzeňsku musel kvůli tomu vrátit dotaci od státu na stavbu hasičské zbrojnice.
2. 12. 2021|

SeČTeno z Plzeňského kraje: Pandemie zasáhla průmysl i výrobu piva, některým firmám se však dařilo

Pandemie koronaviru výrazně zasáhla průmysl či výrobu piva v Plzeňském kraji. V regionu jsou však i firmy, kterým se v době koronaviru dařilo a výrazně rostly. Těm ostatním se snaží pomáhat radnice, například ta plzeňská. Pandemie však omezí například investice do silnic, rozpočet na opravy musel kraj výrazně seškrtat. Ekonomickým dopadům pandemie se věnuje pořad SeČTeno, tentokrát z Plzeňského kraje.
19. 3. 2021Aktualizováno19. 3. 2021, 18:26|

Praha začala sama rozvážet a očkovat AstraZenecu. Nejpostiženější Tachovsko dostalo vakcíny navíc

Řidiči ve čtvrtek začali s rozvozem vakcíny AstraZeneca asi 170 praktickým lékařům v Praze. Rozvoz organizuje pražský magistrát ve spolupráci se spolkem Mladí praktici a soukromými firmami, které se dobrovolně přihlásily a které rozvoz zajišťují bezplatně. Epidemicky nejpostiženější okres v ČR Tachovsko pak bude mít díky mimořádným dodávkám dostatek vakcín na očkování seniorů nad 80 let a zdravotníků.
25. 2. 2021Aktualizováno25. 2. 2021, 21:08|

Epidemie sílí, v Plzeňském kraji je nejvíce nakažených od jejího začátku

V Česku přibývá lidí nakažených covidem-19, v pracovním týdnu byl kromě jednoho dne vždy vyšší denní počet pozitivních testů než v týdnu předchozím. V pátek přibylo 8782 nových případů. V Plzeňském kraji je nyní absolutně nejvyšší počet nakažených od počátku pandemie a Německo kvůli vývoji nákazy v Česku připravuje další zpřísnění pravidel pro překračování vzájemných hranic. Sobotní jednání hejtmanů se členy vlády nepřineslo definitivní rozhodnutí o tom, zda bude i po neděli platit v ČR nouzový stav. Diskuse bude pokračovat v neděli.
13. 2. 2021Aktualizováno13. 2. 2021, 22:20|

Počty nakažených rychle rostou i v jiných okresech, než které vláda zavřela

Od pátku nebude možné – až na výjimky – cestovat do nebo ze tří okresů, kde je vůči počtu obyvatel relativně nejvíce lidí nakažených koronavirem. Takové rozšíření nákazy právě na Trutnovsku, Sokolovsku a Chebsku dávají odborníci do souvislosti s výskytem nakažlivější varianty i s častějšími kontakty mezi lidmi. Vláda se nyní nechystá podobně izolovat i další oblasti republiky, ale koronavirus se v posledních dvou týdnech šířil v některých okresech v Čechách ještě rychleji než na Trutnovsku. Naopak na Moravě a ve Slezsku počty nově nakažených klesají.
11. 2. 2021|

30 let zpět: Další ze série vloupání do kostela

Na Tachovsku byl vykraden další kostel. Tentokrát se podařilo policii nejen dopadnout pachetele, ale i zachránit ukradené věci.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
6. 12. 2020|

152 tun bomb během devíti minut. Americké pumy před 75 lety připravily o život sedm stovek Pražanů

Před 75 lety proběhl nálet na Prahu, jehož se zúčastnilo 62 amerických bombardérů B-17. Poškozeno bylo 2500 domů, zahynulo 701 lidí a dalších 1184 utrpělo zranění. Praha přitom vůbec neměla být cílem tohoto útoku.
14. 2. 2020|