TÉMA

Domov pro seniory

Soud zprostil viny ošetřovatelky z domova pro seniory Slunečnice v Ostravě obžalované z týrání klientek

Senát Okresního soudu v Ostravě zprostil obžaloby dvě ženy souzené v kauze týrání několika klientek v domově pro seniory Slunečnice v Ostravě. Soudkyně Gabriela Marie Ožanová uvedla, že popsaný skutek není trestným činem. Obě obžalované vinu během celého řízení odmítaly. Podle nich jde o pomstu bývalé kolegyně, která na kauzu před lety upozornila. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně si nechala lhůtu na rozmyšlenou.
10. 1. 2024|

V domovech pro seniory je málo míst. Stát slibuje finanční injekci

Podle zástupů Asociace poskytovatelů sociálních služeb chybí v českých domovech pro seniory přes deset tisíc míst. Napříč kraji je situace různá a liší se i doba, jak dlouho lidé na místo v pobytových zařízeních čekají. Někdy je to v řádu dnů, někdy i několik let – záleží na jednotlivých případech.
8. 1. 2024|

Domov pro seniory Hvězda může pokračovat v činnosti, soud odložil rozhodnutí o odebrání registrace

Domov pro seniory Hvězda ve Zlíně může pokračovat ve své činnosti. Krajský soud v Brně odložil rozhodnutí o odebrání registrace. Téměř čtyři desítky seniorů, kteří v zařízení zůstali, se tak zatím nemusí stěhovat. Podle soudu by je to mohlo ohrozit na životě a zdraví. Odklad platí do definitivního verdiktu soudu o budoucnosti domova. Ztráta licence Hvězdě hrozí kvůli dluhu u sociální správy, od ministerstva práce navíc už v minulosti dostal pokutu za údajně nezákonné sponzorské dary.
27. 12. 2023|

Domov seniorů Hvězda přišel o registraci, klienti se ale odstěhovat odmítají

Peticí i postojem lékařů se snaží klienti domova pro seniory Hvězda ve Zlíně odvrátit stěhování. Zařízení přišlo o registraci na poskytování sociálních služeb a kraj už téměř pro šedesátku klientů hledá nové bydlení – ti se ale stěhovat nechtějí.
17. 11. 2023|

Domov seniorů Hvězda přišel o registraci. Odejít má šedesát klientů

Zlínský kraj zrušil registraci sociální služby domovu seniorů Hvězda ve Zlíně. Z domova by tak k 31. prosinci mělo odejít šest desítek klientů. Důvodem je finanční dluh na pojistném na sociálním zabezpečení, který ale už domov podle jeho ředitelky Miroslavy Kalivodové uhradil. Rozhodnutí kraje potvrdilo ministerstvo práce a sociálních věcí, domov se proti němu odvolal.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 19:41|

Kapacita je, personál nikoli. Domov pro seniory v Jihlavě nemůže obsadit všechna místa

Novému domovu pro seniory v Jihlavě scházejí pečovatelky. Nemůže kvůli tomu přijmout nové klienty a obsadit tak všechna místa – nastěhovat by se však mohlo ještě přes čtyřicet seniorů. Zájem ze strany klientů je přitom velký, žadatelů je okolo dvou stovek.
6. 11. 2023|

Hoří, hlásí chybně protipožární systém v domově pro seniory v Žacléři. Hasiče tam vyhnal už sedmnáctkrát

Od srpna už přišlo v Trutnově do hasičské zbrojnice sedmnáct požárních poplachů z nového domova pro seniory v Žacléři. Už se ví, že to je kvůli závadě protipožárního systému. Potíž je, že technici ani přivolaní experti zatím nezjistili, kde je v systému chyba.
26. 10. 2023|

Pobytovým zařízením chybí pečovatelé i zdravotní sestry

V pobytových zařízeních chybí podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb kolem tisícovky pracovníků – pečovatelů i zdravotních sester. Největší nouzi o personál mají domovy pro seniory. Kraje do nich přitom investují a staví nové budovy.
20. 9. 2023|

Domov seniorů v Hrádku nad Nisou bude provozovat kraj. Opozice to kritizuje

Domov seniorů a domov se zvláštním režimem, který se staví v Hrádku nad Nisou na Liberecku, převezme v budoucnu  kraj. Opozice to ale kritizuje, podle Strany zelených je postup kraje diskriminační a hejtman Martin Půta (SLK) protěžuje své město. Před dvěma lety při předávání dvou domovů seniorů Liberci argumentoval tím, že starat se o seniory je úlohou zejména městských samospráv, uvedl v tiskové zprávě spolupředseda libereckých Zelených Jindřich Felcman. Půta kritiku odmítá.
10. 8. 2023|

Při požáru v domově pro seniory v Miláně zemřelo šest lidí a nejméně 68 utrpělo zranění

Při požáru v domově pro seniory v italském Miláně zemřelo v noci na pátek šest lidí a dalších nejméně 68 utrpělo zranění, píše agentura Reuters s odvoláním na tamní úřady. Tři lidé jsou podle dostupných informací zraněni vážně. Požár, který podle agentury ANSA vypukl kolem 1:20, zřejmě způsobila nešťastná náhoda. Zařízení s pečovatelskou službou má podle italských médií celkem 210 lůžek.
7. 7. 2023Aktualizováno7. 7. 2023, 07:46|

Z Jihomoravského kraje míří další postele na Ukrajinu. Tamní zdravotnictví je v krizi

Jihomoravský kraj pošle na Ukrajinu, která čelí ruské invazi, třicet polohovatelných postelí. Jednotlivá lůžka vyčlení ze sociálních zařízení napříč regionem, například z domova, který poskytuje sociální péči klientům s chronickým duševním onemocněním, další již nepotřebná lůžka pocházejí z několika domovů pro seniory. Na cestu do ukrajinského Chersonu vyrazí postele v úterý odpoledne. Sloužit mají v tamní nemocnici.
30. 5. 2023|

Nemají na opravy ani adekvátní mzdy pro personál. Sociální služby zápolí s nedostatkem peněz

Nedostatek peněz tíží domovy pro seniory a další nestátní sociální služby. Chybí jim finance na mzdy i nutné opravy. Některé organizace už kvůli tomu omezily provoz, jinde už měsíc marně shánějí zdravotní sestru.
29. 5. 2023|

Úřady zavřely domov pro seniory ve Vacově. Chyběl mu personál

Stát zavřel domov pro seniory ve Vacově na jihu Čech, hlavním důvodem byl podle úřadů nedostatek personálu. Bezmála pětadvacet klientů tak ze dne na den zůstalo bez péče. Náhradní ubytování jim proto zajistil Jihočeský kraj, který chce případ ještě došetřit.
16. 5. 2023|

168 hodin: Láska kvete i v domovech pro seniory. Jde o nejlepší lék, dodávají odborníci

Láska kvete v každém věku. Jenže málokoho by asi napadlo, že se jednou zamiluje například v domově pro seniory. Děje se to, a co víc, nové vztahy seniorům přinášejí nejen radost, ale mnohdy i zlepšení zdravotního stavu. Pro pořad 168 hodin natáčela Darina Vlková.
17. 4. 2023|

Očkování proti covidu chrání seniory v domovech důchodců velmi účinně. Výzkum sledoval 23 tisíc lidí

I u těch nejzranitelnějších seniorů chrání očkování proti covidu velmi účinně, ukázal výzkum, který sledoval reálné výsledky v domovech důchodců. Právě tato skupina osob měla během vrcholu pandemie největší úmrtnost.
8. 4. 2023|

V Bolaticích na Hlučínsku otevřeli nový domov pro seniory. Kapacita se rychle vyčerpala

V Bolaticích na Hlučínsku se otevřel nový domov pro seniory. Postavila si ho obec. Nabídne místa pro dvaatřicet klientů, zájem je ale trojnásobný. Aktuálně čekají v celém Česku na umístění do domovů tisíce lidí. Například v Moravskoslezském kraji to trvá i rok.
14. 3. 2023|

Nedostatek míst v domovech pro seniory má vyřešit novela. Ministerstvo plánuje zlepšit terénní péči

Lidí v důchodovém věku přibývá a míst v domovech pro seniory není dost. Kvůli stárnutí populace navíc kapacity dále klesají a aktuálně čeká na umístění do domovů deset až patnáct tisíc lidí. V některých regionech čekají i rok. Situaci by měla pomoci vyřešit novela zákona o sociálních službách, kterou připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Novela má rovněž nastavit pravidla pro terénní péči, díky které mohou senioři žít doma a nemusí zbytečně odcházet do pobytových zařízení.
4. 3. 2023|

Kapacity v domovech seniorů budou rychle ubývat. Do penze odcházejí silné ročníky

V českých domovech pro seniory budou v následujících letech chybět desítky tisíc míst. Podle demografů totiž začaly do penze odcházet silné ročníky. Stačit nemusí ani to, že se stále otevírají nová zařízení. Města proto vytvářejí studie a hledají nové možnosti. Pomoc slibuje i stát – v dotacích na výstavbu nových domovů pro seniory nebo domovů s pečovatelskou službou chce rozdělit stovky milionů korun.
26. 1. 2023|

Při požáru domova pro seniory na Semilsku zemřel jeden člověk

Při požáru domu s pečovatelskou službou v Libštátu na Semilsku zemřel v pátek večer jeden člověk. Evakuováno bylo přes čtyřicet lidí, dočasné zázemí mají v místní základní škole, oznámili mluvčí krajských hasičů a zdravotnické záchranné služby. Vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu ze čtyř.
9. 12. 2022Aktualizováno10. 12. 2022, 00:00|

Vedení domova seniorů ubytovalo matku i s autistickým synem. Ředitel díky tomu nikdy nezapomene na narozeniny

Po desítky let pečovala Marie Rejšková o autistického syna. S věkem jí ale ubylo sil a dnes už pomoc potřebuje i ona sama. Společné bydlení hledali několik let; do domova pro seniory totiž nechtěli vzít syna, zatímco do domova pro lidi s mentálním handicapem zase matku. Povedlo se až loni před Vánocemi, kdy dvojici přijali v domově pro seniory v Janovicích nad Úhlavou. Po roce s nimi natáčela pro 168 hodin Darina Vlková.
5. 12. 2022|

Domovy pro seniory chystají v příštím roce další zdražování. Umožní jim to úhradová vyhláška

Za pobyt a stravu si obyvatelé domovů pro seniory v příštím roce zřejmě připlatí. Novela úhradové vyhlášky, která určuje maximální měsíční poplatek za pobyt a stravu na den, umožní navýšení cen až o dvanáct set korun za měsíc. Ministerstvo práce a sociálních věcí tak reaguje na zvýšení provozních nákladů zařízení sociální péče. Některé domovy se zdražením počítají od ledna, jiné až na jaře.
25. 11. 2022|

Domovům pro seniory docházejí peníze, někde už začalo omezování služeb

Domovy pro seniory jsou v nouzi. Poskytovatelé sociálních služeb stále nevědí, kolik peněz jim stát doplatí na provoz a péči. Kvůli vysoké inflaci a cenám energií části z nich dochází prostředky a musí tak některé činnosti omezovat.
9. 7. 2022|

Demence může nastat i po úrazu. Domovy pro seniory řeší i žádosti mladých

Domovy pro seniory stále častěji řeší žádosti lidí s demencí, kterým není ani padesát let. Porucha totiž není jen neduhem stáří. Někdy se může objevit například po úrazu nebo prodělaném onemocnění. Jenže zařízení sociální péče často nemohou těmto lidem vyhovět. Nejsou totiž na takové klienty připravena.
25. 6. 2022|

Údajné týrání v ostravské Slunečnici jde k soudu. Obžalobě čelí bývalé ošetřovatelky

Státní zástupkyně obžalovala dvě bývalé ošetřovatelky domova pro seniory Slunečnice v Ostravě-Porubě z týrání klientů. Na dotaz ČT to uvedla mluvčí Okresního státního zastupitelství v Ostravě Jiřina Navrátilová. Policie se situací v domově začala zabývat poté, co server Seznam Zprávy před třemi roky zveřejnil reportáže o údajném ponižujícím chování některých zaměstnanců vůči klientům. Případ teď projedná soud.
3. 6. 2022|