TÉMA

Zápal plic

Výskyt legionelly je oproti loňskému lednu dvojnásobný. Jeden člověk zemřel
Legionelózou, onemocněním způsobeným bakteriemi legionelly, onemocnělo letos v lednu 44 lidí. Jeden z nich nákazu nepřežil, sdělil ČT Státní zdravotní ústav. Oproti loňskému lednu je nárůst více než dvojnásobný. Tehdy se legionelózou v celé republice nakazilo dvacet lidí.
15. 2. 2024|Martina Holubová
Suchý zápal plic se po Číně šíří i v Evropě. Případů přibývá ve Francii i Nizozemsku
Čína se už několik týdnů potýká s velkým množstvím dětských hospitalizací. Podle vyjádření, které na konci minulého týdne poskytla Světové zdravotnické organizaci, jsou způsobené bakterií Mycoplasma pneumoniae, která způsobuje nemoc nazývanou suchý nebo také studený zápal plic. Tento týden informují o zvýšené nemocnosti tímto patogenem už i evropské státy.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 19:50|
Šíření zápalu plic mezi dětmi na severu Číny není nic neobvyklého, uklidňuje WHO
Na začátku týdne informoval zdravotní systém ProMed, že se v Číně šíří neobvykle rychle zápal plic, který postihuje hlavně děti. Vyvolalo to znepokojení Světové zdravotnické organizace (WHO), která požádala Peking o vyjádření. Teď ho dostala.
24. 11. 2023|
V Číně se rychle šíří zápal plic neznámého původu. WHO chce další informace
Čínské nemocnice se podle zpráv ze země potýkají s rychlým nárůstem hospitalizací dětí. Ve městech po celé zemi, včetně Pekingu, totiž propukla epidemie zápalu plic, kterou způsobuje zatím neznámý patogen.
23. 11. 2023|
Pokud dodávky antibiotik nezvýší výrobci, ministerstvo zdravotnictví je bude shánět v cizině
Ministerstvo zdravotnictví slibuje, že zajistí pro české pacienty dostatek léků. Pokud to nepůjde jinak, objedná zahraniční alternativy. Teď v lékárnách nejvíc chybí antibiotika, ale i medikamenty na odkašlávání nebo na horečky. Ministerstvo ale říká, že se lidé nemusí ničeho obávat. Problém řešila nově založená pracovní skupina pro dostupnost léků, která se s distributory dohodla na častějším hlášení zásob léků. Resort ministra Vlastimila Válka (TOP 09) zároveň jedná s výrobci o případných mimořádných dodávkách.
4. 1. 2023Aktualizováno4. 1. 2023, 20:02|sov
Doporučujeme
Omega mastné kyseliny výrazně pomáhají proti covidu, potvrdil český výzkum
Za onemocnění covid-19 je odpovědný těžký akutní respirační syndrom vyvolaný koronavirem SARS-CoV-2. Vážnou komplikací covidu-19 je obvykle zápal plic, který se objevuje až u třiceti procent případů středně a těžce nemocných. Dostatek omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem dokáže v těle pacienta zvýšit schopnost buněčných membrán bránit se zánětu. Rozdíl v reakci organismu vybaveného dostatkem omega-3 mastných kyselin na napadení virem SARS-CoV-2 může i zachránit život pacienta, ukázala česká studie COMED, která se věnovala prevenci chronických zánětů.
5. 10. 2021Aktualizováno10. 10. 2021, 08:56|
Postcovidovým syndromem trpí až polovina pacientů, většina ale jeho lehčí formou
Podle lékařů trpí nějakou formou postcovidového syndromu až polovina lidí, kteří si koronavirem prošli. Má široký rozsah příznaků od kožních problémů, únavy, dušnosti, neurologických potíží až po dlouhodobý kašel a poškození plic. Zatím chybí mezi nemocemi, se kterými lze pacienty posílat k zotavení do lázní.
29. 7. 2021|bja
Lékaři poprvé popsali, jak se liší covidový zápal plic od běžného. Je jako lesní požár, říkají
Bakterie nebo viry, které způsobují zápaly plic, se mohou rozšířit do velkých oblastí plic v průběhu pouhých několika hodin. Na moderních jednotkách intenzivní péče se proti nim bojuje buď podporou imunitního systému, nebo antibiotiky. Ve studii publikované v odborném časopise Nature ale lékaři ukázali, že zápal plic (pneumomie) způsobený covidem-19 je jiný; sice ne těžší, ale mnohem dlouhodobější.
13. 1. 2021|
Před rokem v Číně popsali první případ záhadného zápalu plic. Utajování přispělo k rozšíření covidu v pandemii
Přesně před rokem se v Číně objevil první prokázaný případ nemoci, která dostala později jméno covid-19. Lidstvo tak s virem SARS-CoV2, jemuž se také říká nový koronavirus, žije už 12 měsíců.
1. 12. 2020|
Nemocnice v Pardubicích prověřuje převoz pacienta s covidem-19, který zemřel. Případem se zabývá i policie
Ředitelé nemocnic v Pardubicích a Čáslavi prověřují léčbu a převoz pacienta s oboustranným zápalem plic a covidem-19. Muž sám cestoval mezi oběma zařízeními a nakonec skončil Na Bulovce v Praze, kde před týdnem zemřel. Bylo mu 42 let, měl velkou nadváhu a několik dalších nemocí. Okolnosti jeho smrti šetří i policie.
20. 8. 2020|
Pět klíčových otázek o koronaviru, na které nemá věda ani po šesti měsících odpověď
Nový koronavirus se poprvé objevil přibližně před půlrokem. Přestože ho studují desetitisíce vědců po celém světě, na některé zásadní otázky zatím věda odpovědi nenašla. Týká se to nejen jeho původu, ale třeba i toho, zda na něj vůbec může vzniknout účinné očkování.
10. 7. 2020|
Italští experti uvažují o exhumaci těl zemřelých v prosinci. Virus se podle nich do země mohl dostat už vloni
Italští vědci zkoumají, zda se koronavirus nedostal do Itálie mnohem dříve, než se dosud předpokládalo. V Lombardii, kde nyní denně umírají stovky lidí s nemocí COVID-19, totiž zdravotníci loni na podzim zaznamenali neobvykle vysoký počet pacientů se zápalem plic a příznaky chřipky. To by podle nich mohlo naznačovat, že koronavirus se možná nepozorovaně šířil měsíce předtím, než se ho podařilo poprvé detekovat, napsala agentura Reuters. Jiní odborníci ale tuto hypotézu odmítají.
27. 3. 2020|
Jak vypadá průběh nemoci COVID-19? Vědci zmapovali vývoj choroby den po dni
Začíná to horečkou. Právě ona je typickým příznakem vypuknutí nemoci COVID-19. Na konci února vznikla ve Wu-Chanu studie mapující vývoj nemoci u 140 pacientů – tedy osob, které už byly s touto chorobou hospitalizovány. Cílem studie bylo najít typický průběh nemoci u pacientů, kteří končí v nemocnici.
24. 3. 2020|
30 otázek a odpovědí, které přinesly 3 měsíce s novým koronavirem
Pandemie nového koronaviru je jednou z nejvážnějších hrozeb nejen pro Českou republiku, ale i pro celý svět. Přinášíme odpovědi na nejdůležitější otázky o viru, nemoci, léčbě i ochraně před nebezpečnou chorobou.
19. 3. 2020|
Koronavirus podle současných poznatků nepředstavuje pro těhotné větší hrozbu
Nový koronavirus se objevil teprve před třemi měsíci, takže o něm ví věda zatím jen příliš málo – lidstvo se s ním totiž dosud nesetkalo. Neví se například, jestli může jeho šíření zpomalit nástup teplejšího počasí, jak přesně se šíří, ale ani to, jak moc velké riziko představuje pro těhotné ženy. Dosavadní indicie naznačují, že hrozba není větší než u jiných pacientů.
6. 3. 2020|
Počet obětí koronaviru se zvýšil o 86, prvního mrtvého potvrdily Spojené státy
Pevninská Čína hlásí dalších 86 úmrtí po nakažení novým koronavirem. Celkově tak počet mrtvých v kontinentální Číně přesáhl 720. Počet případů nákazy v Číně vzrostl na téměř 34 600. Mezi oběťmi koronaviru v čínském Wu-chanu je americký občan, vůbec první oběť z USA. Informace o smrti šedesátiletého muže potvrdilo americké velvyslanectví v Pekingu. Agentura Kjódó oznámila, že vir má možná také první japonskou oběť. Japonec zemřel po hospitalizaci s vážným zápalem plic rovněž ve Wu-chanu. Do Číny bude bude WHO vyslán tým mezinárodních expertů, kteří zkoumají šíření viru.
8. 2. 2020Aktualizováno8. 2. 2020, 20:28|
Epidemii zápalu plic v Číně zřejmě způsobil nový typ koronaviru, varuje WHO
Epidemii neznámé formy zápalu plic, kterým se ve střední Číně v posledních týdnech nakazily desítky osob, mohl způsobit nový typ koronaviru. Do této skupiny se řadí také viry, které v minulosti způsobily epidemie SARS či MERS. Podle agentury Reuters to ve středu uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO).
9. 1. 2020|
V Asii se šíří neznámý virus, způsobuje dosud nepopsaný druh zápalu plic
Asie se obává epidemie nového, dosud neidentifikovaného viru. Způsobuje zápal plic a přenáší se mezi lidmi. Epicentrem je jedenáctimilionové město Wu-chan ve střední Číně, kde počet nakažených stále stoupá. Zatím bylo hospitalizováno 59 lidí, další případy ale hlásí Hongkong a Singapur.
6. 1. 2020|
Záhadný zápal plic není SARS, tvrdí Čína. Nakažených je na šedesát
Epidemie neznámé formy zápalu plic, kterým se ve střední Číně v posledních týdnech nakazily desítky osob, není způsobena virem SARS, MERS ani ptačí chřipky. Podle agentury Reuters to uvedly čínské zdravotnické úřady. Reagovaly tak na spekulace ze sociálních sítí o možném návratu nákazy SARS z let 2002–2003.
5. 1. 2020|
Čína hledá příčiny záhadného zápalu plic, nakazilo se jím už 44 osob
Čínské zdravotnické úřady se stále snaží zjistit, co způsobilo epidemii virového zápalu plic, kterým se ve městě Wu-chan nakazilo už 44 osob. Začátkem týdne bylo nakažených 27. Zatímco počet případů narůstá, na sociálních sítích kolují spekulace, že se mohl vrátit SARS z let 2002–2003.
3. 1. 2020|