TÉMA

Ósaka

V Asii přišlo místo jara rovnou léto. Teplotní rekordy padají v Japonsku i Číně

V jihovýchodní Asii padají historické teplotní rekordy, v Japonsku vykvetly sakury dříve, než je obvyklé, a Austrálii neopouští letní horka, přestože už tam nastal podzim.
23. 3. 2023|

Vědcům se podařilo vytvořit prvotní zárodečné buňky ohroženého nosorožce

Tým vědců z konsilia BioRescue vedeného Safari Parkem Dvůr Králové nad Labem vytvořil takzvané primordiální (prvotní) zárodečné buňky z kmenových buněk severního bílého nosorožce. Jsou předchůdkyněmi vajíček a spermií, uvedli zástupci Safari Parku Dvůr Králové. Označili to za významný krok k záchraně druhu, na kterém mají zásluhu hlavně odborníci z univerzity v Ósace. Dosud se toho nikdy nepodařilo dosáhnout u tak velkých savců.
10. 12. 2022Aktualizováno10. 12. 2022, 20:12|

Při požáru v Ósace zřejmě zahynuly tři desítky lidí, policie událost vyšetřuje jako žhářství

Při požáru výškové budovy v japonské Ósace nejspíše zahynulo nejméně 27 lidí a jeden člověk utrpěl zranění. Informovala o tom veřejnoprávní televize NHK s odvoláním na hasiče. Policie událost vyšetřuje jako žhářství, uvedla místní média.
17. 12. 2021|

Městem s nejlepší životní úrovní je Auckland. Evropské metropole kvůli koronaviru pohořely

Vídeň v čele letošního žebříčku světových metropolí s nejvyšší kvalitou života vystřídalo novozélandské město Auckland. Na jeho první příčce byla rakouská metropole od roku 2018, kvalita života se ale v ní i dalších evropských městech snížila kvůli koronavirové pandemii. Propad v hodnocení, které sestavuje organizace The Economist Intelligence Unit (EIU), zaznamenala i Praha. Novému Zélandu se naopak vyplatila rychlá a tvrdá uzávěra.
9. 6. 2021|

Japonsko řeší čtvrtou vlnu a zaostává v očkování. V ohrožení je už i tak prodražená olympiáda

Japonsko zápolí se čtvrtou vlnou pandemie koronaviru a přes sérii svátků vláda vyhlásila v lidnatých prefekturách stav nouze. Zároveň v ostrovní zemi vázne očkování, alespoň jednu dávku vakcíny nedostala ani dvě procenta populace. To vše se odehrává na pozadí blížících se odložených olympijských her. Ty zatím stály čtyřnásobně víc, než předpokládal původní rozpočet, a na stole je stále varianta, že budou zcela zrušeny.
29. 4. 2021|

Pandemie v Japonsku před olympijskými hrami sílí. Vláda se snaží obyvatele uklidnit

Japonsko čelí čtvrté vlně pandemie koronaviru. Nákaza je na vzestupu a některé prefektury se připravují na obnovení nouzového stavu. Nárůst případů hlásí Ósaka i Tokio, které za tři měsíce hostí olympiádu. Poté, co vysoce postavený politik nevyloučil možné zrušení Her, se vláda snaží rozptýlit obavy.
21. 4. 2021|

Sakury letos v Japonsku rozkvetly nejdříve v historii. Příčinou jsou klimatické změny

Okrasné třešně sakury letos v mnoha částech Japonska plně rozkvetly nejdříve za skoro 70 let, kdy se data rozkvětu začala formálně zapisovat, napsala agentura AP. Rekordně brzký rozkvět odborníci přičítají změnám klimatu.
30. 3. 2021|

S útěkem z Japonska pomohl Ghosnovi zaměstnanec firmy, která pronajímá letadla

Bývalý předseda správní rady japonské automobilky Nissan Motor Carlos Ghosn mohl uprchnout z Japonska i díky jednomu zaměstnanci turecké firmy MNG Jet, jež pronajímá letadla. Firma v pátek uvedla, že její letadla byla využita protiprávně a že už v této věci podala trestní oznámení. Její zaměstnanec se mezitím přiznal, že dokumenty o pronájmu letadel zfalšoval tak, aby se v nich jméno bývalého šéfa Nissanu neobjevilo, uvedla agentura Reuters.
3. 1. 2020|