Pandemie v Japonsku před olympijskými hrami sílí. Vláda se snaží obyvatele uklidnit

Události ČT: Pandemie v Japonsku před Hrami sílí (zdroj: ČT24)

Japonsko čelí čtvrté vlně pandemie koronaviru. Nákaza je na vzestupu a některé prefektury se připravují na obnovení nouzového stavu. Nárůst případů hlásí Ósaka i Tokio, které za tři měsíce hostí olympiádu. Poté, co vysoce postavený politik nevyloučil možné zrušení Her, se vláda snaží rozptýlit obavy.

Funkcionáři slibují nejlépe zorganizovanou olympiádu v historii a na pohled je na Hry skutečně vše připraveno. V zákulisí se ale obávají, že nejsledovanější disciplínou budou počty nakažených.

V některých částech Japonska se šíří vysoce nakažlivé varianty koronaviru a počet nových případů za den přesahuje čtyři tisíce, což je nejvíc od ledna. Podle evropských standardů to sice není šokující číslo, ale na Asii je znepokojivě vysoké.

Tokio a další oblasti zůstávají jakoby napůl ve stavu nouze. Guvernérka žádá lidi, aby se drželi doma, a zaostává očkování. Teprve minulý týden se začalo s lidmi nad 65 let, do začátku Her se žádoucí proočkování nestihne.

„Předpokládáme, že do konce června budeme mít dost vakcín pro seniory, kterých je 36 milionů,“ dodává japonský ministr pro vakcinaci Taro Kono.

Většina Japonců Hry nechce

Průzkumy veřejného mínění dlouhodobě ukazují nízkou podporu veřejnosti. Přes sedmdesát procent Japonců je proti olympiádě. Nepřejí si, aby přijeli cizinci. „Popravdě, nelíbí se mi to. Jestli Hry uspořádají, měli by zavést tvrdá pravidla. Je to nepříjemné,“ míní Jui Tanaka, obyvatelka Tokia a pracovnice v realitách.

Pro vládu jde o nepříjemnou situaci, neboť v říjnu budou volby. Přesto se premiér snaží zachovat tvář. „Japonsko naslouchá WHO a odborníkům, aby udělalo maximum pro udržení nákazy na uzdě a zajistilo bezpečné Hry,“ uvedl předseda vlády Jošihide Suga.

Hry budou bez zahraničních diváků a sportovce i funkcionáře čekají přísná pravidla: omezit kontakty na minimum, roušky i v uzavřených prostorách, žádné mluvení ani hlasité fandění. „Spousta lidí na jednom místě. Jsem zvědav, jak budou dohlížet a zajišťovat dodržování pravidel. Znepokojuje mě to,“ míní jeden tokijský učitel. 

I štafeta s pochodní si razí cestu s malými fanfárami. Etapu v Ósace odklonili od veřejných cest a konala se v prázdném parku.