TÉMA

Ekonomický růst

OECD zlepšila výhled růstu ekonomiky, varuje ale před útoky v Rudém moři

Globální ekonomika si v letošním roce povede lépe, než se čekalo. Ve svém výhledu to v pondělí uvedla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Odhad růstu ekonomiky zvýšila na 2,9 procenta, zatímco v listopadu předpovídala růst o 2,7 procenta. OECD také varuje před útoky povstalců na obchodní lodě v Rudém moři a jejich dopadem na inflaci.
5. 2. 2024|

Česká ekonomika loni podle odhadu ČSÚ klesla o 0,4 procenta, ovlivnil to i propad německého hospodářství

Česká ekonomika loni klesla o 0,4 procenta po nárůstu o 2,4 procenta v roce 2022. Předběžný odhad v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V závěrečném čtvrtletí loňského roku hrubý domácí produkt (HDP) klesl meziročně o 0,2 procenta, naopak mezikvartálně o 0,2 procenta vzrostl.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 19:15|

Čínský realitní trh churaví stále víc. Analytici čekají, zda Peking nasadí stimulanty

Potíže čínského realitního trhu stále přitahují pozornost investorů i finančních trhů. Společnost Country Garden nedávno vykázala za první pololetí rekordní ztrátu a varovala, že by mohla mít problémy se splácením dluhů. Vysoké dluhy má i další přední firma China Evergrande Group.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 19:44|

Česko se zadlužuje nejrychleji ze všech zemí Unie, varoval NKÚ

Česká republika byla loni nejrychleji se zadlužující zemí Evropské unie (EU) a schodek rozpočtu loni překonal do té doby nejhorší výsledek z roku 2020. Ve stanovisku k návrhu státního závěrečného účtu ČR za rok 2021 na to upozornil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Současně uvedl, že Česko se loni zařadilo mezi země s nejnižší mírou ekonomického růstu v EU. Pozitivně kontroloři naopak hodnotí nízkou míru nezaměstnanosti.
29. 8. 2022Aktualizováno29. 8. 2022, 12:34|

Česká ekonomika na jaře meziročně rostla o 3,6 procenta, unijní o čtyři

Česká ekonomika byla podle předběžného odhadu statistiků za druhé čtvrtletí o 3,6 procenta silnější než loni. Ve srovnání s prvním kvartálem stoupl hrubý domácí produkt o 0,2 procenta. Růst táhly výdaje na konečnou spotřebu, oslabovala jej však zahraniční poptávka. Předběžný odhad výsledku druhého čtvrtletí v celé Evropské unii zveřejnil také Eurostat. Podle něj stoupla ekonomika EU meziročně o čtyři procenta, oproti předchozímu kvartálu o 0,6 procenta.
29. 7. 2022Aktualizováno29. 7. 2022, 14:48|

Ministerstvo financí počítá s inflací přes dvanáct procent. Stanjura připustil větší rozpočtový schodek

Ministerstvo financí v nové prognóze zhoršilo odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 1,2 procenta z lednových 3,1 procenta. Podle resortu se tak projeví zejména důsledky války na Ukrajině. Zároveň úřad čeká proti odhadům z ledna vyšší průměrnou inflaci za celý letošní rok, a to 12,3 procenta. V lednu ministerstvo počítalo pro letošní rok s inflací 8,5 procenta. Pokud se predikce naplní, bude se jednat o největší celoroční inflaci od roku 1993.
8. 4. 2022Aktualizováno8. 4. 2022, 22:47|

Schodek klesne pod 280 miliard, plánuje Stanjura. Rozpočet by chtěl mít schválený ve středu

Schodek rozpočtu bude pod 280 miliardami korun, přičemž trvá, že na výdajové straně se uspoří 80 miliard oproti tomu, co navrhovala předchozí vláda. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který by byl rád, kdyby jeho upravený návrh prošel vládou již příští středu. Stanjurova předchůdkyně v úřadu a místopředsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Alena Schillerová (ANO) varovala před unáhlenými personálními škrty, Stanjuru kritizovala, že nezveřejnil představu, jak se bude vyvíjet strukturální deficit v příštích letech.
30. 1. 2022|

Letošní rok bude jeden z nejsložitějších, řekl Fiala v novoročním projevu

Novoroční projev přednesl předseda české vlády Petr Fiala (ODS). Letošní rok podle něj bude jedním z nejsložitějších a nejtěžších od vzniku samostatné České republiky. Bude se muset vypořádat s potížemi způsobenými inflací, růstem cen energií i s epidemií covidu-19. Vyřešit je podle něj potrvá dlouho. Doufá, že první pozitivní výsledky přijdou ještě před koncem roku. Jde již o druhý projev vysokého ústavního činitele na Nový rok, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) k národu promluvil po poledni.
1. 1. 2022Aktualizováno1. 1. 2022, 20:32|

Ministerstvo financí snížilo odhad růstu, letos očekává 2,5 procenta. Inflace napřesrok zrychlí nad šest procent

Z 3,2 na 2,5 procenta snížilo ministerstvo financí svoji predikci letošního růstu české ekonomiky. V příštím roce podle něj poroste o 4,1 procenta, což je o desetinu méně, než resort očekával v předchozí makroekonomické predikci v srpnu. Za závažný makroekonomický problém považuje úřad inflaci, která v příštím roce poroste více než o šest procent.
9. 11. 2021Aktualizováno9. 11. 2021, 20:14|

Růst americké ekonomiky ve třetím čtvrtletí prudce zpomalil

Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve třetím čtvrtletí v přepočtu na celý rok zvýšil o dvě procenta. Růst největší ekonomiky světa tak prudce zpomalil z 6,7 procenta ve druhém kvartálu, uvedlo ve svém rychlém odhadu americké ministerstvo obchodu.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 15:32|

Babiš chválí HDP a export, ale mnoho lidí strádá a má exekuce, kritizují premiéra Bartoš i Okamura

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu ve svém novoročním projevu vyzdvihl, že se České republice ekonomicky daří a země roste a bohatne. Předseda Pirátů Ivan Bartoš ale upozorňuje, že miliony lidí nejsou ekonomicky zabezpečeny a strádají. Předseda SPD Tomio Okamura zase připomněl statisíce lidí v exekuci. Projevu premiéra Babiše i dalších ústavních činitelů se věnoval pořad Události, komentáře.
3. 1. 2020|
Státní rozpočet

Letošní hospodaření státu skončí se schodkem kolem 30 miliard korun, řekla ČT Schillerová

Schodek státního rozpočtu letos bude kolem 30 miliard korun, řekla České televizi svůj odhad ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Přesná čísla o letošním hospodaření vlády zveřejní její resort 3. ledna. Vláda tak bude hospodařit nejhůře za poslední čtyři roky. Loni vykázala přebytek ve výši 2,9 miliardy.
27. 12. 2019|

Z debat o klimatických změnách se stává nové náboženství, kritizoval ve vánočním projevu prezident Zeman

Prezident Miloš Zeman v letošním vánočním poselství varoval, že z diskusí o změnách klimatu se postupně stává nové náboženství. Z Evropy se podle něj nesmí stát „ekologický skanzen“, kde klesne životní úroveň obyvatel. Zeman v projevu chválil stav české ekonomiky, naopak řešit je podle něj třeba pomalé soudy i stavební řízení. Lidem protestujícím proti premiérovi vzkázal, že ministerský předseda vzešel ze svobodných parlamentních voleb.
26. 12. 2019Aktualizováno26. 12. 2019, 15:06|