TÉMA

Přestavba

Policie navrhla obžalovat Mynáře kvůli dotaci na penzion v Osvětimanech

Policisté navrhli obžalovat bývalého vedoucího hradní kanceláře Vratislava Mynáře kvůli dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. ČT to sdělil mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. Mynář čelí stíhání z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie. Kauza se týká dotace ve výši necelých šesti milionů korun, kterou před třinácti lety získala Mynářova společnost Clever Management. Firma loni dotaci vrátila. Mynář vinu dlouhodobě odmítá.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 11:36|

V Hradci Králové začala přestavba křižovatky Mileta, nejen řidiči musejí počítat s komplikacemi

V Hradci Králové v úterý stavbaři zahájili půlmiliardovou přestavbu frekventované křižovatky Mileta na silničním okruhu I/31. Řidiči musejí počítat s komplikacemi a zdržením. Ráno se tvořila kolona na příjezdu ke křižovatce od Střelecké ulice. Změnily se také trasy některých linek městské hromadné dopravy, část zastávek je na jiných místech. Chodci a cyklisté musejí křižovatku složitě obcházet a objíždět. Stavba potrvá do konce roku 2026.
2. 4. 2024|

Kotva po téměř půl století zavřela. Obchodní dům čeká proměna

Po 49 letech zavřela pražská Kotva. Ikonický obchodní dům manželů Machoninových čeká velká rekonstrukce. V nižších patrech se po ní usídlí obchody známých značek, nad nimi pak kanceláře a restaurace. Výrazně se promění i veřejný prostor kolem. Přestavba by měla být hotová do tří let.
1. 2. 2024|

Začala přestavba Masarykova nádraží. Nejstarší pražský železniční uzel dělníci přebudují za provozu

Na Masarykově nádraží v Praze oficiálně začala jeho přestavba. Vznikne platforma nad kolejištěm, nový vestibul a odpočinková plocha. Nádraží získá lepší spojení s Florencí a namísto dosavadních sedmi kolejí budou vlaky přijíždět na kolejí devět. Hotovo má být v roce 2027, přestavba vyjde na 3,39 miliardy korun. Na projekt získala Správa železnic (SŽ) téměř 84 procent financí z evropských fondů.
11. 1. 2024Aktualizováno11. 1. 2024, 20:27|

Stanice metra Pankrác bude od ledna 2025 rok zavřená, čeká ji přestavba kvůli nové lince D

V hlavním městě se od 1. ledna 2025 na jeden rok uzavře stanice metra C Pankrác. Důvodem je výstavba přestupu na stejnojmennou stanici budované linky metra D. Zároveň dopravní podnik (DPP) zrekonstruuje současnou stanici, v níž se mimo jiné zmodernizuje osvětlení a vybuduje veřejné WC. Vlaky budou po dobu výluky stanicí pouze projíždět. Současně s opravami se prodlouží tramvajová trať z Pankráce na roh Budějovické a Na Strži a vybuduje se podchod. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní.
13. 11. 2023|

Zlínští krajští zastupitelé odmítli vzkříšení plánu na novou nemocnici. Řešili parkování při přestavbě stávající

Možnostmi parkování či dopravním napojením areálu Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně se v pondělí zabývali krajští zastupitelé. Při chystané dostavbě a modernizaci nemocnice by měly vzniknout stovky parkovacích míst v podzemních parkovištích nových objektů. Zastupitelstvo se také vrátilo k návrhu exprimátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL), který zamýšlel stavbu nové nemocnice v Malenovicích.
24. 4. 2023|

Muž na vozíku zachránil bývalý klášter. Po rozsáhlé přestavbě bude objekt sloužit handicapovaným

Josef Fučík býval sportovcem, po úraze ale ochrnul. Rok strávil v nemocnici, potom usedl na invalidní vozík, založil sdružení Život bez bariér a shromáždil dostatek financí na koupi chátrajícího kláštera v Nové Pace na Jičínsku. Díky tomu mohla začít rozsáhlá přestavba, která je teď, po sedmnácti letech, u konce.
23. 3. 2023|

U Kněževsi začala přestavba křižovatky na D7. Má být bezpečnější

U Kněževsi u Prahy v pondělí začala přestavba křižovatky na dálnici D7. Má se tak zvýšit její bezpečnost. Nyní nesplňuje parametry pro dálnici, chybí na ní odbočovací a připojovací pruhy. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) za úpravy zaplatí 116 milionů korun bez DPH. Hotovo by mělo být letos v prosinci, uvedl mluvčí ŘSD Jan Studecký. Od víkendu je v místě doprava vedena ve dvou zúžených pruzích v každém směru.
20. 3. 2023|

Modernizace pražského Masarykova nádraží může začít, dopravní uzel čekají velké změny

Správa železnic získala pravomocné stavební povolení k modernizaci Masarykova nádraží v Praze, oznámila ve středu mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová. Na jaře vypíše organizace výběrové řízení na zhotovitele, během letošního roku by pak měly začít i stavební práce. Hotovo má být v roce 2026. Odhadované náklady byly v prosinci stanoveny na 2,5 miliardy korun. Součástí projektu je rozšíření stávajícího počtu kolejí ze sedmi na devět, rekonstrukce všech nástupišť a vybudování nové platformy, která odstraní bariéry v území, umožní přístupy na jednotlivá nástupiště a nabídne přímý přestup na linku metra B.
4. 1. 2023|

Železniční most na pražské Výtoni získá novou podobu. Přestavba má začít v roce 2026

Železniční most mezi pražskou Výtoní a Smíchovem bude mít novou podobu. Zachována zůstane pouze spodní část stavby s pilíři. Nově bude most tříkolejný a přibude zastávka na Výtoni. Přestavba by měla stát zhruba dvě miliardy korun. Informovali o tom zástupci Správy železnic (SŽ), kteří představili návrh mostu od firmy 2T engineering vzešlý z architektonické soutěže. Přestavba by podle plánu SŽ měla začít v roce 2026 a trvat dvacet měsíců. Původní památkově chráněná ocelová konstrukce má alespoň zčásti sloužit na jiném místě.
23. 11. 2022Aktualizováno23. 11. 2022, 14:00|

Charita ve Slavičíně najde nové zázemí v opraveném strážním domku protileteckého krytu

Radnice ve Slavičíně na Zlínsku zahájila přestavbu strážního domku protileteckého krytu. Nově v něm zázemí najde tamní Charita. Ta dlouhodobě sídlí ve stísněných a nevyhovujících prostorech, které nenabízí soukromí příchozím klientům ani samotným pečovatelkám. Hotovo má být v říjnu.
3. 8. 2022|

Bývalý hokejista Čechmánek dostal u soudu za podvod nepravomocně podmínku

Zlínský krajský soud nepravomocně uložil bývalému hokejovému reprezentantovi Romanu Čechmánkovi tříletý trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let za podvod. Škoda podle rozsudku přesáhla 7,2 milionu korun. Čechmánek se zadlužil při podnikání. Podle státního zástupce si půjčoval peníze a objednával práce, i když věděl, že závazky nebude schopen splatit. Jednapadesátiletý Čechmánek vinu dlouhodobě popírá, hrozilo mu až osm let vězení.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 11:23|

Novoroční projev nového kancléře. Scholz vyzývá k solidaritě, rozdělení v německé společnosti nevidí

Německý spolkový kancléř Olaf Scholz vyzývá k solidaritě a soudržnosti v boji proti koronaviru i během nadcházející obnovy země. Ve svém prvním novoročním projevu ve funkci kancléře také apeluje na občany, aby se kvůli rychle se šířící variantě omikron nechali naočkovat, a žádá o pochopení nově zavedených omezení. Scholzův zhruba desetiminutový projev odvysílají německé televize v pátek večer, o jeho obsahu předem informovala média.
31. 12. 2021|

30 let zpět: Přestavba Strahovského tunelu a obchodního centra na Smíchově

Pražský Smíchov čekal před 30 lety na zahájení stavby Strahovského tunelu i obchodního centra Anděl. V případě tunelu byly navrhovány dvě varianty. Která byla preferovaná? A co dalšího bylo potřeba řešit v rámci projektu přestavby této městské části, který měl trvat v horizontu deseti až patnácti let?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
30. 12. 2021|

Teplické Hadí lázně zůstávají památkou. Majitel usilující o sejmutí ochrany neuspěl u soudu

Hadí lázně v Teplicích zůstanou kulturní památkou. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost společnosti Treinvest proti rozsudku Městského soudu v Praze, který stejným způsobem naložil se žalobou firmy proti rozhodnutí ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD).
22. 10. 2021|

Pelhřimovská nemocnice má nový urgentní příjem, může pojmout až sedm pacientů

V pelhřimovské nemocnici zdravotníci v úterý převzali nové pracoviště urgentního příjmu. Specializované pracoviště s nepřetržitým provozem je v hlavní lůžkové budově u chirurgických a ortopedických ambulancí. Bude to jednotné předávací místo pro všechny pacienty, které do nemocnice dopraví záchranáři.
24. 8. 2021|

Stovky jihomoravských budov nejsou památkou, a víc než třicet let ani nebyly

Česko přišlo o více než dva tisíce kulturních památek. Většina těchto objektů se nachází v Jihomoravském kraji. Jejich nedostatečná památková ochrana vyplývá z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, kam doputoval spor města Brna s ministerstvem kultury kvůli poliklinice Zahradníkova.
14. 1. 2021|

Kdo způsobil, že se rumunská revoluce topila v krvi? Soud probere roli bývalého prezidenta a premiéra

Rumunský soud třicet let od krvavé revoluce přezkoumává případ exprezidenta Iona Iliescua. Čelí obvinění, že se po popravě diktátora Nikolae Ceausescua chopil moci násilím. Podle žalobců nese vinu za smrt bezmála devíti stovek z více než tisícovky obětí z prosince 1989. Iliescu označuje obvinění za politicky motivovaná a odmítá vypovídat.
15. 12. 2019|