TÉMA

Průmyslová výroba

Stavebnictví v Česku se vrátilo k poklesu, propad hlásí i průmysl

Stavební výroba v Česku v červenci meziročně klesla o 2,1 procenta, po červnovém revidovaném růstu o 0,9 procenta se tak vrátila k poklesu. Nižší byla produkce v pozemním stavitelství, což jsou stavby budov, i v inženýrském stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s červnem byla stavební výroba nižší o 3,8 procenta. ČSÚ také uveřejnil, že klesla průmyslová výroba a v záporné bilanci se v červenci ocitl zahraniční obchod.
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 15:45|

Stavebnictví v Česku v červnu po několikaměsíčním poklesu stouplo o procento

Stavební výroba v České republice v červnu v meziročním srovnání po čtyřech měsících poklesu stoupla. Vzrostla o jedno procento, přičemž nárůst zaznamenalo pozemní i inženýrské stavitelství. Meziměsíčně byla stavební produkce vyšší o 2,5 procenta. Český statistický úřad (ČSÚ) v pondělí informoval také o tom, že růst průmyslové výroby v Česku v červnu zpomalil. Český zahraniční obchod mezitím skončil v červnu v přebytku 18,2 miliardy korun.
7. 8. 2023Aktualizováno7. 8. 2023, 19:45|

Průmyslová výroba v květnu meziročně mírně zrychlila růst, stavebnictví naopak kleslo

Průmyslová výroba v Česku v květnu mírně zrychlila meziroční růst na 1,4 procenta z dubnových 1,2 procenta. Stejně jako v dubnu stoupla výroba aut a klesla produkce ve většině ostatních průmyslových odvětví. Opět ubylo zakázek v průmyslu, jejich hodnota meziročně klesla o 4,4 procenta. Vyplývá to z informací, které na svém webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně se průmyslová produkce zvýšila o 1,6 procenta. Stavební výroba naopak v květnu meziročně klesla o 2,7 procenta, meziměsíčně ale o procento vzrostla.
7. 7. 2023Aktualizováno7. 7. 2023, 20:37|

Průmyslová produkce se v únoru vrátila k růstu, dařilo se výrobě aut

Průmyslová produkce v Česku v únoru meziročně vzrostla o dvě procenta. Vrátila se tak k růstu po lednovém poklesu o 1,9 procenta. K bilanci nejvíce přispěla výroba automobilů, která byla ve srovnání s loňským únorem vyšší zhruba o čtvrtinu, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). České stavebnictví v únoru naopak zpomalilo o více než čtyři procenta. K poklesu dle statistiků přispělo nepříznivé počasí a vysoká srovnávací základna. V přebytku 14,3 miliardy skončil zahraniční obchod, je tak nejvyšší od dubna 2021.
6. 4. 2023Aktualizováno6. 4. 2023, 20:14|

Stavební výroba se v říjnu vrátila k růstu. Výsledky průmyslu jsou pro analytiky zklamáním

Stavební výroba v Česku se v říjnu vrátila k růstu, meziročně reálně vzrostla o jedno procento a meziměsíčně byla vyšší o 1,8 procenta. V září stavební produkce zaznamenala po revizi meziroční pokles 2,9 procenta. V říjnu se dařilo především pozemnímu stavitelství, meziročně stouplo o 1,2 procenta. Průmyslová výroba v říjnu meziročně stoupla o 3,1 procenta, růst však zpomalil ze zářijových 8,3 procenta. Vliv na výsledky měla výroba aut, která stála také za meziměsíčním poklesem produkce o 3,7 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 18,1 procenta, oznámil Český statistický úřad.
7. 12. 2022Aktualizováno7. 12. 2022, 12:13|

Ceny průmyslových výrobců vzrostly nejvýrazněji od ledna 1992

Ceny průmyslových výrobců v Česku v říjnu meziročně stouply o 11,6 procenta a zrychlily růst ze zářijových 9,9 procenta. Byl to jejich nejvýraznější růst od ledna 1992. Zdražování zrychlilo i u dalších výrobců. V zemědělství byly ceny proti loňskému říjnu vyšší o 14,1 procenta, ve stavebnictví o 7,5 procenta a ceny tržních služeb pro podniky stouply meziročně o 1,9 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).
16. 11. 2021|

Na čínsko-mongolské hranici stojí dodávky uhlí. Čína čelí energetické krizi

Čínská politika nulové tolerance ke koronaviru ochromuje přeshraniční obchod. Země zůstává zavřená a umožňuje vstup jen minimu zahraničních pracovníků. Váznou i dodávky uhlí. Čína přitom čelí vážné energetické krizi, která brzdí průmyslovou výrobu.
13. 11. 2021|

Stavebnictví nabralo dech, brzdou je ale nedostatek pracovníků i materiálu

Stavební výroba v Česku po více než rok trvajícím propadu letos v květnu poprvé meziročně vzrostla, a to o 5,8 procenta. Pozemní stavitelství posílilo o 4,5 procenta a inženýrské o 8,8 procenta, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Dařilo se i průmyslu, který v květnu vzrostl o čtvrtinu, kdy se objem nových zakázek zvýšil téměř o polovinu. V přebytku ve výši 6,3 miliardy korun skončil zahraniční obchod, meziročně byl o 6,9 miliardy korun lepší.
7. 7. 2021Aktualizováno7. 7. 2021, 14:20|

Průmyslová výroba v Unii nečekaně zvýšila tempo. Nejprudší růst vykazuje Irsko

Růst průmyslové výroby v Evropské unii v listopadu meziměsíčně zrychlil na 2,3 z říjnových dvou procent. Oznámil to ve středu statistický úřad Eurostat. V samotné eurozóně se výroba zvýšila o 2,5 procenta po říjnovém nárůstu o 2,3 procenta.
13. 1. 2021|

Průmyslové výrobě v Německu se nad očekávání dařilo. Pomohl růst prodeje automobilů

Průmyslová výroba v Německu v říjnu meziměsíčně vzrostla o 3,2 procenta, což je mnohem více, než se čekalo a nejvíce od června. Podpořil ji nárůst prodeje automobilů, oznámil spolkový statistický úřad. Zpracovatelský průmysl tak exportně orientované ekonomice pomohl k solidnímu začátku závěrečného čtvrtletí.
7. 12. 2020|

Průmyslová výroba v Číně překonala odhady, zrychlil i růst tržeb

Průmyslová výroba v Číně v říjnu překonala odhady – meziročně vzrostla o 6,9 procenta. S odkazem na čínský statistický úřad o tom informovala agentura Reuters. Nejrychleji v letošním roce stouply v Číně i maloobchodní tržby, které přidaly 4,3 procenta, zaostaly ale za očekáváním. Druhá největší světová ekonomika nabírá po koronavirovém propadu nové obrátky.
16. 11. 2020|

Průmyslová výroba v EU v srpnu citelně zpomalila růst na jedno procento

Průmyslová výroba v Evropské unii v srpnu podle sezonně přepočtených údajů vzrostla o jedno procento, v zemích eurozóny pak o 0,7 procenta, oznámil evropský statistický úřad Eurostat. Je to citelné zpomalení proti červenci, výsledek je ale zhruba v souladu s odhady analytiků. V České republice výroba v srpnu klesla podle Eurostatu o 0,9 procenta. Vliv mají stále dopady koronaviru.
14. 10. 2020|

Průmyslová výroba v Německu v říjnu nečekaně klesla

Průmyslová výroba v Německu v říjnu nečekaně klesla, proti září se snížila o 1,7 procenta, oznámil německý statistický úřad. Analytici přitom očekávali, že se pokles zastaví a výroba vykáže růst o 0,1 procenta. Údaje signalizují přetrvávající útlum v německém průmyslu, situace by se ale podle ministerstva hospodářství měla v příštích měsících stabilizovat. Výrazně se v říjnu snížila hlavně výroba kapitálového zboží.
6. 12. 2019|

Průmysl v září sice vzrostl meziročně o 4,9 %, podle analytiků ale spíše stagnuje. Nad vodou ho drží auta

Průmyslová výroba v září vzrostla meziročně o 4,9 procenta po srpnovém poklesu o 3,8 %. K růstu přispěla především výroba aut a elektrických zařízení.  Také za přebytkem zahraničního obchodu stojí především vývoz aut – ten meziročně stoupl v září o 14,4 miliardy na 25,1 miliardy korun.  A k růstu se vrátila i stavební výroba – meziročně o  2,9 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Po očištění o počet pracovních dní ale byla průmyslová produkce meziročně nižší o 0,6 % a podle analytiků tuzemský průmysl vlastně stagnuje pod vlivem poklesu v Německu.
6. 11. 2019Aktualizováno6. 11. 2019, 11:28|