TÉMA

Natáčení

Rozpočty hollywoodských filmů bobtnají. Někteří tvůrci „obrali“ streamy o miliardy, tvrdí publicista

Rozpočet nového Gladiátora údajně nabobtnal ze 165 milionů dolarů na 310 milionů, nový Superman má mít podle některých cenovku ještě o několik desítek milionů dolarů vyšší. A druhý Joker prý stojí 200 milionů dolarů – o 140 víc než první díl. Někteří fanoušci se při pohledu na drahé filmy diví, kam peníze „šly“ - zvlášť při pohledu na nekvalitní vizuální efekty. Filmový publicista Jiří Pospíšil pro ČT24 popisuje, jak se tvoří budgety velkých filmů a proč by třeba čerstvě oscarový Oppenheimer stál víc peněz, kdyby ho natočili pro streamovací platformu.
18. 3. 2024|

Jak v Československu potkali Hollywood. Amadeus letos oslaví čtyřicet let od premiéry

Film Amadeus se před více než čtyřmi dekádami točil převážně v Praze, kde bylo prý 18. století stále přítomné, neporušené, zakonzervované. Pro režiséra snímku Miloše Formana šlo o velký návrat do Československa, odkud emigroval. Zdejší režim tehdy podle všeho vyměnil svoje „principy“ za miliony dolarů, které produkce v zemi utratila. Částečně životopisné drama letos oslaví už 40 let od premiéry, jeho odkaz však žije dál. ČT24 mluvila i s pamětnicí natáčení. K Formanovi se obracejí i velké aktuální filmy jako Oppenheimer nebo Chudáčci.
18. 2. 2024|

Hollywoodská stávka dorazila i do Česka. O práci na seriálech prý přišly tisíce lidí

Stávka amerických filmařů ovlivňuje i ty české. V tuzemsku se totiž zastavují natáčení velkých seriálů pro streamovací platformy jako Nadace či Interview s upírem. Hrají v nich totiž herci sdružení v odborovém svazu SAG-AFTRA, bez nichž nemá smysl točit. Podle zjištění ČT24 na těchto amerických projektech pracují tisíce místních filmových profesionálů a dalších pracovníků, kteří tak nyní musejí hledat jinou práci. Stále se točí evropské a české tituly, které stávka neovlivňuje.
27. 7. 2023|

V českém Výsluní se pět týdnů bojovalo o židovské zlato. Je z toho nejsledovanější film na Netflixu

Nejsledovanějším filmem na Netflixu je nyní celosvětově podle webu Flixpatrol německý snímek Krev a zlato, který se loni točil v Česku. Akční podívaná, v níž v zapadlé vesničce hledají nacisté zlato, vznikala skoro celá ve městě Výsluní v Ústeckém kraji. Štáb plný místních profesionálů v Česku utratil 170 milionů korun.
3. 6. 2023|

V Jablonci nad Nisou řádí dětský gang. Upozornil na něj rodič napadeného chlapce

V Jablonci nad Nisou terorizuje místní děti parta výrostků. Přepadávají je, tlučou a dokonce i okrádají. Útoky si natáčejí na mobilní telefony, videa následně sdílejí na sociálních sítích. Na problém upozornil jeden z rodičů, jehož syn se stal obětí násilníků. Společně s představiteli města a policií se snaží najít řešení.
16. 5. 2023|

Prokuratura stáhla obvinění z neúmyslného zabití vůči herci Baldwinovi

Prokuratura v americkém státě Nové Mexiko stáhla obvinění vůči herci Alecu Baldwinovi v souvislosti se zabitím kameramanky Halyny Hutchinsové při natáčení westernu Rust v roce 2021, píše agentura Reuters. Pětašedesátiletý Baldwin byl letos v lednu obviněn z neúmyslného zabití. Stíhání druhé obviněné v případu pokračuje.
20. 4. 2023Aktualizováno21. 4. 2023, 05:40|

Nosferatu s Dafoem i Deppovou zahájil natáčení v Praze. V Česku chce Hollywood udělat i další horory

V Česku začalo natáčení amerického snímku Nosferatu, za nímž stojí režisér Robert Eggers, autor filmů Čarodějnice, Maják či Seveřan. Podle zjištění ČT24 ale do Česka míří i druhá řada seriálu Interview s upírem, točit se zde možná bude i horor Netflixu produkovaný režisérem Samem Raimim či další Silent Hill. Levné horory nyní pro producenty často představují jistotu komerčního úspěchu v kinech.
20. 3. 2023|

Baldwinovi už za smrtící výstřel při natáčení hrozí jen 18 měsíců vězení

Prokuratura v americkém státě Nové Mexiko zmírnila obžalobu, které čelí herec Alec Baldwin v souvislosti se zastřelením kameramanky při natáčení v říjnu 2021. Nyní mu v případě odsouzení hrozí maximálně 18 měsíců vězení, zatímco s původní obžalobou se pojil minimálně pětiletý trest, informoval deník The New York Times (NYT).
20. 2. 2023|

Přišla v noci. Nový český film točili doma a s přáteli navzdory standardním postupům

Do kin se v druhé polovině letošního roku chystá černá komedie o páru třicátníků, jehož poklidný život naruší vpád matky jednoho z nich. Za snímkem stojí autorské duo Tomáš Pavlíček a Jan Vejnar. Tvůrci se způsobem realizace vzpírají zavedenému způsobu výroby filmů v Česku.
12. 1. 2023|

Herec Liev Schreiber znovu točí v Česku, hraje otce Anny Frankové. Navštívil také Ukrajinu

Americký herec Liev Schreiber až do října točí v Česku minisérii Small Light, potvrdila ČT24 Pavlína Žipková z oddělení Czech Film Commission Státního fondu kinematografie. Osmidílné drama vypráví o nizozemském páru, který během druhé světové války pomáhal skrývat Annu Frankovou a její rodinu. Schreiber hraje v projektu, jenž se objeví na streamovací platformě Disney+, otce Frankové Otta. Herec také v týdnu navštívil Ukrajinu.
18. 8. 2022|

Baldwin musel stisknout spoušť, jinak by zbraň nevystřelila, tvrdí FBI

Herec Alec Baldwin musel stisknout spoušť zbraně, která loni při natáčení filmu Rust zabila kameramanku Halynu Hutchinsovou. K takovému závěru podle webu ABC News dospěl americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI).
14. 8. 2022|

Rázlová a Roden točí film Tancuj, Matyldo. Ona je zpěvačka s Alzheimerem, on její citově vyprahlý syn

Waltzing Matilda, jedna z nejznámějších písní nazpívaných mimo jiné Tomem Waitsem, se stala součástí inspirace tvůrců celovečerního filmu Tancuj, Matyldo. Do rolí bývalé barové zpěvačky a bohémské Matyldy, u níž propuká Alzheimerova choroba, a jejího syna, citově uzavřeného soudního exekutora Karla, tvůrci obsadili Reginu Rázlovou a Karla Rodena. Ti se setkávají spolu před kamerou úplně poprvé, v minulosti však Rázlová působila jako Rodenova pedagožka na DAMU. Natáčení probíhá v Praze, později se štáb přesune do Plzně nebo Bratislavy. Koproducentem je Česká televize.
19. 7. 2022|

30 let zpět: Natáčení druhé série Arabely

Dětský seriál Arabela z roku 1980 měl u diváků takový úspěch, že se tvůrci po letech rozhodli natočit jeho pokračování. První díl nové série Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek měl premiéru na Štědrý den roku 1993. Natáčení ale probíhalo už na jaře předešlého roku. Televizní štáb zachytil známé herce při natáčení na hradě Bouzov.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 5. 2022|

Komiksová Vrána, akční Ballerina i sci-fi Nadace. Zájem o natáčení v Česku vyčerpal peníze na pobídky

V Česku by se měl od června točit komiksový film Vrána, místní ateliéry se chystají i na příchod druhé série sci-fi seriálu Nadace. Vláda Petra Fialy (ODS) zachovala filmové pobídky ve výši 800 milionů korun, Státní fond kinematografie ale minimálně do podzimu nové projekty neregistruje, protože by jim vratku kvůli velkému zájmu nemohl slíbit. ČT24 zmapovala zahraniční filmy a seriály, které by se v Česku letos mohly točit a v nichž mají hrát Ana de Armasová, Jared Harris, Bill Skarsgård nebo hudebnice FKA Twigs.
8. 4. 2022|

Hollywood i přes covid točí v Česku nejvíc v historii. Druhý díl thrilleru Vyproštění utratí dvě miliardy

V Česku začalo natáčení akčního thrilleru Vyproštění 2, které bude ještě rozsáhlejší než projekt The Gray Man, který obsadil Prahu v létě. V tuzemsku tak Netflix točí svoje největší snímky pro příští rok – a další studia české služby rovněž využívají ve velkém. Podle objemu zakázek je současné období nejsilnějším v historii, Státní fond kinematografie tak volá po navýšení pobídek. Podle informací ČT24 by se mohl v Česku točit i nákladný horor Nosferatu s Anyou Taylor-Joy v hlavní roli, herečkou známou z Dámského gambitu.
2. 12. 2021|

Na Baldwina a další filmaře míří žaloba kvůli neúmyslnému zastřelení kameramanky

Člen štábu z natáčení filmu Rust ve středu podal žalobu na herce Aleca Baldwina, který minulý měsíc nechtěně zastřelil kameramanku Halynu Hutchinsovou. Baldwin a další filmaři se podle něj dopustili zabití z nedbalosti, informovala agentura Reuters.
11. 11. 2021|

Smrt kameramanky při natáčení snímku Rust otevřela diskuzi, zda se mají při filmování používat zbraně

Těsně před tragédií v Novém Mexiku nacvičoval herec Alec Baldwin střelbu přímo proti kameře. V údajně vybité zbrani byl ale projektil. Vyplývá to z vyšetřování smrti kameramanky Halyny Hutchinsové. Série chyb, nedostatečně přísných pravidel a nešťastných okolností při filmování snímku Rust otevřela debatu o používání palných zbraní před kamerou.
26. 10. 2021|

Alec Baldwin nešťastnou náhodou zastřelil při natáčení kameramanku, postřelil režiséra

Při natáčení westernu Rust americký herec Alec Baldwin zřejmě nešťastnou náhodou zastřelil hlavní kameramanku a postřelil režiséra filmu Joela Souzu. Podle vyšetřovatelů střílel ze zbraně, která sloužila jako rekvizita,  informoval s odvoláním na policii server Variety. Baldwin už po výslechu opustil policii, žádné obvinění proti němu nebylo vzneseno. Na Twitteru napsal, že ho tragédie silně zasáhla.
22. 10. 2021Aktualizováno22. 10. 2021, 21:10|

Ruský filmařský tým se vrátil z Mezinárodní vesmírné stanice

V Kazachstánu bezpečně přistála loď Sojuz MS-18 s ruským filmařským týmem, který ve vesmíru natáčel záběry pro nový film s pracovním názvem Výzva. Herečka Julija Peresildová a režisér Klimov Šipenko dorazili na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) s kosmonautem Antonem Škaplerovem 5. října s odhodláním natáčet poprvé filmové scény ve skutečném vesmíru. Oba na oběžné dráze strávili dvanáct dní. Z pobytu se budou filmaři asi týden zotavovat.
17. 10. 2021Aktualizováno17. 10. 2021, 17:29|

„Přijmout, co přijde, a žít s tím,“ poodhaluje Alice Nellis motiv svého nového filmu. Temná komedie má za sebou první klapku

Alice Nellis začala natáčet nový celovečerní film, temnou komedii s názvem Buko. Do hlavní role obsadila herečku Annu Cónovou. „Pro hlavní hrdinku jsme hledali někoho, koho jsme ve filmu ještě moc neviděli. Kdo je zároveň výborná herečka a kdo má v sobě tajemství,“ říká Nellis. „Ten film je o odvaze přijmout, co přijde, a žít s tím,“ dodává režisérka. Snímek koprodukuje Česká televize.
17. 8. 2021|

The Gray Man hlásí dotočeno. V českém štábu bylo 450 místních lidí, komparzistů hrálo pět tisíc

O víkendu skončilo natáčení akčního thrilleru The Gray Man, který v průběhu července částečně vznikal i v Praze. Na snímku podle informací ČT24 pracovalo 450 místních lidí, počet komparzistů dosáhl pěti tisíc. Snímek natočený v produkci Netflixu by se měl na obrazovkách objevit příští rok.
4. 8. 2021|

Na pražském náměstí Republiky bude pokračovat natáčení nejdražšího filmu Netflixu. Do soboty tam nepojedou tramvaje

V noci na čtvrtek se kvůli filmovému natáčení uzavře náměstí Republiky. Tramvaje tam nepojedou od středečních 23:30 až do půlnoci na sobotu. Filmový štáb bude pokračovat v práci na historicky nejdražším snímku společnosti Netflix – The Gray Man. Svým rozsahem i množstvím pražských lokací tak snímek nemá obdoby, Praha 1 dokonce zřídila speciální web, kde mohou lidé sledovat aktuální zábory.
14. 7. 2021|

V Česku začíná natáčení filmu The Gray Man za půl miliardy. Uzavře centrum Prahy

V Česku se od neděle točí hollywoodský akční thriller The Gray Man s rozpočtem dvě stě milionů dolarů (4,2 miliardy korun). Jde o jeden z největších filmů, které kdy v tuzemsku vznikaly. Měsíční natáčení obsadí hlavně centrum Prahy, kde se chystají rozsáhlé zábory ulic. Ve snímku z produkce Netflixu hrají Ryan Gosling a Chris Evans, filmaři by podle informací ČT24 měli v Česku utratit půl miliardy korun.
25. 6. 2021|

Otec, syn i vnuk Svěrákovi točí nový film. V Betlémském světle se prolíná realita s fikcí

V pondělí, den po svých 85. narozeninách, začal Zdeněk Svěrák natáčet se synem Janem osmý společný film s názvem Betlémské světlo. Zahraje si v něm hlavní roli spisovatele. Jeho manželku ztvární Daniela Kolářová. Scénář napsal režisér Jan Svěrák podle otcových povídek. Snímek vzniká v koprodukci České televize.
30. 3. 2021Aktualizováno30. 3. 2021, 21:15|