TÉMA

Přístav

Sevastopolem zněly exploze. Ukrajina útočila na jednu z ruských lodí

Sevastopolským zálivem, který se nachází u Ruskem okupovaného ukrajinského poloostrova Krym, otřásly v neděli výbuchy. Informoval o tom list Ukrajinska pravda. Ruské úřady podle agentury TASS tvrdí, že ruské síly brzy ráno v přístavu Sevastopol odrazily raketový útok proti jedné ze svých lodí. Podle mluvčího ukrajinského námořnictva Dmytra Pletenčuka začala hořet ruská loď Kommuna, záchranná loď ponorek z roku 1915, která je nejstarší v ruském námořnictvu a vůbec nejstarší vojenskou lodí ve službě na světě.
21. 4. 2024Aktualizováno21. 4. 2024, 18:22|

V Baltimoru vznikl dočasný průplav. Pokračuje odklízení škod po zříceném mostu

Americké město Baltimore pokročilo v odstraňování následků pádu tamního mostu. U jedné z jeho částí se podařilo vytvořit dočasný průplav, který usnadní přístup k místu nehody, a pomůže tak s odklízením. Z přístavu v úterý poprvé od pádu mostu vypluly lodě.
2. 4. 2024|

Baltimore v přístavu rozjel „pozoruhodně složitou operaci“

Týmy záchranářů vyzdvihly z vody první kus zříceného baltimorského mostu, aby umožnily přístup člunů a remorkérů k místu neštěstí. Je to první krok v rámci složitého procesu znovuotevření zablokovaného přístavu, napsala agentura Reuters s odvoláním na informace od marylandských úřadů.
31. 3. 2024|

Potápěči v Baltimoru vyzvedli dvě těla, unikající látky dle úřadů neznamenají riziko

Na kontejnerové lodi, která narazila do mostu v Baltimoru a způsobila jeho zřícení, se nachází přes 750 tun nebezpečných látek. Některé kontejnery jsou podle vyšetřovatelů poškozené a uniká z nich obsah, rizikový ale není. Ve čtvrtek Národní úřad pro bezpečnost dopravy vyslechne oba lodivody. Potápěči vyzvedli těla dvou pohřešovaných, další čtyři jsou dle kriminalistů také po smrti, policie mezitím pozastavila záchranné práce.
28. 3. 2024|

Američané plánují do Pásma Gazy dodávat dva miliony dávek jídla denně

Izrael je pod stále větším tlakem spojenců kvůli situaci civilistů v pásmu Gazy. Ostrá slova znějí z EU i Spojených států. Naplno běží snaha řady států pomoc do Gazy dostat. Konkrétní obrysy získává americký plán na stavbu plovoucího doku u pobřeží Gazy. Podobný projekt si americká armáda vyzkoušela už dříve – třeba při humanitárních misích u pobřeží Somálska nebo Haiti.
13. 3. 2024|

Etiopie chce jako první stát světa uznat Somaliland výměnou za přístup k moři. Somálsko zuří a vyzývá k zásahu

Somálská vláda odsoudila rozhodnutí Etiopie uznat republiku Somaliland výměnou za přístup k moři a pronájem vojenské základny na pobřeží. Mogadišu to považuje za „porušení“ své suverenity. Informovala o tom německá rozhlasová stanice Deutsche Welle (DW). Somaliland vyhlásil nezávislost na Somálsku v květnu 1991. Přestože nezískal mezinárodní uznání, na rozdíl od zbytku Somálska, kterým otřásají útoky islamistů, zůstává poměrně poklidným regionem.
3. 1. 2024|

Ukrajina zničila ruskou válečnou loď kotvící na okupovaném Krymu

Velitel ukrajinského letectva oznámil, že ukrajinské síly vyhodily do povětří ruskou výsadkovou loď Novočerkassk. Výbuchy a následný požár se objevily na Krymu v Ruskem okupovaném přístavu ve městě Feodosija. Ruské ministerstvo obrany úder na Novočerkassk potvrdilo, podle něj je ale loď poničená. Velitel ukrajinského letectva poděkoval pilotům, kteří podle něj odvedli přesnou práci.
26. 12. 2023Aktualizováno26. 12. 2023, 13:20|

Rusům vadí vývoz obilí, útočí i na civilisty. Ukrajinský přístav Izmajil se učí žít pod palbou

Rusové opakovaně cílí na důležitou infrastrukturu v ukrajinském přístavním městě Izmajil. Strategický význam Izmajilu vzrostl po vypovězení obilné dohody Ruskem, protože tudy vede alternativní obchodní trasa. Obyvatelé města si museli zvyknout na nepolevující útoky, které stále častěji cílí také na civilisty.
26. 10. 2023|

Ruské útoky zabily dva lidi v oděském přístavu a šest v Chersonské oblasti

Rusko zaútočilo na Oděskou oblast na jihu Ukrajiny, uvedla agentura Unian. Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila všechny drony a většinu střel, škody ale i tak utrpěla přístavní infrastruktura včetně obilných sil a v areálu zahynuli dva lidé. Zničen byl i nepoužívaný hotel v přístavu. Šest lidí zabily ruské útoky v Chersonské oblasti. Zbraně létaly i opačným směrem. Guvernér ruské Kurské oblasti prohlásil, že při dronovém útoku na Kursk došlo k poškození střechy administrativní budovy a několika obytných domů.
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 22:03|

Rusové zaútočili na tržiště v Kosťantynivce v Doněcké oblasti, sedmnáct lidí zabili

Sedmnáct lidí přišlo o život při ruském útoku na tržiště ve městě Kosťantynivka v ukrajinské Doněcké oblasti. Informovalo o tom Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) i místní úřady. Další lidé utrpěli zranění. Jeden člověk zemřel při ruském útoku na dunajský přístav Izmajil. Náletu čelil také Kyjev a Záporoží.
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 21:04|

Rusko ostřelovalo ukrajinský přístav v deltě Dunaje

Rusko v noci provedlo vzdušný útok na jeden z velkých ukrajinských přístavů pro vývoz obilí. Uvedli to podle agentury Reuters ukrajinští představitelé. Zpráva o útoku na přístav Izmajil na Dunaji přišla jen několik hodin před plánovanými rozhovory ruského prezidenta Vladimira Putina s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Nad Oděskou oblastí, kde se tento přístav nachází, ukrajinská protiletecká obrana sestřelila 17 dronů íránské výroby, uvedl ráno šéf regionu Oleh Kiper a armádní činitelé.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 12:39|

Rusko zaútočilo na ukrajinský přístav na Dunaji

Útok 25 dronů z Ruska poškodil v neděli časně ráno přístavní infrastrukturu v ukrajinské Oděské oblasti. Dva civilisté utrpěli zranění. Ukrajinská protivzdušná obrana 22 dronů sestřelila, informovala agentura Reuters s odvoláním na ukrajinské vojenské letectvo.
3. 9. 2023Aktualizováno3. 9. 2023, 20:52|

Loď poškozená v Novorossijsku je chloubou ruské výsadkové brigády. Za útokem zřejmě stojí Ukrajinci

Námořní drony v noci na pátek při speciální operaci u ruského přístavu Novorossijsk zasáhly ruskou výsadkovou loď třídy 775 Oleněgorskij Gorňak. Podle agentury Reuters za operací stojí ukrajinská rozvědka (SBU), záběry ze sociálních sítí ukazují poškozené plavidlo. O útoku na novorossijskou námořní základnu nejdřív informovalo ruské ministerstvo obrany, tvrdilo ale, že úder se podařilo odvrátit.
4. 8. 2023Aktualizováno4. 8. 2023, 14:38|

Ruský útok u hranic NATO. Přístav Izmajil, odkud mělo proudit ukrajinské obilí do světa, je vážně poškozen

Ukrajinský přístav Izmajil ležící na Dunaji u hranic s Rumunskem podle agentury Reuters přerušil provoz. Stalo se tak po nočním ruském útoku íránskými drony, který poničil výtah na obilí a administrativní budovu. U přístavu čekají desítky lodí. Po útoku nakrátko stouply ceny pšenice na světových trzích. Ukrajina chce přístav Izmajil využívat pro vývoz obilí poté, co Moskva v půlce července odstoupila od obilné dohody a blokuje ukrajinské černomořské přístavy. Analytici uvedli, že vývoz obilí z Ukrajiny se za měsíc snížil o 40 procent.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 16:44|

Rusko opět útočilo na přístav v Oděské oblasti, úřady hlásí jednoho mrtvého

Ruské síly v noci na čtvrtek zaútočily na přístavní infrastrukturu v Oděské oblasti na jihu Ukrajiny. V zasažené administrativní budově přístavu zemřel civilní pracovník, uvedla agentura Unian s odvoláním na prohlášení ukrajinské armády. Podle ukrajinského vicepremiéra Oleksandra Kubrakova ruské údery v posledních devíti dnech poničily šestadvacet infrastrukturních zařízení v ukrajinských přístavech a pět civilních plavidel.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 10:18|

Před vypršením černomořské obilné dohody vyplula poslední loď z oděského přístavu

Z přístavu v jihoukrajinské Oděse před vypršením takzvané černomořské obilné dohody vyplula poslední loď naložená ukrajinskými zemědělskými produkty. Uvedla to agentura Reuters, která se odvolává na web o pohybu lodí MarineTraffic.com a svědky na místě. Ujednání umožňuje vývoz obilí a dalších produktů z černomořských přístavů na Ukrajině, které jsou pod ruskou blokádou. Pokud Moskva neschválí prodloužení, platnost smlouvy vyprší v pondělí.
16. 7. 2023|

Nemají na opravy ani adekvátní mzdy pro personál. Sociální služby zápolí s nedostatkem peněz

Nedostatek peněz tíží domovy pro seniory a další nestátní sociální služby. Chybí jim finance na mzdy i nutné opravy. Některé organizace už kvůli tomu omezily provoz, jinde už měsíc marně shánějí zdravotní sestru.
29. 5. 2023|

V Nymburku funguje nové veřejné přístaviště osobních lodí

U Labe v Nymburku je od pátku v provozu nové veřejné přístaviště osobních lodí na pravém břehu řeky pod Šafaříkovým mlýnem. Plovoucí přístavní můstek s lávkou budou využívat různě velké osobní lodě. Vybudování přístaviště vyšlo na 11,6 milionu korun bez DPH. S pracemi začala Labská strojní a stavební společnost loni v létě. Jde o první zprovozněné veřejné přístaviště v síti, kterou Ředitelství vodních cest (ŘVC) buduje na Labi mezi Mělníkem a Kolínem. Při otevření přístaviště to řekl zástupce ředitele ŘVC Jan Bukovský. Zájem o osobní lodní dopravu v Česku podle Státní plavební správy roste.
5. 5. 2023|

Baťův kanál má být splavný dále. Vodní cesty chtějí rozvíjet turismus

Splavnost Baťova kanálu se má v roce 2027 prodloužit z 53 na 72 kilometrů. Ředitelství vodních cest (ŘVC) má přichystané investice téměř za dvě miliardy korun. Rekreačním plavidlům umožní doplout na severu až do Kroměříže a na jihu do Hodonína. Vzniknou nové plavební komory, přístavy, přístaviště a v nich potřebná infrastruktura, aby kanál dokázal pojmout stále se zvyšující počet návštěvníků a mohl se dále rozvíjet turistický ruch ve městech a obcích u kanálu. Informoval o tom ředitel ŘVC Lubomír Fojtů.
3. 2. 2023Aktualizováno3. 2. 2023, 18:57|

Do antverpského přístavu se valí kokain. Celníci ho ani nestíhají spalovat

Přístav v belgických Antverpách je jedním z největších v Evropě. V současnosti je považován za hlavní město pašeráků drog, především kokainu – kvůli strategické poloze i nezabezpečenému přístupu. Pro tamní celníky vznikla nelehká situace i proto, že zabavené drogy už nemají jak likvidovat.
21. 12. 2022|

Důležitý přístav v Chersonu je zpátky v rukou Ukrajinců, kvůli škodám zůstává mimo provoz

Přístav v Chersonu nemohou Ukrajinci využívat ani poté, co město dobyli zpět. Okupanti ho nechali těžce poničený – některé lodě odvezli, jiné vyhodili do povětří. Nyní čeká na opětovné zprovoznění, dříve než na jaře to ale nejspíš nebude, říká z místa reportér ČT Jan Šilhan.
1. 12. 2022|

Ukrajina mění pravidla hry námořními drony. Černomořské flotile nahánějí strach

Že se konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou vede pomocí nejmodernější vojenské techniky, není žádným tajemstvím. Ukrajinská armáda se zejména díky pomoci Severoatlantické aliance může spoléhat na jedny z nejvýkonnější raketometů HIMARS nebo turecké bezpilotní letouny Bayraktar. V minulých týdnech ale veřejnost upoutala jiná vymoženost ve službách obránců vlasti – dálkově ovládaná hladinová plavidla, známá také jako námořní drony nebo odborně USVs (unmanned surface vessels).
30. 11. 2022|

Italský kabinet Meloniové nechce pustit migranty na břeh. Humanitární lodě musí čekat i na moři

Italské úřady blokují na lodích v sicilském přístavu Katánie zhruba 250 migrantů. Zakazují jim vstup na pevninu. Kapitáni dvou humanitárních plavidel teď odmítají odplout a označují rozhodnutí Říma za nezákonné. Za patovou situací stojí přísná migrační politika nové pravicové vlády Giorgi Meloniové. Kabinet dokonce zvažuje zabránit lodím vplout do svých vod.
7. 11. 2022|

Moskva oznámila pozastavení dohody o plavbě lodí s obilím v Černém moři

Z ukrajinských přístavů vyplulo v pondělí v rámci dohody o vývozu obilí dvanáct lodí, uvedl podle Reuters ukrajinský ministr pro infrastrukturu Oleksandr Kubrakov. Rusko v sobotu pozastavilo svoji účast na dohodách umožňujících vývoz potravin z ukrajinských přístavů přes Černé moře. Organizace spojených národů, Turecko a Ukrajina se ale v neděli dohodly na plánu přesunu šestnácti plavidel. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí řekl, že Turecko je odhodláno dohody o vývozu obilí z Ukrajiny ochránit. Moskva v pondělí večer ale oznámila, že Rusko pozastavuje plavbu v bezpečném koridoru v Černém moři s tím, že je nepřípustná, protože koridor využil Kyjev k bojové akci proti Rusku.
31. 10. 2022Aktualizováno31. 10. 2022, 22:20|