TÉMA

Česká lékárnická komora

Algifen Neo má výpadek, lékaři by měli pacientům předepsat alternativu

Několik týdnů budou na trhu chybět kapky na křeče v břiše Algifen Neo, které si každý měsíc v lékárně vyzvedává asi šedesát tisíc lidí, oznámil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Lék se používá při různých kolikách žlučníku či žaludku nebo menstruačních bolestech. Podle odborníků existují alternativy, které mohou lékaři předepsat. Musí je ale předepsat rovnou, není možná záměna až v lékárně. Současná situace na trhu s léky je podle většiny lékárníků, které ČT oslovila, lepší, než byla před pár měsíci. Stále ale některé medikamenty chybí.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 20:04|

Ministerstvo chce zastropovat doplatky na léky, aby je pojišťovny nemusely vracet

Zdravotní pojišťovny v Česku vrátily klientům, zejména seniorům, jednu miliardu a tři sta milionů korun. Jedná se o doplatky za léky pro ty, kdo překročili ochranný limit. Ministerstvo zdravotnictví chce systém změnit, a to tak, aby od příštího roku lidé po splnění podmínek platili méně přímo v lékárnách. Resort si od toho slibuje zjednodušení systému pro pojišťovny, lékárny i klienty.
15. 4. 2024|

Část léků zdražila. Některé lékárny hlásí problémy s distribucí

Některé léky podražily, zejména ty volně prodejné. Důvodem je inflace a také změna sazby DPH, která se od nového roku zvýšila z deseti na dvanáct procent. U léků na předpis si pacienti podle lékového ústavu připlatí jen minimálně. Stát totiž u většiny z nich stanovuje maximální prodejní cenu. Kvůli zajištění dostupnosti ji ale u některých přípravků musel upravit a to se může do doplatků promítnout. Některé lékárny si stěžují na to, že se k nim řada přípravků na předpis nedostane – distributoři podle nich upřednostňují řetězce. Stovky majitelů lékáren proto žádají poslance o změnu zákona, která by zajistila rovnoměrnější dodávky. Ministerstvo je proti.
14. 3. 2024|

Pacienti jsou rukojmími farmaprůmyslu, tvrdí Válek. Novelu o léčivech chce platnou od října

Výrobci musí mít skladové zásoby, které zajistí v případě výpadků dodávky léků, zdůraznil v Otázkách Václava Moravce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Novelu, která toto zajistí, chce projednat zrychleně – tak, aby vstoupila v platnost v říjnu. Válek také plánuje rozšířit seznam léků bez doplatku. S prezidentem České lékárnické komory Alešem Krebsem se shodli na tom, že je potřeba, aby úřady řešily, pokud výrobce s výrazným postavením na trhu nedodává dostatek léčiv.
7. 5. 2023|

Inflace dlouhodobě dopadá také na lékárny. Jejich počet v menších obcích klesá

Příjem lékáren ze zdravotního pojištění kvůli inflaci reálně klesá. Podle profesní komory se za posledních patnáct let propadl o více než dvacet procent. Lékárníci říkají, že výsledkem jsou nízké mzdy farmaceutů i zániky provozoven v menších obcích. Ministerstvo zdravotnictví slibuje jednání o změně.
26. 4. 2023|

Češi do lékáren vracejí čím dál více nepoužitých léčiv, loni jich odevzdali rekordních 800 tun

Do lékáren se loni vrátilo téměř osm set tun nepoužitých nebo expirovaných léčiv. To je o dvanáct procent více než v roce 2021. Stát za likvidaci tohoto nebezpečného odpadu loni zaplatil přes 38 milionů korun. Vyplývá to z dat, které České televizi poskytly jednotlivé kraje. Podle mluvčí České lékárnické komory Michaely Bažantové stojí za nárůstem vrácených léčiv stoupající odpovědnost lidí vůči životnímu prostředí.
18. 3. 2023|

Z Česka byly zřejmě organizovaným způsobem nelegálně vyváženy léky na předpis, uvedl SÚKL

Z České republiky byly podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) nejspíš nelegálně vyváženy léky na předpis, ústav má podezření na organizovanou činnost. Podle už pravomocně ukončených kontrol provozovatelů lékáren zmizelo nejméně 130 tisíc balení za téměř 67 milionů korun. Podle ředitelky SÚKL Ireny Storové může být celková cena i dvojnásobná nebo vyšší. Provozovatelům za nedostatky ve vedení evidence skladových zásob a výdeje v lékárnách udělil ústav pokuty za 10,5 milionu korun. Česká lékárnická komora (ČLnK) takovou praxi označila za opovrženíhodnou a vyzvala k jejímu tvrdému trestání.
25. 1. 2023Aktualizováno25. 1. 2023, 15:21|

Problém s dostupností léků přetrvá do jara, na podzim už bude vyřešen, očekává Válek

S nedostatkem léků se bude Česko, potažmo Evropa potýkat až do jara, očekává ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). V Otázkách Václava Moravce však ujistil, že se snaží potíže co nejvíce zmírnit a objednal přípravky z mimoevropských zemí. Problém je však i v tom, že se poptávka po lécích zvýšila, za tři týdny se podle něj vykoupily zásoby Nurofenu, které by jindy vystačily na čtvrt roku. Místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru Karla Maříková (SPD) se obává, že se situace může ještě zhoršit kvůli německému rozhodnutí odstranit stanovené maximální ceny pro některé léky.
8. 1. 2023|

Nurofen a penicilin jsou už podle ministra v lékárnách. Situaci máme pod kontrolou, ujistil Válek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že situaci s nedostatkem léků vyřešil. Resort kvůli tomu zřídil také pracovní skupinu. V některých lékárnách už je opět k dostání například dětský Nurofen a farmaceutičtí distributoři pokračují s jeho rozvážením. Podle ministra je třeba dostat výrobu co nejvíc komponentů léků zpět do Evropy, aby byla zajištěna co největší soběstačnost.
22. 12. 2022Aktualizováno22. 12. 2022, 18:52|

Léky chybí čím dál častěji. Některé jsou nenahraditelné

Výpadků léků je podle lékárníků víc než dřív, příčiny jsou různé a často postihují celou Evropu. Nenahraditelných léčiv chybí jednotky až desítky ročně, ostatní nahradit lze. Informace v úterý zazněly na tiskové konferenci České lékárnické komory (ČLnK). Podle databáze Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) je v Česku registrováno přes 63 tisíc léků včetně těch s různými variantami podání či sílou účinné látky, z toho 59 400 je na lékařský předpis.
22. 11. 2022Aktualizováno22. 11. 2022, 18:42|

Válek by souhlasil s očkováním v lékárnách. Podle Kubka je však problémem nezájem lidí o vakcínu

V Česku není problém v tom, že by chyběly kapacity pro očkování proti covidu-19, ale nezájem lidí o vakcínu. V Otázkách Václava Moravce to řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek. S nezájmem lidí o očkování souhlasí i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), proočkovanost by ale podle něj mohla zvýšit možnost podávat vakcínu v lékárnách. Zároveň odmítl, že by mělo být očkování povinné. Stejně tak podle něj nemá v tuto chvíli smysl závádět povinné nošení ochrany dýchacích cest, tedy roušky a respirátory.
20. 11. 2022Aktualizováno20. 11. 2022, 14:46|

Skutečné výpadky léků nejsou tak vážné, říká Storová. Lékárníci většinu zvládnou nahradit

Lékárny v Česku hlásí výpadek některých často používaných medikamentů. Podle ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv Ireny Storové jde pouze o lehce zvýšený nedostatek. Počet hlášení je totiž podle ní vždy vyšší než skutečné výpadky. Prezident České lékárnické komory Aleš Krebs připustil, že nedostatek léků je vyšší než v předchozích letech, ale není podle něj na místě vyvolávat paniku. „Pacienti jsou léčeni a budou,“ zdůraznil v Otázkách Václava Moravce.
6. 11. 2022|

V lékárnách chybí penicilin. Lékaři předepisují jeho alternativy, ty jsou ale méně vhodné a často dražší

Penicilin je v řadě lékáren nedostupný. Výpadek potvrzují i praktičtí lékaři, kteří jej předepisují například na infekce dýchacích cest. Nyní tak nasazují jiná antibiotika, která však nemusí být vždy na danou nemoc vhodná. Alternativní léky jsou také často dražší než penicilin. Ministerstvo zdravotnictví chce připravit změnu zákona, která má výpadky důležitých léků pomoci překlenout.
19. 10. 2022|

Chřipce ročně podlehne přes 1500 lidí. Očkování má ale jen 23 procent seniorů, upozorňuje SZÚ

Odborníci v Česku varují před malou proočkovaností lidí nad pětašedesát let proti chřipce. Nemoci podle jejich dat podlehne asi patnáct stovek Čechů a Češek za rok, v letech horší epidemie až pět tisíc. Loni se však nechalo očkovat pouze zhruba třiadvacet procent seniorů, což je proti západní Evropě třetina. Na tiskové konferenci to uvedl vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Jan Kynčl, podle kterého může Česko letos čekat silnější epidemii, protože kvůli opatřením proti šíření koronaviru se chřipka v posledních dvou letech vyskytovala velmi zřídka.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 20:14|

Lékárny v Česku hlásí výpadky některých často užívaných léků. Podle ústavu nejde o výjimečnou situaci

Lékárny v Česku hlásí výpadek některých často používaných medikamentů, například na snížení teploty u dětí. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv jsou podobné situace na trhu běžné. Důvodem mohou být například komplikace ve výrobě, problémy s distribucí nebo prudký nárůst zájmu o dané léčivo.
7. 9. 2022|

V českých lékárnách chybějí některé druhy léků, pacientům to komplikuje léčbu

V lékárnách napříč celým Českem chybějí některé druhy léků. Výpadky jsou často opakované. Některé medikamenty lze nahradit, na jiné ale pacienti musejí čekat, což prodlužuje a komplikuje léčbu. Ministerstvo zdravotnictví připravuje změnu, díky které by výpadky léků měly být pouze výjimečné.
8. 8. 2022|

Nejžádanější léky proti bolesti či nachlazení zdražují. Zákazníci kupují menší balení

Do výčtu zdražujících položek patří i volně prodejné léky včetně těch nejžádanějších, tedy prášků proti bolesti a nachlazení. V cenách se promítá nákladnější výroba i logistika. Podle Eurostatu inflace v Evropské unii přesáhla osm procent.
19. 5. 2022|

Česko v úterý udělilo Ukrajincům 3600 víz. Nemocnice uprchlíkům nabízejí ubytování

Česko udělilo lidem zasaženým ruskou invazí na Ukrajinu doposud přes 245 tisíc víz. V úterý jich přibylo 3600. Informace ve středu na Twitteru zveřejnilo ministerstvo vnitra. Po pondělním nárůstu běženců zhruba o dvě tisícovky se počet nově udělených víz vrátil k podobnému počtu jako koncem minulého týdne. Do pomoci uprchlíkům z Ukrajiny se zapojují nemocnice napříč republikou – nabízejí jim ubytování.
30. 3. 2022Aktualizováno30. 3. 2022, 17:17|

Technické problémy eReceptu komplikovaly výdej léků i covidovou administrativu. Systém opět funguje

Systém eRecept se ve středu potýkal s technickými problémy. Na Twitteru o tom informoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který projekt zajišťuje. Česká lékárnická komora hlásila nemožnost pacientům vydávat předepsané léky. Lékaři také popisovali problémy se zadáváním výsledků testování nebo zapisováním očkování proti covidu-19. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv byl provoz systému obnoven.
19. 1. 2022Aktualizováno19. 1. 2022, 14:27|

Lékárníci odhalují chyby spojené s medikamenty i jednou týdně

Téměř každý lékárník odhalí alespoň jednu chybu týkající se medikamentů měsíčně, dvě třetiny i častěji – jednou týdně. Může jít o špatnou kombinaci léků nebo jejich nesprávné dávkování. Vyplývá to z interního dotazování mezi členy lékárnické komory. Podle nich je v tomto ohledu důležitá spolupráce s lékaři.
13. 6. 2021|

Česku poskytne Francie sto tisíc dávek vakcíny. Vláda jedná s Německem a Polskem o pomoci s pacienty

V Česku platí od čtvrtka na frekventovaných místech nová povinnost nosit respirátor nebo podobnou adekvátní ochranu. Po čtvrtečním jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že v následujících třech týdnech je v Česku nutné co nejvíc omezit mobilitu lidí a kontakty mezi nimi. Připravená jsou ještě přísnější opatření. Vláda také jedná s Německem a Polskem o pomoci s pacienty s covidem-19. V českých nemocnicích bylo ke středě s koronavirem téměř sedm tisíc lidí. V jednom případě byla už potvrzena i nakažlivější jihoafrická mutace koronaviru. Premiér uvedl, že Francie poskytne Česku k polovině března sto tisíc dávek vakcíny proti covidu od firem Pfizer/BioNTech.
25. 2. 2021Aktualizováno25. 2. 2021, 23:21|
Události komentáře

Respirátorů bylo ve skladech tolik, kolik chtělo ministerstvo zdravotnictví, řekl šéf správy rezerv

Respirátorů bylo ve státních rezervách deset tisíc, protože takovou potřebu stanovilo ministerstvo zdravotnictví, řekl v Událostech, komentářích ředitel Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Požadavky se podle něj nezměnily od roku 2006. Je ale přesvědčen, že pokud koncem týdne dorazí dodávky z Číny, které slibuje vláda, bude materiálu dost. Zatím ale zní kritika z nejrůznějších stran včetně lékáren nebo odborů sdružujících prodavače.
19. 3. 2020|

Praktici chtějí po státu přesnější manuál ke koronaviru. Žádají také ochranné pomůcky

Roušky pro praktické lékaře se pokusí ministerstvo zdravotnictví zajistit. Podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) jedná s dodavateli, mohly by být k dispozici v řádu týdnů, oznámil na tiskové konferenci. Praktičtí lékaři dopoledne na svém pražském sněmu vyjádřili obavu z toho, že nebudou mít ochranných prostředků dostatek, když na trhu nyní nejsou. Lékaři bez roušek by se mohli stát přenašeči.
28. 2. 2020|

Systém na zjišťování pravosti léků má i po téměř ročním testování chyby. Ostrý start se proto odkládá

Lékárníci můžou i po Novém roce vydávat pacientům neověřená balení léků. Původně jim za to měla hrozit pokuta. Systém na zjišťování pravosti léčiv má ale i po skoro ročním testování stále chyby. Na odložení ostrého startu se domluvilo ministerstvo zdravotnictví s lékárnickou komorou.
30. 12. 2019|