TÉMA

Radim Dragoun

Reportéři ČT: Korupční kauza v nejvyšších patrech olomoucké ODS. V zakázkách se šidilo na materiálu i technologiích

Milionové úplatky, luxusní dovolené a auta za odměnu. Tak se uplácelo v kauze dopravních zakázek v Olomouckém kraji. Hlavní aktéry policie už na konci roku obvinila. Jsou mezi nimi i dva předsedové místní ODS — bývalý náměstek hejtmana Michal Zácha a vlivný zákulisní hráč Robert Knobloch. Po odhalení skupiny ale přichází další problém. Policie totiž také popsala, jak se při zakázkách šidilo na materiálech a technologiích. To může mít přímý vliv na funkčnost a kvalitu staveb. Pro Reportéry ČT natáčeli Jana Neumannová a Ondřej Golis.
22. 1. 2024|

Říkali jim mamuti a obrali je o 123 milionů. Podvodníci z ČR a Ukrajiny útočili na prodávající z internetových bazarů

Policie obvinila desítky mladých lidí z Česka a Ukrajiny za podvody vůči prodávajícím na internetových bazarech. Dva gangy získaly podle vyšetřovatelů trestnou činností dohromady zhruba 123 milionů korun tak, že svým obětem ukradly bankovní identitu, uvedl šéf Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě (NCTEKK) Břetislav Brejcha. Hlavou jednoho z gangů byla žena, která už v Česku uzavřela dohodu o vině a trestu, v níž souhlasila s 5,5 roku vězení a peněžitým trestem šest milionů korun.
6. 12. 2023Aktualizováno6. 12. 2023, 20:04|

Soud propustil obviněného podnikatele Knoblocha z vazby na milionovou kauci

Městský soud v Brně propustil na kauci z vazby podnikatele a bývalého člena regionální rady ODS Roberta Knoblocha obviněného v kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji. Obviněný i státní zástupce se vzdali práva stížnosti proti rozhodnutí o propuštění. Kauce byla stanovena na milion korun, Knobloch ji v pondělí složil.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 09:25|

Obviněný Zácha po postu krajského náměstka rezignoval i na funkci radního v Přerově

Bývalý krajský šéf ODS Michal Zácha obviněný z ovlivňování dopravních zakázek v Olomouckém kraji ve čtvrtek rezignoval na funkci uvolněného přerovského radního. Rezignaci na radnici přinesl osobně. Kvůli kauze ve čtvrtek v Přerově zasedala koaliční rada, její členové se rozhodli, že budou pokračovat ve stejné sestavě, uvolněné místo personálně zatím neobsadili. Michal Zácha je v případu obviněn společně s dalšími dvanácti lidmi, kvůli obvinění ve středu rezignoval i na post náměstka hejtmana a také na členství v ODS.
16. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 08:49|

Knobloch z olomoucké kauzy dopravních zakázek jde do vazby, se Záchou rezignovali na funkci i členství v ODS

Městský soud v Brně poslal do vazby podnikatele a člena regionální rady ODS v Olomouckém kraji Roberta Knoblocha v kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji. Po vazebním zasedání to řekl státní zástupce Robert Henzel. Žalobci navrhli vazbu kvůli obavě z útěku, Knobloch ale může složit kauci jeden milion korun. Náměstek olomouckého hejtmana Michal Zácha, který je jedním z třinácti obviněných, rezignoval na svoji funkci i členství v ODS. Ke stejnému kroku přistoupil ve středu večer i Knobloch.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 21:48|

Nejsem člověk ani Andreje Babiše, ani Pavla Blažka, uvedl nový olomoucký vrchní státní zástupce

Nejsem muž expremiéra Andreje Babiše (ANO) ani ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), ani nikoho jiného, uvedl v pořadu Události, komentáře nový olomoucký vrchní státní zástupce Radim Dragoun. Podotkl, že Vrchní státní zastupitelství v Olomouci je podle něj spojováno pouze s kauzou zásahu na Úřadu vlády před deseti lety, zatímco další, pozitivní kauzy jsou opomíjené, proto by se chtěl zaměřit na pozitivní medializaci a vnitřní komunikaci na úřadě.
27. 9. 2023|

Dragoun se ujal vedení Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Personální změny zatím nechystá

Nový olomoucký vrchní státní zástupce Radim Dragoun v nejbližší době personální změny nechystá. Zaměřit se chce v první řadě na koncepci Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci včetně efektivity poboček. Do funkce ho jmenoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) na návrh nejvyššího státního zástupce Igora Stříže. Ten uvedl, že pevně věří, že jeho výběr byl správný; musel by z toho jinak vyvodit odpovědnost. Bývalý ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Dragoun na tomto postu vystřídal Radima Daňhela.
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 12:11|

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci má nového šéfa. Dragoun předtím vedl GIBS

Novým vrchním státním zástupcem v Olomouci bude bývalý ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radim Dragoun. Do funkce ho ve čtvrtek jmenoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), a to s účinností od 25. září. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě. Dragouna na místo navrhl nejvyšší státní zástupce Igor Stříž poté, co ho doporučila pětičlenná výběrová komise.
21. 9. 2023|

Ruští sportovci mohou za jistých podmínek soutěžit v Česku, rozhodla vláda. Odsouhlasila i jmenování Hendrycha šéfem GIBS

Vláda podpořila jmenování dosavadního náměstka Víta Hendrycha novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Po jednání kabinetu to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Ten Hendrycha ještě ve středu do funkce jmenoval, řekl vládní mluvčí Václav Smolka. Vláda také schválila zvýšení plateb zdravotním pojišťovnám za státní pojištěnce. Fiala dále oznámil, že v Česku budou moci soutěžit ruští a běloruští sportovci, kteří formálně nereprezentují tyto země a jsou například součástí klubů, jež v Rusku a Bělorusku nesídlí. Vláda také podpořila novelu s rozšířením práv pro pachatele mladší patnácti let.
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 20:15|

Stříž poslal ministru Blažkovi návrh na jmenování Dragouna do čela Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž v pátek odeslal ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS) návrh na jmenování nového šéfa olomouckých žalobců Radima Dragouna. České televizi to sdělil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Malý. Mluvčí resortu spravedlnosti Vladimír Řepka už dříve uvedl, že se Blažek s Dragounem setká, až dostane písemný návrh. Poté sdělí další postup. Kandidáta navrhuje podle zákona o státním zastupitelství nejvyšší státní zástupce a jmenuje ministr spravedlnosti.
1. 9. 2023|

Novým ředitelem GIBS by se měl stát náměstek Hendrych

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) by se měl stát dosavadní náměstek inspekce Vít Hendrych. Návrh vlády na jeho jmenování projednal sněmovní bezpečnostní výbor, premiér Petr Fiala (ODS) by ho měl do funkce jmenovat ve středu. Hendrych má ve funkci nahradit Radima Dragouna, který minulý týden zvítězil ve výběrovém řízení na pozici olomouckého vrchního státního zástupce.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 10:52|

Šéfem státních zástupců v Olomouci má být ředitel GIBS Dragoun

Vrchním státním zástupcem v Olomouci má být dosavadní ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radim Dragoun. Výběrová komise jej doporučila ze tří uchazečů a nejvyšší státní zástupce Igor Stříž jej navrhne v nejbližších dnech ke jmenování ministrovi spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS), řekl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Malý.
25. 8. 2023Aktualizováno25. 8. 2023, 17:08|

Kontakty s Redlem byly jen pracovní, řekl šéf rozvědky Mlejnek poslancům. Výbor i komise ho podržely

Důvod k odvolání nového ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petra Mlejnka většina poslanců z bezpečnostního výboru sněmovny nevidí. Podpořili jej a odmítli opoziční výzvu, aby sám rezignoval. Stejně tak neprošel návrh na jeho postavení mimo službu v komisi pro kontrolu ÚZSI. Opozice novému šéfovi rozvědky vytýká, že byl v minulosti v kontaktu s Michalem Redlem, který je jedním z obviněných v kauze Dozimetr. Ta se týká údajné korupce v pražském dopravním podniku.
25. 8. 2022Aktualizováno25. 8. 2022, 21:05|

GIBS odmítá, že by vyšetřovala Mlejnka kvůli vynášení informací Redlovi. Únik dat ale prověřuje

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) odmítla, že by začala prověřovat současného ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petra Mlejnka kvůli úniku informací v kauze údajné korupce v dopravním podniku. Potvrdila ale, že v souvislosti s takzvanou Akcí Dozimetr prověřuje únik informací, se šéfem civilní rozvědky by nicméně neměl souviset. O Mlejnkovi tento týden informoval server Seznam Zprávy kvůli jeho opakovaným stykům s lobbistou Michalem Redlem, který je v korupční kauze stíhaný.
12. 8. 2022|

ANO chce vyhradit na svých mítincích místa pro odpůrce. Vondrášek upozornil na protiústavnost

Hnutí ANO na politických mítincích pokaždé vyhradí místo pro odpůrce, uvedl v aktuálním videu na sociálních sítích předseda strany a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), který minulý týden čelil na předvolebních shromážděních hlasitým protestům svých odpůrců. Učiní tak údajně na doporučení policejního prezidenta Martina Vondráška. Ten se ale v pondělí ohradil proti tomu, že by něco takového doporučil. Oddělování odpůrců by podle něj bylo protizákonné a protiústavní. O zákrocích policie v pondělí odpoledne hovořil s Vondráškem ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).
8. 8. 2022Aktualizováno8. 8. 2022, 21:42|

Za mučení Roma při výslechu pokuta sto tisíc. Podle soudu zneužil policista pravomoc

Českobudějovický policista, který podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) spolu se svým kolegou mučil při výslechu romského recidivistu, je podle soudu vinen. Za trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby, vydírání a nadržování dostal pokutu sto tisíc korun s náhradním trestem vězení na jeden rok. ČT to potvrdil českobudějovický krajský státní zástupce Marcel Faktor. Podle obžaloby dva kriminalisté při výslechu nutili bitím Roma k tomu, aby se přiznal k činu, který neudělal. Druhý obviněný policista předloni spáchal sebevraždu.
27. 2. 2020|

Zeman opět nejmenoval šéfa BIS generálem, povýšil sedm mužů

Prezident Miloš Zeman opět nejmenoval ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku do hodnosti generála. Odmítl tak již čtvrtý návrh vlády premiéra Andreje Babiše na povýšení šéfa české kontrarozvědky. Zeman také navrhl ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi, aby byla příští rok jmenována generálkou Šárka Havránková, která slouží v Interpolu. Byla by druhou českou generálkou. Babiš nad rozhodnutím Zemana vyjádřil lítost. Počítá, že Koudelku vláda opět na generála příští rok nominuje.
28. 10. 2019Aktualizováno28. 10. 2019, 13:45|