Reportéři ČT: Korupční kauza v nejvyšších patrech olomoucké ODS. V zakázkách se šidilo na materiálu i technologiích

Reportéři ČT: Slivovice od Česneka (zdroj: ČT24)

Milionové úplatky, luxusní dovolené a auta za odměnu. Tak se uplácelo v kauze dopravních zakázek v Olomouckém kraji. Hlavní aktéry policie už na konci roku obvinila. Jsou mezi nimi i dva předsedové místní ODS — bývalý náměstek hejtmana Michal Zácha a vlivný zákulisní hráč Robert Knobloch. Po odhalení skupiny ale přichází další problém. Policie totiž také popsala, jak se při zakázkách šidilo na materiálech a technologiích. To může mít přímý vliv na funkčnost a kvalitu staveb. Pro Reportéry ČT natáčeli Jana Neumannová a Ondřej Golis.

Michal Zácha byl ještě na podzim „korunním princem“ moravské ODS. Dnes, jak uvádí policie, je jednou z hlav organizované zločinecké skupiny, která manipulovala silničními zakázkami v Olomouckém kraji. „Kauzu vnímám jako velmi závažnou, (…) momentálně je v této trestní kauze stíháno třináct osob. Jedná se v podstatě o různé korupční trestné činy,“ uvedl vrchní státní zástupce v Olomouci Radim Dragoun.

„Valná většina těchto osob, které jsou trestně stíhány, alespoň v určité míře spolupracuje s orgány činnými v trestním řízení,“ doplnil Dragoun s tím, že se někteří i přiznali. Skupina kolem Záchy podle vyšetřovatelů ohnula celkem osm zakázek.

Policisté zmapovali systém, který podle nich fungoval po příchodu Michala Záchy na post krajského náměstka pro dopravu. Okamžitě po svém nástupu do funkce se dle kriminalistů pokusil systém dopravních zakázek dostat pod svou kontrolu. Nejprve se chtěl domluvit na spolupráci s velkými stavebními firmami, čímž pověřil jednoho ze členů skupiny, jak uvádí policejní usnesení.

„Měl za úkol domluvit čtyři až pět stavebních firem, které by si mezi sebe tyto zakázky mohly předem rozdělovat. Mělo se samozřejmě jednat o stavební zakázky na území Olomouckého kraje,“ píše se také v usnesení.

Policie začala obviněným obstavovat majetky

Velké firmy ale spolupracovat nechtěly, skupina kolem Záchy proto dle policie vymyslela následující systém: „Byla taktika ,podseknout‘ zakázku, tedy podat do soutěže nabídku s cenou výrazně nižší, než byla předpokládaná hodnota zakázky, ale s vědomím, že i tak nebude v případě realizace ztrátová, protože ji realizují naprosto jinou technologií v rozporu s projektovou a zadávací dokumentací, protože budou šidit materiály i předepsané stavební práce,“ konstatuje dále policie.

Zakázky zadával Olomoucký kraj a jeho správa silnic. Společně se Záchou čelí obvinění dalších dvanáct lidí, mezi nimi i úředníci kraje, správy silnic a zaměstnanci stavebních firem. Jako první to popsaly server Seznam Zprávy a Deník N. Přinesly detaily z policejního usnesení, s nímž se seznámili i Reportéři ČT.

Skupina si chtěla rozdělit desítky milionů korun. Reportéři ČT zjistili, že policie již začala obstavovat obviněným majetky.

Kauza se týká především ODS. Michal Zácha po jejím vypuknutí rezignoval na všechny veřejné funkce a stranu opustil. „Pana Záchu jsem vnímal jako mladého, ambiciózního politika, který v podstatě několikrát úspěšně prošel sítem komunálních voleb u sebe doma v Přerově,“ okomentoval náměstek hejtmana Olomouckého kraje Dalibor Horák (ODS).

„Pan Zácha je velmi známý, byl miláčkem voličů. Byl vidět, hodně mluvil. Vypadalo to, že to má načtené, nastudované, usmíval se. Drtivá většina lidí mu důvěřovala,“ říká zastupitel města Přerov Jan Horký (Společně pro Přerov).

„Je to zjevně regionální problém, který z hlediska ODS ale má v tuhle chvíli jasné řešení. Michal Zácha není členem ODS a pro ODS samozřejmě, jakkoli je to nepříjemná věc, tak všechny kroky, které v tomto směru mohla udělat, udělala. I proto, aby dala jasně najevo, že takové praktiky jsou nepřijatelné,“ zhodnotil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Policie: Knobloch má Záchu finančně zavázaného

Zákulisním aktérem machinací byl Robert Knobloch, přezdívaný Česnek. Dříve sponzor strany a šéf přerovské organizace ODS. Právě on podle policie řídil Michala Záchu. „S Michalem Záchou jej pojí opravdu blízký vztah, jednoznačně se jedná o vztah založený na vzájemných službách a protislužbách, přičemž Michal Zácha se velmi pravděpodobně dostal na současné posty právě díky Robertu Knoblochovi. (...) Robert Knobloch Michalovi Záchovi v minulosti půjčil několikamilionové částky (...) je evidentní, že Robert Knobloch jednoznačně využívá Michala Záchu k prosazování a naplňování svých podnikatelských zájmů, má Michala Záchu finančně zavázaného a je to on, kdo má v tomto vztahu ,navrch‘, což si ale Michal Zácha velmi dobře uvědomuje,“ píší v usnesení kriminalisté.

Podle tohoto dokumentu má Knobloch vybudované velmi úzké vztahy na vysoce postavené osoby, a to jak z řad podnikatelů, tak politiků, včetně členů současné vlády. Podle ministra Kupky se ODS podařilo osvobodit se od kmotrů. „Nikdy není možné zabránit osobním selháním. To není možné ani v jiných oblastech, v politice je to samozřejmě sledovanější, je to samozřejmě bolestivější,“ míní.

Ačkoliv kauza je spojena především s ODS, z policejních dokumentů je jasné, že systém fungoval i před Michalem Záchou. Tedy v době, kdy v kraji vládlo ANO. Informace o porcování silničních zakázek v Olomouci se objevuje i v deníčku vlivného člena hnutí Jaroslava Faltýnka, který unikl na veřejnost. Faltýnek však tvrdí, že poznámky nepsal on, ale někdo mu je přinesl.

Silniční kauza může mít fatální dopad na obce a kraj. Hrozí jim, že budou muset vrátit desítky milionů z dotací týkajících se údajně zmanipulovaných zakázek. „Co říká policie, mohlo by se jednat o padesát, možná i sedmdesát milionů korun,“ prozradil hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN).