TÉMA

Bezpečnostní opatření

Ve Francii přibývá útoků na školáky. Důvodů je hned několik

Francií otřásl případ surového útoku na patnáctiletého studenta, kterého minulý týden zbila skupina mladíků na předměstí Paříže. Chlapec později svým zraněním podlehl. V zemi přitom nejde o ojedinělý případ. Vláda volá po reformě školských institucí a apeluje na zodpovědnost rodičů. Na některých školách už platí zvýšená bezpečnostní opatření.
9. 4. 2024|

Nebezpečí Česku kvůli migraci nehrozí, řekl Rakušan. Podle Pokorné Jermanové je potřeba se více zaměřit na ochranu vnějších hranic EU

Bezprostřední nebezpečí Česku nehrozí, řekl v pořadu Události, komentáře ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v souvislosti s nárůstem migrace a hrozbou teroristických útoků v předvánočním čase. Zmínil také, že policie zvýšila kontroly vytipovaných míst. Podle místopředsedkyně sněmovního zahraničního výboru Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) je současná situace pro vládu výzvou. Podle ní je migrace velké bezpečnostní riziko a to, že je Česko prozatím v bezpečí, je zásluhou i minulých vlád, které se ostře vymezily proti přerozdělování uprchlíků. Zmínila, že je potřeba se zaměřit na ochranu vnějších hranic EU. Odborná asistentka z Ústavu politologie Filozofické fakulty univerzity Karlovy Zora Hesová zmínila, že nestačí jen postavit plot, ale je potřeba migraci řešit komplexněji.
19. 12. 2023|

V Paříži začalo mistrovství světa v ragby. V pohotovosti jsou fanoušci i policisté

V Paříži začalo mistrovství světa v ragby. Tedy ve sportu, jehož popularita v posledních letech strmě roste. Bezpečnostní opatření během šampionátu vnímají úřady jako zátěžový test před letní olympiádou, kterou země pořádá v příštím roce, uvedl zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.
8. 9. 2023|

Prigožin zastavil postup wagnerovců na Moskvu, dohodl se s Lukašenkem

Šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin podle ruských agentur potvrdil, že kolony jeho bojovníků, které dosud mířily do ruské metropole Moskvy, se vrátí zpět na základny. Uvedl to krátce poté, co běloruský lídr Alexandr Lukašenko oznámil dohodu, na jejímž základě se wagnerovci stáhnou. Podle Kremlu Prigožin ani jeho muži nebudou stíháni, šéf wagnerovců se podle dohody přesune do Běloruska. K Moskvě se blížilo asi pět tisíc bojovníků žoldnéřské jednotky, obsadili ruská města Rostov a Voroněž a dle BBC dorazili i do Lipecka. „Tažení“ zemí zahájil Prigožin poté, co obvinil ruskou armádu z útoku na jeho muže.
24. 6. 2023Aktualizováno24. 6. 2023, 23:50|

Putin si zaslouží být za své zločiny souzen, řekl Zelenskyj v Haagu. Rusové jsou demoralizovaní, dodal

Ruský prezident Vladimir Putin si zaslouží být souzen v Haagu a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je si jist, že se to stane. Prohlásil to při návštěvě Nizozemska, kam přiletěl poprvé, a to z Finska. Později Zelenskyj v Haagu hovořil také s premiéry Nizozemska a Belgie Markem Ruttem a Alexanderem De Crooem, kteří Ukrajině přislíbili pokračující podporu. Prezident napadené země rovněž prohlásil, že věří v úspěch chystané protiofenzivy, Rusové jsou podle něj demoralizovaní.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 19:37|

Prezident Pavel navštívil Dnipro, které v pátek zasáhl ruský útok. Jednal o pomoci s obnovou

Prezident Petr Pavel, který pokračuje v návštěvě Ukrajiny, přijel na jihovýchod země do města Dnipro, které se v pátek stalo terčem ruského útoku. Setkal se tam s předsedou správy Dněpropetrovské oblasti Serhijem Lysakem, se kterým jednal zejména o pomoci regionu. Česko má podle prezidenta připravenou řadu projektů, které mohou začít velmi brzy. Lysak poděkoval Česku za rozhodnutí pomáhat regionu a ocenil mimo jiné jeho humanitární podporu. Pavel poskytl České televizi během své návštěvy exkluzivní rozhovor.
29. 4. 2023Aktualizováno29. 4. 2023, 20:11|

Kontroly na Pražském hradě se změní. Jasno má být koncem příštího týdne

Otevřený, čistší, možná s novými cestami a bez některých plotů. To jsou první představy architekta Josefa Pleskota o možných úpravách areálu Pražského hradu. Architekt už má za sebou úvodní jednání s prezidentem Petrem Pavlem. Shodují se třeba v tom, že Hrad má být středem Česka, a je také nutná změna současných bezpečnostních kontrol. Podle zjištění ČT se nynější opatření mají změnit.
9. 4. 2023|

Policie doporučuje zachovat kontroly na Hradě. Prezident Zeman žádal jejich zrušení

Policie prozatím doporučila zachovat bezpečnostní kontroly na Pražském hradě. Je to sídlo hlavy státu a jedna z nejnavštěvovanějších památek, což z něj dělá potenciálně atraktivní měkký cíl. Pokud se bezpečnostní situace změní, policisté jsou připraveni opatření změnit, sdělila mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová. O zrušení či zásadní úpravu kontrol u vstupu na Hrad požádal ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) prezident Miloš Zeman. Nepovažuje je nyní za správné a v souladu se zájmy občanů.
10. 11. 2022|

Českou návštěvu Kyjeva doprovázela přísná bezpečnostní opatření. Program se musel několikrát změnit

Pondělní cestu českých politiků na Ukrajinu doprovázela přísná bezpečnostní opatření. Nakonec se návštěva neobešla bez komplikací. Příjezd ministrů do Kyjeva se kvůli ruskému ostřelování zpozdil o celou hodinu. Masivní raketový útok mířil na kritickou infrastrukturu po celé Ukrajině. Na mnoha místech údery přerušily dodávky vody a elektřiny. Vlak, kterým cestoval premiér Petr Fiala s členy kabinetu, proto musel před Kyjevem zapojit dieselovou lokomotivou místo původní elektrické.
31. 10. 2022|

Praha se chystá na vrcholný summit EU. Bezpečnost budou zajišťovat i odstřelovači

Prahu čekají dva propojené vrcholné summity. Do metropole v týdnu zamíří prezidenti a premiéři sedmadvacítky, ale i představitelé Ukrajiny, Británie, Turecka, Izraele a dalších zemí. Na čtvrteční jednání Evropského politického společenství přijede až padesát delegací. V pátek se pak v Praze v rámci českého předsednictví sejde neformální summit členských zemí. Bezpečnost a doprovod účastníků bude zajišťovat Ochranná služba a stovky dalších policistů. Nejvytíženějšími lokalitami budou cesty do centra města z Letiště Václava Havla a oblast kolem Pražského hradu. Ten bude od úterý do soboty pro veřejnost uzavřen.
3. 10. 2022|

Atentátník na Abeho se pokusil sestrojit bombu, zaútočit chtěl na šéfa náboženské organizace

Muž, který v pátek zavraždil japonského expremiéra Šinzóa Abeho, policii řekl, že se pokusil sestrojit bombu. Jedenačtyřicetiletý Tecuja Jamagami dále vypověděl, že si vyrobil několik střelných zbraní. Informovala o tom agentura Kjódó s odvoláním na zdroje obeznámené s vyšetřováním.
10. 7. 2022Aktualizováno10. 7. 2022, 06:52|

Rakušan chce revizi bezpečnostních opatření na Hradě. Patří nám všem, vzkázal

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) požádal příslušné instituce o revizi všech bezpečnostních opatření, která v současné době platí na Pražském hradě. Kolem památky podle něj vytvořila válečné opevnění. Uvedl to na Twitteru. Za kontroly na vstupu do nejnavštěvovanější české památky a zároveň sídla prezidenta čelí Hrad dlouhodobé kritice. Jeho zástupci se brání, že opatření odpovídají požadavkům policie. Ke zrušení kontrol na konci roku vyzvali senátor Jiří Růžička a poslanec Jan Lacina (oba za STAN).
11. 1. 2022|

Relikviář svatého Maura se za přísných bezpečnostních opatření přestěhoval do Pluhovského paláce

Za mimořádných a přísných bezpečnostních opatření se na zámku v Bečově nad Teplou po dvaceti letech přestěhoval do nové expozice relikviář svatého Maura. Jde o druhou nejcennější movitou historickou památku v Česku po korunovačních klenotech. Relikviář tak teprve potřetí od svého objevení opustil trezorovou místnost zámku, nově ho návštěvníci uvidí v Pluhovském paláci.
22. 11. 2021|

Relikviář svatého Maura se přesouvá do nových prostor. Expozice se otevře na konci listopadu

Druhá nejcennější zlatnická památka v Česku je od pondělí veřejnosti nepřístupná. Na státním hradě a zámku v Bečově nad Teplou dočasně končí expozice relikviáře svatého Maura. Schránka s ostatky svatých se nyní přesune do zrekonstruovaného Pluhovského paláce, který se opravoval několik let. V původní expozici byl relikviář vystaven od roku 2002. V neděli výstavu naposledy navštívilo přes pět set lidí.
1. 11. 2021|

Pádům z Bílé věže chce zabránit hradecký magistrát. Plánuje nainstalovat bezpečnostní sítě

Zábrany na více než sedmdesátimetrové Bílé věži chce instalovat vedení Hradce Králové. Za posledních pět let totiž po pádu z ní zemřelo pět lidí. Investici ve výši přibližně 600 tisíc korun projedná zastupitelstvo města příští týden.
23. 8. 2021|

Kvůli novým bezpečnostním pravidlům strojvedoucí nestíhají, spoje měly o víkendu zpoždění

Na jednokolejných tratích platí první dny nová bezpečnostní opatření. Strojvedoucí musí před vyjetím ze stanice vždy dostat povolení dispečera, mnozí z nich ohlašování ale nestíhají. Nařízení má zamezit tragickým srážkám, podobným té v Perninku ze začátku července, při níž zemřeli dva lidé. Ze statistik vyplývá, že v letošním červenci se na železnici stalo nejvíc nehod za posledních pět let.
19. 8. 2020|

Zákaz jízdy s náskokem, povinnost se ohlásit. Na regionálních tratích platí nová bezpečnostní opatření

Na regionálních tratích se zjednodušeným řízením provozu od soboty platí nová opatření ke zvýšení bezpečnosti provozu. Vedle už dříve avizované ohlašovací povinnosti pro všechny vlaky jde například o zákaz vyjet ze stanice dříve, než stanovuje jízdní řád, nebo o nové úpravy při tvorbě jízdních řádů. Opatření mohou mírně prodloužit jízdu některých spojů, uvedla Správa železnic.
15. 8. 2020|

Česká diplomacie posílí bezpečnost velvyslanectví v Moskvě

Česko posílí bezpečnostní opatření na svém velvyslanectví v Moskvě. Informovalo o tom ministerstvo zahraničí v Praze, podle kterého je to dlouhodobý plán, jehož část se uskutečnila už loni, a nesouvisí to s aktuálním děním v česko-ruských vztazích. Ruská média předtím napsala, že posílení bezpečnostních opatření přichází po nedávných incidentech před velvyslanectvím v Moskvě a před generálním konzulátem v Petrohradu, které se staly terčem výtržníků.
7. 5. 2020Aktualizováno7. 5. 2020, 13:08|

Odfouklo to střechu? Na co nezapomenout při hlášení škod pojišťovně

Škody, které napáchala bouře Mortimer, ještě zdaleka nejsou sečtené. Podle zkušenosti pojišťoven je lidé začnou ve větší míře oznamovat až ve dnech bezprostředně následujících po živelné události. Po jarní vichřici Eberhard se nakonec vyšplhaly na 150 milionů korun. Nahlašování škod není složitý proces, je však třeba nezapomenout na několik věcí.
30. 9. 2019|