Zlínský krajský úřad instaluje ke vchodu do Baťova mrakodrapu bezpečnostní rámy

Zlínský krajský úřad chce instalovat bezpečnostní rámy ke vchodu do svého sídla, Baťova mrakodrapu ve Zlíně. V budově se dvakrát za poslední dva roky střílelo, kraj chce zpřísnit bezpečnostní opatření. Kde budou nebo kolik personálu si vyžádají, navrhne úřadu externí firma, která se zabývá bezpečností a ochranou osob.

V pondělí v budově krajského úřadu spáchal muž sebevraždu, při střelbě nikoho nezranil. Před dvěma lety tam devětadvacetiletý muž zastřelil svou bývalou přítelkyni, na místě zemřela. Útočník se následně pokusil o sebevraždu, vážným zraněním později podlehl.

„Odsouhlasili jsme návrh připravit budovu na to, aby byly umístěny bezpečnostní rámy, a vyloučili jsme tak pohyb osob se zbraní po budově. Jedině tímto jsme schopni zabezpečit úplnou bezpečnost našich zaměstnanců, ale i návštěvníků a všech, kteří do budovy přijdou,“ řekl hejtman Radim Holiš (ANO).

Podle něj je to o to komplikovanější, že v budově je také finanční úřad i kavárna pro veřejnost. Budovu v praxi není možné zcela uzavřít lidem. Objekt je běžně veřejnosti přístupný, vyhledávají jej turisté zajímající se o baťovskou architekturu či dějiny města. Kavárna je na terase budovy v 16. patře, odkud je vyhlídka na město.

Posílené bezpečnostní hlídky, kamerový systém

Kraj zpřísnil opatření hned po pondělním neštěstí. Vstup do budovy je nově možný pouze jedním vchodem, a to z ulice J. A. Bati. Všichni příchozí, včetně zaměstnanců, musejí projít přes turnikety s čipovou kartou, nebo se nahlásit na recepci. Posílila se také bezpečnostní hlídka. Obnovuje se i kamerový systém v Baťově mrakodrapu, který umožní automatickou detekci událostí a zajistí videozáznam s vysokým rozlišením a kvalitou obrazu. Hotový by měl být do konce roku.

Krajský úřad si nechal po neštěstí v roce 2022 zpracovat bezpečnostní audit budovy a zavedl některá opatření. „Například vstupní dveře na jednotlivá pracoviště krajského úřadu ve 2., 9. až 15. etáži jsou uzamčené a přístup ke kancelářím je umožněn pouze zaměstnancům s čipovou kartou. U všech těchto dveří byla navíc nainstalována ohlašovací zařízení a kamerový systém,“ uvedla ředitelka krajského úřadu Jitka Hlavačková. Úředníci také absolvují školení policie se zaměřením na problematiku měkkých cílů a útoku aktivního střelce.