TÉMA

UniCredit

Evropské akcie kvůli potížím Credit Suisse zažily nejhorší den za více než rok

Evropské akcie ve středu prudce oslabily, impulzem k jejich poklesu se stala zpráva o mohutném propadu akcií švýcarské banky Credit Suisse. Panevropský index STOXX Europe 600 se snížil o 2,92 procenta a uzavřel na 436,45 bodu. Zaznamenal tak nejvýraznější jednodenní propad za více než rok. S akciemi některých evropských bank muselo být během dne přerušeno obchodování.
15. 3. 2023Aktualizováno15. 3. 2023, 22:15|

Šest největších bank v Česku loni zvýšilo čistý zisk o 30,6 procenta

Šest největších bank v zemi loni vydělalo 76,25 miliardy korun. Jejich čistý zisk se meziročně zvýšil o 30,6 procenta. Podle analytiků jim ke zlepšení výkonnosti pomohly vyšší úrokové sazby. Na šest největších bank se vztahuje mimořádná daň, takzvaná windfall tax. Z jejího výnosu chce stát hradit náklady na zavedení stropů na ceny energií.
28. 2. 2023|

Inflace v Česku opět rostla. Meziměsíčně se ceny zvýšily o 1,2 procenta

Spotřebitelské ceny v Česku v listopadu meziročně stouply o 16,2 procenta. Tempo inflace zrychlilo, v říjnu byly ceny meziročně vyšší o 15,1 procenta. Analytici očekávali zvýšení o několik desetin procentního bodu. Meziměsíčně ceny stouply o 1,2 procenta. Vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami bydlení, dál zdražily i potraviny a částečně přispěla i nižší srovnávací základna loňského roku, v jehož posledních dvou měsících došlo k odpuštění DPH u elektřiny a plynu, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Podle analytiků inflace zůstane na vysoké úrovni i v dalších měsících.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 21:39|

Stavební výroba se v říjnu vrátila k růstu. Výsledky průmyslu jsou pro analytiky zklamáním

Stavební výroba v Česku se v říjnu vrátila k růstu, meziročně reálně vzrostla o jedno procento a meziměsíčně byla vyšší o 1,8 procenta. V září stavební produkce zaznamenala po revizi meziroční pokles 2,9 procenta. V říjnu se dařilo především pozemnímu stavitelství, meziročně stouplo o 1,2 procenta. Průmyslová výroba v říjnu meziročně stoupla o 3,1 procenta, růst však zpomalil ze zářijových 8,3 procenta. Vliv na výsledky měla výroba aut, která stála také za meziměsíčním poklesem produkce o 3,7 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 18,1 procenta, oznámil Český statistický úřad.
7. 12. 2022Aktualizováno7. 12. 2022, 12:13|

Zahraniční obchod se propadá do stále většího schodku, dolů jej táhnou drahé energetické komodity

Zahraniční obchod Česka skončil v říjnu schodkem 26,8 miliardy korun, který byl meziročně o deset miliard větší. Hlavní příčinou schodku zůstávají vysoké ceny dovážených energetických komodit a vstupů. Vyplývá to z předběžných údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
7. 12. 2022Aktualizováno7. 12. 2022, 11:43|

Reálné mzdy budou klesat i příští rok, ukazuje průzkum pro ministerstvo financí

Česká ekonomika bude v příštím roce stagnovat, hrubý domácí produkt (HDP) se zvýší o 0,1 procenta po letošním růstu o 2,4 procenta. Hospodářské oslabení způsobí zejména pokles spotřeby domácností v důsledku vysoké inflace. Růst cen by ale měl v příštím roce zpomalit na 9,7 z letošních 15,4 procenta. Ke dvěma procentům by se inflace měla vrátit v roce 2025. Vyplývá to z výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí k vývoji ekonomiky na základě prognóz 16 tuzemských odborných institucí.
4. 12. 2022|

Tržby v maloobchodě se v září snížily o 5,6 procenta. Pokles oproti létu zpomalil

Tržby v maloobchodě v Česku v září meziročně klesly o 5,6 procenta po revidovaném srpnovém poklesu o 8,1 procenta. Snížily se pátý měsíc po sobě, v předchozích měsících se ale pokles prohluboval. Méně v září proti loňsku utržily všechny sortimentní typy prodejen s výjimkou farmaceutických a zdravotnických obchodů. Proti srpnu se zářijové tržby zvýšily o 0,8 procenta. Informoval o tom na webu Český statistický úřad (ČSÚ).
8. 11. 2022Aktualizováno8. 11. 2022, 11:18|

Bankám stoupl v prvním pololetí čistý zisk o 23 a půl miliardy

Bankám a spořitelnám v Česku v letošním prvním pololetí stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 23,6 miliardy korun na 54,61 miliardy. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka (ČNB). Aktiva bank činila ke konci června 9,624 bilionu korun, což je o 1,1 bilionu více než na konci loňského roku.
19. 9. 2022Aktualizováno19. 9. 2022, 12:26|

Lidé odkládají nákupy, tržby obchodníků klesají třetí měsíc v řadě

Meziroční pokles maloobchodních tržeb v červenci mírně zrychlil na 7,2 procenta z červnových revidovaných 6,9 procenta. Projevil se nižší prodej pohonných hmot, nepotravinářského zboží i potravin. Tržby obchodníků klesají v Česku třetím měsícem v řadě. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně byly tržby v maloobchodě nižší o 0,6 procenta. Propad maloobchodních tržeb ekonomové předpokládají také po zbytek roku a pravděpodobně i v tom příštím.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 20:07|

Třetina mladých Čechů nedosáhne na hypotéku. Berou si další úvěry nebo staví z levnějšího materiálu

Asi třetina mladých Čechů se nejspíše bude muset uskromnit při výběru bydlení. Lidé ve věku do 36 let počítají i s tím, že si kromě pořízení menší nemovitosti budou muset déle a více spořit. Hypotéku si přitom plánuje vzít šedesát procent mladých. Úvěry na nemovitost ale neustále zdražují a v květnu už je banky nabízely s vyšším než pětiprocentním úrokem. Za současné situace více než třetina mladých na úvěr na bydlení ani nedosáhne. A to i přesto, že pro ně platí o něco mírnější podmínky pro získání hypoték.
24. 5. 2022|

Rubl dosáhl historického minima. Moskevská burza se neotevře ani v úterý

Ruský rubl klesl po vyhlášení nových ekonomických sankcí proti Rusku o téměř třicet procent a dostal se na nové historické minimum vůči americkému dolaru. Později začal část ztrát mazat. Rusové čekají dlouhé fronty před bankami v obavách, že jim přestanou fungovat platební karty, informoval web BBC News. Ruská akciová burza v pondělí neotevřela, neobchoduje se ani na trhu s finančními deriváty. Ruská centrální banka zvýšila hlavní úrokovou sazbu na dvacet procent. EU a USA na ni uvalily sankce a odstřihly ji od aktiv.
28. 2. 2022Aktualizováno28. 2. 2022, 20:12|

ČNB opět zvýšila úrokové sazby. Počítá s tím i nadále

Bankovní rada České národní banky podle očekávání opět zvýšila úrokové sazby. Ta základní, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,75 procenta. Důvodem jsou podle ekonomů především obavy z růstu inflace související s oživením ekonomiky. Se zvyšováním úrokových sazeb ČNB počítá i nadále, avizoval guvernér Jiří Rusnok. Centrální banka také zlepšila na letošek odhad vývoje ekonomiky, naopak pro příští rok jej mírně zhoršila.
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 22:13|

Spotřebitelské ceny rostly pomaleji. V květnu meziročně stouply o 2,9 procenta

Spotřebitelské ceny v květnu meziročně stouply o 2,9 procenta, v porovnání s předcházejícím měsícem pak o 0,2 procenta, podepsalo se na tom hlavně zdražování pohonných hmot, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Benzin byl podle statistiků nejdražší od října 2019, nafta od loňského února. Růst je o něco nižší, než se předpokládalo, analytici předvídali zrychlení meziroční inflace v úrovni 3,2 procenta. Analytici v dalších měsících očekávají inflaci kolem tří procent.
10. 6. 2021Aktualizováno10. 6. 2021, 13:21|

USA „pošťouchly“ jednání o reformě zdaňování. Volají po globální minimální dani pro korporace

Do průběžně vedené diskuse o reformě globálních daní vstoupila nedávno těžká váha. Ministryně financí USA Janet Yellenová navrhla ostatním zemím, aby společně s Washingtonem prosadily minimální daň pro korporace po celém světě. A přestože panuje shoda, že půjde spíše o běh na delší vzdálenost, někteří odborníci nevylučují, že se návrh v nějaké podobě do mezinárodní daňové soustavy opravdu prosadí. S dopadem na státy, daňové ráje, firmy, daňové poplatníky. Včetně Česka.
21. 4. 2021|

České dráhy si otevřely úvěry u tří bank, čerpat mohou víc jak osm miliard

České dráhy si u tří bank otevřely sedmileté rámcové úvěry za až 8,5 miliardy korun. Dráhy je budou čerpat v případě potřeby, přičemž využít je mohou pro jakýkoliv účel. Prioritně je však chtějí využít pro nákup nových vlaků. Podnik chtěl dojednáním úvěrů posílit svou současnou likviditu. České dráhy loni kvůli pandemii jen na tržbách ztratily více než čtyři miliardy korun.
14. 4. 2021|

Velké firmy se zbavují svých kanceláří. Home office budou zaměstnancům nařizovat dál

Epidemie koronaviru mění postoj velkých firem k práci v kanceláři. Spousta zaměstnanců stále zůstává doma a firmy zjišťují, že takzvaný home office se jim vyplatí. Kancelářské prostory totiž zůstávají prázdné a některé společnosti se jich tak začínají zbavovat s tím, že zaměstnanci budou i nadále pracovat z domu. Některé firmy zase kanceláře upravují tak, aby lépe vyhovovaly kombinaci práce z domova a v zaměstnání.
28. 3. 2021|

Smartwings získaly úvěr za dvě miliardy korun

Letecká společnost Smartwings získala úvěr za dvě miliardy korun, 80 procent z něj bude garantovat státní záruka. Úvěr poskytnou čtyři tuzemské banky. Celkově financování dopravce přesáhne sedm miliard korun, další peníze zajistí čeští akcionáři, podpora leasingových firem a restrukturalizace. Uvedla to v pátek společnost Smartwings. Celkové financování by tak mělo převýšit závazky společnosti, které jsou kolem 6,6 miliardy korun.
26. 3. 2021Aktualizováno26. 3. 2021, 15:25|

Průměrná mzda vzrostla na 38 a půl tisíce. Ženy si vydělají méně, mzdy jim ale rostly rychleji

Průměrná mzda v Česku vzrostla v posledním čtvrtletí loňského roku o 6,5 procenta na 38 525 korun. Reálně po zohlednění růstu spotřebitelských cen se měsíční výdělek zvýšil o 3,8 procenta. Za celý rok mzda stoupla meziročně o 4,4 procenta na 35 611 korun, reálně byla vyšší o 1,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Podle analytiků bylo za růstem mezd vyplácení odměn ve zdravotnictví či růst platů ve školství. Vliv mělo i propouštění nízkopříjmových zaměstnanců.
8. 3. 2021Aktualizováno8. 3. 2021, 11:42|

Potrvá dlouho, než se turismus vrátí na starou úroveň, míní analytici. Byznysové cesty asi čeká útlum

Zatímco propad turistického průmyslu za minulý rok spočítali statistici přesně, jeho budoucí vývoj je naopak značně nejasný. Nicméně existují scénáře a úvahy, kam se situace může vyvinout, na co se připravit. Včetně toho, co by mu mohlo pomoci či které segmenty mají šanci na rychlejší oživení než jiné. Startovní pozice je přitom zřejmá: nejhlubší dno za dobu samostatného Česka.
10. 2. 2021|
Doporučujeme

Záporný úrok je sluha, ze kterého se stal vrtošivý pán v rukou centrálních bank

Největší švýcarská banka UBS začne od července u vkladů nad 250 tisíc franků (6,1 milionu korun) klientům účtovat záporný úrok. Bude si tak brát část z jejich uložených peněz. Zápornou depozitní sazbu pak již téměř sedm let drží například strážkyně eura, Evropská centrální banka. A zároveň s tím v některých zemích pokračují tlaky na omezování používání hotovosti. Jak se tyto trendy mohou promítnout v Česku?
28. 1. 2021Aktualizováno30. 1. 2021, 17:21|

Evropské akcie jsou nejvýše od první poloviny března. Dařilo se i pražské burze

Pražská burza je nejsilnější od začátku března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem. Index PX v úterý stoupl o 1,56 procenta na 921,82 bodu. Vyšší byl naposledy 6. března. První potvrzené případy nemoci covid-19 způsobované koronavirem se v Česku objevily 1. března. Vláda poté kvůli šíření koronaviru začala omezovat volný pohyb, obchod a podnikání, na což reagovala burza prudkým propadem. Také evropské akcie se v úterý vyšplhaly na úroveň z první poloviny března.
2. 6. 2020Aktualizováno2. 6. 2020, 19:42|

Banky letos oznámily největší propouštění od roku 2015, zruší skoro 80 tisíc míst

Přední světové banky v letošním roce oznámily největší plány na propuštění za poslední čtyři roky. Více než padesát bank uvedlo, že zruší celkem 77 780 pracovních míst, což je nejvíce od roku 2015, kdy zrušily 91 448 pracovních míst. Banky se snaží snižovat náklady, aby byly lépe schopné čelit zpomalujícímu ekonomickému růstu a přizpůsobily se digitální technologii. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na prohlášení bank a odborů.
28. 12. 2019|

Česká cestovní kancelář Neckermann zrušila po krachu Thomase Cooka další zájezdy

Krach britské cestovní kanceláře Thomas Cook bude tamní vládu a pojišťovny stát přes 500 milionů liber (asi 14,6 miliardy korun), napsal v pátek list Financial Times (FT).  Aféra dopadá i na klienty v Česku – tuzemská pobočka cestovní kanceláře Neckermann, která je součástí zkrachovalé britské skupiny, v pátek zrušila další zájezdy až do 6. října. To postihne asi pět set klientů.
27. 9. 2019Aktualizováno27. 9. 2019, 16:12|