TÉMA

Vydírání

Policie prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k metru D

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města (DPP) možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D, uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Některým členům komise před rozhodováním o vítězi podle podniku dorazil nátlakový e-mail podepsaný smyšleným jménem. DPP v tendru nejprve loni vybral nabídku sdružení firmy Subterra, nedávno výběr po rozhodnutí antimonopolního úřadu (ÚOHS) zrušil a bude rozhodovat znovu.
16. 4. 2024|

Soud vyslechl zdravotnice pracující s Cimickým. Nevhodné chování k pacientkám nezaznamenaly

Obvodní soud pro Prahu 8 ve čtvrtek pokračuje v projednávání kauzy psychiatra Jana Cimického, který je obžalovaný z desítek případů vydírání a ze čtyř znásilnění. Vyslýchá svědky, část z nich vypovídá za zavřenými dveřmi. Šestasedmdesátiletý lékař k aktuálnímu jednání nepřišel, v minulosti obžalobu odmítl. Hlavní líčení je nařízené i na duben.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 14:05|

Policie prověřuje údajné vydírání komise pražského dopravního podniku ohledně výstavby metra D

Kriminalisté se zabývají údajným vydíráním v tendru na stavbu metra D. Neznámý pachatel prý vyhrožoval některým členům komise pražského dopravního podniku, že půjdou do vězení, pokud z tendru vyloučí nabídku firmy Porr. Dopravní podnik kvůli tomu podal trestní oznámení. Prověřování by mělo skončit v únoru. České televizi to sdělila Lucie Andělová z Městského státního zastupitelství v Praze.
18. 1. 2024|

Odchod Cimického z Bohnic souvisel s obtěžováním, řekl u soudu bývalý ředitel léčebny

Odchod psychiatra Jana Cimického z Psychiatrické nemocnice Bohnice souvisel s obtěžováním pacientek, řekl v úterý u Obvodního soudu pro Prahu 8 bývalý ředitel zařízení Zdeněk Bašný. Zmínil dva podněty, ve kterých se lidé dotazovali na to, zda jsou Cimického praktiky v pořádku. Nyní pětasedmdesátiletý lékař a spisovatel Cimický se z aktuálního jednání omluvil, před dvěma týdny při zahájení hlavního líčení obžalobu popřel s tím, že jeho chování bylo vedeno vždy s cílem léčit pacienta.
16. 1. 2024Aktualizováno16. 1. 2024, 14:37|

Policie obvinila šest lidí z okolí kutnohorského léčitele. Měli se podílet na rituálech

Středočeští kriminalisté obvinili šest lidí z okolí samozvaného léčitele z Kutné Hory. Policisté viní čtyři ženy a dva muže z vydírání a neposkytnutí pomoci v souvislosti s úmrtím člena sekty při lesních rituálech u hradu Český Šternberk na Benešovsku, uvedl během úterý server iROZHLAS.cz. Léčitele později usmrtily dvě jeho stoupenkyně. Případem se nyní zabývá Městský soud v Praze.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 16:55|

Soud zrušil začátek hlavního líčení v případu psychiatra Cimického. Důvodem je nemoc soudce

Soud zrušil termíny hlavního líčení v případu psychiatra Jana Cimického, předseda soudního senátu totiž onemocněl. Informovala o tom Jana Humeni z Obvodního soudu pro Prahu 8, který měl případ začít projednávat toto úterý. Cimický čelí obžalobě ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání. Nový termín soudního jednání je zatím nařízen na začátek ledna. Pětasedmdesátiletý lékař a spisovatel v minulosti prohlásil, že hodlá prokázat svou nevinu.
6. 11. 2023|

„Gangsterka, v níž jde o moc, vliv a velké peníze,“ říká Kmenta o kauze IKEM. Angažmá GIBS je podle něj zvláštní

„Jsme svědky takové gangsterky, v níž jde klasicky o moc, vliv a také o velké peníze,“ prohlásil o kauze IKEM investigativní novinář časopisu Reportér Jaroslav Kmenta. Tvrdí, že IKEM se „tuneluje“ prostřednictvím plateb za dodávky materiálu a přístrojů, nicméně podle něj nejde o klasické „tunelování“, protože IKEM přístroje skutečně potřebuje. Celý případ je podle Kmenty vyšetřován jednostranně. „Nikdo neřešil podstatu dokumentů, které v ruce držel (Jiří) Malý a (Michal) Stiborek, vykazující znaky toho, že byla založena offshorová struktura,“ upozornil v Událostech, komentářích.
21. 10. 2023|

Soud potrestal Kočku za vydírání podmínkou, verdikt není pravomocný

Soud uložil pražskému podnikateli Janu Kočkovi podmíněný trest v délce 2,5 roku za to, že se zbraní vydíral jiného podnikatele. Hlavního aktéra napadení, Petra Řezníčka, potrestal tříletou podmínkou. Třetího účastníka incidentu Jana Krumlovského poslal na tři roky do vězení. Verdikt není pravomocný. Kočka, jehož rodina proslula pořádáním pražských Matějských poutí, figuruje i v rozsáhlé kauze daňových podvodů, v níž mu hrozí až desetileté vězení. Vinu v obou případech popírá.
2. 10. 2023|

Mladíka, který hrozil spolužačce v Krumlově zabitím, poslal soud nepravomocně do vězení

Bývalého studenta uměleckoprůmyslové školy v Českém Krumlově, který vyhrožoval zabitím své spolužačce, v úterý poslal Krajský soud v Českých Budějovicích na čtyři roky do vězení. Rozsudek není pravomocný, jeho obhájce se na místě odvolal. Případ bude dále řešit Vrchní soud v Praze.
26. 9. 2023|

Ministerstvo dál řeší, koho pověří vedením IKEMu. Náměstka Malého prý prověřuje policie

Ministerstvo zdravotnictví dál řeší, koho po bývalém řediteli Michalu Stiborkovi pověří vedením Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Mluvčí Ondřej Jakob to uvedl v reakci na podezření, které ve čtvrtek přinesl server Seznam Zprávy ohledně statutárního náměstka Jiřího Malého, jenž po Stiborkově rezignaci instituci vede. Stiborek rezignoval před dvěma týdny, v pondělí v IKEMu zasahovala policie. Prověřuje podezření z vydírání, korupce a manipulace veřejné zakázky.
31. 8. 2023|

„Klíče od bytu také nenecháváte v zámku.“ Ransomware a další druhy kyberútoků není dobré podceňovat

Ransomwarové útoky dokáží způsobit dost škod. Pachatelé při nich zpravidla zašifrují data oběti a pak požadují výkupné. Před vyšším rizikem použití ransomwaru proti cílům v Česku varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) naposledy v červnu. A i když jsou podle expertů cílem vyděračů zpravidla firmy či veřejné instituce, zaměřit se mohou i na jednotlivce. Proto odborníci důrazně nabádají k opatrnosti a doporučují těm, kteří nejsou v kyberprostoru zdatní, aby si vzdělání doplnili a ochránili tak sebe i ostatní. V současnosti zároveň finišuje příprava nového zákona o kybernetické bezpečnosti.
28. 7. 2023|

Policie znovu navrhla obžalovat psychiatra Cimického, získala další svědectví žen

Policie minulý týden znovu navrhla obžalovat psychiatra Jana Cimického, který je podle dřívějších informací viněn ze znásilnění a vydírání pacientek mezi lety 1980 a 2016. Sdělil to mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Podle serveru Novinky.cz, který na vývoj v kauze upozornil, se policii přihlásily další poškozené ženy. Cimický už loni obvinění odmítl a prohlásil, že hodlá prokázat svou nevinu.
27. 6. 2023Aktualizováno27. 6. 2023, 16:12|

Začal soud s osmi dozorci valdické věznice. Někteří měli napadat vězně, všichni vinu odmítají

Okresní soud v Jičíně začal projednávat případ osmi dozorců z věznice Valdice na Jičínsku, které obžaloba viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a dalších činů. Ve dvou případech podle obžaloby fyzicky napadli v celách vězně nebo tomuto napadání přihlíželi. Obžalovaní vinu odmítli, někteří z nich u Vězeňské služby ČR už nepracují. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dříve uvedla, že u nikoho z osmi obžalovaných nebyly naplněny zákonné podmínky pro zproštění výkonu služby. Soudní líčení je naplánované i na další dny.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 13:20|

V Egyptě gangy i policie pronásledují členy komunity LGBTQ+

Britská BBC získala důkazy o tom, jak egyptská policie na sociálních sítích pátrá po homosexuálech, využívá k tomu i seznamovací aplikace. Stejnou taktiku používají i kriminální gangy, které své oběti vydírají, bijí, zneužívají a jejich fotografie zveřejňují na internetu.
1. 2. 2023|

Policisté obvinili muže za výhrůžky redaktorovi ČT Jiřímu Hynkovi

Pražští kriminalisté obvinili z vydírání devětatřicetiletého muže z Berounska, který předloni v dubnu podle nich vyhrožoval ze smyšleného profilu na sociální síti redaktorovi České televize (ČT) Jiřímu Hynkovi. Důvodem byly jeho reportáže o tehdejší člence rady ČT Haně Lipovské. Informoval o tom deník Právo.
26. 1. 2023|

Odhalení čínských policejních stanic vztahy Německa s Pekingem nezmění, míní europoslanci

„V minulých letech jsme viděli rychlý nárůst čínských mezinárodních represí. Jejich představitelé zastrašují, sledují a vyhrožují kritikům čínského režimu po celém světě, aby je umlčeli,“ řekla ředitelka neziskové organizace Safeguard Defenders Laura Harthová. Jednotlivé členské státy už působení čínských zámořských stanic začaly vyšetřovat. Čeští europoslanci se však domnívají, že shoda na společném postupu vůči Číně bude složitá.
19. 12. 2022|

Soud zprostil lékaře Bartáka obžaloby z plánování vražd a vydírání

Krajský soud v Liberci zprostil obžaloby lékaře Jaroslava Bartáka. Nepodařilo se prokázat, že by ve vězení skutečně plánoval tři vraždy a vydírání. Zproštění navrhl i státní zástupce Jan Černý. Barták vinu od počátku odmítal. Hájil se tím, že o svých plánech mluvil ve vězeňských debatách, které nemyslel vážně. Verdikt je pravomocný.
2. 12. 2022Aktualizováno2. 12. 2022, 11:54|

Honduras „válčí proti vydírání“, kvůli gangům omezí ústavní práva

Honduraská prezidentka Sjiomara Castrová se rozhodla zakročit proti vzrůstajícímu násilí zločineckých skupin a vyhlásila stav ohrožení národní bezpečnosti. V rámci potlačení rostoucího počtu případů vydírání gangy, které působí po celé zemi, zavádí Honduras novou strategii – omezí některá ústavní práva a nasadí desítky tisíc policistů.
26. 11. 2022|

Tušl s Čermákem se odvolali proti trestům za nenávistné výroky o Ukrajincích

Patrik Tušl a Tomáš Čermák se brání proti trestům za nenávistné výroky o Ukrajincích v nahrávce na sociálních sítích. Proti říjnovému rozsudku podali odvolání. ČT to řekl mluvčí Okresního soudu v Kladně Ivo Poštolka. Soud oba muže nepravomocně poslal do vězení – Tušla na deset měsíců, Čermáka na šest měsíců. Důvodem je video, ve kterém podle obžaloby dehonestovali Ukrajince. Oba muži vinu odmítli, připustili ale nevhodnost projevu.
21. 11. 2022|

Policie pátrá po Gruzínci, který podle kriminalistů v Praze napadl čtyři lidi

Policisté pátrají po Gruzínci, který podle nich v březnu v Praze 4 během tří hodin napadl čtyři lidi. Jako uprchlý je obviněn z těžkého ublížení na zdraví, vydírání a z loupeže, hrozí mu až dvanáctileté vězení. Informovala o tom policejní mluvčí Eva Kropáčová. Hledaný cizinec může být podle policie nebezpečný, lidé by se ho tak neměli snažit sami zadržet.
4. 11. 2022|

Na Sicílii odsoudili 91 lidí v kauze pastvinové mafie. Podváděli s dotacemi z EU

Soud na Sicílii poslal do vězení 91 lidí dohromady na více než 600 let kvůli podvodům se zemědělskými dotacemi čerpanými z fondů Evropské unie. Podle italských médií jde o jeden z největších procesů tohoto druhu. Rozsudek soudu první instance jeho předseda četl v noci na úterý víc než hodinu, informují italská média.
1. 11. 2022|

Fotbalové reprezentanty připravil podnikatel Pazderka o miliony. Teď se pokouší vyhnout vězení, podal ústavní stížnost

Podnikatel Čeněk Pazderka se pokouší zvrátit rozhodnutí soudů, které ho za podvody a zpronevěru při obchodech s auty potrestaly sedmi lety vězení. Několik milionů korun postupně získal od někdejších fotbalových reprezentantů Davida Limberského a Vladimíra Daridy. Poté, co Nejvyšší soud nevyhověl Pazderkově dovolání, podal podnikatel na postup soudů ústavní stížnost. Vyplývá to z úřední desky Nejvyššího soudu.
17. 10. 2022|

Na případ psychiatra Cimického bude dohlížet také Městské státní zastupitelství

Městské státní zastupitelství v Praze bude dohlížet na případ psychiatra Jana Cimického. Policie navrhla obžalovat ho z 28 znásilnění a vydírání. Výkon dohledu České televizi potvrdil mluvčí státního zastupitelství Aleš Cimbala. O tom, že se věcí bude zabývat i nadřazené státní zastupitelství, mluvil už dříve sám Cimický s ČTK. Podle jeho slov jsou v případu nedostatky ze strany policie.
13. 10. 2022|

Soud nepravomocně poslal do vězení muže v případu takzvané luhanské brigády

Městský soud v Brně v úterý v případu takzvané luhanské brigády poslal do vězení jednoho člověka, dalším dvěma uložil podmíněný trest. Podle rozsudku vydírali ukrajinské podnikatele. Trojice vinu popírala. Rozsudek není pravomocný, strany si ponechaly lhůtu pro možnost odvolání. Obžalobě původně čelilo sedm lidí, čtyři lidi ale soud už dříve obžaloby v tomto zprostil.
11. 10. 2022|