TÉMA

Mládež

S nedostupností péče se potýkají ve všech zemích. Mladé je třeba naučit, jak si duševní zdraví udržet, říká Winkler

Zhruba třetina deváťáků bojuje s úzkostí, až 40 procent z nich vykazuje známky střední nebo těžší deprese, zjistili při šetření odborníci z Národního ústavu duševního zdraví. „Situace je alarmující,“ zdůraznil v Interview ČT24 ředitel instituce Petr Winkler. Nedostatečná je také odborná pomoc, v Česku dlouhodobě scházejí dětští psychologové a psychiatři, dodal. Proto by podle něj měl dobře fungovat systém prevence.
3. 2. 2024|

V severoirském Londonderry napadla a zranila mládež policisty, kteří prováděli domovní prohlídky

Šestnáct severoirských policistů utrpělo zranění poté, co je v severoirském Londonderry napadla skupina mládeže. Podle listu Belfast Telegraph byly mezi útočníky také děti, nejmladšímu bylo osm let. Policisté prováděli domovní prohlídky a mladí lidé po nich házeli kamení a Molotovovy koktejly. Při prohlídkách se našly zbraně, výbušniny a granáty.
8. 9. 2023|

Děti, které nastupovaly do školy za covidu, jsou podle průzkumu méně pohybově zdatné

Pohybová zdatnost žáků základních škol a víceletých gymnázií se meziročně zlepšila, ukazují to nejnovější data vycházející z Olympijského víceboje, školního projektu Českého olympijského výboru. Průzkum nicméně ukázal propad zdatnosti u desetiletých dětí, které nastupovaly do školy v covidové době a nemohly se zapojit do kroužků a sportovních oddílů. Výbor chce spolu s ministerstvem školství děti vést ještě více k pohybu, plánují projekt Aktivní škola.
7. 9. 2023|

Terénní pracovníci v Jablonci nad Nisou pomáhají zvládat agresivitu dětí

Agresivní a vulgární party nezletilých dětí zaměstnávají posledních několik měsíců nejen strážníky Jablonce nad Nisou. Problémy už řeší různé organizace včetně místní diakonie, která dosud nabízela hlavně ambulantní služby. V reakci na situaci v jabloneckých parcích a rušných ulicích proto začala zaměstnávat také terénní pracovníky, takzvané peery.
13. 6. 2023|

Zvýhodněné jízdné letos stát vyšlo na pět miliard korun. Úřady zkoumají, jestli sleva není moc vysoká

Stát za letošní zvýhodněné jízdné pro studenty a seniory zaplatí dopravcům pět miliard korun. České televizi to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Slevu vláda tento rok snížila z pětasedmdesáti na padesát procent. V současnosti úřady zkoumají, jestli není i tak moc vysoká.
24. 12. 2022|

Rusko přitvrzuje vůči sexuálním menšinám, Duma podpořila zpřísnění zákona o údajné LGBT propagandě

Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, v prvním čtení schválila úpravu kontroverzního zákona o takzvané LGBT propagandě. Norma se dosud vztahovala jen na nezletilé. Pokud návrh projde celým schvalovacím procesem, bude zákaz šíření údajné propagandy platit i pro dospělé, informovala agentura Interfax.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 14:07|

Hrací automaty i v supermarketu. Finové mají k hazardu nezvykle vřelý vztah, našli jej ve válce

I když je kamenných kasin ve Finsku jen hrst, příležitostí k drobnému gamblingu je tolik, že je téměř všudypřítomná. Loterii si lze vsadit na více než šesti tisících místech po celé zemi, herní automaty lze najít i na nečekaných místech. Finové si příznivý vztah ke gamblingu vypěstovali během druhé světové války, kdy bylo vyplňování tiketů skrze státní firmu vnímáno jako finanční pomoc vlasti. I v případě prohry totiž peníze směřovaly tam, kde je bylo třeba. Státní firma, která má ve Finsku monopol na hazard, ale od té doby vyrostla v mohutnou instituci, které se nevyhýbají kontroverze a korupční skandály. A čím více peněz do ní proudí, tím palčivější se stává další problém – hráči se závislostí.
20. 7. 2022|

Zlín Film Festival zahájila 3D Cesta do Tvojzemí, přiletí i vietnamská Majka z Gurunu

Ohňostrojem, ale především projekcí filmů v české i světové premiéře začíná 26. května Zlín Film Festival. Nejstarší festival pro děti a mládež na světě se po pandemických omezeních koná opět v tradičním, květnovém terminu. Skončí 1. června, tedy na Mezinárodní den dětí.
26. 5. 2022|

Orbán se pokouší budovat neliberální demokracii. Chladným u toho nechává jen málokoho

Pro jedny je hrdinou, který v roce 2015 zachránil Evropu před migrační vlnou a srdnatě bojuje se zkaženou Unií o zachování národní identity a tradičních hodnot. Pro druhé je zkorumpovaným autoritářem, který obětoval demokracii, aby ukradl celý stát. Viktor Orbán za sebou každopádně má dlouhý a velmi úspěšný příběh plný zvratů. Nyní Maďaři rozhodnou o jeho pokračování.
2. 4. 2022|

V Brně začala stavba nového plaveckého bazénu. Kromě sportovců má nalákat i rodiny

V Brně začala stavba nového bazénu, který se stane součástí Městského plaveckého bazénu Lužánky. Za 250 milionů korun vznikne osm drah dlouhých 25 metrů a také menší a mělčí bazén pro předškolní děti a výuku plavání dětí tohoto věku. Hotový má být v létě roku 2023 a stavba si vyžádá přerušení provozu současného padesátimetrového bazénu na osm až devět měsíců.
30. 9. 2021|

Ondřej Vetchý si ze Zlína odnesl Zlatý střevíček. Ocenění získaly i filmy Supersestry! a Valentina

Závěrečným galavečerem skončil ve středu ve Zlíně 61. ročník zlínského filmového festivalu. Festivalové ceny získaly norský snímek Supersestry!, brazilský film Valentina a iránský Školní poklad. Pořadatelé také udělili Zlatý střevíček za přínos kinematografii pro děti a mládež herci Ondřeji Vetchému.
16. 9. 2021|

Papež v Košicích vybídl k dialogu. „Nejezdí tam, kde cesty jsou, ale kde je potřebují,“ ocenil salesián

Tisíce lidí přijely do východoslovenského Prešova na liturgii s papežem Františkem. Bohoslužba je pro věřící první velkou akcí s účastí hlavy katolické církve při její stávající návštěvě země. Odpoledne František navštívil Košice a na místním sídlišti Luník IX se setkal s Romy. Vyslovil se proti diskriminaci a předsudkům.
14. 9. 2021Aktualizováno14. 9. 2021, 19:04|

Novaja gazeta: Rusko utrácí miliardy za výchovu mládeže k vlastenectví, ta chce radši emigrovat

Během protestů proti uvěznění Alexeje Navalného obracela ruská vláda pozornost na účast mládeže včetně žáků. Ministerstvo školství proto naplánovalo pravidelné měsíční schůzky s rodiči po celé zemi. Zajištění loajality v nejmladší generaci se však vláda věnuje dlouhodobě, píše opoziční Novaja gazeta. Spočítala, že za posledních pět let na to vynaložila 73 miliard rublů (21 miliard korun). Článek vydala v úterý, tedy v Den obránce vlasti, který je přejmenovaným Dnem Rudé armády.
24. 2. 2021|

Na počátku byla příručka pro vojáky, na konci celosvětové skautské hnutí. Před 80 lety zemřel jeho zakladatel Baden-Powell

Přesně před 80 lety, 8. ledna 1941 zemřel zakladatel skautingu Robert Stephenson Smyth Baden-Powell. Autor více než třiceti knih a muž oceněný několika čestnými tituly inspiroval 54 milionů lidí. Mezi nimi i 68 tisíc českých skautů a skautek, kteří se nyní snaží Baden-Powellovo dědictví využívat k pomoci například během pandemie. I na ně ale dopadají opatření.
8. 1. 2021|

Mladí Češi nedůvěřují politickým stranám. Věří policii nebo soudům, ukázal průzkum

Většina mladých lidí z Česka a Slovenska si myslí, že demokracie je nejlepší politický systém pro jejich zemi. Kolem 65 procent má ale pocit, že politice nerozumí. Vyplývá to z výzkumu, který připravila Česká rada dětí a mládeže (CRDM). Postoje mladých zkoumá dlouhodobě, nové výsledky zveřejnila jen čtyři dny před výročím sametové revoluce.
13. 11. 2020|

Ani kouření, ani šikana. Nejčastějším rizikovým chováním středoškoláků je záškoláctví

Záškoláctví dlouhodobě představuje nejrozšířenější jev rizikového chování na středních školách. A to přesto, že v posledních třech letech mírně oslabuje. Uvádí to Česká školní inspekce. Počty zameškaných a často i neomluvených hodin jsou u některých žáků tak vysoké, že ovlivňují jejich výsledky, někdy končí i odchodem ze školy.
15. 1. 2020|

Německo posílalo problémové děti na rumunský venkov. „Vychovatele“ teď zatkla policie za týrání

Rumunské úřady kvůli podezření z týrání zatkly pět lidí spojených s projektem převýchovy německých problémových dětí a mladistvých na rumunském venkově. Píše o tom agentura AP, podle níž účastníci programu žili v podstatě v otroctví. Kontroverzní projekt, na nějž se již v minulosti objevovaly stížnosti, byl dotován německým státem. Německé úřady nicméně podle agentury AFP tvrdí, že „za posledních 20 letech nikdy o žádných problémech neslyšely“.
29. 8. 2019|