TÉMA

Žilina

Liptovský Mikuláš hlásí další incident s medvědem

Muž utrpěl lehčí zranění poté, co na něj v neděli ve slovenském okrese Liptovský Mikuláš zaútočil medvěd, napsal server Pravda.sk. Jedná se o druhý podobný incident během 48 hodin, v sobotu údajně medvěd zaútočil v okrese Žilina na houbaře, jenž na šelmu dle svých slov vystřelil v sebeobraně. Sobotní střet se odehrál v medvědově přirozeném prostředí, houbař se pohyboval mimo vyznačené turistické trasy.
1. 4. 2024|

Současný i bývalý šéf slovenské tajné služby SIS budou stíháni na svobodě

Obviněný současný i bývalý šéf slovenské civilní tajné služby SIS Michal Aláč a Vladimír Pčolinský budou stíháni na svobodě, vyplývá z nedělního oznámení slovenského policejního prezidia. Aláče, kterého vyšetřovatel zadržel v pátek po jeho výslechu, policie propustila na svobodu. V sobotu služebnu elitní policejní jednotky NAKA v Žilině po výslechu opustil Aláčův předchůdce v čele SIS Vladimír Pčolinský. Oba jsou po čtvrteční akci policie stíháni pro podezření z maření vyšetřování korupčních a jiných trestných činů.
20. 8. 2023Aktualizováno20. 8. 2023, 10:08|

Firma Penam dostala na Slovensku pokutu 21 milionů eur, píše Denník N

Pekárenská skupina Penam z holdingu Agrofert dostala od slovenského antimonopolního úřadu (PMÚ) pokutu 21 milionů eur (v přepočtu zhruba 502 milionů korun) za porušení antimonopolních pravidel, napsal Denník N, který se odvolává na informace od vícero zdrojů blízkých vyšetřování. PMÚ výši pokuty potvrdil, potrestanou firmu ale nejmenoval. Verdikt úřadu není pravomocný. Agrofert posléze sdělil, že se odvolá.
20. 7. 2023Aktualizováno20. 7. 2023, 15:20|

Na severozápadním Slovensku zastřelil muž medvědici, která na něj zřejmě zaútočila. Případ řeší policie

Úřady na Slovensku od pátku řeší několik případů údajného napadení člověka medvědem. V pátek na muže, který byl na procházce se psem, zřejmě zaútočila medvědice, v sebeobraně ji nakonec zastřelil. V sobotu ráno našli pokousaného muže na severu Slovenska. Třetí případ bez zranění prošetřují na jižním Slovensku, uvedl server teraz.sk.
15. 7. 2023|
Doporučujeme

Křižík přivedl elektřinu na českou železnici před 120 lety. Od té doby se podařilo elektrizovat třetinu tratí

Elektricky se jezdí na železnici v českých zemích již 120 let. První elektrickou trať si „vydupal“ František Křižík v době, kdy s něčím takovým nebyly ve světě takřka žádné zkušenosti. Brzký start ale nakonec příliš nepomohl. Čtvrt století poté odstartoval projekt, z nějž měla vzejít elektrizace hlavních tratí v Československu, ale nakonec nevzešla. Došlo na ni až půl století poté, co přivezl elektrický vůz první cestující z Tábora do Bechyně a i pak provázely elektrifikační úsilí další potíže. Dodnes nejsou plně elektrizované všechny rychlíkové tratě a Správa železnic to plánuje změnit v horizontu další dekády.
21. 6. 2023|

České dráhy se zapojily do kritiky stavu slovenských železnic. Části elektrotechniky jsou staré až 70 let

Železniční infrastruktura na Slovensku je ve špatném stavu a na opravy chybí peníze. Část slovenských železničních odborů, které na problémy upozorňují delší dobu, hrozí stávkou. Před nedávnem kvůli špatným výhybkám vykolejil vlak z Česka. Proto přišly nyní výhrady také z české strany.
3. 5. 2023|

Pendolina už v Česku jezdí dvacet let. Jednu ze sedmi jednotek dráhy vyřadily z provozu

Pendolina v Česku slaví dvacet let, což je také polovina jejich odhadované životnosti. České dráhy ale nyní jednu ze sedmi těchto jednotek ruší, protože oprava po nehodě v Bohumíně by se už nevyplatila. O víkendu se naopak do provozu vrátí Pendolino poničené začátkem března po vykolejení v Žilině. I kvůli pravidelné údržbě tyto vlaky chybí a na některých spojích je nahrazují náhradní soupravy.
24. 3. 2023|

Nový jízdní řád přináší zrychlení na koridorech i další noční vlak. Po roce ožívá trať z Brna do Blanska

Je druhý prosincový víkend, na který tradičně připadá celostátní i celoevropský termín změny železničních jízdních řádů. Neděle, od kdy nové jízdní řády platí, cestující ve vnitrostátní dopravě příliš nepřekvapí. Hlavně se změní časy odjezdů z Prahy po koridorových tratích ve směru na východ, západ i jih, protože skončila část výluk a cestování bude rychlejší. Největší novinky ale přináší jízdní řád v mezistátním spojení. Téměř po třiceti letech opět vyjíždí přímý spoj Praha – Tábor – Vídeň, po šesti letech noční vlak Praha – Frankfurt – Curych, naopak po necelých třech letech opět zaniká spojení Berlín – Praha – Vídeň.
10. 12. 2022|

Primátoři Bratislavy a Košic i většina županů obhájili ve volbách funkce

Primátoři dvou největších měst na Slovensku, Bratislavy a Košic, stejně jako většina županů, tedy předsedů samosprávných krajů, obhájili v sobotních komunálních a krajských volbách své funkce. Vyplývá to z výsledků hlasování, které zveřejnil slovenský statistický úřad a které potvrdila státní volební komise. Komunální a krajské volby se v zemi poprvé konaly ve stejném termínu, podle prezidentky Zuzany Čaputové v nich většina voličů odmítla populismus a extremismus.
30. 10. 2022Aktualizováno30. 10. 2022, 13:08|

Ulice nazvaná po Tisovi budí nevoli historiků i protifašistických bojovníků. Obec se na přejmenování neshodne

Ve čtyřtisícové obci Varín nedaleko Žiliny nese už třicet let jedna z ulic jméno Jozefa Tisa. Pojmenování po prezidentovi válečného Slovenského státu budí emoce nejen mezi místními. Název odmítá svaz protifašistických bojovníků i historici. Snaha o přejmenování ulice ale v místním zastupitelstvu narazila.
30. 1. 2022|

Změny v pravidlech cestování na Slovensko snížily zájem o spoje, u Českých drah až o třetinu

Měnící se pravidla pro vstup na Slovensko snížila zájem lidí o spoje mnoha českých dopravců do země. České dráhy zaznamenávají skoro třetinový pokles oproti době před změnou karanténních opatření, znatelný útlum v zájmu zákazníků hlásí i Leo Express. Autobusový dopravce FlixBus pak upozorňuje, že cestující si kvůli nejistotě kupují jízdenky na poslední chvíli. Slovensko v posledních týdnech několikrát změnilo opatření na hranicích, nově se karanténě vyhnou jen plně očkovaní.
24. 7. 2021|

Odkud, kam a proč? Výzkum ukáže, jaký smysl dávají v Česku rychlovlaky

Vysokorychlostní železniční tratě se v Česku zatím začínají projektovat, za pět let by již mohly první úseky začít i fyzicky vznikat a nejpozději do deseti let se po nich začne i jezdit. Zatím bez jednoznačné odpovědi však je ta nejdůležitější otázka: Kdo jimi bude jezdit? Ve spolupráci několika fakult Masarykovy i Karlovy univerzity vzniká výzkum, který by to měl do detailu ukázat.
1. 2. 2020|

Dům po výbuchu v Prešově rozebere demoliční bagr z Česka. Hotovo má být do Vánoc

Do Prešova na východním Slovensku dorazil z České republiky mohutný demoliční stroj, který bude rozebírat horní podlaží dvanáctipatrového obytného domu poškozeného výbuchem plynu a následným požárem z minulého týdne. Oznámila to slovenská média. Bourací práce mají začít počátkem příštího týdne a potrvají zhruba čtyři dny.
14. 12. 2019|
Doporučujeme

Proč to šlo a proč to nejde? Nejvíc kilometrů dálnic vzniklo v 70. a nultých letech, jinak se v Česku paběrkovalo

Dálnice se u nás v různých dekádách stavěly i nestavěly, stavěly více či méně, někdy vůbec a nakonec se všichni vymlouvali na všechny, když vysvětlovali, proč se slibuje, že se bude stavět a nestavělo se. Cimrmanovské střídání fáze očekávání s fází zklamání je u výstavby dálnic v Československu a Česku příznačné a revoluce na něm vlastně nic nezměnila. I když důvody, proč to nejde, byly za socialismu a za kapitalismu trochu jiné.
25. 11. 2019Aktualizováno30. 11. 2019, 12:09|