TÉMA

Hustopeče nad Bečvou

Zmocněnec firmy Energoaqua v závěrečné řeči odmítl vinu za otravu Bečvy

Zmocněnec firmy Energoaqua Vladimír Kurka ve své závěrečné řeči u Okresního soudu ve Vsetíně odmítl, že by společnost způsobila otravu řeky Bečvy z 20. září 2020. Spolu s podnikem je v případu obžalovaný také jeho ředitel Oldřich Havelka. Soud nemůže podle Kurky u obou obžalovaných rozhodnout jinak než o zproštění obžaloby. Podle státního zástupce řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom.
19. 10. 2023|

Monitoring Bečvy bude pokračovat. Ministerstvo chystá zákon, který má zrychlit nápravu ekologických škod

Monitoring řeky Bečvy bude pokračovat nejméně dalšího půl roku. Původně hrozilo, že k 30. červnu skončí kvůli nejasnému financování provozu. Peníze poskytne ministerstvo životního prostředí. Resort pak také chystá novelu zákona, která má zajistit rychlejší nápravu škod vzniklých na životním prostředí a zpřísnění sankcí včetně pokut pro viníky ekologických havárií.
16. 6. 2023|

ŘSD zahájilo stavbu Palačovské spojky, má ulevit dopravě u Valašského Meziříčí

Začala výstavba takzvané Palačovské spojky. Pětikilometrová silnice propojí Valašsko a s ním i Zlínský kraj s dálnicí D48. Předpokládaná cena stavby je přes dvě miliardy korun. Spojka by měla začít sloužit řidičům za tři roky, řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Ulevit tak má dopravě v okolí Valašského Meziříčí.
5. 6. 2023Aktualizováno5. 6. 2023, 16:20|

Ryby v Bečvě nemohl otrávit kyanid, barva jejich žaber tomu nenasvědčovala, řekl u soudu rybář

Barva žaber uhynulých ryb z řeky Bečvy v den havárie nenasvědčovala otravě kyanidem. U vsetínského okresního soudu, který otravu z neděle 20. září 2020 projednává, to uvedl rybář Stanislav Pernický. V den havárie se u řeky pohyboval. Je přesvědčený, že zdroj otravy byl podstatně níže, než je výpust firmy Energoaqua, která je spolu se svým ředitelem Oldřichem Havelkou v případu obžalovaná. Podle žalobce způsobila znečištění Bečvy jedovatými kyanidy a šestimocným chromem, a to minimálně na 37 kilometrech řeky.
22. 2. 2023|

Otrava Bečvy se vrací ke vsetínskému soudu

Případ otravy řeky Bečvy v roce 2020, při kterém uhynuly desítky tun ryb, se vrací k Okresnímu soudu ve Vsetíně. Krajský soud v Olomouci vyhověl stížnosti státního zástupce proti vrácení případu k došetření. Vyplývá to z údajů dostupných v databázi Infosoud. Případ dozoruje žalobce Jiří Sachr, který v březnu obžaloval společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a jejího ředitele Oldřicha Havelku.
21. 10. 2022|

Rok frustrace, říká k vyšetřování otravy na Bečvě rybář. Trvá to dlouho, shodují se politici

Schvalování závěrečné zprávy vyšetřovací komise k havárii na řece Bečvě se protahuje. Poslanci jednání ve čtvrtek přerušili a pokračují v pátek. Podle členů vyšetřovací komise se v ní názory různí, ale nedochází ke střetům. Kvůli ekologické havárii je obviněná firma Energoaqua a její majitel. Ten vinu odmítá. Kvůli úniku kyanidu uhynuly desítky tun ryb. O tématu se diskutovalo ve čtvrtečních Událostech, komentářích.
17. 9. 2021|

Vlaky mezi Přerovskem a Vsetínskem po opravě trati zdvojnásobily rychlost

Rychlostí až 160 kilometrů za hodinu jezdí nově vlaky mezi Hustopečemi nad Bečvou na Přerovsku a Valašským Meziříčím na Vsetínsku. Umožňuje jim to ve středu ukončená rekonstrukce železniční trati. Práce trvaly téměř dva roky, řekl v Lešné na Vsetínsku ředitel Stavební správy východ Správy železnic Miroslav Bocák. Modernizace trati přišla zhruba na 1,67 miliardy korun, asi 1,25 miliardy korun pokryje evropská dotace.
25. 8. 2021|

Případ možného týrání zvířat na farmě na Přerovsku míří k soudu, státní zástupce podal obžalobu

Případ farmy nedaleko Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku, kterou se zabývala na podnět veterinární správy kvůli podmínkám při chovu skotu policie, míří k soudu. Žalobce podal obžalobu pro týrání zvířat, věc projedná přerovský soud. Na problém upozornila loni v únoru Státní veterinární správa, která chovateli uložila pokutu 45.000 korun za porušení veterinárního zákona. Veterináři tehdy označili celkový stav farmy za katastrofální.
22. 3. 2021Aktualizováno22. 3. 2021, 17:31|

Otravu Bečvy podle průzkumu přežila část ryb většiny druhů. Populace se obnoví

Podle v úterý zveřejněného listopadového průzkumu biodiverzity řeky Bečvy po havárii, na kterém se podíleli odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK), Ústavu biologie obratlovců AV ČR, Českého rybářského svazu a Povodí Moravy, přežila zářijovou otravu řeky Bečvy část ryb od všech druhů. Do jejích vod by se díky tomu měl postupně vrátit život.
22. 12. 2020|
Reportéři ČT

Rybáři riskovali zdraví. O tom, že v Bečvě zabíjel ryby kyanid, se dozvěděli až za pět dnů

Před dvěma týdny se v Bečvě stala ekologická katastrofa nevídaných rozměrů. Kdosi vypustil do řeky kyanid, který v ní otrávil tuny ryb. Jeho množství se zatím přesně nezjistilo, ale byly ho zřejmě desítky kilogramů. Ví se, odkud jed do řeky vytekl, ale po konkrétním viníkovi policie stále pátrá. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) několik dní mlčel, než se k pohromě vyjádřil. Obdivuhodně se zachovali dobrovolníci, především rybáři, kteří neváhali riskovat vlastní zdraví. Případem se zabývala Silvie Kleková v pořadu Reportéři ČT.
6. 10. 2020|

Kyanidem v Bečvě se zabývají kriminalisté. Viník ekologické havárie je stále neznámý

Případ ekologické havárie, která zapříčinila masivní úhyn ryb v řece Bečvě, převzali od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) vsetínští kriminalisté. Původce, který vodu otrávil kyanidem, zatím stále není známý. V práci pokračují rybáři, kteří stále vytahují z řeky uhynulé ryby, činnost jim ale komplikuje deštivé počasí. Škody zatím nejsou vyčísleny.
25. 9. 2020|

Do Bečvy unikla neznámá látka, uhynulo velké množství ryb

Do řeky Bečvy v neděli unikla neznámá látka, na rozhraní Zlínského a Olomouckého kraje kvůli tomu uhynulo velké množství ryb. K události vyjížděly odpoledne desítky hasičů, kteří postavili norné stěny, odebrali také vzorky vody. Havárií se zabývají i orgány ochrany životního prostředí.
20. 9. 2020|

Rozhodnutí o nové přehradě na Bečvě se odkládá. Chybí posouzení vlivu stavby na přírodu

Nejdříve za rok se rozhodne o tom, zda na řece Bečvě na hranici Zlínského a Olomouckého kraje vznikne stálá nádrž Skalička, nebo jenom suchý poldr. V těchto dnech už měli být hydrologové a geologové schopni říct, zda se přehrada může stavět. Chybí jim však podrobnější informace důležité pro posouzení vlivu stavby na přírodu i na podzemní prameny.
14. 10. 2019|

Z Valašska na Přerovsko rychleji? Modernizace železniční trati slibuje dvojnásobnou rychlost vlaků

Rychlostí až 160 kilometrů za hodinu budou moci jezdit vlaky mezi Hustopečemi nad Bečvou na Přerovsku a Valašským Meziříčím. Ve čtvrtek začala na této trati modernizace za jednu a půl miliardy korun. Práce mají být podle Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) dokončeny na konci příštího roku. Vlaky na této trase mohou zatím jezdit rychlostí jenom 80 kilometrů za hodinu.
15. 8. 2019|