TÉMA

Konstrukce

Požár haly ve Frenštátě pod Radhoštěm způsobil škodu za osmdesát milionů

Škoda způsobená pondělním požárem haly ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku se předběžně odhaduje na osmdesát milionů korun. Hasiči stále ještě dohašují skrytá ohniska. Pásové rypadlo, které odstraňovalo konstrukce haly, už odjelo, informovala odpoledne mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová. Příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé hasičů a policie.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 09:22|

Nynější konstrukce výtoňského mostu by se mohla přesunout do Modřan

Stát a Správa železnic (SŽ) budou pokračovat v přípravě nové vrchní konstrukce železničního mostu na Výtoni. Zároveň budou ve spolupráci s Prahou hledat místo, kde by mohla původní konstrukce dále sloužit jako most, řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Uvedl, že stát projekt nového mostu, který vzešel z architektonické soutěže, podrobí mezinárodně uznávanému posouzení vlivu na kulturní dědictví. V plánu jsou i jednání s mezinárodní organizací UNESCO. Nynější konstrukce výtoňského mostu by se mohla přesunout do Modřan.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 19:24|

Po dosud nevyužívaném mostě přes Pražský okruh by mohly jezdit tramvaje. Technický stav zjistí průzkum

Pražské tramvaje by měly zajíždět blíže k letišti – takový záměr v uplynulém týdnu odsouhlasili radní. Spoje mají končit u chystaného dopravního terminálu Dlouhá Míle. Přes Pražský okruh se pak tramvaje budou muset dostat po mostě, přitom jeden už v místě stojí.
31. 7. 2023|

Měsíční modul postaví firma podnikatele Bezose. NASA chce v kosmu víc konkurence

Společnost Blue Origin podnikatele Jeffa Bezose získala zakázku amerického Národního úřadu pro letectví (NASA) na konstrukci lunárního modulu za 3,4 miliardy dolarů  – v přepočtu 75 miliard korun. NASA v podobném tendru před dvěma lety vybrala firmu SpaceX, která již zkonstruovala dopravní systém Starship také k účelu přistání na Měsíci v rámci mise Artemis. NASA nyní tvrdí, že chce vytvořit větší konkurenci pro budoucí mise plánované na konec desetiletí.
22. 5. 2023|

Pád mostu v italském Janově je před soudem. Čeká se dlouhý proces

V italském Janově začal ve čtvrtek soudní proces kvůli pádu mostu, při němž v roce 2018 zemřelo 43 lidí. Obžalobě čelí 59 osob, vyslechnuto bude přes 170 svědků a připuštěno bylo i více než tři sta civilních žalob. První jednací den skončil po dvou hodinách, soud se znovu sejde až po prázdninách. Proces může trvat i roky.
7. 7. 2022Aktualizováno7. 7. 2022, 17:01|

Případ zřícené pražské Trojské lávky nekončí. Žalobce se odvolal proti osvobozujícímu rozsudku

Státní zástupce podal odvolání v neprospěch obžalovaných v případu zřícené Trojské látky, které Obvodní soud pro Prahu 7 letos v březnu osvobodil. Obžalobě za nedbalostní obecné ohrožení čelí projektant lávky Jiří Stráský a šéf oddělení mostů Technické správy komunikací (TSK) Antonín Semecký.
29. 4. 2022|

Jeden z domů v blízkosti místa výbuchu v Koryčanech začal praskat. Podle statika je neobyvatelný

Jeden z rodinných domů v sousedství domu v Koryčanech na Kroměřížsku, který zničil středeční výbuch, je podle statika neobyvatelný. Po explozi má poškozenou konstrukci, hasiči proto zajistili stabilizaci objektu. Exploze si vyžádala životy dvou zasahujících dobrovolných hasičů, další čtyři lidé utrpěli zranění.
17. 9. 2021Aktualizováno17. 9. 2021, 14:07|

Na Trojskou lávku vjelo deset aut. Začaly zátěžové testy

Nová Trojská lávka v Praze již stojí, lidé na ni ale zatím nemohou – zato na ni vjela auta. Zatím začalo testování, které má zaručit, že ji nepotká osud její předchůdkyně, která se koncem roku 2017 zřítila. Spojnice Císařského ostrova a Troje by se měla otevřít veřejnosti letos v říjnu.
22. 9. 2020Aktualizováno22. 9. 2020, 20:18|

Dva znalci se u soudu zastali projektanta zřícené Trojské lávky

Dva znalci se u soudu zastali obžalovaného projektanta zřícené trojské lávky Jiřího Stráského. Jeden z nich uvedl, že korozi konstrukce způsobilo používání zakázané posypové soli. Druhý řekl, že projekt i výpočty byly v pořádku a že „hlavním hřebíčkem do rakve“ byla povodeň z roku 2002. Oba zkritizovali provedené opravy a podivili se nad tím, že k nim Stráský nebyl přizván.
16. 9. 2020|

Rekonstruovaný Negrelliho viadukt ukáže, co unese. Začínají jeho testy před otevřením

Tříletá oprava Negrelliho viaduktu je téměř u konce a začínají jeho zatěžkávací zkoušky. Měly by ukázat, co konstrukce udrží. Experti z Kloknerova ústavu se zaměří na úseky mostu na pravém Vltavském břehu od Masarykova nádraží po Sokolovskou ulici, zvláště se budou zabývat přemostěním Křižíkovy ulice. Zkoušky potrvají do neděle.
27. 3. 2020|

Kluzák „prvního pilota lidstva“ se vznesl i po víc než sto letech. Němci vyzkoušeli kopii Lilienthalova stroje

Němec Otto Lilienthal je zásadním, a přitom napůl zapomenutým průkopníkem letectví. Během svého života postavil několik kluzáků, které úspěšně vyzkoušel. Pokusy dobýt s nimi pro lidstvo vzdušný prostor však nakonec zaplatil životem. Skupina špičkových německých inženýrů teď vytvořila kopii Lilienthalova stroje, jehož funkčnost vyzkoušeli na vlastní kůži.
26. 12. 2019|

Most určený pro vozidla do 13 tun unesl k překvapení odborníků 460 tun zátěže

Vědci podrobili vysloužilý most v Petrově nad Desnou extrémní zátěžové zkoušce. Postupně na něj navršili bezmála 460 tun panelů a štěrku. Most ale k překvapení odborníků vydržel bez úhony. Podle propočtů se přitom více než 100 let stará železná mostní konstrukce, po které mohla jezdit vozidla do 13 tun, měla pod tíhou stovek tun zhroutit na připravené pilíře. Na destrukci mělo stačit i poloviční zatížení. Naměřené výsledky pomůžou v budoucnu při výstavbě nových mostů.
31. 7. 2019|